Telias iPhone-abonnemang halvklara

Av Adrian Bengtson, onsdag 25 juni 2008

Telia har lagt ut en sida med information om de iPhone-abonnemang de erbjuder, men av någon anledning utan månadskostnaden och utan telefonpriset. Såhär ser abonnemangen ut:

Om dessa uppgifter är de slutgiltiga betyder det att Telia kommer att ha tre stycken speciella abonnemang för iPhone med de lite krystade namnen iMini, iMidi och iMaxi.

Lite oväntat – och till mångas besvikelse – är det inte fri datatrafik på något av abonnemangen. Istället rör det sig om 100 MB, 250 MB respektive 1000 MB (vilket Telia ändå kallar ”fri datatrafik”). Surfar man mer än detta kostar det 20 kr/MB men max 9 kr/dygn.

I alla abonnemangen ingår fri surfning över wlan på Telias surfzoner och Telia Homerun.

Intressant är att man ska kunna teckna vilket Teliaabonnemang som helst, men Telia rekommenderar då deras speciella tillägg för fri trafik till en kostnad av 199 kr/månad:

Du kan använda iPhone med andra abonnemang från Telia men då rekommenderar vi att du tecknar Prisavtal Fastpris. Eftersom iPhone ansluter till internet kan det annars bli högre kostnader för datatrafik än du räknat med. Du kan endast köpa en iPhone per abonnemang.

Eftersom varken telefonens pris eller månadskostnaden är angiven går det inte att dra några definitiva slutsatser ännu. De första reaktionerna har hittills varit rätt negativa, framförallt kring den begränsade datatrafiken.

Vi återkommer när Telia presenterar de fullständiga uppgifterna kring dessa abonnemang.

43 kommentarer till “Telias iPhone-abonnemang halvklara”

 1. Jonas Klang skrev:

  Telia fattar inte. Dom har chansen att knycka alla powerusers i ett svep, men håller på med snåla, gnidiga upplägg som påminner mer om 90-talets internettänk, än om 2000-talet. Ge mig flatrate, ska det vara så svårt?

 2. Felia skrev:

  Bojkotta Telia

 3. ToJa92 skrev:

  Jag som antog att fri datatrafik var en självklarhet för iPhone – blev besviken när jag läste detta, och hoppas att telia ändrar sig snart.

 4. Lovelime skrev:

  de räknar väl kallt med att folk ska ta 199 flatrate tillägget…. (har just nu själv telia 99+199 flatrate tilläget så jag betalar 298 i månaden plus extra samtals kostnader osv), så är även därför jävligt nyfiken på hur de ”iPhone” specifika abonnemangen kommer bli i jämföresle i priset. Håller med att de borde erbjuda flatrate på deras iphone specifika abonnemang eftersom den är gjort för det…. men när jag nu kollar statsen på min edge trafik på min iphone så ligger den totalt upp och ner på 180mb detta under en period på nästan 3 månader, och då vill jag säga att jag är hyffsat flitig på att surfa och kolla lite mail åsådär dagligen på rasterna på jobbet(är väl mästadels blogg sidor som kotaku och gizmodo så det är väl ganska mycket text) så jag tror de flesta klarar sig på de satta kvoterna. Visst, kanske skulle jag surfa mera med 3g hastighet(eller hinna med å surfa mera) men skulle nog knappast överstiga GB gränsen så vitt jag inte youtubar mycket., skulle nog nu med edge kanske komma upp i 500MB i månaden om jag gick in för det.

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Lovelime: Ah, intressant att veta hur mycket data som används idag. Jag har Telias vanliga dyra 20 kr/MB så jag har EDGE avstängt. Som du säger kommer man nog att surfa mer över 3G, men kanske inte så mycket som folk tror.

  Är det några andra som är flitiga surfare får ni gärna skriva hur mycket data ni använder i månaden över EDGE idag, så vi kan jämföra.

 6. Snowdog skrev:

  Men iPhone 3G kommer att uppmuntra till att använda data-trafik mycket mera än tidigare.

  Hur många program i Appstore kommer inte att använda nätet för att streama?

  För till exempel radio och tv/video.

  Slingbox eller annan klient för att komma åt all media som man har hemma.

