Telia får iPhone i Sverige

Av Adrian Bengtson, tisdag 27 maj 2008

Nu är det officiellt! TeliaSonera har släppt ett mycket kort och kärnfullt pressmeddelande:

2008-05-27 08:00:00 CET (TeliaSonera AB)

TeliaSonera ska sälja iPhone i Norden och Baltikum

TeliaSonera har skrivit avtal med Apple om att introducera iPhone i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland senare i år.

Detta yttert korta pressmeddelande ligger helt i linje med hur tidigare pressmeddelanden sett ut, antagligen har dom ett avtal med Apple om att absolut inte säga mer än nödvändigt. Exakt lanseringdatum lär vi inte få veta än på ett tag, förrän Apple lyfter på förlåten. Det är oklart om Telia blir exklusiv operatör i Sverige eller om fler följer.

IDG.se försökte pressa Telia på mer information, men fick inte ut något mer än att de är nöjda och det ska bli spännande att få lansera iPhone i Norden.

45 kommentarer till “Telia får iPhone i Sverige”

 1. Johan skrev:

  Det är suveränt.

  Sveriges bästa täckning med stöd för EDGE (som dessutom funkar överallt, tro mig, jag vet) och pågående utbyggnad av 3G överallt fram tills 2011 (intro för 4G detta år?) bäddar för trevlig telefonsurfning!

  Telia känns som det självklara valet egentligen. Fan va glad jag blir… <3

 2. Johan skrev:

  Hatar felia!!! svindyrt skräp, men skönt att Iphone kommer till Sverige iaf 😀

 3. kristian skrev:

  av alla operatörer så väljer de den med kassast service, bland de högsta priserna, och inte ens ett eget 3g nät… nä, 3 hade varit mycket bättre då de har varit längst med 3g tekniken.. och när det gäller täckningen så ligger de inte långt efter felia

  ska bli riktigt kul att iphone kommer till sverige nu, efter att den har lanserats i tusen andra länder 😛

  hoppas nu bara inte telia får monopol på abonnemangsdelen för då kommer man antagligen få betala en iphone per år förutom att ha betalat själva mobilen oxå 😉

 4. kristoffer skrev:

  har en iphone med 1.1.4. och har haft problem med Telia sedan början, om detta beror på Telia eller på att telefonen är hackad vet jag ej, men faktum är ju att det funkar mycket bättre med andra operatörer.. så förhoppningsvis ligger felet hos telia och att de fixar det, annars kommer det inte bli kul….. jag ska iaf byta operatör! Ni som har telenor, hur funkar det med täckningen och samtalsfel??

 5. John-Erik skrev:

  Kristoffer: Jag har Telenor å i v-ås är täckningen kass inomhus & får ofta upp inget nät funkar bättre ute men med Telenor så kan du ju surfa med iPhone hur mycket du vill för 19kr/dygn & 5000 SMS varje månad för 99kr

 6. Håkan skrev:

  Har en iPhone sedan okt -07, använder Telia, och har inte haft några problem. Kul att iPhone kommer till Sverige på riktigt och att Telia är med.

 7. Norpqn skrev:

  telia måste lösa problemet med att samtal bryts, jag bytte från telia till tele2 och det fungerar sjukt mycket bättre! 1brutet samtal/månad istället för 8brytna/dag med telia…

  Men när den är officiell med telia borde Apple hjälpa till tycker jag..

  Grattis Telia!

 8. tob skrev:

  Jag har kört Telia sedan augusti 2007 och här inte haft några problem med brutna samtal. Jag har haft alla versioner sedan 1.0.1->2.0 (1.2 beta) lite dyrare, men om man jämför edge mot gprs är det lätt värt det!

 9. Felia skrev:

  Ja Telia måste lösa sina problem, det måste vara tusentals med människor som tappar samtal hos Telia.

  Men jag orkar iaf inte vänta, jag har redan bytt till Tele2

 10. Fyhr skrev:

  Låter skit bra detta ju :D..kanske man får ta och samla ihop lite pengar till lanseringen så man kan skaffa en som man inte behöver cracka 🙂

 11. Arne skrev:

  Telia är dyra och det gillar Apple. Förresten varför är texten i nyheterna så skum?

