Tips: Att slå av GPRS/EDGE i 2.0

Av Adrian Bengtson, måndag 11 augusti 2008

För den som inte har ett mobilabonnemang med fri trafik eller maxtaxa på datatrafiken är det viktigt att kunna slå av alla datatrafik som går via GPRS/EDGE (dvs all datatrafik som går via din mobiloperatör – till skillnad från datatrafiken över wifi), annars kan man få en obehaglig överraskning i nästa mobilräkning.

I firmware 1.1.4 och tidigare fanns det en inställning för vilken APN man ville använda och genom att lämna fältet tomt, eller fylla i ett påhittat, icke fungerande namn kunde man hindra sin iPhone från att skicka eller hämta en endaste liten byte. Men i firmware 2.0 får man inte alltid upp denna möjlighet, främst om man har Telia som operatör.

Enkel metod som inte kräver jailbreak

Sajten unlockit.co.nz erbjuder en mycket enkel lösning, surfa in där med Safari i din iPhone och välj ”Continue to Next Page” och sedan ”Disable Data (Fake APN)”. Då får du upp en förfrågan om att installera en profil som heter Fake APN. Denna profil kan du senare ta bort under Inställningar -> Allmänt -> Profil.

Kom ihåg att testa om det verkligen är avslaget genom att slå av wifi (under Inställningar -> Wi-Fi) och sedan försöka surfa i Safari.

Flexibel metod för jailbreakad iPhone

En annan lösning om man har en jailbreakad telefon är att installera BossPrefs. BossPrefs finns i Cydia, som vanligtvis följer med när man genomför ”pwnage” på sin telefon. I programmet finns en inställning för att slå av EDGE. Fördelen med denna metod är att det är enkelt att slå av och på EDGE (BossPrefs är dessutom bra för att snabbt ändra andra inställningar).

Första gången man startar program får man upp en ruta som säger att man bör testa om det fungerar genom att slå av både EDGE och wifi och sedan försöka surfa i Safari. Om man ändå lyckas surfa behöver man ställa BossPrefs att använda en äldre metod för att slå av EDGE (som tar längre tid). För min del funderade det bra med den snabba metoden.

31 kommentarer till “Tips: Att slå av GPRS/EDGE i 2.0”

 1. Flameboy skrev:

  Det är ju märkligt att denna funktion inte finns som standard i iPhonen (om man bortser från flygplansläget förstås).

 2. Flex skrev:

  Enklaste sättet för de som har en iPhone 3G är att man avbeställer Mobilt data Via Min sidor på Telia.se

  Fungerar jättebra för mig som har ett abonnemang (Vänner) utan Fast datatrafik.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Flameboy: Jo, enklast vore ju med en sådan på/av-knapp från Apple. Men Apple designade telefonen för abonnemang med fri trafik och det var så den lanserades i USA.Om tanken är att alla som använder telefonen har fri trafik, då behöver man aldrig stänga av det och därmed behövs ingen knapp för det. (Däremot vill man stänga av det utomlands, men en sådan inställning för roaming finns ju mycket riktigt också.)

  Flex: Ja, det är ju ett alternativ också. Men om man vill ha möjligheten att slå på det enstaka gånger så kan det vara bra att inte ha en sådan permanent lösning. Även om det är dyrt kan det ju vara värt enstaka gånger då man verkligen vill ha tillgång till nät.

 4. olt skrev:

  inställningen för apn finns även i 2.0, förutsatt att man inte har en iphone där operatören har tagit bort den, och lämnar man den tom används inte mobilabonemanget för datatrafik.

  jag har en italiensk olåst iphone från vodafone och där finns apn-inställningen ”Mobilt datanätverk” under Inställningar/Allmänt/Nätverk.

 5. joe skrev:

  Adrian: Men problemet med fritrafik är att ibland hämtar telefonen data lite random och då kan ingen ringa in om man har 2G med GPRS. Otroligt irriterande o få 100sms med missade samtal från mobilsvar.
  Men detta löste jag redan i tidiga versioner med bosstool, tänker bara hur jobbigt det kan vara för de som inte har en jailbreakad.

