Vad återställning innebär

Av Adrian Bengtson, tisdag 18 mars 2008

itunesscreensnapz005.png

En återkommande åtgärd för den som pysslar om sin iPhone är återställning (restore på engelska). Många undrar vad en återställning innebär, om allting försvinner osv. Här är en sammanfattning av vad en återställning gör med din iPhone.

Uppdatering 19 mars: Utifrån kommentarer och mer eget testande har jag skrivit om några av punkterna. Det verkar som om mer data bevaras i iTunes backup än jag först skrev. Vi ett test idag med iTunes 7.6.1 följde även kamerabilder och mejl med i backupen.

När ska man återställa?

Om man har stora problem med sin telefon kan det vara värt att testa en återställning. Har man installera många konstiga program som ställt till det kan det också vara värt att återställa.

Vid vissa typer av uppgraderingar är det starkt rekommenderat att man återställer istället för att bara välja ”Uppdatera” i iTunes. T.ex. uppstod det problem att använda Installer för många som valde att uppdatera till 1.1.4 istället för att återställa till 1.1.4.

Allting raderas (nästan)

Återställningen av en iPhone innebär i praktiken att allting på telefonen raderas och att den blir som ny. Det är dock inte helt sant i alla situationer, vissa typer av upplåsningar kan överleva en återställning.

Bootloadern påveras överhuvudtaget inte av en återställning.

Baseband kan bara uppgraderas av iTunes

Vid en återställning försöker iTunes skriva över baseband med den version som tillhör det firmware man återställer till.

Om man t.ex. har en 1.1.1-telefon och återställer till 1.1.4 får man både firmware 1.1.4 och baseband som tillhör 1.1.4. Men det motsatta gäller inte! Om man har 1.1.4 och återställer till 1.1.1 får man ett felmeddelande i slutet (1015) som betyder att iTunes misslyckades med att skriva om baseband. Detta beror på att iTunes bara får uppgradera baseband, men inte nedgradera det.

Återställning till ett specifikt firmware

För att återställa till specifikt firmware måste man ladda ner det först och sedan hålla nere alt (om man kör Mac) eller shift (om man kört Windows) när man klickar på Återställ-knappen i iTunes. Då får man upp en dialogruta där man kan välja en firmware-fil. Håller man inte ner rätt tangent finns det en risk att iTunes återställer och uppdaterar till senare firmware på samma gång, vilket inte alltid är önsvärt.

Vi har tagit fram en sida där vi har länkar till alla firmware-versioner man kan ladda ner från Apple: Firmware-länkar

Synkronisering innebär backup

Varje gång man synkroniserar sin iPhone med iTunes tas normalt sett backup på nästan allting i telefonen. Man kan kolla när senaste backupen togs genom att gå in under Inställningar -> Synkronisering i iTunes.

När man klickar på Återställ i iTunes får man också upp en dialogruta som frågar om man vill ta en backup:

itunesscreensnapz002.png

Även om man nyligen synkroniserat skadar det inte att klicka på ”Bränn” för att få en färsk backup.

Allting följer inte med vid en backup

Detta följer med i en synkroniseringsbackup:

 • SMS
 • Samtalslistor
 • Bokmärken i YouTube
 • Bokmärken i Google Maps
 • Bokmärken i Safari
 • Kontakter
 • Kalendrar
 • Epost-inställningar i Mail
 • Själva mejlen i Mail*
 • Programinställningar i allmänhet
 • Bilder tagna med telefonen

Detta följer INTE med vid en synkroniseringsbackup:

 • Program installerade med Installer
 • Musik, videofilmer, podcasts, bilder som synkats in i telefonen
 • Själva mejlen i Mail*

Program installerade genom Installer får man helt enkelt installera om igen. Det gäller även förändringar som t.ex. SwePhone.

Musik, videofilmer, podcasts och bilder har man vanligtvis haft på datorn från början, så det behöver man ingen backup på. Men har man kopierat över musik mm och sedan raderat från dator ligger man sämre till, eftersom det försvinner vid en återställning. Tanken är att man aldrig ska ha sådant enbart på telefonen, utan se till att ha det på datorn och synka över till telefonen.

