Firmware 2.0.1 släppt

Av Adrian Bengtson, tisdag 5 augusti 2008

Som vi berättat om tidigare har firmware 2.0 dragits med en del instabilitet och seghet. Nu har Apple släppt en uppdatering till 2.0.1 som ska fixa en del av dessa problem, bland annat rapporteras att problemet med evighetslånga backuper i iTunes har fixats eller åtminstone blivit betydligt bättre. Apple har hittills inte släppt någon detaljerad information om vad uppdateringen innehåller.

Det verkar också som om alla med gamla iPhones (”iPhone 2G”) som utfört ”pwnage” på 2.0 faktiskt kan köra uppdateringen om dom vill och ändå behålla aktivering och upplåsning. Dock förlorar man alla program som installerats via jailbreak (dvs inte från App Store). Vi har inte testat det själva, men det rapporteras av flera i diskussionen på 99.se och iphone-dev team skriver följande:

We don’t see any major problems with the release that Apple made, but we have not released an update for PwnageTool for it as yet and therefore PwnageTool 2.0.1 will not work!

If you absolutely can’t wait then original (2G) iPhone owners can update using iTunes if they really need to, but you’ll lose third-party applications that rely on the Jailbreak, although it is reported that the 2G device remains activated, we have not clarified this.

Använder man iPhone 3G förlorar man jailbreak och får dessutom ett nytt baseband som kanske kan göra det svårare ifall man i framtiden vill låsa upp sin iPhone 3G (om det nu kommer någon upplåsning), läs mer om det hos iphone-dev team. Detta är nog ett mindre problem eftersom det främst är användare av iPhone 2G som utför upplåsning. För användare av iPhone 3G som inte utfört jailbreak finns det inga större skäl att inte uppdatera.

Som vanligt gäller dock försiktighetsprincipen, om du vill minska risken för problem, vänta lite med att uppdatera tills andra gjort grovjobbet och tagit eventuella smällar.

35 kommentarer till “Firmware 2.0.1 släppt”

 1. Kia skrev:

  ”Detta är nog ett mindre problem eftersom det främst är användare av iPhone 2G som utför upplåsning.”

  Just nu stämmer det. Men så småningom kanske en del vill byta operatör, eller kanske sälja sin iPhone 3G (för att uppgradera till iPhone Christmas Edition, iPhone 4G eller annan framtida modell). Det är då betydligt lättare att sälja en iPhone som är upplåst.

  Läser detta på Engadget, som kan vara värt att notera:

  ”According to the DevTeam, you’ll get all the benefits of Apple’s 2.01 update (without the pesky new baseband) just as soon as they can kick out the updated PwnageTool (current version is 2.01) onto the Internets.”

  Dvs. väntar man några dagar så kan man uppgradera till 2.0.1 och slippa baseband uppdateringen.

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Jo, i framtiden kan det bli mer aktuellt. Men min magkänsla säger ändå att de allra allra flesta som köper iPhone 3G idag hellre kör ohackat och låst mot Telia bara för att att slippa ”tjafset” så att säga. För den som är insatt är upplåsning inte något större besvär, men för de flesta är det gärna något man slipper. När det blir dag satt sälja telefonen i framtiden kan det dock vara en god poäng med upplåsning, men än så länge är ju inte det aktuellt för de flesta.

  Den där rekommendationen gäller bara iPhone 3G eller hur?

 3. E.L skrev:

  Kan man uppgradera en 2g iphone med firmware 1.1.1 till 2.0 i direkt i itunes nu då, utan att något blir låst eller går snett?

 4. Kia skrev:

  Det du säger stämmer. Och som jag förstår det kan man, den dag då abonnemanget går ut, få sin iPhone 3G upplåst hos Telia mot en mindre avgift.

  Det verkar som om det endast är iPhone 3G som får baseband uppdatering. Därmed gäller rekommendationen endast för iPhone 3G.

 5. Kia skrev:

  Mitt svar var alltså till Adrian.

  E.L. Nej. Förmodligen inte.

 6. Tobias skrev:

  Det är otroligt skönt att slippa allt ”tjafs”, efter ett år av meckande av telefoner. Däremot hade jag kanske ändå tänkt jailbreaka min 3G telefon så fort swirlymms för 2.0 kommer, men det är alltså kört nu när jag uppgraderat till 2.0.1? MMS är förstås inte ett måste men ändå trevligt att ha.

 7. Adrian Bengtson skrev:

  E.L. Nej, det kan du inte göra. Mitt råd i så fall är att 1) Uppdatera till 1.1.4 först och 2) Vänta tills PwnageTool (eller WinPwn för Windows) kommer ut så att du kan uppdatera vidare direkt till 2.0.1 och utföra ”pwnage” då. Alternativt går du upp till 2.0 och utför pwnage där, och sen uppdaterar till 2.0.1 i iTunes.