 6. Adrian Bengtson skrev:

  olt: Det stämmer bra. Det är sedan Telia blev officiell operatör som problemet uppstått eftersom operatören (i firmware 2.0) kan välja att automatiskt ställa in APN och inte tillåta att den ändras, om jag förstått det rätt.

  joe: Aha, det visste jag inte ens att det var ett problem. Låter inte så smidigt att dataöverföringen kan slut ut samtalen på det sättet.

 7. olt skrev:

  kan man inte få fram apn-inställningen på telia-lurarna? vad händer om man gör en restore på dem?

 8. David skrev:

  Ja som haft problemet att inte kunna ställa in min edge operatör då den menyn försvunnit helt för mig! Men men hjälp av denna sida kan jag äntligen göra det!!!! Bästa nyheten någonsin! Tackar!

 9. Oskar skrev:

  olt: Jag har för mig att iTunes automagiskt laddar ner operatörsinställningarna för luren hur du än gör, jag är dock inte helt säker så ni får gärna rätta mig om jag har fel.

 10. maz skrev:

  @ADRIAN: Du säger/skriver fäljande: ”Om man ändå lyckas surfa behöver man ställa BossPrefs att använda en äldre metod för att slå av EDGE (som tar längre tid).”

  Hur menar du då????….. ”ställa BossPrefs att använda en äldre metod”?? Hur då??
  Menar du att installera en äldre version av BossPrefs eller vad?? Hittar ingenstans att ”ställa BossPrefs” till äldre metod i.a.f.!?

  //M

 11. Adrian Bengtson skrev:

  maz: Första gången du startar BossPrefs kommer det upp en ruta som förklarar detta tydligt.

 12. maz skrev:

  @ADRIAN: What? ”Första gången” var länge sedan så det minns jag inte längre broder. Vad menar du mer konkret?? Jag har senaste BossPrefs och 2.0.1 16GB Pwnage 2.0.2

 13. Adrian Bengtson skrev:

  maz: Jag antog att man fick se rutan i och med 2.10b av BossPrefs.

  Hursomhelst, det är enkelt att ändra: BossPrefs -> Config -> slå av New Edge Toggle

  Så du har alltså testat att surfa och det gick trots att du slagit av EDGE i BossPrefs?

 14. maz skrev:

  @ADRIAN: Ja det är det som är så dumt. Det gick att surfa även fastän jag slagit av EDGE i BossPrefs ja. MEN!! Nu när du hintade mig om ”New Edge Toggle” så går det att stänga av min EDGE i BossPrefs yep.
  Du ´e Guld Adrian. Har jag alltid sagt.

  Innebär det att jag kan ha ”New Toggle Edge” av hela tiden eller hur och därmed slå på och av EDGE i BossPrefs första öppningssida väl??
  Behövs inte får något viktigt att ha den på va??

  //M

 15. Adrian Bengtson skrev:

  maz: Ja, du kan ha det avslaget hela tiden. Vad som händer är att när du då slår av EDGE så startas hela ”Comm Center” om och det tar närmare 30 sekunder eller liknande. Slår man av EDGE på det nya sättet (som fungerar för de flesta, men inte alla) så går det på 5 sekunder istället.

 16. maz skrev:

  @ADRIAN: Okej……inga problem med tiden 30 sekunder eftersom jag inte slår av och på EDGE så ofta. Har ett Mycket bra avtal för 1,00SEK i timman och mer än så använder jag inte EDGE i.a.f. Så tack än en gång.

  //M

 17. maz skrev:

  @alt och Adrian: Jag Hade oxå den inställningen på min Pwnage 2.0.2:a 16GB lur förut. Men sedan jag installerade och avintallerade det du Adrian sa här ovan angående ”unlockit.co.nz så har den försvunnit!!?? Någon idé hur få den tillbaka?? Jag kör ju min lur i Asien och deras operatör så inget Telia junk så.