  Ser lika illa ut i Firefox som i IE7.

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Arne: Fånig motivering, tror du på allvar att Apple letar efter den dyraste operatören? Apple vill i första hand samarbete med den största operatörern i landet för att nå ut till flest kunder.

  Hur menar du att texten är skum? Jag har testat att ändra lite i vår CSS för iFun, så det kan vara ett annat typsnitt nu, beroende på vad du har i datorn. Men jag har själv testat i FF och IE7 i Windows och där ser det bra ut för mig. Kan du ta en skärmdump och lägga upp någonstans?

 13. Sebastian skrev:

  Hej jag tycker med att det är skumt text laddade upp en bild här: http://www.port21.se/tmp/iFun.se.JPG

 14. Arne skrev:

  Adrian: nej, men det passar Apple bra. Telia oxå för annars skulle de inte ha råd att sälja telefonen.

  Iof så vet jag inget om kommande avgifter 🙂 ..men baserar på deras gamla avtal för iphone.

  Texten ser ungefär ute som en högupplöst bild som har minskats.

  Som du ser är texten i kommentarerna klara.

  http://img134.imageshack.us/img134/6580/textss2.jpg

 15. Adrian Bengtson skrev:

  Sebastian och Arne: Tack för bilderna, det ser ju inte alls bra ut, jag måste titta på det där. Synd, för det ser snyggt ut hos mig, både Windows och Mac.

 16. Martin skrev:

  Grattis till Telia. Även jag hoppas på att de gör något åt tappade samtal med nuvarande telefonen. Det är ju väldigt lokala problem så nått skräp är det med signalerna.

  Jag vet inte hur svenska företag vågar… pratar om prissättning nu helt plötsligt… alla räknar med att både abonnemang och telefon kommer kosta halva månadslönen, men hur kan de motivera det?

  I USA kostar ju iPhone för sjutton som en påse jordnötter. När man ser prissätningen i Sverige blir man ju ibland nästan kommunist. 🙂 Jag hoppas verkligen (helt förgäves) att iPhone får en fet sågning i pressen gällande priserna. Man kan ju ibland tro att svenska importörer betalar retail-pris när de köper in.

  $499 + 25% moms = 3766kr och ett pris jag skulle betala utan att blinka.

  Tyvärr brukar det (jämfört med annan elektronik) mer landa på en växelkurs typ:

  $499 + 25% moms + 75% je ne sais qoui = 6590kr och ett pris jag inte skulle betala om den inte tillverkats i 18k guld.

  iPhone är ju (i USA) i alla fall inte dyrare än övriga smarta telefoner (Blackberry, Treo, HTC). Så mellan 5000 och 7500 kr då… mums 🙂

  Sorry, jag blir ibland rätt less när IDG och annan teknik-press bara rycker på axlarna. Kul med en riktig svensk iPhone i alla fall, även om SwePhone gjort ett grymt jobb som gör att jag bara saknar visual voicemail. Tack!

 17. Adrian Bengtson skrev:

  Sebastian eller Arne, skulle någon av er kunna titta på den här sidan och helst ta en skärmdump av den? Då kanske jag kan reda ut vilket typsnitt det är som strular till det så mycket för er.

 18. PeemaN skrev:

  Frågan är vart Ifun ska ta vägen när Iphone släpps i Sverige 😉

 19. Adrian Bengtson skrev:

  PeemaN: Intresset för iPhone lär ju inte minska, eller hur? Och iFun är en populär sajt för iPhone-information.

  Om iPhone bara säljs med dyra abonnemang kommer folk att vilja veta hur man låser upp. Plus att det finns flera tusen idag i Sverige med upplåsta telefoner som fortfarande behöver veta när och hur man uppgraderar ifall det kommer en ny version.

  När det gäller SwePhone däremot så kommer det att tappa betydelse, men det beror inte på att iPhone kommer till Sverige, utan det beror på att firmware 2.0 innehåller svenska menyer osv.

