Telias priser för iPhone 3G klara

Av Adrian Bengtson, fredag 27 juni 2008

Telia har nu presenterat priserna för iPhone i ett pressmeddelande. Telia har även uppdaterat sin iPhone-sida med rätt uppgifter:

Abonnemangen ser precis ut som tidigare, men nu finns alltså alla prisuppgifter tillgängliga. Positivt i våra ögon är att det minsta abonnemanget ”bara” kostar 299 kr i månaden. Det är fortfarande nästan 3600 kr på ett år, men det är ändå lägre än vad många befarade.

Endast 100 MB är dock snålt, speciellt som iPhone 3G kommer med snabbare surfning, App Store och GPS, något som lär öka datatrafiken en hel del. Dock gör maxtaxan på 9 kr/dygn (vilket gäller all datatrafik från telefonen) att det inte behöver bli tokdyrt att överskrida gränsen.

iMaxi för 859 kr i månaden känns saftigt, frågan är hur många som har råd med det. En iPhone 3G 16 GB bunden i 18 månader med iMaxi kostar 2195 kr och då blir det en totalkostnad på 17.657 kr på ett och ett halvt år!

Telia skriver att försäljningen av iPhone startar den 11 juli i samtliga 84 Telia-butiker i Sverige. Telia trycker hårt på att det ingår fri surfning över Telias wlan-nät i Sverige i alla iPhone-abonnemang. För befintliga Telia-kunder som vill skaffa iPhone 3G skriver Telia att dom återkommer inom kort med information.

81 kommentarer till “Telias priser för iPhone 3G klara”

 1. Andyreas skrev:

  Johan: Alla har verkligen inte råd, även om man vill. Om du själv haft ett företag och kunnat sälja 1 milj enheter av något för 200 kr istället för 1,5 miljoner för 150 när de fasta kostnaderna kanske är 130. Nog tusan gör alla företaget allt dom kan för att maximera sin vinst. Självklart vet Telia att där inte finns nån annan produkt som har något att säga till om inom de områden Iphone är vass, givetvis utnyttjar de detta till max enligt de villkor de fått av apple.

  Sätter man sig ner och titta relatiskt på vad de kommer kosta i månaden, med visst utnyttjande av maxtaxan etc så blir det inte så farligt faktiskt, om än dyrt.

 2. Micke skrev:

  jag tycker inte att priset är något problem, utan själva problemet är vad som ingår,

  ett abb för 859kr så borde de vara en självklarhet med 3000min 3000sms

  sen om de bara skulle vara 1000mb så visst, men dagens ungdomar ringer väldigt mycket idag,

  jag har 3 flatrate, och det är perfekt, såg framemot iphone 3g skulle lätt kunna betala 859kr imånaden och jag är en student men då vill ja åtminstonde ha mer minuter,

  om man har en iphone så vill man ju kunna använda den som den är gjord för

 3. Viktor skrev:

  Det blir spännande att se vad iPh hamnar på med kombinationen Telia Mobil Max 25 + Mobilt Bredband Fastpris.. Låter rätt vettigt i mina öron..

 4. Norpan skrev:

  Ianf: de är låsta när man köper dem i frankrike, MEN du kan låsa upp dem för 100€ de kommer att kosta 507€ för 8gb alt 506€ för 16gb + 100€ upplåsning

 5. Norpan skrev:

  607€ för 16gb + upplåsning, sorry!

 6. Froggen skrev:

  Vad händer efter 18 resp 24 månader?

  Det är ju lika intressant!

 7. Ianf skrev:

  @Andyreas: ”[…] Iphone är vass, givetvis utnyttjar [Telia] detta till max enligt de villkor de fått av apple.”

  Jag ÄR bergis på att Apple inte hade mycket att säga till om Telias villkor. För Apples del gäller nämligen att ju lägre kostnad, desto fler skulle skaffa grunkan = det tjänar Apple direkt på. För Telia blir det delvis andra bullar — visst vill de tjäna mycket pengar, men inte till priset[sic!] av försämrade affärsrelationer med övriga mobila aktörer – såväl andra leverantörer, som konkurrenter. De kan inte på något sätt favörisera en, dessutom helt ny, producent bara för att/ SPECIELLT SOM/ denne har en klart hetare produkt (det sista iofs betyder inte så mycket utanför entusiasternas lilla skara — marknaden styrs mera av ”Greshams lag”).

