Uppdatera till 2.0 eller vänta?

Av Adrian Bengtson, onsdag 23 juli 2008

Du sitter med en gammal iPhone med firmware 1.1.4. Det är stabilt, kvickt och egentligen är du rätt nöjd. Du har SwePhone som fixar svenska menyer, svenska nummer mm. Men så läser du om firmware 2.0 och alla godsaker och nyheter.

Du läser någon som påstår att App Store är det stora grejen och du bara längtar efter att köpa Super Monkey Ball och fjärrstyra iTunes med Remote. Och nu när PwnageTool kan låsa upp firmware 2.0, då finns det väl inga skäl i världen att vänta?

Jo, faktiskt.

För i all sin härlighet är firmware 2.0 tyvärr också buggigt och instabilt. Så pass att vissa inte tycker det är värt uppgraderingen i dagsläget. David Heinemeier på 37signals har en lång lista på problem i firmware 2.0 och i kommentarerna är det många som håller med.

Så, vad göra?

Kan du bara inte vänta, gör det inte. Firmware 2.0 och framförallt App Store är verkligen en höjdare när det fungerar bra. Bara Remote är nästan ensamt värt det, om man använder iTunes som musikspelare hemma. Upplåsning med PwnageTool (endast för Mac ännu, men WinPwn ska vara under utveckling) verkar fungera bra.

Men kan du hålla dig, eller om du prioriterar stabilitet, kan det vara lika bra att vänta ett tag. Det finns tecken på att Apple redan testar firmware 2.0.1 som förhoppningsvis åtgärdar buggar i 2.0. Njut av din problemfria 1.1.4 ett tag till.

30 kommentarer till “Uppdatera till 2.0 eller vänta?”

 1. Green skrev:

  Sjukt bra inlägg! Detta va precis vad jag ville läsa! Nu slapp jag skriva massa frågor 😉 härligt att ni ligger ett steg före 😀 haha

  Mvh..

 2. Strindberg skrev:

  Jag tycker helt klart att uppgraderingen är värt det. De få problem jag hittills upplevt står sig rätt slätt jämfört med de applikationer som man nu kan köra.

  Dessutom, inget ont om SwePhone, men att kunna köra iPhone på svenska utan Installer/Cydia är rätt skönt.

 3. Can skrev:

  Tack för varningen 😀

 4. Calle skrev:

  Känner faktiskt lite tvärtom. I äldre versioner tog det bra många sekunder att öppna sms-läget och det hackade att bläddra bland sms:en. Det fungerar bättre nu. Någon enstaka glitch har jag haft, och Cydia frös telefonen så ofta att jag pwnagade om den utan Cydia, men ändå. Sedan kan jag hålla med honom att så värst festliga program har det inte dykt upp, trots allt.

 5. Daniel skrev:

  En sak som jag tycker fungerar väldigt bra i 2.0 är ordboken och tangentbordet. Innan tyckte jag det var osmidigt att skriva mail och sms. Men nu går det riktigt bra! No offense swephone, det var ett jättebra jobb innan, men jag föreställer mig att det varit lite enklare för apple själva att fixa bra ordlistor.

  Håller med om att det inte dykt upp så många bra apps i AppStore. Jag efterlyser mms!

 6. Farhad skrev:

  jag har redan uppdaterat till 2.0 och ångrar det faktiskt….

  Men till er som använder appstore, hur har ni gjort med användarnamn och lösenord då? Jag inte ladda ner ett shit. Cydia Är väl inget vidare i dagsläget.

 7. Kaj skrev:

  Jag använde wipwn 2.0.0.1 jag gjorde en custom tog bort cydia vad ska man ha de till?

 8. Kaj skrev:

  Farhad du måste skapa ett konto på itunes.

 9. daniel skrev:

  winpwn är ute om man vill uppdatera… väntar nog ett tag trots att man väntat på winpwn:) ….:::…

 10. Flameboy skrev:

  Har kört 2.0 sedan i söndags, och jag tycker det funkar relativt bra. Har varit tvungen att starta om telefonen ”hårt” en gång, men så har jag installerat massa nytt skit genom cydia också, så det är inte helt oväntat.

  Angående kommentaren att Remote skulle vara skäl nog att uppgradera måste jag opponera mig. Jag har kört RemoteBuddy ganska länge, och det är hästlängder bättre! Remote blev ett nedåtbyte.

  Däremot finns en massa annat godis i 2.0 som tex Appstore, att kunna radera många mail i ett svep, Å/Ä/Ö sitter först när man håller inne A/O, man kan spara bilder från websidor, det går att använda telefonen som modem till datorn (hack), osvosv.

  Ni som tvekar; man kan ju alltid gå tillbaks till 1.1.4 om man inte blev nöjd med resultatet.

  Stora nackdelar: Hacket med ”äkta” svenskt qwerty-tangentbord funkar inte, SwirlyMMS funkar inte, liksom i princip samtliga 3e-partsprogram, jag väntar med spänning på Installer 4.0 och lite uppdaterade apps.

 11. Kaj skrev:

  Vad betyder Custom Payload Support finns i Winpwn 2.0.0.1

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Flameboy: Jag har faktiskt köpt en licens av RemoteBuddy och använt det tidigare, men jag tycker verkligen att Remote är mycket bättre. Det är så otroligt bra respons och det är enklare och smidigare att jobba med Remote.

  Sen har ju RemoteBuddy andra finesser, men det Remote gör gör den mycket bättre än RemoteBuddy. Tycker jag – smaken är ju olika.

