WWDC om en vecka – vad händer?

Av Adrian Bengtson, tisdag 3 juni 2008

Om mindre än en vecka – måndag 9 juni – kliver Steve Jobs upp på scenen på Moscone West, San Francisco, inför en fullsatt publik. Han gör det för att hålla sitt öppningsanförande – det vi på svengelska brukar kalla keynote – för Apples årliga utvecklarkonferens WWDC (Worldwide Developers Conference).

Frågan är, vad kommer att hända under årets keynote, vad kommer att presenteras?

I fokus i år befinner sig ”iPhone 2”, Apples uppföljare till den första iPhone-modellen. Apple har sin vana trogen inte avslöjat någonting i förväg, inte ens nämnt att det kommer att presenteras en sådan produkt, men det är ställt bortom rimligt tvivel att det kommer att ske. Det har gått nästan ett helt år sedan den första iPhone-modellen kom, så det är hög tid om inte annat.

3G och GPS mm i iPhone 2

På nätet går ryktena och spekulationerna heta om hur nästa iPhone ser ut och vad den innehåller. En sammanfattning av de hetaste ryktena ser ut såhär, med lite kommentarer:

  • 3G – detta är i princip helt säkert
  • Videokamera på framsidan, för videosamtal – mycket troligt
  • GPS – flitigt återkommande rykte, rätt troligt
  • Något förändrat utseende, inga stora förändringar – återkommande rykte, rätt troligt
  • Något tjockare – det är vad de flesta rykten påstått, blandat annat de påstådda läckta skalen

  • Tunnare istället för tjockare – det var vad Leander Kahney har fått tips om
  • Både tjockare och tunnare? – MacRumors sammanfattar ryktena

  • iPhone ”black” – en helsvart modell – återkommande rykte, rätt troligt
  • Bättre batteritid – förhoppningvis, även om både 3G och GPS talar mot det

  • 16 och 32 GB – rimligt
  • Pris 499 resp 699 dollar – även det rimligt, men inte lika säkert
  • Enklare ”low end”-modell för 200 dollar – inte så troligt, men det påstår i alla fall Kevin Rose, dock kan det också handla om att en subventionering på 200 dollar får ner priset från 399 dollar till 199 dollar.

Som ni ser finns det gott om rykten och vissa är direkt motstridiga (t.ex. om iPhone 2 ska bli tunnare eller tjockare eller både och), så det enda man kan vara säker på är att alla rykten inte kan stämma samtidigt.

Utöver de större finesserna är det rimligt att anta att kameran blivit bättre, skärmen blivit bättre osv. Det är också troligt att denna nya iPhone inte finns för omedelbar leverans utan kommer senare under sommaren, gissningvis i början av juli då AT&T begränsat möjligheten för sina anställda att ta semester.

Firmware 2.0 lanseras

Något som kommer att få stort utrymme under Jobs keyote är firmware 2.0 som visserligen redan presenterats, men som nu närmare sig lansering. Jobs kommer troligen prata en del om vilka amazing program som tagits fram under våren för App Store.

App Store är den största nyheten i firmware 2.0, tänk iTunes Store kombinerat med Installer, dvs ett sätt att köpa och installera tredjepartsprogram direkt på telefonen. Andra nyheter är ordentligt förbättrat stöd för företagsfunktioner.

Firmware 2.0 kommer att vara en gratis uppdatering för alla iPhone-användare medan iPod touch-användarna får betala en mindre summa.

Mobile Me ersätter .Mac

Utöver iPhone 2 och firmware 2.0 säger ryktena och spekulationerna att Apple kommer att lansera en helt ny och mycket förbättrad version av tjänsten .Mac. Den ska gå under namnet ”Mobile Me” och fokusera på ”Touch OS X”-plattformen (som i dagsläget består av iPhone och iPod touch) istället för bara på Mac. Trådlösning synkronisering, backup mm.

Helt ny surfpryl?

Två andra rykten som förekommit men nog får anses som högoddsare är att Apple skulle lansera någon helt ny produkt baserad på ”Touch OS X”-plattformen, men som i första hand är avsedd för att användas för mobilt internet och som en slags handdator. Det finns två varianter som diskuterats:

  • Surf-pryl – Som en iPhone fast ungefär 1,5 gånger större och främst tänkt för de som vill ha en smidig enhet för kunna använta internet mobilt.
  • Tablet – En fullstor ”tablet”-Mac, det vill säga som skärmen på en bärbar dator ungefär, men med touch-gränssnitt.

