Telia maxtaxa – så fungerar den

Av Adrian Bengtson, fredag 11 juli 2008

Villkor och finstilt information kring mobilabonnemang kan förvirra en rätt mycket. En sådan detalj som vi sett återkommande frågor kring är Telias maxtaxa på 9 kr/dygn. Vi gör vårt bästa för att reda ut det en gång för alla.

På Telias speciella iPhone-abonnemang (iMini, iMidi, iMaxi)

All datatrafik från telefonen räknas in i maxtaxan.

Detta är unikt för dessa abonnemang, vilket står på Telias iPhone-sida:

Unikt för dem är att när datatrafiken som ingår via 3G/EDGE är förbrukad gäller maxtaxa med 9 kr/dygn.

I alla iPhone-abonnemang ingår en viss mängd fri trafik. I t.ex. iMini är det 100 MB/månad. När du förbrukat dessa 100 MB blir kostnaden 20 kr/MB, men maximalt 9 kr på ett och samma dygn. Så surfar du 250 KB på ett dygn (efter att din fria trafik är slut) kommer det att kosta dig 5 kr. Surfar du 1 MB slår däremot maxtaxan in och det kostar dig bara 9 kr. Surfar du 100 MB, fortfarande bara 9 kr osv.

Den maximala kostnaden kan inte blir mer än 279 kr på en månad. Det förutsätter att du surfade över 100 MB redan första dagen och sedan surfar för 9 kr varje dag resten av månaden (dvs 31 x 9 kr).

Observera att detta bara gäller datatrafik över mobilnätet. Om du har tillgång till ett trådlöst nät där du befinner dig kommer telefonen automatiskt att välja det i första hand.

På Telias vanliga abonnemang

För Telias övriga abonnemang är maxtaxan lite svårare att greppa. Maxtaxan för övriga abonnemang är starkt begränsad till Telias portal SurfPort och webbläsande. Det är dessutom oklart om trafiken i Safari i iPhone räknas som en webbläsare likt övriga mobiltelefoner, se nedan.

I praktiken kan man betrakta maxtaxan på 9 kr/dygn på Telias övriga abonnemang som värdelös för en iPhone-användare.

Detta eftersom iPhone är byggd från grunden för att använda datatrafik så program som Mail, YouTube, Google Maps, App Store osv kommer alla att försöka koppla upp sig om du använder dom och därmed förbruka trafik som inte ligger inom maxtaxan. Samma gäller för programmen man kan ladda ner eller köpa i App Store – de flesta av dessa kommer att generera datatrafik.

Däremot finns en maxtaxa på 69 kr/dygn för all datatrafik.

Om man inte tecknat något annat avtal har man ”Prisavtal Rörlig avgift” hos Telia. Det innebär att all övrig datatrafik (dvs den som inte innefattas i maxtaxan på 9 kr/dygn) kostar 20 kr/MB. Men det finns en annan maxtaxa på 69 kr/dygn som gäller all datatrafik. Såhär står det på Telias hemsida:

När du inte använder telefonens inbyggda webbläsare t.ex. om du vill använda din mobil som modem till din PC för att koppla upp dig när du är i stugan eller är ute och reser. Så har du även då koll på dina kostnader via maxtaxan på 69kr/dygn. Oavsett hur du använder din mobiltelefon inom Sverige för att komma åt Internet så har du alltid koll på dina kostnader.

Telia förklarar maxtaxan på 9kr/dygn såhär på sin hemsida:

5. Vad ingår i maxtaxa 9kr/dygn för Datatrafik via mobilens inbyggda webbläsare?

När du har rätt inställningar i din mobil så ingår den trafik som genereras via den inbyggda webbläsaren i mobiltelefonen i maxtaxan.

Exempel på trafik som räknas in i maxtaxa via mobilens inbyggda webbläsare:

Surfa på SurfPort

Stream av ljud- och videoklipp som finns inne på SurfPort

Surfa på www.telia.se

Surfa på www.aftonbladet.se/

Surfa på www.google.se/

d v s helt vanliga webbsidor ingår i maxtaxan.

Exempel på trafik som inte ingår i maxtaxan via mobilens inbyggda webbläsare:

Stream av ljud- eller videoklipp på andra sajter än SurfPort.

Surfa via en webbläsare som inte klarar av att visa SurfPorts sida.

Använda andra applikationer som konsumerar data, t.ex. telefonens inbyggda e-postklient, Windows messenger, real-player m.fl.

Kostnader för ringsignaler

Kostnader för spel till mobilen

Om mobilen används som modem till en dator för surfande.

Just raden ”Surfa via en webbläsare som inte klarar av att visa SurfPorts sida.” gör att det är oklart om ens trafiken från Safari räknas in i maxtaxan.