  Telias relativt höga taxor beror mest på att de måste tänka på hela sitt sortiment och, framför allt, på tiden EFTER iPhone. Ty det är långt ifrån säkert att de kommer att få behålla den exklusivt mer än avtalat, och då måste de efteråt kunna se de övriga spelarna rakt i ansiktet.

  Avtalet med Apple är tidsbegränsat (2 år, troligen med förlängning till 3 om Apple-specifika försäljningsmål uppfyllts) och innehåller säkert klausuler om att, MEDAN DET LÖPER, får Apple varken introducera nyare/ mindre/ andra iPhonemodeller (ung. som Nano och Shuffle brevid iPod Classic) utanför Telias sfär, eller –vilket är tyvärr närmast givet– inte ens Touch 2.0 med kamera och/eller mikrofon. Speciellt det sistnämna skulle nämligen inkräkta för mycket på ”Telias iPhones.”

  Det är så jag tolkar läget, som har varit med om sådan marknadspositionering förr. Jag hade inte heller mycket fel om priser [11 juni], eller om projicerad minsta totalkostnad ~SEK 7500 [18 juni].

 8. Froggen skrev:

  Med andra ord så kommer ingen annan operatör i Sverige att få tillgång till Iphone inom dessa 2 år?

 9. Ianf skrev:

  @Norpan: tack, jag kommer att sova lungnare nu. Eller först när det finns upplåsningsverktyg (och vidareutvecklare) för 2.0, och någon har gått igenom det franska, osv. och Telias ”finstilta”, och försäkrat mig om att garantin gäller oavsett var luren lurats på mig! ;-))

  @Froggen: antagligen blir det möjligt att låsa upp det på lagligt sätt (á 350.- eller vaddetnublir), som med övriga mobiler. Men 18-till-24 månader är en lång period i mobiltelefonernas värld. Vid det läget lär Apple ha kommit ut med andra modeller, så att just denna iPh3G inte längre blir så eftertraktansvärd….

  Eller kanske lägger de om kursen helt och hållet, kastar in handduken, och medger att de, som alltid bara haft premium-produkter, inte kan konkurrera på en sådan commodity-marknad som mobiler. Vi här må vara hur heta som helst för iPhone-juxet, men någon out there köper ju alla dessa miljarder Nokior, Samsung och Sony-Ericsöner.

 10. Ianf skrev:

  Froggen, ett avtal för mindre än 2 år vore inte lönsamt, otänkbart för Telia som ju måste utbilda sina egna ÅF, service, m.fl. Det bästa vi kan hoppas på är att de så småningom, när early-adopter-segmentet (=det är du det, och en del andra här!) har saturerats, försäljningen stagnerar, att dom då sänker priserna och/eller anpassar villkoren mera i linje med vad som önskats här.

  Det som hittils blivit känt om avtalet (samt motsv. villkor i övriga iPhone-länder) tyder på att Apple inte hade många optioner kvar vid upphandlingen, och i princip fått rätta sig efter Telias m.fl. pipa. Dessvärre. Visst, de kunde ha kommit ut med en hyfsat billig, helt olåst enhet, men det är just det de inte kan – att konkurrera med de stora telegiganterna, som lätt hade kunnat köra kampanjer med HELT FRIA TELEFONER ett tag mot del i trafikvinsterna, som dock inte skulle kommit Apple till del. Eller något ditåt; det finns många andra sätt att kväva arroganta uppstickare (ja, Jantelagen gäller även i högteknologiska sammanhang).

  Det finns en ljusglimt i det hela, fast inte på ett bra tag på telefonsidan: det faktum att Apples egna ÅF utanför USA blir utestängda från ”iPhone-kakan” tyder på att de ska få en het ny ”kompensationsprodukt” rätt snart, kanske flera.