  Uppdatera sin blogg, skicka upp bilder till Flickr, filmer till Youtube osv…

  Kan också tänka mig att GPS funktionen med kartor kommer att dra några MB.

 7. daWaith skrev:

  Ja inge vidare de där med begränsad internettrafik… och att de skriver ”fri” trafik e ju bara skrattretande att de får hålla på… (Beroende på priserna då visserligen, som vi inte vet en, go telia…) Så hoppas Jag alla bojkottar iFone hos telia å väntar nån månad så andra fått uppgiften att sälja den(, och till vättigt pris?), då inte telia sålt mer en ett fåtal ;P Fast vad e chansen för de, så stor uppmärksamhet som denna ”sak” fått..

 8. Adrian Bengtson skrev:

  Snowdog: Jo, du har helt rätt, det blir garanterat en ökning i trafik. Det är svårt att veta riktigt hur mycket data det i praktiken blir.

 9. Oskar skrev:

  Jonas Klang: Det känns som om du stal orden från min mun.

 10. Axel skrev:

  Jag har Telias abonnemang 99kr + 199kr fri datatrafik. På senaste fakturan kom jag upp i 429MB, det är runt 500MB som jag brukar ligga på. Jag har ett webgalleri på Mac.com som jag skickar upp bilder till från foton som jag tagit med iPhonen samt att jag surfar, youtubar och automatisk hämtning av mail var 15:e minut m.m.

  Efter att ha sett prisplanen Telia kommer att använda sig av så blir det nog att man köper telefonen för fullt pris och sedan använder samma abonnemang som tidigare.

  Jag hoppas att det går att få visual voicemail utan att man tecknar ett av de nya ”iPhoneavtalen”.

 11. victor skrev:

  Nu talar jag mest för mig skälv, men för mig som har alltid tillgång till wifi var jag än är tycker att imini är ett bra abonnemang för mig, jag använder bara EDGE i min iphone när VERKLIGEN behöver internet för tillfälligt. jag vet att poängen med iphone är att man ska kunna surfa var som helst, men för mig som redan använder telia till min iphone och nästan uteslutande använder wifi så passar abonnemangen bra. men för er andra håller jag med om att det är lite dåligt att inte inkludera flatrate i abonnemangen.

 12. Jonathan skrev:

  Lovelime (och andra): Dock stämmer inte iPhonens beräkning av EDGE-datatrafik. Jag har haft min iPhone nu i ca 2 månader, och har 16,7MB i ”Skickat” och 99.3MB ”Mottaget” enligt ”Inställningar” => ”Användning”.

  Men min förra telefonräkning från Tele2 berättade att jag använt 678MB i datatrafik totalt.

  Så… nått är definitivt off med den. Surfar relativt mycket, kollar Mail, installerar program via GPRS, osv.

 13. Erik skrev:

  Surfar för 20kr/MB men för max 9kr dygn är bullshit så ni vet. Man får surfa hur mkt man vill inom ”Telias portal” för 9kr/dygn. Men går ut till en annan sida är det 20kr/MB som gäller

 14. Adrian Bengtson skrev:

  Johanathan: Det låter skumt, jag har inte hört att det skulle vara missvisande, jag antar att det inte är så att du helt enkelt surfar mest över wifi utan att du tänker på det?

  Erik: Det du pratar om gäller för alla vanliga abonnemang och det är *inte* bara för portalen, det gäller även vanliga webbsidor. Däremot gäller det inte övrigt trafik från telefonen, se mer under punkt 5 här. Men! På Telias iPhone-sida står det inget om dessa speciella regler, därför utgår jag ifrån att de 9 kr i maxtaxa verkligen gäller för all trafik från telefonen, men bara på de speciella iPhone-abonnemanget.

 15. Jonathan skrev:

  Adrian Bengtsson: Men om jag surfar via wifi så skulle väl inte Tele2 debitera mig för det? Kanske är deras faktura fel dock, ska höra med de.

 16. Adrian Bengtson skrev:

  Jonathan: Näe, då borde dom förstås inte fakturera dig, i så fall kanske uppgifterna i din iPhone är fel, trots allt.

 17. Tommy Svensson skrev:

  Att Telia erbjuder tre olika typer av abonnemang är nog bra men att skillnaden mellan mängden ”fri” datatrafik inte skiljer sig nämnvärt åt är mindre bra. Speciellt illa är det att iMaxi inte har obegränsad, eller åtminstone en betydligt högre övre gräns, mängd ”fri” datatrafik.

