Kortfattad guide 3: Upplåsning av ny 1.1.1

Av iFun, onsdag 24 oktober 2007

Denna guide visar hur du uppdaterar en helt ny (virgin) iPhone 1.1.1 till 1.1.1 – perfekt för dig som fått tag i en ny telefon och vill köra den senaste versionen. iPhone med 1.1.1 har serienummer som börjar på xx739 eller senare (t ex xx740).

Precis som tidigare guider: denna guide är skriven för Mac OS X och kräver att du vet vad du gör. Om du ser ut som ett frågetecken inför de olika stegen – vänta på en enklare lösning. Försök dig inte på detta om du inte är bekväm med att använda terminalen osv. Om du kör fast har vi inte möjlighet att hjälpa dig (på forumet 99.se/iphone kanske du kan få hjälp av andra däremot). Som vanligt gör du allting på egen risk, vi garanterar inte att du får lyckat resultat.

Förutsättningar: En helt ny iPhone 1.1.1, aldrig upplåst (virgin).

Målet: En iPhone 1.1.1, upplåst.

Verktyg: Mac med Mac OS X 10.4.10, iTunes 7.4.2, iNdependence 1.2.5, anySIM 1.1.0 och ett SFTP-program.

I stora drag går det till såhär:

 1. Nedgradera telefonen till 1.02 med iTunes
 2. Förbered telefonen för uppdatering till 1.1.1 med iNdependence 1.2.5
 3. Uppdatera telefonen till 1.1.1 med iTunes
 4. Aktivera och jailbreaka telefonen med iNdependence 1.2.5
 5. Lås upp telefonen med anySIM 1.1.0