Prisavtal Fastpris – fri datatrafik på riktigt

För den som vill använda internet obegränsat* finns Telias ”Prisavtal Fastpris” som ger fri trafik för all typ av datatrafik från telefonen för 199 kr/månad. Detta är det tillägg som Telia rekommenderar för den som köper iPhone med ett vanligt Telia-abonnemang. Då ingår även surfning via Telias väl utbyggda nät av wlan-stationer som finns centralt i stora städer, på hotell, flygplatser mm.

* = Helt obegränsat är det inte, gränsen är satt till 5 GB just nu, efter det stryps hastigheten kraftigt, från Telias hemsida:

14. Finns det några begränsningar i att använda Prisavtalen?

Ja, förutom att det måste finnas mobilnäts- eller homeruntäckning så finns även en hastighetsbegränsning. För de privatpersoner som förbrukar mer än 5 GB i datatrafik förbehåller sig Telia rätten att begränsa överföringshastigheten till 30 kbit/s.

Detta är hur vi tolkat Telias maxtaxa, om ni tro att vi har fel får ni gärna rätta oss.

10 kommentarer till “Telia maxtaxa – så fungerar den”

  1. Anders skrev:

    iPhone Dev Team, som gett oss verktyget pwnage-tool, meddelar att de redan har knäckt mjukvaran för iPhone 2.0-uppdateringen som släpptes så sent som igår. Så snart är det fritt fram med kontantkort igen.

  2. Anders skrev:

    Enligt uppgifter kommer AT&T att sälja iPhone med kontaktkort för ett, med tanke på dollarkursen, väldigt lågt pris.

    Priset för en obunden och olåst iPhone 3G med 8GB lagring är satt till $599 (cirka 3600 kronor) medan modellen på 16 GB kommer att kosta $699 (ca 4200 kronor).

  3. Shapic skrev:

    Anders: Alltså är du helt ointelligent? Detta kommentarsfält är till för att kommentera RESPEKTIVE blogginlägg. Sluta besudla detta kommentarsfält med nyheter från förkrigstiden.

  4. Joakim skrev:

    Vad f-n har det med artikeln att göra Anders?! Och hur korkad får man vara om man använder iPhone med ett kontantkort? Det är ju som att driva en Ferrari med gengas 🙂

    Dessuom, sluta upp med att sprida rena lögner!!! AT&T kommer ALDRIG att sälja en OLÅST iPhone!!! Har de någonsin sålt olåsta mobiler??? Däremot en OBUNDEN (men låst till AT&T) någon gång i FRAMTIDEN.

    Hm, undrar förresten om det verkligen går att surfa gratis med de nämnda Telia-abonnemangen på t ex Arlanda? Det hade varit suveränt i så fall.

  5. Johan skrev:

    Det billigaste abonnemanget host telia med 16GB kostar totalt 5462:- (5102:- om du är under 25), det är inklusive alla månadsavgifter etc, och då får du 5000 gratis sms i månaden(med max25), ringer gratis till alla teliamobiler och lägre minuttaxa än kontantkort.

    Blir ju i slutändan billigare än om du köpt med kontaktkort i Sverige (telia har ett grundpris på ~5500:- ), faktiskt ännu billigare om man räknar med alla bonusar, förstår inte varför folk gnäller efter kontantkort när det i princip redan finns. Mobilen kostar då 4220 i inköp och sedan 69/mån, eller 49/mån om man är under 25.

    8GB ligger en tusenlapp lägre.

  6. Tobias skrev:

    Ska du använda telefonen till nån form av datatrafik (vilket är nästan omöjligt med denna typ av telefon) så blir nog slutnotan för kontantkort dyrare än för abonemang med fri data.

  7. Erik skrev:

    Håller faktiskt med tobias.

    Köpte en i fredags o tänkte att jag kan lägga till fastpris senare IFALL jag märker att jag vill ha de.

    Nu är det ju så att allt man gör med telefonen innehåller datatrafik.

    Så på måndag blir det till att lägga till fastpris innan pengarna rusar iväg.

  8. simon skrev:

    jag har lagt till telia avtal fastpris och det behövs verkligen för man surfar hela tiden!! Tex om man ska använda app store så är man uppkopplad på internet . Men sen så fort man komer i närheten utav ett öppet wlan så kopplas man upp på det och det är smidigt 🙂

  9. Defroster skrev:

    Vad tror ni om denna idé. Fransk upplåst iphone med tre.se abonnemang med flatrate data för 90kr/mån. Se länk

    http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=75540

  10. Kia skrev:

    Det vore intressant om denna post kunde utvecklas till att ta med två relevanta frågor.

    1) Hur gör man i praktiken för att nyttja max 9 kr / dygn taket när man surfar via webbläsaren i iPhone 3G? Jag läste i forumet att man måste surfa via Telias proxy, men jag hittar inte någon information om hur man gör detta – eller om det sker automatiskt. I värsta fall riskerar man 20 kr/MB, och det är inte så kul att upptäcka i efterhand.

    2) Om man nu lyckas surfa via SurfPort, vilka hastigheter är det som gäller? Är det GPRS/EDGE eller 3G?