Upplåsning med ZiPhone 2.4

Av Adrian Bengtson, fredag 22 februari 2008

Det har diskuterats på nätet att ZiPhone 2.4 nedgraderar bootloadern på telefoner med den nya bootlodern, från 4.6 till 3.9, om man väljer att låsa upp med ZiPhone. Samtidigt skrev Zibri om ett sätt att återställa vilken telefon som helst till ”brand new” som han kallade det. Jag var nyfiken på detta och har testat på några olika telefoner. Läs vidare för mer om detta, varning dock för många iPhone-termer mm, detta är en artikel för den lite mer tekniskt intresserade.

Den korta versionen

ZiPhone 2.4 verkar fungera bra om man vill återställa en iPhone helt och sedan låsa upp den. Vare sig det är en äldre iPhone eller en nyare.

Den långa versionen

I första versionerna av ZiPhone rördes inte bootloadern alls, istället nedgraderades baseband till 04.02.13 (baseband från 1.1.2) vid upplåsning, även om man körde 1.1.3. Så om man hade en OOB 1.1.3-telefon fick man förut BL 4.6 (orörd) + baseband 04.02.13 (nedgraderat) + firmware 1.1.3 (orört). Men från och med ZiPhone 2.4 får man BL 3.9 (nedgraderad) + baseband 04.03.13 (orört) + firmware 1.1.3 (orört). Vilket som är bättre eller sämre är svårt att av göra. Spontant tar jag hellre den äldre bootloadern för att kunna köra rätt baseband till senaste firmware. Men på nätet har andra varit negativa till detta.

Uppdatering 22 februari: Enligt kommentarerna fungerar GUI-versionen av ZiPhone 2.4 som gamla ZiPhone, dvs nedgraderar baseband och inte bootloadern. Troligtvis pga av GUI-versionerna inte ger samma allt-i-ett-kommando för upplåsning (se mer i kommentarerna från Magnus nedan).

I readme-filen till ZiPhone 2.4 står det längst nere:

And ANY phone can be restored to a BRAND NEW state, by using this procedure:

ziphone -e

then

ziphone -D

then restore to ANY (1.1.2 or 1.1.3 suggested) version.

Jag blev lite nyfiken på om detta stämde, för tidigare i samma readme står det:

ziphone -e = Erase Baseband (BL 3.9 only)

För att ta reda på vad som stämde körde jag den förstnämnda proceduren på tre olika iPhones:

 • En OOB 1.1.3 16 GB som redan låsts upp med en tidigare version av ZiPhone och därmed fått baseband 04.02.13 tillsammans med firmware 1.1.3 och alltså bootloader 4.6.
 • En OOB 1.1.2 8 GB som var jailbreakad och aktiverad, men inte upplåst, så den hade baseband 04.02.13 och bootloader 4.6.
 • En OOB 1.0.2 8 GB, virginizad och uppdaterat till 1.1.1 och upplåst med anySIM. Hade baseband 04.01.13 och bootloader 3.9.

I Windows körde jag ZiPhone från kommandoraden och hade iTunes 7.6 igång i bakgrunden. Enligt Zibri gör det inget att ha igång iTunes samtidigt. Jag körde först ziphone -e vilket verkade göra sitt jobb även på mina BL 4.6-telefoner. Därefter körde jag ziphone -D vilket satte telefonen i DFU-läge så att iTunes sa att den var tvungen att återställas. Jag lät iTunes återställa (till 1.1.3 eftersom det är det senaste som finns just nu) vilket tog sin tid.

När återställningen var klar skulle telefonerna vara som nya 1.1.3-telefoner, om Zibris påstående stämde. Jag kunde dock inte kolla det (eftersom telefonen var som ny krävde den aktivering). Därför gick jag vidare med aktivering, jailbreak och upplåsning med ZiPhone.

Detta är en av allt-i-ett-metoderna enligt readme-filen:

ziphone -Z Y

Jailbreak, activate, and unlock any version

På alla tre telefonerna körde jag ziphone -Z Y och det fungerade utmärkt. I slutändan hade jag tre aktiverade, jailbreakade och upplåsta telefoner med samma versioner av allt:

 • Bootloader 3.9, baseband 04.03.13 och firmware 1.1.3.

Som ni ser var bootloadern nedgraderad på BL 4.6-telefonerna. Det stod till och med Chilling while the bootloader erases… på skärmen under processen. 🙂 Jag var lite nervös, för det är en operation man inte vill att den går snett. Men allting gick bra. Om det finns några baksidor av detta på längre sikt är oklart i dagsläget, det hela är så nytt forfarande.

