Tappade samtal med iPhone

Av Adrian Bengtson, onsdag 2 april 2008

För vissa personer är tappade (avbrutna) samtal med iPhone ett stort problem, ibland så pass att de tvingats sluta använda sin iPhone. Det finns en lång diskussionstråd på 99.se om detta där massor av personer rapporterat sina problem. Samtidigt har många andra inte problem alls, eller ytterst sällan.

Massor av teorier har stötts och blötts om vad som orskar detta. Den rådande teorin just nu är att det beror på hur många basstationer som telefonen har kontakt med, speciellt om de har ungefär samma signalstyrka. Många har vittnat om att problemen uppstår intensivt på vissa geografiska platser och inte alls på andra, med samma telefon och samma abonnemang.

Här är några av de samlade erfarenheterna i diskussionen på 99.se:

 • Problemet uppstår på vissa geografiska platser.
 • Både korta och långa samtal bryts.
 • Det verkar vara specifikt för iPhone. Samma abonnemang och samma SIM-kort i en annan telefon (t.ex. Sony Ericsson) på samma geografiska plats har inte problem med tappade samtal.
 • Problemet uppstår allra oftast för Teliakunder, men även vissa med Tele2 har rapporterat problem.
 • Alla har inte problemet, inte ens alla med Telia.
 • Det spelar ingen roll om SIM-kortet är gammalt eller nytt.
 • Problemet finns i alla modeller; 4 GB, 8 GB och 16 GB.
 • Problemet har funnits i alla firmware från 1.0.2 till 1.1.4, men i olika omfattning.
 • Problemet finns oavsett om man slår av eller på EDGE.
 • Problemet har inte att göra med glapp i SIM-kortet (det är ett separat problem för vissa som kan lösas med lite tejp på baksidan av kortet).
 • I USA verkar det som att vissa AT&T-kunder har problemet också.

Det finns idag ingen bra lösning på problemet om man råkar befinna sig på en punkt där man ofta tappar samtal. Ibland kan det fungera att byta operatör, antagligen för att man då får kontakt med andra basstationer än tidigare.

Ett hopp står till att problemet finns i mjukvaran för telefonchipet (och inte hårdvaran i telefonen), den mjukvara som kallas baseband. Teorin är att det är baseband som kraschar när den ska växla mellan olika basstationer under pågående samtal (något som mobiltelefoner generellt ska klara av). Om det är sant så betyder det också att en framtida uppdatering från Apple skulle kunna ge stabilare baseband. Vi håller tummarna.

29 kommentarer till “Tappade samtal med iPhone”

 1. jimmy skrev:

  har en annan problem. kan inte spara städerna i väder. dom går bort så fort jag trycker på home knappen.

 2. Adrian Bengtson skrev:

  jimmy: Det låter som om du låst upp med iLiberty+, stämmer det?

 3. Norpan skrev:

  Kanske nya basebanded 4.05.01_G kan lösa det? I den mjukvaran (2.0beta) finns juh svenska med som språk från början, utan ifun eller dyl. Kanske kanske… Upplåsningsmetod finns redan på hackint0sh, och på zibri påstås vara den första att låsa upp den..

  Det finns dock ingen bra metod att få de basebandet för slutanvändaren nu…

 4. jimmy skrev:

  Adrian Bengtson: stämmer bra det 🙂

 5. Adrian Bengtson skrev:

  jimmy: Det är en känd bugg, kolla här:

  http://george.zjlotto.com/index.php/2008/04/02/bugs-and-fixes-for-iliberty/

  Description: The Preferences folder has wrong ownership, which causes some applications (e.g. Weather) can’t save settings. This will affect all those applications that need to save data into Preferences folder.

  Workaround: Download 88Installer Fix and extract into payload folder (replace old script).

  Manula Fix: If you have already installed Installer, you may enter the following command in shell (through SSH or Term-vt100):

 6. jimmy skrev:

  Adrian Bengtson: tack funkar fint fint nu! 🙂

 7. Rafael skrev:

  Har ett annat problem. fungerar inte WI-FI n. Har åteställt och låst upp med ziphone 3.0 med problemmet kvarstår. Hjälp…….

 8. jimmy skrev:

  Rafael: Lås upp den med iLiberty+, allt funkar klockrent..finns en massa bra info o guider här på ifun.

