Telia, Telenor och Halebop ska sälja iPhone 3G S

Av Adrian Bengtson, måndag 15 juni 2009

svenska-iphone-operatorer

De tre operatörer som idag säljer iPhone 3G – Telia, Telenor och Halebop – kommer samtliga att sälja iPhone 3G S också.

Det var i det närmaste självklart, men det är först nu som alla tre operatörerna bekräftat det i och med att Halebop också släppt ett pressmeddelande om detta.

Rimligtvis borde priserna och abonnemangen fortsätta att se ut ungefär som idag, men ingen av operatörerna har ännu presenterat några priser och abonemang. Telenor har angivit 9 juli som datum medan Telia och Halebop inte ännu satt ett datum för säljstarten. Gissningsvis blir det under vecka 28, men det återstår att se.

Läs respektive pressmeddelande hos Telia, Telenor och Halebop.

11 kommentarer till “Telia, Telenor och Halebop ska sälja iPhone 3G S”

 1. couten skrev:

  Me a happy man!
  Var lite oroliga att inte Halebop skulle få sälja den!

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Frågan är om Telenor verkligen ska lansera den 9 juli eller om dom bara missuppfattade Apples bild under keynoten där det stod ”July ’09” (dvs juli 2009). Man kan ju tycka att de borde ha fått info från Apple i förväg för att kunna planera och så, men jag är inte så säker på att de fått det. Annars borde vi haft priser och annat klara vid det här laget.

 3. Erik skrev:

  Vilken av dom 3 tycker ni har bäst abonnemang? Så jäkla svårt att välja

 4. Kalle skrev:

  Tycker det är uselt att inte Tele2 kan erbjuda iPhone 3Gs förstår inte varför dom inte har den i deras sortiment???

 5. Zeb skrev:

  @Kalle

  Jo, Apple kräver betalt för att få sälja iPhone.
  Det var anledningen att Telenor hoppade av försäljningen av iPhone 3G från starten.
  Summan var helt enkelt för hög.
  Något felaktigt anklagas Apple för låta operatörer få monopol, Telia i vårt fall, men i själva verket vill Apple ha exklusivitet och vill inte att fler än 2 stora operatörer ska sälja iPhone. Telia betalade helt enkelt mest och Telenor tyckte inte det var värt det. 10 månader senare hade priset gått ner. Då hakade Telenor på. Tele2 vill helt enkelt inte betala det Apple vill ha. Sedan en missuppfattning till; det är inte operatörerna som vill ha operatörslåsta telefoner, det är Apple som kräver det. Där har jag ingen inside info utan tror att det har med att de vill ”binda ” kunderna till sig. Tänk på att i samband med att 2års planen för gen1 iPhone går ut så kommer en ”lagom” uppdaterad iphone upp. Den vill säkert de ha och binder sig 2 år till. När iPhone 3G kundernas 2års avtal går ut måste det nog till en betydligt större uppdatering för att impa ordentligt på 3G kunderna. Det var lite av vad jag vet och vad jag tror….

 6. Adrian Bengtson skrev:

  Zeb: Har du någon källa för ditt påstående om att Apple kräver pengar? Jag säger inte att du har fel, bara att jag inte sett några mer konkreta bevis på det utan mera att folk gissat att det är så.

  Däremot tar Apple förstås bra betalt för iPhone av operatören (500-600 dollar eller kanske mer?) och sen är det upp till operatören att sälja den subventionerad (genom långa kontrakt och hög månadsavgift).

  Men jag tror du har fel om operatörslåsningen, speciellt utifrån hur systemet var utformat för första generationens iPhone i USA. Då var ju modellen en helt annan, Apple sålde telefonen billigt i sina butiker (utan krav på kontrakt!) och fick ett antal hundra dollar av AT&T för varje telefon, under förutsättning att Apple låste telefonerna till AT&T. Nu tror jag inte AT&T var den som förlorade på det, rimligtvis betalade dom bara Apple för varje telefon som aktiverades, men det låg ändå i AT&T intresse att telefonen förblev operatörslåst för för att de skulle kunna tjäna pengar på dyra abonnemang. Så i det fallet var det nog i högsta grad ett krav från AT&T skulle jag tro.

