Problem och lösningar för 2.0

Av Buster Eriksson, torsdag 14 augusti 2008

Efter uppdatering till 2.0 eller 2.0.1 är det många som antingen fått problem eller bara har någon fråga dom inte hittat svar på. Efter inspiration från BigBoss försöker vi besvara ett par av dom vanligaste felen och frågorna i 2.0 / 2.0.1.


Problem: iTunes frågar om jag vill ladda ned nya operatörsinställningar till telefonen, vill jag det?
Lösning: Om du använder Telia är det helt säkert att göra denna uppdatering.


Problem: Efter ovan nämnda uppdatering får jag ett felmeddelande, hur löser jag det?
Lösning: I dagsläget är enda ”lösningen” att ignorera felet, iTunes kommer fortsätta fråga om du vill uppdatera och då svarar du enklast nej på frågan.


Problem: Tidigare har jag kunnat inaktivera EDGE och därmed all datatrafik, går detta att göra i 2.0?
Lösning: Det finns två lösningar och du kan läsa mer om dom här.


Problem: Efter uppdatering återställde jag från backup, men när jag anslöt telefonen andra gången fick jag samma fråga igen?
Lösning: Detta är ett vanligt fel och lösningen är att andra gången du får frågan välja ställa in som ny telefon, inget på telefonen kommer raderas.


Problem: Mail krashar efter uppdatering?
Lösning: Detta problem orsakas av återställning av backup från iTunes, när backupen återställs får mailmappen fel rättigheter. Detta löser man enklast genom att installera BossPrefs genom Cydia för att sedan välja ”More” -> ”Fix user dir permissions” följt av en omstart. En annan, men betydligt radikalare lösning är att göra en ny återställning och då välja att ställa in telefonen som en ny.


Problem: Jag har en iPhone 3G med Telia som operatör, efter att ha använt PwnageTool / WinPwn för jailbreak får jag ingen mottagning?
Lösning: När du skapade din IPSW fil valde du att telefonen skulle vara aktiverad. Detta hindrar iTunes från att aktivera ditt redan giltiga SIM-kort och därför får du ingen mottagnign. Skapa en ny IPSW fil i PwnageTool, kryssa ur ”Activate phone” och återställ telefonen igen.


Problem: Jag har en upplåst iPhone 2G, efter uppdatering till 2.0 säger telefonen det ogiltigt SIM-kort.
Lösning: När du skapade din IPSW fil valde du inte att telefonen skulle vara aktiverad. Skapa en ny IPSW fil och kryssa i ”Activate phone” eller välj ”I am not legit” när frågan ställs och återställ telefonen igen.


Problem: Winpwn skapar ingen IPSW-fil utan ger bara ett felmeddelande.
Lösning: Detta orsakas oftast av en för liten root partition. Att öka partitionens storlek till 550mb löser normalt problemet.


Problem: Jag kan inte återställa till mitt firmware från PwnageTool / WinPwn, iTunes ger felkod 1, 2, 6 eller något annan låg siffra.
Lösning: Detta kan bero på flera saker men det vanligaste är att telefonen inte är i DFU läge. Alternativt att du försöker återställa till fel firmware t.ex. 3G firmware på en 2G telefon eller tvärt om. Använder du dig av WinPwn kan problemet ibland lösas genom att ta bort filen x12220000_4_Recovery.ipsw i iTunes mappen.


Problem: Alla program från App Store krashar.
Lösning: Synka in dom från datorn igen. Skulle det inte lösa problemet så ta bort dom från telefonen och synka sedan med iTunes igen.


Problem: Installer 4 ger fel xxx eller yyy.
Lösning: Installer 4 är fortfarande en tidig beta. Cydia fungerar för tillfället mycket bättre.


Problem: Men jag valde bort Cydia när jag skapade min IPSW-fil, vad gör jag!?
Lösning: Gör en ny IPSW fil som innehåller Cydia och återställa telefonen igen.


Problem: Cydia krashar när jag startar det.
Lösning: Detta beror på att du antingen laddat hem en ZIP-fil av PwnageTool när du egentligen skulle laddat hem den officiella TBZ-filen. Alternativt att du packat upp TBZ filen med The Unarchiver, när du borde använt Apples egen Archive Utility (som finns i /System/Library/CoreServices/).


Problem: Jag har en 2G iPhone som skall låsas upp men inställningarna för BootNeuter är grå!?
Lösning: Du har valt en firmware fil för en iPhone 3G, ladda ned rätt firmware här.