Här är en mera utförlig genomgång av de olika stegen. Det är några stycken! 🙂

 1. Sätt din nya iPhone i vaggan och starta iTunes som då hittar din iPhone.
 2. Avsluta iTunes och starta Aktivitetshanteraren och leta reda på processen iTunes Helper. Om den är igång, markera den och klicka på Avsluta process för att tvångsavsluta den.
 3. Ladda ner iNdependence 1.2.5 från den här sidan och packa upp det till din dator.
 4. Ladda ner 1.02 firmware från Apple.com. Observera att Safari packar upp filen vilket ställer till problem, ladda ner den med Firefox istället.
 5. Starta iNdependence och välj ”Enter DFU mode” under fliken Firmware. Programmet frågar var du packat upp 1.02 firmware filerna som du laddade ner ovan. Telefonen sätts nu i uppdateringsläge. Om iNdependence svarar ”Error entering recovery mode” räcker det med att starta om telefonen för att det ska fungera.
 6. Stäng iNdependence och starta iTunes igen som då frågar om du vill återställa telefonen. Håll ner ALT-knappen och klicka på återställ. iTunes frågar då efter 1.02 firmware filen du laddat ner under punkt 4. iTunes återställer nu telefonen till version 1.02 vilket tar några minuter. När det är klart startar iPhone om och visar ”activate iPhone”. Om iTunes ger ett felmeddelande är det inget att bry sig om. Stäng iTunes och starta iNdependence som löser biffen. I värsta fall måste du starta om telefonen med programmet igång för att du ska komma till ”activate iPhone” rutan.
 7. Aktivera telefonen under fliken Activation i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success” och din telefon är aktiverad (och även jailbreakad på köpet).
 8. Ställ in Autolås till Aldrig (viktigt för att wifi-kontakten inte ska brytas).
 9. Ta reda på vilket IP-nummer din iPhone har under wifi-inställningarna i telefonen, skriv upp detta nummer.
 10. Kör Install SSH i iNdependence (även om du har SSH inne redan kräver iNdependence detta för nästa steg).
 11. Följ instruktionerna i iNdependence, du kommer t.ex. att uppmanas att starta om telefonen (två gånger i mitt fall). När iNdependence säger att installation av SSH mm var lyckad är det dags för nästa steg.
 12. Kör Pre 1.1.1 Upgrade under Firmware i iNdependence.
 13. Följ instruktionerna som iNdependence ger, t.ex. att ange IP-nummer till telefonen (som du tog fram i steg 2) och root-lösenordet (om du inte ändrat det är det dottie). iNdependence kommer också att be dig starta iTunes och se så att iTunes hittar din iPhone. Till slut får du ett meddelande om ”Success” och din telefon är nu förberedd för 1.1.1.
 14. Avsluta iNdependence och starta iTunes om du inte har det igång fortfarande.
 15. Markera din iPhone i iTunes. iTunes säger att det finns ny programvara (1.1.1) för din iPhone och nu ska du göra det vi hittills avrått från: Klicka på Uppdatera! (Klicka inte på Återställ.)
 16. iTunes kommer att genomföra uppdateringen av din iPhone. Det är många steg men allt sker automatiskt, så luta dig tillbaka och håll tummarna.
 17. När iTunes är klar med uppdateringen kommer din iPhone att säga att den måste aktiveras. Det är helt i sin ordning.
 18. Nu är det dags för aktivering och jailbreak. Avsluta iTunes och kolla i Aktivitetskontroll att iTunes Helper inte är igång (det borde den inte vara, men om den är det, avsluta som tidigare).
 19. Kör igång iNdependence igen.
 20. Aktivera telefonen under fliken Activation i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success” och din telefon är aktiverad (och även jailbreakad på köpet).
 21. Installera SSH mm under SSH-fliken i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success”.
 22. Här kan du också passa på att ändra root-lösenordet om du vill genom Change Password under SSH-fliken i iNdependence, det är en bra säkerhetsåtgärd (fyll alltså i root som Account name och valfritt lösenord). Om du inte ändrar detta är root-lösenordet i 1.1.1 alpine (och alltså inte dottie längre). Om du får frågan ”host key verification failed” svarar du ”ja” jag vill fixa problemet.
 23. Nu är din telefon uppdaterad till 1.1.1, aktiverad och jailbreakad och du har SSH på plats. Nästa steg är upplåsningen.
 24. Ladda ner anySIM 1.1.0 från den här sidan och packa upp det.
 25. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till anySIM i telefonen.
 26. Nu ligger anySIM i telefonen men du behöver starta om telefonen för att kunna se det, så gör det.
 27. Du borde nu ha en anySIM-ikon på startsidan i din iPhone. Klicka på den för att starta programmet.
 28. Låt anySIM låsa upp din telefon. Om du av någon anledning har tagit ur ditt SIM-kort måste det stoppas tillbaka före anySIM låser upp.
 29. Förhoppningsvis får du ett meddelande om lyckat resultat (”Successful!”). Starta om telefonen.
 30. Nu ska du ha en helt fungerande iPhone 1.1.1, upplåst och klar att använda. Du kan sluta här om du inte vill installera Installer.app eller SwePhone.
 31. Vill du installera Installer.app, ladda hem AppTapp från den här sidan och packa upp det.
 32. Högerklicka på AppTapp Installer och välj Visa paketets innehåll.
 33. Öppna Contents -> Resources så att du ser själva Installer-programmet. Dra det till en annan plats (t.ex. Skrivbordet) där du lätt hittar det.
 34. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till Installer i telefonen.
 35. Starta om telefonen.
 36. Nu finns Installer på din telefon. Du kan starta det och det kommer att föreslå att du uppdaterar till en ny version så att du får Installer 3 vilket du bör göra.
 37. Med Installer kan du sedan ta bort gamla program (som ändå inte syns) och ominstallera BSD subsystem mm.
 38. Sista biten är att installera SwePhone för 1.1.1. Du kan ladda ner beta 1 härifrån. Vi har inga nya installationsanvisningar ännu, men det går i stort ut på att kopiera över en massa filer precis som för SwePhone 1.0.2 men man behöver inte (och ska inte) ersätta .GlobalPreferences.plist. På betasidan står det också hur man gör för att aktivera svenskt språk mm.

Det är som sagt några steg att genomföra, tar det emot bör man vänta på en enklare lösning (eller anlita någon som gör det åt en).

Som ni märker är detta en förkortad version av vår tidigare guide Uppdatering av tidigare låst 1.02 till 1.1.1 fast med några moment i omvänd ordning.

Inga kommentarer till “Kortfattad guide 3: Upplåsning av ny 1.1.1”

 1. Ted skrev:

  http://iphone.nullriver.com/beta/ står det att apptapp inte fungerar med 1.1 hur kommer det sig vad missar jag här? annars tack som fan för denna guide

 2. Ted skrev:

  http://code.google.com/p/independence/issues/detail?id=170

  är en annan tråd om problem med indie 1.2.5 förstår dock inte riktigt vad det innebär exakt

 3. Isac Odelid skrev:

  Min pappa ska till usa inatt och köper med en iphone till mig.

  Min fråga är vad jag gör om den inte är 1.1.1?

  svara gärna på mail: isac1991@hotmail.com

 4. danijel skrev:

  verkar tydligen som ni s*iter i dem som använder windows å vägrar hjälpa oss.. kul dock med swephone, men ursel, suport/svara på kommentarer/svara på mail…

 5. Kristofer skrev:

  Ted: Ladda in den Apptapp version som finns på Nullrivers hemsida i din telefon. När du sedan kör programmet för första gången så kan du uppdatera det till en version som är kompatibel med 1.1.1 i iPhonen.

 6. Adrian Bengtson skrev:

  danijel: Vi gör så gott vi kan, men vi är bara några få personer och vi är alla macanvändare, denna guide och guide nr 2 är alla baserade på min första guide. I den andra guiden där du också klagade över samma sak så var det flera andra som gav bra länkar i kommentarerna till guider för Windows.