  Tobias: Det är inte säkert att det är kört, dev team säger bara att det *kan* innebära problem ifall de fixar en upplåsning av 2.0 men som inte fungerar med 2.0.1. Men i dagsläget finns det ingen upplåsning alls och det är osäkert när/om det kommer och det är osäkert på om 2.0.1 gör någon skillnad. Men det finns alltså en teoretisk risk att en upplåsning bara kommer till 2.0 men som inte fungerar med 2.0.1.

 8. Martin Gustavsson skrev:

  Hej,

  Är det någon mer som inte kan ladda ner operatörsinställningarna som dyker upp i iTunes, efter att man har laddat ner 2.0.1 ?

  Får bara ett felmeddelande hela tiden.

  //Martin

 9. jimmy skrev:

  martin: samma här )=

 10. jolle skrev:

  För er med iPhone 2G, så är det bara att uppdatera via iTunes. Inget annat behövs göras. PwnageTool är ju helt fantastiskt!

 11. Adrian Bengtson skrev:

  jolle: Det är värt att poängtera att det bara gäller om man har gjort ”pwnage” i 2.0. Om man inte gjort pwnage eller om man gjort det i 1.1.4 eller tidigare så är det INTE att bra uppdatera i iTunes.

 12. Jack skrev:

  Har en Iphone 2G 8GB, har installerat 2.0 med hjälp av Pwnage.

  Har nu uppdaterat till 2.0.1 direkt i iTunes, både aktiveringen och upplåsningen funkar perfekt. Dock så försvinner Jailbreaken och Cydian/Installer.

 13. Jack skrev:

  och så klart alla program som inte installerats via AppStore

 14. Pung skrev:

  Har en iPhone 2G som jag låst upp med pwnage 2.0. Jag kunde inte hålla mig, och uppdaterade den i iTunes till 2.0.1, och allt funkar klockrent!

 15. Andreeas skrev:

  Förlorar man cydia om man uppdaterar eller? Hur får man isåfall tillbaka den?

 16. Nalle skrev:

  Vad är skillnaden med att uppdatera (från 1.1.4) med Pwnage 2.0 och 2.1? Och har 2.1 i iTunes? Vad händer/händer inte då?

 17. jimmy skrev:

  gjorde en återställning och min iphone cp:ar sig. ljudet på ringsignalen sänks lite då & då, så jag måste gå in på inställningar och höja hela tiden. Och så har min gps fått spader. den visar flera km fel.. *)= någon som ka hjälpa mig? eller haft samma problem?

 18. Adrian Bengtson skrev:

  Andreeas: När PwnageTool släpps med stöd för att utföra jailbreak på 2.0.1, om jag förstått saken rätt. Då måste man troligtvis göra om pwnage-processen. (Rätta mig gärna om jag har fel.)

  Nalle: Du verkar lite förvirrad i dina version siffror. Varken PwnageTool eller iPhone firmware finns i version 2.1. Firmware 2.0.1 finns ute, liksom PwnageTool 2.0.1, men att dom råkar heta samma sak betyder ingenting.

  I dagsläget kan du bara utföra pwnage på firmware 2.0 och då använder du PwnageTool 2.0.1 (eller senaste WinPwn). Men sen kan du uppdatera till till firmware 2.0.1 genom iTunes, vilket många här påstår fungerar utmärkt. Det enda du förlorar är jailbreak och dom program man hade installerade utanför App Store.

  Eller så väntar du på att PwnageTool (eller WinPwn) får stöd för 2.0.1 direkt, så man kan göra en egen version av 2.0.1 och återställa till den genom iTunes, så som man idag gör pwnage på 2.0.

 19. Blomman skrev:

  Försvinner alla sms?

 20. Nalle skrev:

  Tack Adrian,

  Ja, jag blandade visst ihop siffrorna lite, men du förstod ju vad jag menade.

  Men spelar det ngn roll vilken version av Pwnage jag använder (har Mac och en iPhone 1.1.4) eller kan jag alltså köra Pwnage Tool 2.0.1 och därefter uppdatera till 2..0.1 i iTunes och då ”landa” med samma resultat som om jag först använt Pwnage 2.0?

 21. Adrian Bengtson skrev:

  Blomman: Nej, det ska dom inte göra om man har synkroniserat telefonen med iTunes. Varje gång man synkroniserar ska iTunes ta en backup på SMS, inställningar mm. Det finn sällsynta fall när iTunes inte klarar av att lägga tillbaka backupen på telefonen igen efter en uppdatering eller återställning, och då kan man riskera att förlora SMS mm. Men normalt sett ska det fungera.