 20. mange skrev:

  som man har väntat på de här 😀

  jag tro så här att telia kommer börja med att sälja iphone

  och senare kommer släppas till alla andra och då kommer den även släppas fri utan abb de är vad jag tror…

  varför jag tror på en fri iphone är för de vill ju sälja så pass många de bara går nu under 2008

  de har ju mål på 10 – 20miljoner sålda + jag tro inte man i sverige får låsa en telefon helt utan måste finnas ett alternativ.. så där av tror ja på låsta iphones max i 3mån om de nu inte finns fri redan från början med ett högre pris runt 5500 och 6500

 21. JonathanK skrev:

  Adrian:

  Du tror inte att det finns ett samband mellan att Sverige får iPhone och att det finns svenska menyer i firmware 2.0? 😉 Jag har svårt att tro att de inte skulle lägga ner en massa tid på att översätta menyerna och ordlistan om telefonen inte skulle komma till Sverige..

 22. JonathanK skrev:

  Mange:

  I Finland och Frankrike bland annat finns sånna lagar, men inte i Sverige.. Det är därför du kan köpa iPhone olåst i bl a Frankrike för €999 (har jag för mig)..

 23. Adrian Bengtson skrev:

  JonathanK: Naturligtvis, men firmware 2.0 kommer ju ut rätt snart, planen är att släppa det nu i juni. Men vi vet ju inte när iPhone kommer till Sverige ännu, det kan ju dröja till hösten. Så jag menar bara att SwePhones roll kommer att tappa betydelse redan innan iPhone lanserats i Sverige.

 24. Arne skrev:

  Adrian:

  http://img232.imageshack.us/img232/769/typsnittgf0.jpg

  Glöm ej att titta på den i 100%

 25. Adrian Bengtson skrev:

  Arne: Tackar. Det är alltså Lucida Sans som inte alls fungerar för er.

  När jag har testat i Windows har bara Lucida Sans Unicode funnits inne och då blir det bra. Men Lucida Sans Unicode ser skräp ut på Mac, där Lucida Sans däremot är otroligt snyggt. Suck, det är sådant som gör att man inte vill jobba med webben ibland… 🙂

  Well, då vet jag i alla fall hur det ligger till. Att ha olika stylesheet för olika plattformar är ingen höjdare generellt sett, så det får väl bli Verdana som på alla andra sajter.

 26. Adrian Bengtson skrev:

  Arne: Jag har ändrat om lite här på iFun, ser det bättre ut nu?

 27. Oden skrev:

  Har aldrig haft problem med tappade samtal, har alltid använt Telia och det har fungerat perfekt från start. Det måste ju finnas en bra anledning till att 4 miljoner av sveriges invånare har valt Telia..

 28. maz skrev:

  Angående anledning till Telia val: ”bra å bra…anledning!!?? Förmodligen är den inte bättre än att anledningen troligtvis är ren lathet. Och det tycker inte jag é så bra i.a.f. Folk tycks som inte orka bry sig att byta eftersom heliga Telia alltid har funnits i deras hem och kultur. När sedan monopolet försvann så ”orkade” inte dessa 4 milj. byta. Ja ja……inte alla förstås men jag tror en hel del inte brytt sig i.a.f……eller är det ”lathet”???

  Vem vet. Men räkna bort hälften som förmodligen inte Valt Telia utan bara gått på eftersom inget annat fanns förr.

 29. Arne skrev:

  Adrian: Jo nu är det klart godkänt.

  Jag jobbar själv med CSS och PHP och vet hur jobbigt det kan vara att anpassa kod. Tex. att få det se snyggt ut i både FF och IE7 kan vara en plåga. Ofta löser jag det med att ha egen kod för IE7.

 30. Adrian Bengtson skrev:

  Oden: Bara för att du inte haft problem betyder det inte att problemen inte är verkliga (oavsett vad det beror på). Kolla vår artikel om detta för mer info.

  Sen tror jag nog att många av de som ”valt” Telia bara har det av gammal vana så att säga. Däremot är jag nöjd med att det är Telia för här upp i norr har dom vanligtvis haft bäst täckning. Totalt sett i hela landet har också Telia bäst täckning för röstsamtal enligt Mobils nya test.

 31. Adrian Bengtson skrev:

  Arne: Vad bra, då kör vi på detta. Jo, IE brukar vara det svarta fåret när man vill ha konsekvent utseende och ibland kör jag egen kod för IE, men i mesta möjliga mån undviker jag det. Men IE7 är ju en dröm jämfört med IE6 (för att inte tala om IE5) så numera är livet lite lättare i alla fall.