  Det finns ingen möjlighet för oss att ge alla support som behöver det, tyvärr. Då skulle vi behöva jobba på heltid med iFun och ta betalt för supporten.

 7. Jimmie J skrev:

  Varför måste man först nedgradera sin 1.1.1 telefon till 1.0.2 för att sedan uppgradera den igen till 1.1.1. Finns det inget sätt att direkt bara låsa upp den med iNdependence?

  Och om man har en 1.0.2 telefon (helt ny) ska man hoppa direkt till steg 7 i guiden då?

  Tacksam för svar.

 8. danijel skrev:

  Adrian Bengtson:

  okej tycker bara att alla borde väl på sätt å vis ha tillgång till en PC efter som ca 60% världen har PC

  10% har kanske Mac.. men visst ja kan förstå att ni inte kan ge alla suport osv, men när man skickar ett mail ang att man e intresserad av att köpa en iphone (efter som ni tjänar lite extra på att låsa upp osv) så får man inget svar, på så sätt så förlorar ni en köpar, dels pengar i eran ficka..

  ja jag såg den guiden, men skulle vilja ha en svensk guide, men som sagt tack endå för att någon i erat gäng kunde svara på nått ifalla fall…

 9. tommy skrev:

  Om fler än jag har problem med att efter 1.1.1 uppdatering raderas vpn inställningarna ut efter omstart så finns det ett sätt att ordna detta!

  http://www.hackint0sh.org/forum/showthread.php?t=10965&highlight=edge

 10. alexander skrev:

  är denna säker? någon som har prövat?

 11. markus skrev:

  danijel:

  Du är ute och cyklar.

  Det här är ingen support-sajt.

  De som driver denna sajt lägger uppenbarligen ner mycket fritid på detta.

  60% har pc, vilket innehållslöst argument.

 12. danijel skrev:

  nej de är ingen suport site, men efter som man har några enkla frågor som man tycker att vem som helst nästan skulle kunna svara på, och ifun.se inte svarar på dem så börjar man fundera på om man skulle köpa en så kanske man inte får en iphone över huvud taget, just pga att dem inte svarar med varken något mail osv, samt att de står : Kontaktinfo: info@iFun.se men man får ju ingen info..

  vad är de för sida som ska kunna göra personer glada genom att köpa en iphone utav dem som är svensk och upplåst men man får inget svar utav dem.. hade jag haft en sida så skulle ja gjort så mycket som möjligt för att få ”kunden” så nöjd som möjligt, efter som att kunden kanske säger vidare att de är bra ”suport” och snabb leverans osv vilket leder till mer popularitet.. men man får ju inte veta ett sk*t när man frågar, lika med att man förlorar kunder (samt sin bonus, vilket nu är deras bonus på ifun.se).. hade dem bara svarat på mitt mail så hade dem säker fått sin bonus ifrån mig, samt att ja hade kanske rekomenderat vidare till folk som undrar vart ja köpt min iphone.. men de kommer jag ju tyvär inte göra.. mig skadare de inte, bara dem för ifun.se som förlorar mer ”kunder”…

 13. bjornstrom skrev:

  Såvitt jag vet är antalet iPhone intresserade cirka 20 gånger fler än antalet tillgängliga telefoner och så har det varit sedan iFun startade. Det är också några få personer som hjälps åt att driva sajten och svara på mail – på en sajt som gått från noll till över 4000 unika besökare om dagen på en månad.

  Jag tycker Buckner och gänget gör ett grymt jobb som trots allt är ideellt och som drivs framåt av dom bidrag ni lämnar och alla snälla kommentarer från glada användare – det är sånt som ger ”råg i ryggen” och extra energi.

  Alla inblandade på iFun har heltidsjobb på annat håll så jobbet här görs ”efter jobbet, efter middagen, efter flickvännen lagt sig när mörkret faller på” gissar jag 🙂

 14. danijel skrev:

  jo jag förstår, men driver man en sida med många användare så krävs det lite mer ansvar också.. visst ja har en sida men inte f*n besöker någon den, trots allt är den för hobbys skull men endå, å på så sätt så behöver ja inte bry mig lika mycket om att uppdatera osv.. jag förstår att dem har annat liv ochså de gör ja.. men att ta 4 dagar att svara på ett mail tycker ja e lite väl mycket, men efter som att ifun.se svarade till slut (vet ej om dem sätt va jag skrivit eller ej) å va snabb med nästa mail som ja skickade så tycker jag att ja dem verkar trevliga å att dem försöker iallafall, så fortsätter dem så här så är de klart att ja rekomenderar dem.. förhoppnings vis får ja en iphone imorgon ifrån ifun.se..

  nu ska ja inte vara en som bara kritiserar å så, men tillex om datorbutiken.se inte hörde av sig till sina ”kunder” så ere klart ingen köper utav dem.. vara bara de ja hakade upp mig på.. men nu har dem hört av sig, och dem verkar göra ifrån sig bra en så länge.. längtar bara tills ja får svar på mitt andra mail 🙂

 15. Alexander Edin skrev:

  är det säkert att låsa upp sin iphone på det här sättet? jag får min iphone nästa vecka, och jag vill inte sluta som ”bollman” .