  Jag gissar på en sammanslagning av Mac Mini med Apple TV, och dessutom kommer B E R G I S iTouch snart att kosta väsentligt mindre, dagens 32Gb –> som dagens 16Gb –> som dagens 8Gb (som kommer att utgå).

  En annan sak — vi konsumenter är inte helt maktlösa gentemot sådana krafter som Allas Vår Felia Som Finns Uti Farsta. Det bästa vi kunde göra för att få dem att tänka om vore att FÖRDRÖJA våra iPhoneköp med några veckor.

  Nej, inte någon bojkott inte, utan helt enkelt — sprid detta mem överallt på webben så de köpsugna, istället för att hänga på låset den 11 juli, förlägger köpet till efter semestern?

  OBS. bara en tanke, men, om den skulle resultera i någon synlig handling, tro inte att Telia inte OMEDELBUMS skulle fattat den vinken!

 11. Martin Kling skrev:

  Är i USA nu och iphone 3G 16gig kostar 299$/1900~kr.

 12. mempt skrev:

  Om man köper 16Gb i italien eller dyl, skaffar tele2 fastpris med fri data för 500+99kr i månaden har man 3000 minuter massa fler Sms ingen bindningstid, och tjänat in telefonen inom 12 respektive 17 månader beroende på vilken bindningstid man väljer hos telia.. altså billigare än telia på 18 månader även om man bara betalar 800 för mobilen.. ??? bra jobbat TELIA

  är telia lika dåliga som vanligt eller är jag ute och cyklar..?

 13. Moz skrev:

  Skulle vara intressant att få ett pris på vad 3G iphone kostar att köpa utan att binda sig för ett abonnemang.

  Eller har jag missat detta pris?

 14. rawen skrev:

  Moz skrev:

  söndag 29 juni, 2008 kl. 04:22

  Skulle vara intressant att få ett pris på vad 3G iphone kostar att köpa utan att binda sig för ett abonnemang.

  Eller har jag missat detta pris?

  nej det har du inte.

  Du har bara missat att läsa hela reportaget.

  Det står nämligen längst ner (sissta meningen) info om det.

 15. Ianf skrev:

  Martin Kling> Är i USA nu och iphone 3G 16gig kostar 299$/1900~kr

  Pass på och köp ett dussin då, du kommer SÄKERT att få det dubbla för dem på blocket! ;-))

  [For the record: de sista iPhones i obruten förpackning gick åt @iPhone Café i fredags, 8Gb för SEK6000, 16Gb SEK7000.]

 16. Andyreas skrev:

  lanf: tror du missförstod mig lite. Då apple officellt gått ut med krav på prissättning, 199dollars grejen så har givetvis telia krav från apple att rätta sig efter. Kraven från apples del är ju att telia inte får ta ut vilka ockerpriser som helst men jag tyckte detta framgick tydligt i det jag skrev?

 17. johan skrev:

  Ingen trodde väl att det skulle bli gratis? Billigt? Tele2 standard? Skärp er! Det är telia. Jag jobbar, på självaste kundtjanst och JAG tycker allt är dyrt. Jag väntade mig detta. Apple sänker priserna rejält för luren, hur skall det tas igen? Högre abg kostnad under bind. Tid, duh… Ser man gymnasieungar springa runt med senaste samsung nallen för dryga 5 lappar, en lg touch telefon överallt (även om den e skit hehe) eller andra saker som KOSTAR pengar? Smakar det så kostar det och här har telia en state-of-the-art telefon som många många ändå kommer ha råd med. Tro fan att dom tar betalt för det. Sluta whina och kolla vad ni har råd med/ gå och fråga pappis om han kan ge er en tidig julklapp.

 18. Jonas skrev:

  Länge leve gnällarna.

  Telemarknaden är mer eller mindre rutten. Operatörerna sitter på sina gamla affärsmodeller bara för att de kan (och kommer göra så så länge de kan). De ser sina kunder som något de kan sälja.

  Rösttrafik är diskriminerad datatrafik (för att inte tala om SMS, över 45 000 kr/MB är ett vanligt pris). Prissättningen är i regel medvetet komplicerad och indelad i en rad kategorier för att dölja det verkliga priset.