  Att ge lite extra CSS-kod till IE är ganske enkelt, men i detta fall hade vi behövt ge specialkod för alla webbläsare i Windows (eftersom Lucida Sans ser dåligt ut i alla webbläsare i Windows), och det är inte lika enkelt, därav att jag ogärna ville göra det. Nu löste jag det genom att ge Macen Lucida Grande istället, det blir fulare, oäkta kursiv stil, men annars är det rätt lika Lucida Sans.

 32. Arne skrev:

  Jo, jag vet att Mac och Windows behandlar typsnitt olika. Jag tycker Macen gör det bättre för de vill att typsnittets design skall bevaras och ändå är jag ingen macanvändare 🙂

 33. Rebwar skrev:

  Hej

  Jag ville bara tipsa om ett trick som jag kom på av slump! om man glider fingret mot höger sidan av mailet (precis innan pilen) poppar delete-knappen upp för just det mailet och man kan radera utan att klicka på edit–>minustecknet–>delete.

  Jag vet inte om det är mer än jag som har kommit på det?

  PS. kör med 1.1.4

 34. Jonathan skrev:

  Adrian, ett annat typsnitt som är väldigt fint och som passar bra för både Mac och PC är Calibri. Min tycker det ser bra ut som det gör nu

 35. Adrian Bengtson skrev:

  Jonathan: Sant, men det är ett rätt nytt typsnitt och det är alldeles för ovanligt än så länge. En undersökning jag hittade visar att i Windows är det 37,41 procent som har Calibri installerat och på Mac endast 8,75 procent, dvs alldeles för få. Så då behöver man ändå ha ett annat typsnitt som alternativ för majoriteten som inte har Calibri.

 36. Oden skrev:

  Adrian Bengtson: Jag vet inte hur stora problem andra har haft, jag kan ju bara tala för mig själv. jag har aldrig påstått att alla andra tycker att det har fungerat jättebra. Har inte sagt något om hur mycket problem det har varit för andra.

 37. Anders skrev:

  Om man använder en bluetooth headset varför kommer ändå musiken ut genom högtalaren i iPhone ? hittar ingen inställning för att skicka musiken till Bluetooth ?

 38. Adrian Bengtson skrev:

  Oden: Ok, då missuppfattade jag dig.

  Anders: Det går tyvärr inte, det är en av de brister som dagens iPhone har (och som många klagat över). Bluetooth i iPhone går bara att använda till samtal, det går inte att överföra data och det går inte att lyssna på musik. Tyvärr.

 39. Anders skrev:

  Tack Adrain,

  För informationen om bluetooth, headsetet som följer med är egentligen helt kanon, men mina öron har fel form ;-( , snäckorna ramlar ur hela tiden.

  Men jag har fixat en båge i nacken som håller dom på plats, vilket funkar, även om det är en lite bökig lösning, men kan jag t.o.m. jogga utan att de faller ur.

  Vi får väl se vad som kommer om 14 dagar eller så…

 40. Oskar skrev:

  PwnageTool 1.2 på G!!

  http://blog.iphone-dev.org/

 41. Beja skrev:

  Funderade lite på om någon vet hur det kommer bli med iphone i norge, alltså vilken operatör som kommer ”få” iphone? i sverige blev det ju tydigen telia men det har vi ju inte här i norge…någon som kanske vet? =P

  Mvh

 42. Norpqn skrev:

  beja, telia får i hela norden. ( telia i Norge = netcom )

 43. Wille skrev:

  asså e d nån som vet om det kmr den ”vanliga” iphone till sverige, eller kmr 3g typen också hit?

 44. Heldagskurs i sociala medier och dagens nyhet | Livet på Ölandsgatan skrev:

  […] annan spännande sak som hänt under dagen är ju att TeliaSonera gått ut med ett pressmeddelande om att de skrivit avtal med Apple om att sälja iPhone i bl a Sverige. […]

 45. Heldagskurs i sociala medier och dagens nyhet | Niklas Jakobsen skrev:

  […] annan spännande sak som hänt under dagen är ju att TeliaSonera gått ut med ett pressmeddelande om att de skrivit avtal med Apple om att sälja iPhone i bl a Sverige. […]