Tips kring upplåsning av iPhone 2G på Mac

Av Adrian Bengtson, måndag 16 mars 2009

Det finns fortfarande många iPhone 2G där ute som används för fullt och har behov att av att uppdateras och låsas upp. Det finns bra verktyg för detta, men på Mac-sidan kan det ibland vara lite struligt eftersom dagens verktyg fungerar inte klockrent.

Det finns två verktyg för Mac från iPhone Dev Team, PwnageTool och QuickPwn, och för tillfället fungerar inget av dom fullt ut. QuickPwn, som är enklare att använda, klarar av att aktivera och utföra jailbreak men tyvärr fungerar inte SIM-upplåsningen. PwnageTool å andra sidan har en fungerande upplåsning, men det blir nästan alltid fel i iTunes om man använder det utan att först ha kört QuickPwn.

Här följer en beprövad metod på Mac som har fungerat för oss. Det är omständligt eftersom man behöver använda både QuickPwn och PwnageTool, men det fungerar. I framtiden kommer Dev Team förhoppningvis att förbättra QuickPwn så man slipper denna omväg.

Detta fungerar på i princip vilken iPhone 2G som helst, även den t.ex. bara kör 1.1.4 idag. Kom ihåg att detta bara gäller för Mac, i Windows brukar det räcka med QuickPwn, eftersom QuickPwn för Windows utför en fungerande upplåsning. Aktuella versioner när detta skrivs är firmware 2.2.1, PwnageTool 2.2.5 och QuickPwn 2.2.5. Om det kommit ut nyare versioner är det inte säker att detta gäller längre.

Har du redan en fungerande upplåsning med firmware 2.0 behöver du inte göra följande steg, då räcker det med att uppdatera som vanligt i iTunes och sedan köra QuickPwn om du behöver jailbreak. Detta är inte en fullständig guide, utan bara huvudstegen för att få en fungerande upplåsning.

  1. Börja med att skapa en hackad firmware-fil av 2.2.1 med PwnageTool. Följ t.ex. denna guide hos iClarified (kom ihåg att kryssa för Enable basband update) men avbryt när det är dags att stänga av telefonen och PwnageTool börjar nedräkningen.
  2. Låt iTunes uppdatera telefonen till 2.2.1, antingen genom en uppdatering eller genom en vanlig återställning (ibland påstås återställningar vara bättre, men det är oklart om det verkligen är så).
  3. Om telefonen kräver aktivering efter uppdateringen är det dags att köra QuickPwn. iClarified har en bra guide för det.
  4. När QuickPwn är klart och telefonen startat om borde den vara aktiverad och jailbreakad, men den går inte att ringa med.
  5. Se till att både QuickPwn och PwnageTool är avstängt och starta iTunes, om det inte redan är igång. Telefonen ska vara ansluten så den syns i iTunes.
  6. Klicka på Återställ i iTunes med ALT-tangenten nedtryckt så att du får upp en dialogruta där du kan välja firware-fil.
  7. Välj den hackade firmware-filen som skapades i steg 1.
  8. Låt processen ha sin gång. När allt är klart borde telefonen gå att ringa med igen.

Alternativ

Ett alternativ till att återställa till hackad firmware-fil är att istället köra BootNeuter som finns i Cydia. BootNeuter är programmet som utför själva upplåsningen. Då kan man hoppa över steg 1 och sen vid steg 5 installerar och kör man BootNeuter istället. Tyvärr är detta alternativ rätt buggigt, BootNeuter kraschar rätt mycket och man man få köra BootNeuter upprepade gånger. Metoden med PwnageTool fungerar vanligtvis direkt.

Problemlösning

Ibland uppstår ändå problem, det vanligaste är att iTunes inte genomför en återställning fullt ut, utan rapporterar ett fel och avbryter processen. Se till att varken QuickPwn eller PwnageTool är igång när iTunes återställer, det har hjälpt mig.