Av dessa två alternativ låter det förstnämna mera troligt. Men det är ändå en högoddsare. Det är ingen tvekan om att Apple jobbar på liknande produkter, men det är mera osäkert om det är något som bara finns i Apples hemliga labb eller om det blivit verkliga produkter av det.

Mac OS X 10.6

Uppdatering 4 juni: Jag höll på att glömma en viktig punkt, Mac OS X. På WWDC 2005 presenterade Jobs kodnamnet Leopard för 10.5 och på WWDC 2006 förhandsvisade Jobs 10.5 för första gången. Nu har det gått nästan två år och Leopard har funnits ute sedan i oktober 2007. Det är med andra ord hög tid att presentera nästa version av Mac OS X nu på årets WWDC och det finns rykten som påstår att det är precis vad som ska ske.

Inga nya Macar

Det är inte speciellt troligt att vi kommer att få se några nya Macar presenteras. Steve Jobs brukar koncentrera sig på några få viktiga punkter och med iPhone 2, firmware 2.0 och Mobile Me samt Mac OS X 10.6 finns det tillräckligt med material för en hel keynote.

Allt kan hända

Hela denna artikel handlar bara om rykten och spekulationer, det finns inga garantier för att någonting av detta stämmer, men detta är vad vi gissar på. Just osäkerheten och överraskningsmomentet är lite av tjusningen i det hela, och Apple vet om det – därav allt hemlighetsmakeri som Apple jämt ägnar sig åt.

Vi ser med spänning fram emot måndagskvällen och vad den har att bjuda på. Steve Jobs är en bra och entusiasmerande talare, det brukar vara god underhållning att se hans keynote, så missa inte det.

13 kommentarer till “WWDC om en vecka – vad händer?”

  1. Daniel skrev:

    Hur kan man föja det här.. Är det någon sida på nätet som sänder live?

  2. Vince skrev:

    En film läggs upp på apples hemsida så fort som möjligt. Tror inte att det kommer sändas live dock

  3. Johan skrev:

    Inte ens en armerikansk kanal som direkt sänder ? Borde väll dem göra!!! TYCKER JAG 😀

  4. Norpqn skrev:

    om man googlar brukar man hitta live radio och still bilder… Gjorde det sist iaf

  5. Adrian Bengtson skrev:

    Angående livesändning: En gång i tiden sände Apple sina keynotes live på nätet, men det är många år sedan nu. Varför dom slutade har dom aldrig sagt. Men däremot, precis som Vince skriver, så läggs det ut en videoström på Apples hemsida efteråt. Förra året tog det ett antal timmar, men vanligtvis är det bara någon timme efter det är slut.

    Är man otålig finns det ett gäng sajter som brukar rapportera löpande direkt från keynoten, kolla till exempel in MacRumors speciella liverapporteringssajt som kommer att rapportera i år också.

  6. Bosse skrev:

    Vad blir klockan svensk tid – ungefär ? Skiljer det 8 timmar kanske ?

  7. Adrian Bengtson skrev:

    Bosse: Jag har för mig att det skiljer 9 timmar till SF, så när Jobs kliver upp på scenen 10.00 lokal tid blir det 19.00 i Sverige. (Jag har inte kollat upp det, men jag tror det stämmer.)

  8. jag skrev:

    Vad är TTY?

  9. Kia skrev:

    Här är en sammanställning över olika sätt att följa keynote 9 juni

    http://www.macrumors.com/2008/06/02/wwdc-keynote-coverage-toucharcade-spoiler-free/

    Man kan bland annat få e-post när apples filmen ligger ute:

    http://www.macrumors.com/2008/06/02/wwdc-2008-spoiler-free-keynote-stream/

  10. Adrian Bengtson skrev:

    För att fortsätta med länkarna, gissningvis kommer Apple att lägga upp videoströmmen här:

    http://www.apple.com/quicktime/qtv/wwdc08/

    Men vill man vara säker på att få den spoilerfri så är Kias andra länk säkrare.

  11. Kinya skrev:

    Dem kanske introducerar iDildo?

  12. Milou skrev:

    Ett tips är att kolla hur Apple aktien utvecklar sig på Nasdaq, brukar vara en tydlig signal på hur stor nyheten är. http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL

  13. Christopher skrev:

    Har absolut inte med WWDC att göra men det finns ett ganska stort stavfel i swephone 😛 Om man kollar under inställningar och ska stänga av Tangentbordsljudet så ser man 😛

    Det står nämligen Tangenbordsljudet 😛 tänkte bara uppmärksamma er på det:)