 18. maz skrev:

  edit: med ”den inslällnign” ovan så menar jag alltså: Mobilt datanätverk” under Inställningar/Allmänt/Nätverk.

 19. iFun.se » 2.0 Problem och lösningar skrev:

  […] « Tips: Att slå av GPRS/EDGE i 2.0 […]

 20. maz skrev:

  Ja ja……Jag vill bara meddela att jag hittade till slut svaret/lösningen själv via nätet som vanligt.
  Men jag vill oxå dela med mig till er som vill ha tillbaka eller få inställningen ”Mobilt datanätverk” inlagt under: Inställningar/Settings–>Allmänt/General–>Nätverk/Network för att kunna ställa in/ändra EDGE intällningar manuellt själv på en Pwnage:ad iPhone från 1.1.x till 2.0.1

  Here we go: http://www.spirituality.org.za/2008/07/1st-generation-apple-iphone-running-new.html
  enjoy!!

 21. maz skrev:

  edit till ovan: Vill bara tillägga att man med den plisten som läggs in för att få inställningen Mobilt datanäverk så blir man samtidigt av med den ibland så irreterande pop up:en Vidarekoppling….. när man ringer.
  Två flugor i en smäll och lätt som en plätt.

 22. iPhoneFeeds » Problem och lösningar för 2.0 skrev:

  […] därmed all datatrafik, går detta att göra i 2.0? Lösning: Det finns två lösningar och du kan läsa mer om dom här. Problem: Efter uppdatering återställde jag från backup, men när jag anslöt telefonen andra […]

 23. iFun.se » Sim Unlock Card för iPhone 3G skrev:

  […] För att kunna använda 3G och edge med ett annat simkort än telia behöver man ställa in rätt APN. Detta kan man läsa mer om här. […]

 24. Anders skrev:

  Någon som vet om man måste ha igång dataroaming för att GPS skall fungera ? Om man inte har fri datatrafik kostar det då att använda GPS ?

 25. Am3r skrev:

  Jag har ett liknande upplåsningskort med mitt TRE kort. Problemet är att jag kan ringa men inte ta emot samtal…. är det någon annan som har stött på något liknande fall och vet vad det kan bero på?

 26. ronny skrev:

  på tal om osköna räkningar angående GPRS, fick idag en saftig räkning från cp telenor, har använt fel APN! Det ska vara services.telenor.se om man ska surfa på deras Max taxa! Har använt internet.telenor.se och betalat 15 kr per kb i stället för 19 kr per dygn! Har inte internet hemma och har surfat oförkämt mycket på min iPhone 2g! Ringde upp och fick prata med en helt empati befriad kvinna, som sa att det är mitt eget fel att jag inte läst baksidan av min faktura, där det står att man ska använda services.telenor.se för Max taxa! Som svar på min fråga, när jag undrade varför bägge funkar att surfa från, och att vem i hela friden vill surfa på den dyra? Fick jag som svar, det går att surfa på den dyra! Fuck you telenor!

 27. Magnus skrev:

  Hej
  Har en Iphone 3G 16GB. Har köpt ett sim unlock card nu och ska använda mitt 3 abbonnemang där jag även har fri surf. Behöver jag göra ngn speciell inställning i telefonen då? Eller är det bara att sätta i korten och köra? Tacksam för snabbt svar.

 28. Mikael Sjöqvist skrev:

  sätt i kortet och kör. ändring på apn ska du nog oxå göra .

 29. Jeppe skrev:

  Har satt i ett sim unlock card i min 3g iphone. Har oxå problem med att det inte går att ringa till mobilen men det går att ringa ut??
  Tacksam för en lösning.

 30. Jeppe skrev:

  Kan tillägga att jag lagt in ovan ändring av apn och att jag har version 2.1. Om det hjälper..

 31. Jeppe skrev:

  En fråga till. Om jag avinstallerar Fake Apn kommer det att funka som vanligt med sim unlock kortet. Och är det bara att surfa på om man tex fixar fast pris på 3g/gprs från min operatör tele2???