Det finns bra grafiska versioner av ZiPhone 2.4 både för Mac och Windows, så det finns ingen anledning att göra det via kommandoraden som jag gjorde, om man inte känner för det. Alla kommandona går bra att göra med olika inställningar i de grafiska gränssnitten också.

Vad jag ville rapportera var att detta verkar vara en enkel metod att först göra en telefon som ny med senaste firmware och sen göra aktivering/jailbreak/upplåsning i ett svep.

Ett tips om man gör detta är att därefter installera följande i Installer:

 • BSD Subsystem (för att många program kräver det)
 • Community Sources (för att få tillgång till fler program)
 • SwePhone, via source ifun.se/swe (Doh!)

Sen har man en fin och färsk iPhone färdig att användas!

Kom ihåg att allt iPhone-hackande sker under eget ansvar, jag garanterat inte att det som fungerar för mig fungerar för dig.

140 kommentarer till “Upplåsning med ZiPhone 2.4”

 1. Nick skrev:

  Hej

  Någon som vet om det har någon betydelse vilket sim-kort man har när man kör ziphone?

  /Nick

 2. Lillen skrev:

  @Nick..nej det spelar ingen roll vilket du har i. Jag körde mitt AT&T, jag observarade nyss att det även stod 3G på det…tyckte jag var lite lustigt 🙂

 3. Anders skrev:

  Hello

  Jag kör fortfarande på stabila 1.1.1 men funderar på att uppgradera.

  Frågan jag har är om jag nu kör Ziphone 2.4, lämnas Bl kvar på 3.9 och jag får BB 04.03.13_G ? Vilket i såfall skulle ge att jag kan köra locate me?!

  Mvh

 4. maz skrev:

  Anders: Sure u can man! Even Maps with out Locate me will work good. Just shot!

 5. maz skrev:

  Anybody know how to fix the BossTool issue about several Applications folders??

  as this: /private/var/root/Applications_ROOT/Applications 1.1.1—>1.1.2—>1.1.3

 6. maz skrev:

  as this: /private/var/root/Applications_ROOT/Applications

 7. Marcus skrev:

  Undrar om det finns nån som kan svara på min fråga litte längre up, om det är nödvändigt att nergradera från BL 4.6 till 3.9?

  Tack i förhand

 8. Lillen skrev:

  @Marcus: läs kommentarerna innan din egen.

 9. Siavosh skrev:

  Hej allihopa!

  Jag ska köpa 5 iPhone i helgen, och de kommer direkt från USA, direkt köpta från Apple Store. De har säkert 1.1.3 firmware, med bootloader 4.6.

  Sist jag låste upp en iPhone var det en 3.9, som jag uppdatera till 4.6, och låste upp med ZiPhone. Locate me fungerade inte.

  Så nu undrar jag, när jag får mina 5 iPhone, ska jag inte nedgradera bootloadern då? För jag vill att Locate me ska fungera, och jag har inte riktigt förstått kommentarerna.

  MVH

 10. Oskar skrev:

  1.1.4 UTE!!!!

  http://www.tuaw.com/2008/02/26/ipod-iphone-firmware-update-1-1-4-released/

 11. maz skrev:

  Zibri’s jailbreak works with iPhone 1.1.4

  Update: While some users have upgraded with no problems, Zibri is asking that users not upgrade until the tool can be thoroughly checked with the new firmware. ”People who donated will receive the next version a day before everyone else. Expect a new version in 2 days (3 days for non-donors),” he says.

  http://www.tuaw.com/2008/02/26/zibris-jailbreak-works-with-iphone-1-1-4/

 12. Philip skrev:

  Hej!

  När jag körde restore till 1.1.3 fick jag meddelande ”iPhone kunde inte återställas”. Vad kan det bero på? Måste man ha senaste versionen av iTunes?

 13. Robert S skrev:

  Jag har en iPhone OOB 1.1.2 som är upplåst etc med ZiPhone 1.2. Eftersom jag hade SIM-kort från Hi3G på mitt abonnemang, så verkade det till en början som att upplåsningen inte fungerade (en Fredrik kanske har samma problem?), men med SIM-kort från Telia funkar allt perfekt (även EDGE).

  Mitt just nu enda problem är vid synkning med datorn – helt plötsligt börjar iPhonen ”boota om” sig, eller i alla fall tappa kontakten med datorn. Ibland kopplar den automatiskt upp sig igen till iTunes, men ibland inte. Vet någon vad detta beror på? En gång hände det många gånger, varpå telefonen helt plötsligt var raderad, och sedan inte gick att synka (eftersom synken hoppar ur hela tiden).

  Någonstans fick jag rådet att nedgradera till 1.1.2 igen, och använda ”Official 1.1.3 upgrade” eller något sådant. Jag har använt iTunes uppgradering. Har någon några idéer?