 16. Erik skrev:

  Bra jobbat grabbar!

  Ser fram emot att få labba lite med min telefon när den dyker upp i dagarna.

  Hoppas ni kan göra en guide för windows användare också då jag inte känner någon som har en mac 🙁

 17. danijel skrev:

  ja om ni nu har sätt de ja skrivit om ifun.se så gjorde jag de valet att köpa en utav dem, och jag vart helt såld.. jag köpte telefonen från ifun å de var den trevligaste säljaren ja träffat (köpt saker rätt mycket via blocket osv) han visade mig ang hur man använde telefonden, hjälpte mig med frågor m.m jag fick en förklaring på också att dem har rätt mycket att göra å många mail att ta hand om, så ja förstår mer varför ni på ifun.se e kanske lite ”sega” på att svara, men med sådan bra svar ja fått ang allt så rekomenderar jag sidan till 100% visst vare lite nakdelar så som att han glömde min 220v adapter, men eh de e klart man kan glömma, men den kommer komma i posten endå så jag e en MYCKET nöjd ägare av en iphone ifrån Ifun.se, mycket bra jobb ni på ifun.se!

  behöver ni hjälp med något som tester på en pc eller något liknande så är de bara att höra av sig, hjälper gladligen till!

  mvh danijel

 18. Kosse skrev:

  Hmm… På en skala från 1-10, hur svårt är det att låsa upp sin iPhone med denna guide? (1 är superlätt 10 är, ”ge dig inte på det”)???

  Har hackat lite PSP och så, så lite lite koll har jag nog på såna här saker.

  Väntar mig att min iPhone dyker upp på fredag.

  Är detta bästa sätt att låsa upp sin 1.1.1 på? Eller är det bättre (både för mig och telefonen) att betala för IPSF?

  Någon som vet?

 19. Cee skrev:

  Vem vänder man sig till om man vill få sin iPhone fixad med allt ovan plus svenskt interface

  och vad kostar det?

 20. Arvid skrev:

  Varför just iTunes 7.4.2?

  Detta är ju inte den senaste, så en länk vore härligt om man nu måste hitta åt 7.4.2.

 21. erik skrev:

  Hej!

  Hjälp tack!!!

  Ska göra steg 13. Men kan inte connecta till SSH server!! Någon som haft samma problem?

  iTunes frågar direkt om uppdatering när man öppnar de. SSH är installerad som den ska..

  Ska man våga uppdatera ändå?

 22. Peter skrev:

  Arvid:

  iTunes 7.4.2 är den senaste som finns idag. Se http://www.apple.com/se/itunes/download/

 23. mike skrev:

  funkade grymt lätt.. Omstarterna (på min) skulle man bara stänga av som vanligt.. med slide.. Inte rebot.. då funkar de på 30 min! älskar min iPhone!!

 24. t4t5 skrev:

  Grymt bra guide!

  En fråga bara: När skall man ta ut sim-kortet som sitter i telefonen från början, och lägga i det man vill ha?

 25. Helena skrev:

  Hej allesammans!

  Får min lur på tisdag och ja är ivrig med att få igång den.. =)

  Har surfat en hel del för att lista ur hur jag gör för att få den upplåst. Men jag måste säga,

  att jag känner mig vansinnigt osäker. Finns det nån som vet om det finns nån som skulle kunna göra

  det åt en, för en liten slant givetvis…??

  Känner mig någorlunda high på datorer, men detta ter sig något övermäktigt för mig.

  Vill ju inte bricka den o ha en oanvänbar sten i handen…

  Några förslag eller idéer vore högt uppskattat! =)

 26. Bashir skrev:

  hejsan ja köpte min iphone igår så ja laddade ner itunes o gjorde en ny uppdaterring när den var klar stängds mobilen av o vill ha en annan activate iphone simkort vad kan ja göra det står insert an unlocked and valid sim to aktivate iphone snälla hjälp ????

 27. stefan skrev:

  Hej nu har jag skaffat mig en Iphone 1.1.2 som tydligen ska vara jailbreakad fast endå så har jag inte installer på mobilen. Kan man följa eran guide från och med step 30 om jag vill ha installer på min 1.1.2? Eller är den inte lempad för 1.1.2 .

  b