  Att förstå _varför_ företag som Telia m.fl. sätter priserna som de gör (högre vinst) är _inte_ samma sak som att acceptera/tycka om det.

  Priserna på kommunikation kommer att sjunka iom, att utvecklingen går framåt (mot wwww [world wide wireless web]), men fram tills dess kommer operatörerna försöka styra (ofta bromsa (se t.ex. debatten kring net neutrality)) utvecklingen för att suga ut vad de kan från den position de befinner sig i.

  Priserna kommer sjunka, men det sker i takt med att kunderna upptäcker vad datatrafiken verkligen kostar. Det finns ett spelrum i hur snabbt priserna sjunker som beror av vilka priser kunderna vill betala.

 19. mange skrev:

  billigast lär ju bli att välja prisavtalet Fastpris inkl. (Surfzoner / Homerun (wlan) ) 199:- fri surf till 5GB

  + Telia Mobil 99 för 99:- ringa, skicka sms och mms för hela månadsbeloppet

  totalt : 298:- billigare än imini och bättre än imaxi efter som du har 4GB mer att surfa på:)

 20. Andyreas skrev:

  Johan: Apple tar ju inte igen den låga kostnaden för luren mha ökade abonnemangskostander, snarare är det AppStore som kommer stå för intäkterna. Vad jag har förstått så har inte apple del av abonnemangen på samma vis som innan men det kan ju vara fel?

 21. Mats skrev:

  Mange:

  Om man nu tar detta du föreslår, vad tror du då telefonen skulle kosta? Inte ens i närheten av vad den kostar när du tecknar dig för t.ex. iMini…

 22. mange skrev:

  @ Mats

  jag vet inte vad priset blir då för själva mobilen

  men de blir nog ett påslag .. kanske runt 3000 – 3500

 23. iFun.se » iPhone 1 år skrev:

  […] « Telias priser för iPhone 3G klara […]

 24. daWaith skrev:

  Om ni missat att Halebop möjligen börjar sälja iPhones “snart” kan ni läsa vad jag skrivit om det på iphoneinfo.se/forum: (se adressen nedan)

  http://www.iphoneinfo.se/forum/allt-om-iphone-3g-2-0/827-halebop-kommer-mojligen-saelja-iphone-innom-en-snar-framtid.html

  /daWaith

 25. mange skrev:

  skulle ju vart underbart om Halebop börjar sälja iPhones 😀

  hoppas de blir så, då är jag lätt på ..

 26. Kim skrev:

  Kan ingen starta en http://www.ruinediphone.com/ sida? Fast för Felia. Skulle lätt skriva upp mig där och hjälpa till att sprida den.

 27. BT skrev:

  NÅgon som har hört något om företagsabbonemang?

 28. Lars skrev:

  ? Hutchison Unveils Pricing: Hong Kong’s Hutchison Telecommunications has released details of its pricing for the iPhone, reports Dow Jones.

  The operator will sell the 8 gigabyte iPhone for HK$2,938 ($377), with a 24 month, 500-megabyte combined data and voice plan for HK$188 ($24) a month.

  An unlimited data plan with the 8 gigabyte version will cost $64 a month on a two-year contract.

  Hutchison is the country’s largest 3G mobile network, with 1.15 million 3G subscribers at the end of March.

  telia 100 MB !!! 🙂

 29. Rickard Petterssons Blogg skrev:

  Telia har släppt prisinfo för iPhone priser i Sverige NU!!!!…

  Telia skickade precis ut sitt 3e nyhetsbrev som handlade om att dem nu satt priserna för iPhone!!!!!!! Kolla bilden nedan som är från deras informations sida: (klicka på bilden så kommer du till Telias egna hemsida) Svindyra priser är reaktionen på det…

 30. Jonas Rasmussen skrev:

  några kan hjälpa mig om detta är ett bra köp? http://lux-case.se/

 31. Jonas Rasmussen skrev:

  Ups, beklager 🙂 http://lux-case.se/iphone-4-covers/bumper-for-iphone-4.html