  Nu när vi har en annan affärsmodell där man inte får en telefon i handen utan att skriva på ett kontrakt (eller som i vissa länder, betala ett högt pris) så spelar operatörslåsningen väldigt liten roll, för man är ändå bunden till sitt kontrakt. Det är bara i fallet då kontraktet inte har en hög fast avgift utan abonnemanget är utformat så att det ska vara dyrt att använda telefonen som operatörslåsningen spelar roll, för då vill förstås operatören att kunden är kvar hos dem. Men det är fortfarande i operatörens intresse i så fall.

  För Apple har jag svårt att se att operatörslåsningen spelar så stor roll, annat än att Apple har ett pervert kontrollbehov. För Apple får ju bra betalt av operatören för varje telefon, så Apple har sitt på det torra helt oavsett om telefonen låses upp eller inte.

 7. Zeb skrev:

  Inga officiella uppgifter utan uppgifter som jag fått personligen av personer (inte säljare i butik) hos operatörer.
  Det gäller även ang. låsningen. Telenor t.ex, vill inte att deras telefoner ska vara låsta, de tror på andra affärsmodeller, men de måste de vara bestämmer Apple.
  Man kan ju finansiera telefonen med bundna avtal med förhöjda månadsavgifter, utan att telefonerna för den saken skull måste vara låsta. Ang. din sista mening så stämmer det till viss del förutom att de med operatörslåsningen låser kunderna till sin produkt (även mentalt, både i positiv och negativ bemärkelse) och även då bl.a AppStore och för kommande telefoner.
  Missförstå mig inte, jag älskar min iPhone och det är världens bästa telefon. Min första Apple produkt och det verkar som att jag mer och mer lutar emot att skaffa en iMac nu åxå….

 8. Adrian Bengtson skrev:

  Zeb: Ok, det är nog rimligt att Apple vill ha kvar låset även om jag inte tror det spelar lika stor roll längre. Den stora inlåsningen är ändå numera App Store, som du tog upp. Ju fler program folk köper desto mindre benägna är dom att lämna plattformen och det är förstås något är högst medvetna om.

  Klart man ska få säga kritiska saker om Apple och deras produkter, så länge det är befogat, även om man gillar iPhone och Mac. Jag tycker också iPhone är totalt sett (telefon + ipod + videospelare + bildvisare + webbläsare + spelkonsol + minidator + kamera osv) den bästa produkten där ute just nu. På enskilda punkter kan den ha brister, t.ex. är den enbart som telefon inte den mest praktiska alltid, men totalt sett är den det absolut bästa för en del av oss (Palm Pre och Android är inte så dumma de heller, men de saknar t.ex. App Stores utbud i dagsläget).

  Samtidigt är just låsningen typiskt en sådan grej där Apple inte prioriterat slutanvändaren (vilket Apple brukar vara stolta över att dom gör) utan prioriterar andra intressen. Och hur Apple hanterar utvecklare när det gäller App Store är ju en riktigt mörk fläck på kartan. Så nog finns det brister alltid.

  Däremot har jag svårt för dom som hänger på IDG och Mobil.se och verkar hysa ett hat mot Apple och dess användare och sågar produkterna utifrån specarna utan att ens försöka förstå vad det är som gör att folk faktiskt gillar produkterna. I deras ögon kan inte Apples produkter vara bra, utan det handlar bara om användare som är lurade. Som tur är så är det ingen som tvingar mig att läsa kommentarerna där… 🙂

 9. Dani3l skrev:

  Bra nyheter från iphone-dev:
  http://blog.iphone-dev.org/post/124232620/big-week

 10. Pekka skrev:

  Hej!

  Jag är från Finland och skulle gärna fråga om ni tror att det kommer att vara möjligt för mig att köpa en Iphone 3GS från Sverige, ta me den hem, och börja använda den omedelbart med mitt finska SIM-kort? Utan att jag behöver kunna några invecklade upplåsningsmetoder etc.

 11. iFun.se » iPhone 3GS kommer 31 juli hos Telia skrev:

  […] 2: Nu har även Telenor presenterat 31 juli som lanseringsdatum. (Som vi tidigt misstänkte så var Telenor ute och cyklade när de skrev 9 juli i sitt tidigare pressmeddelande eftersom det […]