* = Mejlen har för mig försvunnit varje gång jag återställt, bara inställningarna har funnits kvar. Andra har däremot behållit sina mejl, så det verkar vara lite olika. Jag har inte påslaget synkronisering av mejl, om det är skälet eller om det beror på något annat vet jag inte.

Kör man IMAP är det förstås inget problem då mejlen finns på mejlservern. Kör man POP och bara har mejlen i sin iPhone ligger man sämre till. Om man kollar mejlen med POP-konto i iPhone ska man se till att telefonen inte försöker radera från servern också (normalt sett är det så telefonen är inställd).

Efter en återställning

När man återställt telefonen har man normalt sett raderat aktiveringen, jailbreaket och upplåsningen av telefonen. Då måste man göra om detta. I dagsläget är det rätt enkelt med verktyg som ZiPhone med flera.

När telefonen är aktiverad kan man ansluta den till iTunes som då kommer att fråga om man vill återställa en säkerhetskopia om det finns någon sådan i iTunes. Därefter kan man synkronisera över all musik, alla bilder osv så att telefonen i praktiken blev som före återställningen.

När telefonen är jailbreakad kan man installera program genom Installer. Vanligtvis bör man alltid installera BSD Subsystem (krävs av många program) och Community Sources (ger tillgång till fler program) om det inte redan finns med (beroende på vilket program man använder för att genomföra jailbreak kan olika mycket finnas förinstallerat). Sen rekommenderar vi förstås också att man lägger till ifun.se/swe som source i Installer så att man kan installera SwePhone.

När telefonen är upplåst kan man stoppa i sitt svenska SIM-kort och ringa med telefonen igen.

Skillnaden mot Uppdatera

När man klickar på Uppdatera låter iTunes allting ligga kvar på telefonen. Det är bara själva firmware och baseband som skrivs om. Väljer man att uppdatera behöver man inte synka tillbaka någon backup och man behöver inte synka tillbaka musik, bilder mm.

En uppdatering lämnar även kvar en del program installerade med Installer, vilket kan ställa till med problem. Generellt sett är det mindre risk för problem om man väljer att återställa istället för att uppdatera när man ska uppgradera sin hackade telefon till ett nytt firmware.

Feedback

Hittar ni något felaktigt här, rapportera i kommentarerna. Det mesta är baserat på mina egna erfarenheter, så det kan ju ha smugit sig in missuppfattningar eller andra fel.

57 kommentarer till “Vad återställning innebär”

 1. anders skrev:

  hejsan köpte en iphone 3 i USA´men jag råkade återställa den och nu kan jag inte komma nånstans det står att jag ska ha i ett sim kort. Måste man ha ett sim kort från usa för att kunna öppna den igen? eller finns det en annan lösning?

 2. Edvin skrev:

  Hej!
  jag har en ipod 4:generationen. Som jag har jailbreakat, den började hacka jätte mycket, så jag återställde den. Nu går den inte att starta kommer till apple symbolen. sedan stängs den av. Har du någon aning vad jag ska göra ?

  Tacksam för svar

 3. Lovisa skrev:

  Hej, jag skulle återställa min Iphone 4 och när ag tryckt på återställ allt så slocknade den och fick en lddningssymbol i mitten. Den har varit så i ca 4 timmar nu och det går inte att stänga av det. Jag kommer inte ens till Apple symbolen. What shall i do?

 4. Hanna skrev:

  Hej!
  till alla er som har återställt era iphones via itunes, har det kommit upp innan man gör det att spara bilder och sånt?
  Skulle uppdatera min mobil och innan jag gör det måste jag återställa den och om jag inte återstället mobilen kan jag inte andvända min mobil står det. tack sam för svar då jag har panik!

 5. alexandra skrev:

  när man får sin iphone (från hela första början) så måste man ju ringa för att iphonen ska bli aktiverad.
  måste man göra det när man återställer soin iphone, eller är det bara att aktivera sim-kortet som man ringer?
  min iphone är verkligen jätteseg, så jag behöver verkligen återställa den men är rädd för att man måste ringa och greja sådär igen, kan någon snälla svara på min kommentar? måste verkligen veta 🙂

  tack på för hand!

 6. tandläkare eskilstuna skrev:

  tandläkare eskilstuna

  iFun.se » Vad återställning innebär

 7. bygglovsproffsen.se skrev:

  bygglovsproffsen.se

  iFun.se » Vad återställning innebär