  Mvh,

  /Robert

 14. MM skrev:

  Undrar om man ska använda advanced features om ziphone sätter iphonen automatiskt i recovery mode eller om man måste göra det manuellt? Tack i förhand

 15. Fredrik skrev:

  Robert:

  Nej, jag är helt fri från mina problem nu. Problemet med min upplåsning var att min kortläsare inte satt till och inte kunde läsa mitt SIM riktigt, men fick den öppnad och pillad lite i så fixa det sig. 🙂 Allt funkar nu och använder, precis som dig, Telia.

  MM:

  Den sätter din iPhone i recovery mode, eller iaf när jag låste upp min. Bara till att välja vad du vill göra, ha iPhonen ikopplad och starta programmet. ^.^

 16. Fredrik skrev:

  Siavosh:

  Hur uppgradera du din BL? 😮 och Locate Me funkar bara med 3.9 och det är det det ska vara för att kunna få rätt Firmware så jag skulle nog helst ha det. Och varför uppgradera du din BL? den nedgraderas med ZiPhone om man tar ”Do it all!” eller gjorde du det manuellt?

 17. Anders skrev:

  Nån som har testat denna guide för ipsf ? http://www.modmyifone.com/wiki/index.php/IPSF_update_to_1.1.3

  Det jag inte riktigt lyckats att förstå är om jag måste uppgradera till 1.1.2 innan jag kan gå till 1.1.3? Även, måste jag göra en restore eller räcker det att jag uppdaterar….vill helst inte bli av med sms o liknande.

 18. MM skrev:

  Har funderat litte och ska man köra Do it all? Eller hoppa över nergraderingen av BLn? Åsikter kring detta?

  Mvh

 19. Martin Gustavsson skrev:

  Har idag en OOB 1.1.2 som är uppgraderad med ziphone GUI (OSX).

  Så nu är det alltså en 1.1.3 med BL 4.6 och baseband 04.02.13 (Har kört så i 1 vecka nu)

  Om jag nu vill nedgradera min BL till 3.9 och få baseband 04.03.13, kryssar jag bara i downgrade BL i ziphone och kör den proceduren nu då ?

  Eller måste jag göra en ny restore till 1.1.3, och sedan köra hela proceduren på en gång ?

  Eller går det att nedgradera BL såhär i efterhand ?

  //Martin

 20. torva skrev:

  Tjenare

  tänkte göra detta på min 1.1.1 som är nergraderad till 1.0.2 och undrar lite eftersom jag inte vet hur den är jailbreakad om detta funkar utan problem? Ska jag bara föröska ladda ner en 1.1.3 frimware och uppdatera iphonen till det och sedan köra igång med ZiPhone? Fungerar detta utan problem? Finns det några guider om hur man gör på nätet och vart får jag tag på en 1.1.3 frimware?

 21. Snowdog skrev:

  Andrée, sorry att jag är lite sen. Jag åkte på samma sak med mejl-programmet.

  Om det är fler som får problem med att mail avslutas så fort ni går in i det så finns det en ”smidigare” lösning än att återställa telefonen.

  Hittade detta i ett forum:

  ssh into your phone

  go to /var/mobile/Library/

  Delete the entire directory ”Mail” (back it up on your computer first)

  Go into iTunes and sync your mail accounts (or launch Mail and add your accounts manually)

  Voila! Mail is working again.

 22. Paolo skrev:

  Oavsett om ni uppgraderat, nedgraderat, köpt ny eller hittat er telefon på soptippen… Kör en RESTORE med 1.1.3, och kör Ziphone. Om telefonen var köpt 1.1.1 eller tidigare, så välj inte det sista alternativet i Ziphone (alltså, operatörsupplåsningen väljer du INTE). Istället kör du AnySIM. Om du köpte telefonen 1.1.2 eller över, så kan du låta Ziphone göra allt.

 23. Wippen skrev:

  Hejsan! Jag uppdaterade min mobil från 1.1.2 till 1.1.4 och det gick GALANT med ZiPhone!

  Om man bortser ifrån att ALLA mina kontakter försvann (vilket är förståerligt) så kan jag inte längre ringa/skicka sms.

  Mina det jag försökt med är att installera:

  AppSupport Patch (1.1.4)

  Region Patch (1.1.4)

  Jag har även tagit bort Stealth simmet som satt på mitt simkort…

  Nu undrar jag, vad ska jag göra?!?!?! Kan det ha med att mitt Tele2 kort är 3g? Men varför fungerade det då innan?