  Det verkar som om Telia inte förstått att iPhone ändrat folks beteende för hur de använder sin mobil (det finns flera rapporter om detta men jag saknar referenser nu). Man surfar inte längre till enkla mobil.xyz.com-sidor utan man surfar till de ”vanliga” sajterna. Vidare så använder man sig av push-mail, skickar foton till bloggar och fotosajter, laddar ner musik (lagligt via iTunes såklart), tittar på YouTube-videos, kollar kartor med GoogleMaps (speciellt med nya GPS:en), laddar ner tredjepartsprogram (tidigare via jailbreakad Installer/Cydia, framgent med AppStore). Lägg därtill den mängd datatrafik som de just nämnda tredjepartsapplikationerna genererar då de används, t.ex. olika spel eller för att lyssna på radioprogram, etc, etc…

  Man behöver med andra ord absolut inte vara en power-user för att slå i 1GB-taket! Dax att vakna Telia!

  /Tommy

 18. Adrian Bengtson skrev:

  Tommy Svensson: Om man är lite cyniskt lagd kan man ju tänka sig att detta är *precis* vad Telia vet. Därför hoppas dom på att tjäna extra pengar på flitiga användare som antingen får betala 9 kr/dag när dom går över gränsen eller lägger till fri-trafik-paketet (om man nu kan göra det till iPhone-abonnemangen, det är lite oklart) för 199 kr/mån.

 19. Tommy Svensson skrev:

  Faktum är att jag inte alls är säker på att Telia vet detta. Tyvärr har jag inte större förtroende än så för dem…

 20. daWaith skrev:

  Tror nog att de vet mkt väl hur de ligger till, å vill tjäna mer mer mer som alltid, därför har de inte en obegrännsad mängd..

  Och för den inte allt för insatte så ser de ut som mkt mer en iMinís gräns, vilket gör att de tror det är helt lugnt då med den gränsen och surfar på, men kommer över å Telia tjänare mer..

 21. Åke skrev:

  Tycker faktiskt att de är helt okej med 1gb i månaden.

  I mitt fall lever jag i en värld där jag har telia bb idag och därför har tillgång till telias surfzoner gratis.

  Jag har en iphone idag och jag förbrukar inte 1gb trafik i månaden med den.

  Överallt där jag är jobbet hemma kompisar , tågstationer , centrum finns de iaf WLAN man kan koppla upp sig på. Alla telias telefon kiosker har surfzon mao väldigt många ställen i sverige där du kan surfa FRITT.

  Tror 98% av sveriges befolkning kommer klara sig på 1gb trafik i månaden, tror telia har rätt bra koll på vad en normal människa som surfar med HSDPA mobil förbrukar i trafik varje månad och därför satt denna gräns.

  Surfar man nu så mkt så får man väl köpa ett tillägg för 199kr i månaden , då har du ju även de till din bärbara dator om du har ett modem till den.

  tycker personligen abonnemangen ser klockrena ut, bara inte priset blir för dyrt men de får vi väl vänta på

 22. Adrian Bengtson skrev:

  Åke: Jo, det är sant, med Telias välutbyggda wifi-nät blir det nog många som surfar på det sättet, i alla fall om det går att lösa utan krångliga inloggningar.

  Jag håller också med om det där med att de flesta klarar sig på 1 GB, faktum är att jag tror de flesta klarar sig på 500 MB eller mindre. Däremot tror jag inte det går att göra några jämförelser med tidigare telefoner, iPhone har hittills visat sig öka folks mobilsurfande enormt mycket.