  Nalle: Använd alltid senaste versionen av PwnageTool. Även PwnageTool 2.0.1 ska klara av 1.1.4 om man t.ex. ska gå från 1.1.1 till 1.1.4 först och vill göra pwnage i 1.1.4. Om du har 1.1.4 och vill gå till firmware 2.0.1 idag borde det räcka med pwnage-processen till 2.0 och sen en uppdatering med iTunes till 2.0.1. Tror jag 🙂

  Har man lite tålamod kan man istället invänta en version av PwnageTool som klarar av firmware 2.0.1 direkt, så får man jailbreak också.

 22. Blomman skrev:

  Har nu uppdaterat, gick som smort, alla inställningar SMS och allt ligger kvar utom 3:e parts program bla. Cydia, precis som det nämnts här i kommentarerna innan.

  Problemet med det gör att man bla. inte kan föra över egna ringsignaler eller SSHa 3:e partsprogram till telefonen, så jag rekommenderar till att vänta lite.

  /blom

 23. Moz skrev:

  Jimmy: Jag har haft samma problem med att ringsignalens volym sänker sig lite då och då.

  Hoppas att det åtgärdas i 2.0.1, eller har du redan nu sett samma irriterande sänkning?

 24. Per skrev:

  Hej

  Gjorde precis Pwnage updateringen till 2.0 från en 1.1.2 (ZiPhone 2.5 fixad tror jag det var innan) via http://www.99.se/uppl-sning/247371-p…iphone-2g.html .

  Allt funkade fint och användandet verkar funka som innan, men alla personal settings samt SMS, senaste Samtalslista, favoriter, Väderorter och settings, Aktier är borta efter 2.0 uppdatering…

  Har även en ny 3G som jag tänkte köra igång ikväll utan hack efter att fått 2G:n att funka men är osäker på om den då kommer kräva FW 2.0.1 i iTunes och hur det då påverkar min 2G och möjligheten att få tillbaka SMS etc via ngn typ av backup…

  Ngn som har tips på vad jag bör prova?

  Per

 25. jimmy skrev:

  Moz : det är samma irriterande sänkning. har märkt också när jag stänger av telefonen och sätter på den igen så sänks den..

  kan ni testa det om det är så på eran också?

 26. Tobias skrev:

  Hejsan! alla som säger att det går att uppgradera till 2.1 efter att använda sig utan Pwnagetool, vet ni om det gäller samma sak för de som använt WinPwn för att låsa upp 2.0 ?

  kan jag bara trycka på installera uppdatering i iTunes 7.7?

  MVH Tobias

 27. johan skrev:

  skönt då ska jag vänta att uppgradera min iphone 3g då håller jag mig till 2.0 istället

 28. Blomman skrev:

  tobias: ja det är bara och köra, men jag rekommenderar att du väntar, så du får in Cydia i telefonen också. Tyckte jag såg en hint om att Pwnagetool kommer att uppdateras under dagen

 29. joe skrev:

  Adrian: Finns det rykten om att någon kommer släppa en update fil med stöd för iphone 2g pawnad 2.0 till 2.0.1 och spara allt man hade innan. Tycker inte det borde vara så svårt och absolut genomförbart?

  Vad tror du?

  Otroligt att min telefon inte har pajjat ihop helt då den har varit med från 1.1.1 tiden till 2.0 nu 🙂

 30. Adrian Bengtson skrev:

  joe: Jag vet inte jag förstår exakt vad du menar. Normalt sett så sparas allting man har när man synkroniserar telefonen med iTunes, förutom musik, bilder och video som man tidigare synkat *till* telefonen (och därmed redan har på datorn). Om man då återställer telefonen med iTunes så får man efteråt frågan om man vill lägga tillbaka den säkerhetskopia iTunes tagit tidigare. I enstaka fall kan det strula, men vanligtvis fungerar det rätt bra.

  Däremot försvinner programmen man installerat genom Cydia eller Installer, men det är ju rätt enkelt att installera om.

  Att ladda hem en firmware-fil från Apple och utföra ”pwnage” på den är inte speciellt svårt.

 31. iFun.se » PwnageTool 2.0.2 ute skrev:

  […] sitt verktyg PwnageTool. Nytt för denna gången är framför allt stödet för firmware 2.0.1 som släpptes tidigare i veckan, men även en beta av efterlängtade Installer […]

 32. iPhoneFeeds » PwnageTool 2.0.2 ute skrev:

  […] sitt verktyg PwnageTool. Nytt för denna gången är framför allt stödet för firmware 2.0.1 som släpptes tidigare i veckan, men även en beta av efterlängtade Installer […]

 33. Kent Petersson skrev:

  Har någon lyckats Pwnage en Telia 3G lur ? dvs ta bort deras operatörs lås så man kan köra med vilka kort man vill samt cydia och kommande Installer.

 34. Adrian Bengtson skrev:

  Kent: Det finns ingen upplåsning för iPhone 3G (ännu). Det enda PwnageTool och WinPwn kan göra är att utföra jailbreak.

 35. Ramos skrev:

  Salut.. undrar om någon har uppdaterat sin iphone 2.0 frimware?