Tips: Enkelt sätt att ta skärmbild i iPhone

Av Adrian Bengtson, torsdag 8 maj 2008

Detta är ingen nyhet, men ett bra tips för den som vill ta en skärmbild av sin iPhone. Apple har en gömd funktion i iPhone sedan 1.1.3 för att ta en skärmbild genom att hålla nere hem-knappen och flippa på ljudlös-switchen.

För att aktivera denna funktion behöver man ändra en inställningen i en fil. Det finns dock program som fixar detta åt dig.

Ett sätt är att lägga till programmet Screenshot Enabler som finns i iClarifieds source. Börja med att lägga till iClarified som source i Installer. Därefter installerar du Screenshot Enabler.

Ett annat sätt att använda programmet BossPrefs (som finns i Installer). I BossPrefs väljer man ”More” uppe till höger och sedan klickar man på ”Enable Springboard Screenshot” för att aktivera funktionen.

Sedan är det bara att följa två enkla steg när du vill ta en skärmbild:

_dsc5144.jpg

Skärmen blinkar till i vitt när bilden tas. Bilden du tagit hamnar sedan i din kamerarulle under Bilder precis som alla bilder du tar med den inbyggda kameran, så att du enkelt kan få över den till datorn eller t.ex. skicka den med epost direkt från telefonen.

Uppdatering: En liten nackdel är att bilden blir i TIFF-format tyvärr, det hade varit smidigare med PNG ifall man vill posta bilden på nätet eller skicka till någon.

Tänk på att inte hålla inne hem-knappen för länge eftersom den till slut tvångsavslutar programmet du använder i så fall.

Uppdatering: En liten nackdel är att bilden blir i TIFF-format tyvärr, det hade varit smidigare med PNG ifall man vill posta bilden på nätet eller skicka till någon.

Foto: Samuel Bengtson, essbild.se

9 kommentarer till “Tips: Enkelt sätt att ta skärmbild i iPhone”

 1. B skrev:

  Enklare kanske att använda bossprefs, som de flesta ju ändå har?

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Jag vet inte om det flesta verkligen har det, men visst, det är ett bra tips. Ska lägga till det strax.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Så, nu är det tillagt!

 4. Flameboy skrev:

  Ett bra tips, garanterat den bästa metoden för att ta dumpar.

  Det bästa med detta inlägg för min del var dock tipset med att tvångsavsluta program genom att hålla inne home-knappen, alltid lär man sig något nytt 🙂

 5. Gunnar Lindberg Årneby skrev:

  Jag har använt capture-funktionen i Dock sen första knäcken kom. Perfa!

 6. Alex skrev:

  Håller med om att kanske bästa tipset var att man kan hålla nere home-knappen när ett program låser sig! 🙂

 7. Adrian Bengtson skrev:

  Ha ha, kul att den lilla detaljen om att tvångasvsluta program var till nytta, det var ju bara något jag tog upp i förbifarten. 🙂 Undrar hur många andra sådana små tips man skulle kunna komma på?

 8. David skrev:

  Tack för tipset! Fungerar klockrent.

 9. Christopher skrev:

  Mytcket lätt att ta skärmbild med BossPrefs och sen så är det bara att gå in i PS och änbdra formatet till PNG eller JPEG eller vad man nu vill ha.

  Tack för en riktigt bra sida 🙂