  Vad man kan tycka är att Telia kanske borde översälja istället, dvs ge mer data än sådär, mot bakgrund av att de flesta ändå inte utnyttjar det, och på så sätt få ett mera positivt gensvar från de mer aktiva användarna. Men vem vet, dom kanske räknat på det men avfärdat det…

 23. Felia skrev:

  Haha nu har de ändrat telefonprise till xx istället för x =)

 24. abc123 skrev:

  men vad ni gnäller. jag kör telia i min nu och jag kan inte påstå att jag varken anstränger mig för att surfa lite eller mycket. brukar landa på mellan 75 och 125mb / månad. Så mellan- eller storabonnemangen är ju inget att gnälla på i datamängd (nu vet jag ju inte priset) av någon annan anledning än att just gnälla för gnällandets skull. Som vanligt i detta jävla landet…

 25. Flippert skrev:

  Felia skrev:

  ”Haha nu har de ändrat telefonprise till xx istället för x =)”

  Betyder det att priset gått upp ännu mer? 😉

 26. Viktor skrev:

  Iofs har ju Telias mobila bredband en maxgräns på 5Gb/mån. Tror inte många användare vet/tänker på det faktiskt. Sen är det väl så att vi som sitter på såna här forum är de mer krävande användarna som tycker 1gb är snålt tilltaget. Som tidigare statuerat räcker det förmodligen mer än väl för de vanliga användarna, även om iPhone lockar till mer surf!

 27. Joakim skrev:

  abc123, du kan väl inte jämföra iPhone med din vanliga gamla mobil. Har du turbo-3g i den? iPhone är ju som gjord för att surfa snabbt och enkelt, och då skall man ju inte hela tiden behöva tänka på vad det kommer att kosta.

  Adrian, jag hoppas du har rätt vad det gäller maxtaxan på 9 kr/dygn. Fast det vore ju olikt Telia att inte ha en massa förbeåll. Jag har mailat till dem och frågat om det, fast tvivlar att deras kundtjänst har koll på det ännu.

  Man skulle kanske vänta med att köpa iPhone tills den släpps av fler operatörer, så att det blir lite konkurrens och prispress. Fast vem kan vänta så länge…:)

 28. Snowdog skrev:

  Telecom Italia har presenterat sina abonnemang:

  http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1417

  Minsta abonnemanget inkluderar 1GB datatrafik.

 29. KWgbg skrev:

  Jag har en iPhone sedan Oktober 2007 och det blir ca. 100Mb/mån då hämtar jag mina mail 1gång i tim och 3st konton surfar och kollar väder mm.

  Men det skall bli mer Mb med 3g för min del minst 500Mb/mån men max 1000mb/mån.

  Har ett 3g modem till min PC på jobbet som jag även använder på min mac när jag är på jobb.

 30. Simon skrev:

  Men man kommer låsa upp telefonen i vilket fall som helst. Måste ju åt alla 3:e parts apps från Installer 😉 Hehe.

 31. Ianf skrev:

  Felia om Telia> Haha nu har de ändrat telefonpriset till xx istället för x.

  Är det någon kvar här som tror att de bara ”råkat” posta det här utan för helhetskalkylen så pass viktiga detaljer? Jag är inte mycket för konspirationsteorier, så detta Telia-marknadsavdelningsförfarande kan bara tolkas på ett sätt: att de preventivt vill dämpa, el. iaf minimera väntat sus av besvikelse på introduktionsdagen hos oss alla, som har stirrat oss blinda på de amerikanska låga lurpriserna, och trott oss komma över en lika billigt som over there. Allt medan iPh2.0 blir en mycket dyrare leksak i jämförelse med en upplåst förstagenerationsdito.

  Dollarn ligger ju på dryga sex spänn, och Jobs har halvt-lovat att iPh3G ska prissättas lågt även utanför Staterna, men det blir knappast den växelkursen som Telia tillgriper/ har förhandlat sig till med Apple.

  Men, i och med det att vi nu i två veckors tid kan vänja oss vid kostnaderna på de nya iAbonnemangen, kommer enhetens überprix inte att svida lika mycket som annars (och må jag ha fel, dvs. bara pratar i nattmössan! ;-))

 32. Ianf skrev:

  Joakim:

  Man skulle kanske vänta med att köpa iPhone tills den släpps av fler operatörer, så att det blir lite konkurrens och prispress.

  Det kan du i princip glömma på direkten för Skadinaviens del, för de närmaste två, kanske tre-fyra åren. TeliaSonera har förhandlat sig till exklusivitet i 4 nordiska + 3 baltiska länder. Det blir m.a.o. inga iPhones i de svenska Apple-butikerna – de har iTouch att kränga (det ”sades” ett tag att möjligen kommer även de att få sälja iPhones, men då formellt som ÅF åt Telia. Det tror jag inte på…. vad skulle Telia ha att vinna på det, speciellt som de själva tydligen ska ha den även i sin webbshop?) Det kommer att skilja något i pris mellan länderna, men inte mycket för att rättfärdiga köp på längre håll, om man ÄNDÅ måste betala skjortan för en upplåsningsbar lur.