Problem: Efter att ha installerat ett program snurrar hjulet i fler minuter!
Lösning: Detta är ett vanligt fel i 2.0/2.0.1 och det finns i dagsläget inget man kan göra för att förhindra det.


Problem: Jag har satt telefonen i DFU läge men iTunes ger felkod 1604, 1602, 1601 eller annan 16xx)
Lösning: Detta är en knepig en då det inte finns någon generell lösning. Den bästa lösningen jag kommit fram till är att använda denna guiden, men i stället för att återställa till 1.1.4 gå hela vägen tillbaks till 1.0.2! Efter det har felet försvunnit och uppdatering till 2.0/2.0.1 fungerat.

Fungerar inte detta är det värt att:
Dubbelkolla att du använder rätt fimware fil och/eller ladda ned den på nytt.
Starta om telefonen
Starta om datorn
Installera om iTunes 7.7
Pröva en annan USB port eller i bästa fall en annan dator.


Fråga: Nummerformateringen i 2.0 / 2.0.1 är värdelös, jag vill ha tillbaks det som var i 1.1.4!
Svar: Så snart Installer 4 fungerar lite bättre släpper jag svensk nummerformatering för 2.0 / 2.0.1


Andra frågor som borde vara med? Lämna en kommentar!

26 kommentarer till “Problem och lösningar för 2.0”

 1. sss skrev:

  ”Fråga: Nummerformateringen i 2.0 / 2.0.1 är värdelös, jag vill ha tillbaks det som var i 1.1.4!
  Svar: Så snart Installer 4 fungerar lite bättre släpper jag svensk nummerformatering för 2.0 / 2.0.1 ”

  Varför inte släppa genom cydia?

 2. Buster Eriksson skrev:

  sss: Också ett alternativ, får se vad som kommer förs 😉

 3. fred skrev:

  jag provade uppdatera till min 2g med 1.1.4 till 2.0.1 med Winpwn igår.
  det gick att uppgradera firmwaren men närr bootneuter kördes så gick det inte låsa upp basebandet.

  jag kom in till home-screenen men fick ett meddelande om att telfon å sms funktionen inte fungerade.
  allt på telefonen gick jättesegt!
  så det var bara att försöka igen.
  nu har jag försökt 36 gånger på olika datorer med olika inställningar i Winpwn får alltid fel 1604 i iTunes.
  jag kan inte ens nedgradera till 1.1.4.
  å jag kan ju inte slå på telefonen utan att recovery mode går i, å då går det inte slå av den.
  Så jag måste gå in i DFU mode när den e påslagen å enligt BigBoss kan ju det orsaka 1604 problem.

  när jag provade på en Xp sp2 dator så stod det tom att den hade hittat en usb enhet i DFU-mode så det ska inte va problemet.
  nu ska jag åka land å rike runt för å låna en mac å prova på.
  annars ger jag upp.
  nån som varit med om detsamma?

 4. Kaj skrev:

  Fred vart bor du nånstans?

 5. Ciryon skrev:

  Jag hoppades rejält på att ni hade med problemet ”Wifi fungerar inte alls efter uppgradering av 2G iPhone till 2.0”. Det verkar inte vara så många som är drabbade men det är sjukt störande. Jag kan se vissa nät i några sekunder och ibland koppla upp mig i någon sekund, men oftast fungerar inte Wifi alls. Har provat praktiskt taget allt utom att återställa till 1.1.4.

 6. Buster Eriksson skrev:

  Ciryon: Om du provat allt *utom* att gå ned till 1.1.4 är det det första jag provat. Funkar inte det kan man sen kolla på att flasha om baseband helt med t.ex. KiPhone. Inte det första du bör prova dock.

 7. Tobbe skrev:

  Och om man får fram fel 1604 även när man försöker återställa till 1.0.2…
  Vad finns det då för tips??

 8. fred skrev:

  kaj: kristinehamn i värmland. känner du dig manad att hjälpa till?

 9. fred skrev:

  nu lyckades jag nedgradera till 1.1.4
  var tvungen att avinstallera iTunes 7.7.1 å använda 7.5
  nu återstår det att se om de fungerar att uppgradera till 2.0.1 igen
  den här guiden använde jag http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1504

 10. Danne skrev:

  Ciryon>
  Testa att ändra ditt trådlösa nätverk till antingen B eller G. Alltså inte B/G. Strulade för mig med mitt nätverk när jag hade båda aktiverade i min router.

  /Danne

 11. Peter skrev:

  Jag har en fråga som borde vara med och som jag inte vet svaret på.