 13. Adrian Bengtson skrev:

  Till er som använder 2.0 är nöjda: Perfekt! Jag försöker inte skrämma någon, jag vill bara poängtera det faktum att det *är* problem med 2.0 för vissa, så det inte kommer som en överraskning.

  Det finns fler som håller med David Heinemeier om problemen och sen har vi hela problematiken med backuper vid synkning som kan ta otroligt lång tid.

 14. Daniel skrev:

  Nu är WinPwn 2.0 släppt!

  http://www.engadget.com/2008/07/24/windows-iphone-3g-jailbreak-tool-released/

 15. Daniel skrev:

  … oops, hade en cachad sida och såg därför inte att det var old news 🙂

 16. Norpan skrev:

  Farhad: Skapa bara ett konto i iTunes (store) på datorn, och syncronisera..

 17. Skellefteroger skrev:

  Jag har uppgraderat till 2.0. Tycker att det funkar ok men är uppenbart segare i responsen. OM man nu vill nedgradera till 1.1.4, hur gör man då. Fins det ett lika enkelt sätt som PwnageTool 2 som jag använde. Jag gick direkt från 1.1.1 till 2.0.

 18. Yosse skrev:

  Jag har uppdaterat till 2.0 med är väl inte helt nöjd,.. det finns plus och minus så klart.. men gmail funkar inte i iPhonen och jag har varit tvungen att hårdreseta telefon och installera 2.0 igen pga av en ”nytt mail” signal som vägrade sluta ljuda trots omstart och sync och allt vet vad…. trots hårdstarten dock, har inte problemet lösts än med gmail… Appstore är ju guld helt klart, plus en del små uppdateringar i firmwaret som är gynnande.

  Finns det nån som har en idé om varför inte mitt gmail funkar..? det funkade problemfritt i 1.1.4 …?

 19. Kaj skrev:

  Yosse testade gmail funkar utmärk för mig ingen problem alls. Testa med och gör en egen custom med winpwn så kasnke det löser sig.

 20. Lill-fredrik skrev:

  För de som har problem med Cydia. Mitt strulade som fan i början och kraschade hela tiden. Anledningen hos mig var att jag försökte köra alla upgrades på en gång varav vissa inte funkade med den icke uppdaterade versionen av Cydia. Kör först alla uppdateringar för Cydia separat istället och sedan även de andra uppdateringarna separat så borde det lösa sig då ”Cydiasystemet”, dvs. alla komponenter Cydia använder sig av är uppdaterade. (knepig sista mening ja vet 🙂

 21. joe skrev:

  försöker hitta överallt. någon som vet om tjänsten MobileME fungerar till andra telefoner?

 22. Jimmy skrev:

  Skrev detta i en annan ”tråd” men den värkar död, så kopiera in de här ifall nån räkar ha nåt svar.

  De där med ÅÄÖ fungerar skit bra på min, bara hälla ner A,O så kommer dom upp sen, samma med .com-knappen, finns .nu, .se,.org, vilket e gött, har saknat de, vet dock att de har funits förut mä. Ordlistan fungerar oxå bra, Den föreslår ord betydligt bättre nu än förr, vilket underlättar SMSandet o mailandet.

  Jag ladda ner grattis APP från app store, och inget av dom fungerar?, nån annan som stöt på de problemet? Så fort man startar appen i iphonen, ser de ut som den laddar programmet i nån sekund, sen går det tillbaka till Home-screenen, nåt jag missat kanske?

  Tack på förhand 😉

 23. Jox skrev:

  Kan mån berätta om det funkar att bara uppgradera sin 1.1.4 till 2.0 med itunes eller om man måste fortsätta med pwn / ziphone? Har Telia som operatör.

 24. Adrian Bengtson skrev:

  Jox: Kolla här

 25. jens skrev:

  Efter att jag uppgraderat från 1.1.3 till 2.0 så kommer det fram en text att det finns nya operatörsinställningar.

  vågar man uppdatera. eller kan den låsa sig?

  Har någon annan fått den frågan efter uppdateringen till 2.0

 26. sthlm skrev:

  Själv har jag en massa problem med 1.1.4, har varit tvungen att hårdresetta telefonen flera gånger. Ibland tror den även att jag stoppat i hörlurar, så jag måste använda högtalartelefonen för att ringa. 1.1.2 funkade klockrent. Ikväll stoppar jag in 2.0 och håller tummarna…

 27. Patrik skrev:

  Har uppdaterat från 1.1.2 till 2.0 med denna guiden.

  http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1557

  Guiden är klockren. Bara att följa instruktionerna. Tar 20 min sen är det klart.

  Körde tidigare med turbosim men nu behövs inte det längre. Har testat både tele2, telia och telenor alla funka bra.

  Responsen i telefonen är något segare än tidigare men man får å andra sidan äntligen tillgång till riktig VPN och exchange Push funktioner. App store i all ära men möjligheten att använda telefonen till mer avancerade exchange funktioner är avgörande för många av oss. De funktionerna finns bara i 2.0.

 28. iFun.se » Firmware 2.0.1 släppt skrev:

  […] vi berättat om tidigare har firmware 2.0 dragits med en del instabilitet och seghet. Nu har Apple släppt en uppdatering […]

 29. iPhoneFeeds » Firmware 2.0.1 släppt skrev:

  […] vi berättat om tidigare har firmware 2.0 dragits med en del instabilitet och seghet. Nu har Apple släppt en uppdatering […]

 30. Ilce skrev:

  Kan man köpa nytt fodral till iphone? Jag har nämmligen fått en repa på min och vill ha nytt skal, går de att få tag på?