  Därmed inte sagt att priserna kommer att ligga på samma nivå hela tiden…. om försäljningen inte uppfyller deras budget, kommer de att justera priserna nedåt.

 33. Aru skrev:

  En sak är klar, är priserna i närheten av t-mobils totalkostnad så kommer jag inte att köpa något. Är smått äcklad att se hur dessa företag utnyttjar chansen att pressa folk på pengar för att de har en manick. Förresten vet inte hur korrekt det är men 3:e kvartalet 2009 kommer andra operatörer att börja sälja iPhone…enligt tele2 försäljare och nån kommentator på idgs forum, kan va värt att kolla upp nogrannare.

 34. Aru skrev:

  Alltså utifall någon skulle missförstå mig. Har absolut inget emot att betala fullt pris för telefonen och sedan välja själv vilken operatör och abonemang jag ska ha. Men har däremot stora problem när jag är tvungen att gå med någon operatör som valts åt mig och som dessutom har utpressningsabonemang vilket telia ganska troligt kommer att ha. Skiter då ganska mycket i att den är subventionerad…

 35. Adrian Bengtson skrev:

  Aru: Håller med om att prisbilden generellt sett är alldeles för hög (som i Tyskland t.ex.), däremot behöver du inte ta Telias ”utpressningsabonemang” om texten på Telias sida stämmer, för där står det att du kan ta vilket abonnemang man vill hos Telia (antagligen betalar man väl någon typ av fullpris då skulle jag gissa – det är väldigt oklart ännu).

  Om det stämmer att både Apple och operatörerna gör riktigt stora övervinster på iPhone – vilket många tror, men ärligt talat vet vi ju inte det – så borde det finnas ett ypperligt läge för konkurrenterna att erbjuda telefoner och abonnemang med mycket mer attraktiva priser.

  Jag gillar Apples produkter, men jag välkomnar, ja rent av hoppas, samtidigt på konkurrens, det pressar Apple att göra ännu bättre saker och det gynnar alla konsumenter.

 36. _disel skrev:

  Jag har haft iPhone ett bra tag och eftersom det inte är jag som betalar för abonnemanget (hoppas inte Skattemyndigheten kollar nu…) så surfar jag utan att fundera på vad det kostar.

  Kommer appselut inte upp i 1GB, men å andra sidan kör jag mycket wifi.

  Men såklart kommer väl GPS funktionen att dra upp datatrafiken.

  Så varför gnälla på Telia ?

  Dom andra operatörerna hade säkert chans på iPhone dom åxå.

  Tror Ni att tex Tele2 hade sålt telefonerna billigt med billiga abonnemang ?

 37. Åke skrev:

  Telia presenterar prissättning för iPhone 3G i Sverige

  Telia presenterar idag prissättningen för de tre nya abonnemangen som kommer att gälla för den eftertraktade iPhone 3G när den börjar säljas i Telias samtliga 84 butiker den 11 juli. I Telias abonnemang för iPhone 3G ingår fri tillgång till företagets surfzoner för WLAN.

  – Det finns ett enormt intresse kring iPhone 3G i Sverige och vi ser fram emot att kunna möta kundernas olika behov av samtalstid, sms och mobildata med tre olika abonnemang där bland annat fri användning av Telias surfzoner för WLAN ingår, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster på TeliaSonera i Sverige. Kombinationen iPhone 3G och Telias mobila bredbandsnät kommer att ge användaren en ny och spännande upplevelse av att surfa på nätet, läsa e-post och mycket mer.

  iPhone 3G kombinerar iPhones alla revolutionerande egenskaper med 3G-nätets fördelar och är dubbelt så snabb* som första generationens iPhone. iPhone 3G har inbyggd GPS för utökade mobila positioneringstjänster och iPhone 2.0 programvara, med stöd för Microsoft Exchange ActiveSync, som stöder hundratals andra tredjeparts applikationer framtagna för den nyligen lanserade iPhone SDK.