 24. Wippen skrev:

  Vill också tillägga att den inte får inte kontakt med itunes…

 25. Linus skrev:

  Jag har problem när jag skall återställa min iPhone, det kommer upp felmeddelande i iTunes att det inte kunde återställas och det är (6) som är felet??? Har någon nån aning om vad jag kan göra?

 26. Wippen skrev:

  LINUS:

  + Testa att starta om datorn och försök dig på återställningen igen!

  + ”Återställ” telefonen FÖRST i Ziphone!

  + Installera om Itunes. (Biblioteket försvinner inte) Kom ihåg att använda versinerna 7.4 till 7.6!

 27. Wippen skrev:

  JAG HAR FIXAT DET!! 😀 (utan er trötta hjälp) inte en ända som svarade…

 28. MM skrev:

  Tjena

  Har en 1.1.3 oob, körde ziphone a- u- j- allt värka funka tills jag märkte att den inte ville hitta nät. Har testat andras sim osv. Vett nån vad problemet kan bero på?

  Tack i förhand

 29. fr skrev:

  Fantastiskt att alla guider säger olika och alla får olika resultat…

 30. Limpan skrev:

  sitter just nu på en 1.1.2, allt fungerar prima, köpt i UK, den är upplåst med GeoShotz metoden.

  Vill uppdatera och få den att fungera med 1.1.4. Kan någon snälla peka mig till en guide (gärna YouTube) hur man går till väga för att först uppdatera till 1.1.4 och sedan jailbreaka och låsa upp så jag kan ringa, smsa osv utan problem tacksam för svar

 31. Roger skrev:

  Hej ,jag har en upplåst 1.1.3 16Gb som jag inte kan installera program på det står Package download failed det går inte att installera BSD subsystem heller, är det någon som vet vad jag ska göra???

 32. Linus Englund skrev:

  alltså får panik. köpte en 8 gb i england med 1.1.2 oob. körde sedan ziphone direkt. do it all. men det funkar inte att skicka sms eller ringa. så fort jag trycker på antingen telefonen eller sms ikonen så hoppas den tillbaks till home-menyn. detta är endast när jag har ett svenskt sim-kort i. alltså när jag har 02 kortet i så funkar det att gå in i både SMS och ring-funktionen. dock inte att använda den såklart.

  ng som vet vad man ska göra eller vad det är för fel?

 33. Adrian Bengtson skrev:

  Linus Englund: Detta är ett jättevanlig fel som massor av personer redan skriver om överallt. Sök lite. Du behöver AppSupport-fixen eller t.ex. SwePhone (som innehåller AppSupport-fixen).

 34. Fredrik K skrev:

  Hej!

  Jag har den äldre 1.0.2 modellen och undrar om jag kan bara uppgradera i itunes och sedan ta DO it aLL med nya ziphone?

  nervös

 35. Hector skrev:

  Halloj!

  Skulle vilja ansluta till Linus fråga även om den är gammal. Har en gammal 1.02a, från sept/okt -07 som min kusin plockade hem från USA. Har sen farit runt kors och tvärs och liksom inte haft möjlighet eller haft direkt behov av att uppgradera, men nu börjar det bli dags. Vet någon vilken väg jag bör ta, eftersom det kommit så många versioner sen dess. Telefonen låstes upp med ibricker vill jag minnas..

  Tacksam för svar!!

 36. Peter skrev:

  Hej!

  Har precis inhandlat en iphone, döm om min förvåning när jag upptäcker att vid inkommande samtal ”ringer” den inte, har kollat det jag kan men utan resultat, någon som vet vart felet kan bero på?

  Tack på förhand.

 37. Felicia skrev:

  Hur får jag Iphone att fungera i Sverige?

  Hej! Jag funderar på att köpa en Iphone från USA, efter som det är billigare än att köpa den i Sverige. Jag är bara osäker på om hur jag får den att fungera i Sverige. Jag har läst om ett program kallat ”Ziphone”, som tydligen ska kunna fixa detta.

  Är det ngn som vet var man kan ladda ner programmet, om det kostar något/hur mycket det kostar, och hur man använder det? // Felicia

 38. John Larsson skrev:

  Hej, jag låste idag upp min iPhone med Ziphone 3.0 och har fått problem 🙁 Ingenting händer med varken wifi eller med simkortet.. står hela tiden ”no service” och wifi-stapeln finns där med full styrka 🙁 funkar inte alls..snälla kan någon hjälpa mig? jag förstår inte vad jag gjort för fel 🙁

 39. Adrian Bengtson skrev:

  John Larsson: ZiPhone är ett dåligt verktyg som man inte bör använda längre, det var länge sedan man använde det och det är inget vi rekommenderar. Använd PwnageTool eller WinPwn.

 40. Eriko skrev:

  kan man ha tre som abonent på iphone 3g telefonerna nu?