Ibland kan det hjälpa att ansluta telefonen via en USB-hub med egen ström, istället för att ansluta direkt mot Macen. Uppdatering 19 maj 2009: Från och med Mac OS X 10.5.7 ska DFU-problemet vara borta och ingen USB-hub behövs.

Om telefonen har hamnat i ett konstigt läge där den inte hittas av iTunes kan man behöva sätta den i återställningsläge eller DFU-läge:

Återställningsläget kan man nå genom att ha telefonen avstängd och hålla inne Home-knappen samtidigt som man ansluter telefonen till datorn (med iTunes igång). På telefonen skärm visas en bild om att ansluta telefonen till iTunes.

DFU-läget kan man nå genom att stänga av telefonen (när den är ansluten till datorn), hålla inne Power och Home i 10 sekunder, sedan släppa Power och fortsätta hålla inne Home i 10 sekunder till, eller tills iTunes upptäcker telefonen. Man vet om man lyckats ifall telefonen är helt svart, men iTunes ändå säger att den är i återställningsläge.

9 kommentarer till “Tips kring upplåsning av iPhone 2G på Mac”

  1. Jimmy skrev:

    Vilken mac har ni använt i testet?
    Den nya alu-body hade jag ett helvete när jag skulle uppdatera med eftersom det var nya usb drivrutiner. Fick ansluta till en usb förgrenare innan itunes kände igen telefonen i DFU läge.

  2. Adrian Bengtson skrev:

    Jag har använt lite olika Macar, både min egen MBP från juni 07 och lite andra modeller. Bland annat en MacBook av ”unibody”-modell. Det finns ett känt problem med dessa och det är att verktygen inte kan sätta telefonen i DFU-läge.

    Det är dock enkelt att lösa med en USB-hub, det var därför jag skrev det under ”Problemlösning” i texten.

  3. CJ skrev:

    Tja..
    Quicpwn står bara och jobbar, inget händer. speler de nån roll om man har simkortet i eller ej?

  4. Anders skrev:

    Min 2 G som överlevt alla uppgraderingar fick problem vid en sync. Så jag fick återställa den men sen vill den den inte komma i DFU läget. Provade att nergradera USB portarna som var ett alternativ körde en skript men det hjälpte inte. Testade sen med en USB hub och vips så funka det.

    Men nu har jag problem med min Macbook den säger att jag måste starta om så fort jag stoppar in ett USB minne ?

    Undrar om man uppgradera usbscripen igen ? eller ett annat tips om hur man fixar detta ?

  5. Drevmok skrev:

    Varför är det så att man just behöver en USB-Hub med egen strömförsörjning? Bara undrar liksom varför det skall behöva vara så 😀 Peace

  6. Adrian Bengtson skrev:

    Drevmok: Det behövs inte längre om man kör 10.5.7.

    I Mac OS X 10.5.6 fanns en bugg som gjorde att det inte gick att få kontakt med telefonen när den var i DFU-läge om den var direkt ansluten till datorn. Då hjälpte en USB-hub, speciellt en med egen strömförsörjning. Fråga mig inte varför rent tekniskt, men jag vet av egen erfarenhet att det fungerade 🙂

  7. Basil skrev:

    Har uppdaterat ett antal iPhone 2.0 nu via iTunes som redan var upplåsta. Inga som helst problem, behöver inte ens köra QuickPwn. Kan vara bra att känna till för er som drar er för uppdatering.

  8. iFun.se » 3.0 finns i iTunes nu skrev:

    […] har själv testat att uppdatera min iPhone 2G som körde 2.2.1 upplåst med pwnage-metoden. Efter uppdateringen till 3.0 är aktiveringen och upplåsningen kvar, det gick utmärkt att ringa […]

  9. jimmy skrev:

    hej har nyss skaffat mig en iphone 2g o lykades låsa den någon som kan hjälpa mig 🙁
    låste sig när jag gjorde uppdateringen som jag inte viste att man inte skulle göra