  Telia kommer att erbjuda tre abonnemang med iPhone 3G. Samtliga tre abonnemang inkluderar större mängder mobildata och samtalsminuter, liksom fri användning av Telias 1800 surfzoner för WLAN.

  Telia Mobil Telia Mobil iMidi** Telia Mobil iMaxi**

  iMini**

  Månadsavgift** 299 kr 489 kr 859 kr

  Fria 100 minuter 250 minuter 1000 minuter

  samtalsminuter/

  månad

  Fria sms/månad 100 SMS 250 SMS 1000 SMS

  Fri datatrafik/ 100 MB 250 MB 1000 MB

  månad***

  WLAN fri tillgång fri tillgång fri tillgång

  iPhone 3G, 8 GB, 1695 kr 995 kr 1 kr

  24 mån.

  bindningstid

  iPhone 3G, 16 GB, 2495 kr 1795 kr 795 kr

  24 mån.

  bindningstid

  iPhone 3G, 8 GB, 2495 kr 1895 kr 1395 kr

  18 mån.

  bindningstid

  iPhone 3G, 16 GB, 3295 kr 2695 kr 2195 kr

  18 mån.

  bindningstid

  Fakta om Telias mobila nät

  Telias EDGE-nät täcker ungefär 90 procent av Sverige och Telias turbo 3G-nät, med hastigheter på upp till 7,2 Mbit/sekund, är snart är tillgängligt för nästan sex miljoner av Sveriges invånare. Telias turbo 3G-täckning går att se på http://www.telia.se under Mobilt och Täckningskartor. Telia mobiltelefoninät har också fått pris för Sveriges bästa samtalsnät flera år i rad.

  Telias kunder har också tillgång till över 1800 surfzoner med WLAN med hastigheter på upp till 54 Mbit/sekund. Surfzonerna finns på utvalda platser, till exempel caféer, campingplatser, arenor, hotell, konferensanläggningar och telefonkiosker. Närmaste surfzon hittar du genom att skicka sms till 4499 med texten ”homerun”.

  * Baserat på tester avseende 3G och EDGE. Verkliga hastigheter varierar beroende på aktuella radioförhållanden.

  * Ingen engångsavgift tillkommer vid tecknande av nytt abonnemang fram till 22 augusti 2008. Alla priser är inklusive moms. Mer detaljerad information kommer också finnas på http://www.telia.se/iphone.

  *** Telias maxtaxa på 9 kr/dygn för mobildata erbjuds också alla kunder.

 38. Adrian Bengtson skrev:

  Åke: Lite väl onödigt att kopiera hela sidan? 🙂

  Här är länken för den som vill ha en korrekt källa också:

  http://www.teliasonera.se/press/pressreleases/item.page?prs.itemId=364409

 39. iFun.se » Telias priser för iPhone 3G klara skrev:

  […] « Telias iPhone-abonnemang halvklara […]

 40. oykkh skrev:

  hej,, jag ringde precis till telia och frågade om startavgifter skulle tillkomma till dessa abb!! dom visste inte men hon trodde det!! surt!! sen visste hon inget om visual voice mail heller!! en annan fråga som är intressant är om man tappar sin iphone eller om den blir stulen!! vad händer då?? vad kommer en ny iphone kosta,, telia svarar: det går bara att få ut en ny om man tecknar abb??!! många frågor lite svar!!ngn som vet mer??

 41. Ianf skrev:

  @Adrian: ”Om det stämmer att både Apple och operatörerna gör riktigt stora övervinster på iPhone – vilket många tror, men ärligt talat vet vi ju inte det

  Gratulerar till en riktigt förtjusande blandning av blåögdhet och naivitet… Om det stämmer?

  Uppenbarligen, om Apples och Telias kalkyler inte såg ut att garantera stora vinster, så skulle ingen av dom agerat som de gör. Tidigare har Apple kunnat kränga iPhone för $400-500 –knappast med förlust– med ett öga till del i operatörerens trafikinkomster. Det senare löfte har dock inte infriats i den grad de hoppats på, bl.a. beroende på alltför många /i förhållande till antalet sålda – kanske så mycket com 25-30%?/ olåsta enheter, som gödde endast oalierade operatörer, och knappt det. Allt detta gjorde att Apple hade svårt att attrahera europeiska/ globala nätpartners, som kunde föra dess flaggskepp vidare. Alltså fick de till slut kapitulera inför bl.a. Telia, som då kunde skriva sina egna villkor för hur de ska krama ur maximalt med guld ur iPhone- fanatikers fickor.