  Jag har en iPhone 3G 2.0.0 från Telia, kan jag uppdatera den med en Custom Firmware 2.0.1 från WinPwn och behålla samma Baseband så att chansen ökar att den kommer att gå att låsa upp i framtiden?

 12. Buster Eriksson skrev:

  Peter: Yes box, gör du ett custom 2.0.1 firmware slipper du uppdateringen av baseband

 13. Skellefteroger skrev:

  NUMMERFORMATERING Ta hem paketet från den här sidan nedan och ersätt UIPhoneFormats.plist filen i den här mappen: /System/Library/Frameworks/UIKit.framework/PhoneFormats/
  Fungerar mycket bra på min 2g iphone och borde fungera på 3g med.

  http://www.sebton.se/files/tag-uiphoneformats.plist.html

  Detta förutsätter en jailbreakad iPhone….

 14. Twomas skrev:

  Jag har haft mitt problem länge:
  Jag har ingen täckning…nästan aldrig. Detta uppstod efter att jag installerat 2.0 genom Itunes, vilket jag såklart inte borde ha gjort. Jag installerade firmware 1.1.4 igen…och igen. Men det gjorde inte saken bättre.
  Sedan kom 2.0 och jag winpwnade min iPhone, men det är fortfarande samma problem.
  Jag behöver seriös hjälp, annars tar jag och slänger min tfn snart xD

 15. Martin skrev:

  Hej, tack för denna guide!

  Hjälpte mig att få igång 2.0.1!

 16. Niclas Lundin skrev:

  Nummerformateringen går att fixa redan nu.

  Jag har gjort en egen fil för nummerformateringen och det man behöver göra är bara att ladda upp den till telefonen och starta om den.

  Done!

 17. Buster Eriksson skrev:

  Niclas Lundin: Absolut! Filen från 1.1.4 fungerar utmärkt.

 18. Oskar skrev:

  När jag uppdaterade min telefon från 1.1.4 till 2.0 slutade kameran att fungera. Kameran funkar men korten blir inte sparade. Finns det ngt att göra?

 19. Linus skrev:

  Ett rejält problem är ju när rutan –

  ”This accesory is not made to work with the iPhone”

  den frågar sen om du vill sätta telefonen i Airplane mode.

  för mig kommer rutan upp med jämna mellanrum, utan att jag har något alls inkopplat i telefonen.
  Hjälp tack!

 20. JAg skrev:

  //Linus

  det problemet har jag jag också… det är ett pain in the ass om man säger så. Jag fick det redan när jag hade firwmware 1.1.4 och trodde det skulle försvinna när jag uppgraderade… men så var det inte, det finns kvar och är riktigt störande! någon som vet vad det är?

 21. Martin skrev:

  Någon annan som har problem med att telefonen aktiveras trots att man inte valt det när man gjorde ipswn. och sen genom en total radering av telefonen få igång samtalsfunktionerna igen. dock så slutar cydia att fungera då.. nån som har någon lösning??
  har testat göra hela processen på både vista å xp.

 22. knorr skrev:

  Efter uppdatering till 2.0.1 med winpwn funkar inte min mute-knapp, ringer det och jag fäller ner den så kommer det upp en överstruken klocka på displayen, men den fortsätter att ringa…Skumt.

 23. alcen skrev:

  när den ”låser sig och hjulet snurrar” funkar inte min avstängnings knapp… är det bara att vänta tills batteriet dör då???

 24. Johan skrev:

  jag har en iPhone 3g låst till Telia. ville låsa upp den så följde denna guide (http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1573) till punkt och pricka.
  Jag kryssade INTE i ”active phone” i WinPwn, och ÄNDÅ har jag ingen täckning, varken med Telia eller Comviq.
  Vad är fel? :S

 25. calle skrev:

  Tjena har uppdaterat och låst upp min iphone 1.1.4 som jag uppdaterade till 2.0.2 allt har gått galant, allting är som vanligt mina bilder, musik, kontakter etc. Men! jag har ingen teckning! =(
  Finns det något enkelt knep att lösa detta?

  ha’t!

 26. Maxwell skrev:

  Hej!
  Har en iphone 2g som fungerade perfekt upplåst o allt i 1.1.4 men när 2.0 kom ut på iTunes så trykte jag självklart på ”uppdate” utan att tänka efter (dum i huvet). så luren återställer sig med 2.0 och låser sig igen. Jag nedgradera den till 1.1.4 och låste upp den med iLiberty. Allt funka som vanligt men har inget tekning över huvud taget! snälla nån hjälp mej.. har haft det så i nästan 3 månader och provat allt!!