  … så borde det finnas ett ypperligt läge för konkurrenterna att erbjuda telefoner och abonnemang med mycket mer attraktiva priser.”

  Hehe, du är rolig du. Konkurrenterna kan ju inte få ut tummen ur arslet hur mycket de än försöker. De 10-12 gågna åren, då mobilen blev var mans måste och egendom, har de kollektivt vänjt sig vid att marknaden sväljer vilken skit-UI och skräphårdvara som helst, förutsatt att den synliga kostnaden vid första anblicken låter litet, och ståtar med siffrorna ~99, el. ~995 på slutet. Så de har inte bemödat sig att skapa några nästa-generations-mobiler; som bäst kan de bara kopiera div. features av varandra och konkurrera med priset.

  Ett antal iClones släpps i USA nu, och fler kommer, men inte tror du väl att har förmågan att åstadkomma något lika lovande och spännande som en iPhone. Särskilt som Apple har patenterat dess multitouch-nyckelegenskaper….

 42. Adrian Bengtson skrev:

  Ianf:

  Gratulerar till en riktigt förtjusande blandning av blåögdhet och naivitet… Om det stämmer?

  Jag ville bara poängtera att vi inte vet om *båda* göra de jättevinster som folk verkar vara säkra på att dom gör. Observera att jag inte menade att sälja med god marginal (vilket Apple har som mål att alltid göra och till skillnad från övriga i branschen också klarar av att göra) eller göra vinst, utan att göra ”riktigt stora övervinster”. Apples avtal med Telia kan mycket väl vara sådant att Telia inte gör någon större vinst där än på någon annan telefon.

  Det senare löfte har dock inte infriats i den grad de hoppats på, bl.a. beroende på alltför många /i förhållande till antalet sålda – kanske så mycket com 25-30%?/ olåsta enheter, som gödde endast oalierade operatörer, och knappt det.

  Har du någon källa till att det skulle vara fallet i USA med AT&T? Det skulle vara mycket intressant att se i så fall.

  Alltså fick de till slut kapitulera inför bl.a. Telia, som då kunde skriva sina egna villkor för hur de ska krama ur maximalt med guld ur iPhone- fanatikers fickor.

  För det första vill Telia inte sälja till en handfull ”iPhone-fanatiker”, dom vill sälja till den stora massan. För det andra har flera beräkningar redan visat att iPhone-abonnemangen inte nödvändigtvis är dyrare än andra abonnemang om man tar hänsyn till subventioneringen (vilket man naturligtvis måste göra). Även jämförelser med t.ex. N95 hos Tre har visat att det inte är så stora skillnader. För de tredje så skriver Telia att man kan använda iPhone med andra abonnemang också, så du behöver inte ens ta dessa iPhone-abonnemang om du tror att dom är så extremt prissatta.

  Man kan mycket väl argumentera att alla operatörer tar ut överpriser, men att det skulle vara en exceptionell skillnad mellan iPhone och övriga abonnemang stämmer bara inte, det är bara snack från folk som inte har koll. Kolla bara på Gizomodos jämförelse över smartphones i USA.

  Hehe, du är rolig du. Konkurrenterna kan ju inte få ut tummen ur arslet hur mycket de än försöker.

  Jag sa inte att dom lyckades med det, jag sa att läget var ypperligt om det finns så stora marginaler. Det är skillnad.

  Det är förvånande hur få andra företag ens kan komma i närheten av att producera det Apple gör. Rent teknisk skulle det säkert kunna gå att göra, men jag gissar att det fastnar i byråkratin med marknadsavdelningar och mellanchefer som alltid vill lägga till en finess eller två. Det enda företag jag kommer på just nu är Nintendo som faktiskt gör vad dom tror på själva, istället för att lyssna på andra (hade förståsigpåare fått uttala sig om Wii i förväg hade den aldrig kommit ut på marknaden och nu säljer den bäst av alla).

 43. Tim skrev:

  Men hur menar ni? Vad är homerun? Kan jag logga in på mitt trådlösa nätverk hemma med Iphonens Wlan? Jag har tele 2 som bredband..