 9. Iphone skrev:

  har märkt ibland att man kommer åt avsluta knappen, om man skver telenonen mot kinden. håll ut telefonen lite kommer mindre samtal att avsluta, eller prata i headsetet.

 10. NoelK skrev:

  Att telefondelen på iPhone är usel, alltså inte interfacet utan just baseband och hårdvara, är väl allmänt känt? Ingen kan ju påstå att ljudkvalitén är god när man håller iPhone mot örat. Ingen kan ju heller påstå att den hör mig klarare och tydligare när jag pratar i min iPhone än när jag pratar i någon annan telefon. Ni som inte reagerar över detta faktum, bör testa t.ex. en Nokia och en iPhone. Ni kommer (tyvärr) bli upprörda över hur dåligt det är. Använder jag ändå min iPhone? Ja, allt annat väger ju upp det. Dessutom låter både motparten och jag bättre med headset i.

  Noel

 11. Johannes skrev:

  Har två problem…

  1, det går inte att överföra anteckningar

  till mailen. Den går bara tillbaka i startläge.

  2, euro och dollar tecknet här bytt plats. Dvs

  dollar tecknet ligger under eurotecknet.

  Finns det något annat bra skrivprogram

  som man kan installera?? som kan synkas

  med windows??

 12. edvin skrev:

  Har haft Telenor, men bytte till Telia student för två veckor sedan. Jag känner precis igen vad som står i artikeln, tackar för denna. Får ungefär 5 brutna samtal om dagen, särskilt med samtil till hemtelefon. 5 uppkopplingar; 4kr. Om dagen i en månad blir 120:-=( Om året, 1440:- Man kanske ska byta till baka?

 13. Willy skrev:

  Förstår inte riktigt hur problemet skulle lösas av att baka??

 14. Mr.A skrev:

  Jag tycker min iPhone funkar utmärkt att ringa med och ljudet är bra, särskilt då man kör med hörlurar. Snudd på grym upplevelse. Aldrig haft ett avbrutna samtal men innan 1.1.3 hade jag ljudstörningar ibland.

 15. Andreas skrev:

  Har 3 telefoner här på firman (centrala Lund), och följande:

  Alla har 1.1.4

  1. TELIA, samtal bryts hela tiden, upp till 10-15 gånger per dag.

  2. Telenor, Inga större problem, lite då och då.

  3. TELE2, inga större problem, nog minst problem.

  Vi kommer byta alla abon. till TELE2 inom kort.

  Problemet med Telia är inte iPhone utan deras nät, alla andra kör också med GSM 900/1800 utan större problem.

 16. Johan skrev:

  Teorin om stationsbyte. Vi får väl sätta oss ett gäng på en motorvägsbuss och se om samtalen bryts för alla ungefär samtidigt 🙂

 17. Rob skrev:

  Jag hoppas Apple fixar problemet dom får tillräckligt med info om det här problemet eftersom när man synkroniserar iPhonen med iTunes så förs baseband krasch loggarna till din dator som i sin tur skickas till Apple.

  //Rob

 18. björn skrev:

  Kan bara hålla med, har iPhone med Telia i Lund och vartannat samtal bryts. Det är helt slumpmässigt. Samma abb/SIM-kort med SE telefon fungerar ypperligt.

  Får väl ändå hålla med en annan postare om att de andra fördelarna överväger, men om jag köpt iPhonen för att ringa med hade den åkt i soporna för länge sen det är ju helt oacceptabelt nästan att inte kunna använda som telefon 🙂

  Tyvärr kan man inte byta till Tele2 eftersom de inte har EDGE, så då får man sitta med en tiondel i datatrafikhastighet… Synd också eftersom det är den enda operatören som har billig dataplan.

 19. AndyHoy skrev:

  Efter att ha uppgraderat PwnageTool upplever jag min telefon som mer “stabil” plus att jag inte haft ett enda brytet samtal med TELIA under 1 dag, trots massor med telefonsamtal, någon som märkt samma sak? vore trevligt med tanke på alla problem med TELIA. kanske lösningen?

  Vad det gäller EDGE vs GPRS (har både TELIA och TELE2) märker jag ärlig talat väldigt liten skillnad…

 20. Telia skrev:

  Är det någon som klagat till Telia? Verkar som alla är oroliga och inte vill berätta för Telia eftersom de har ”olagliga” telefoner. Så är inte fallet. Ring o klaga! Annars kommer aldrig någon lösning. Eller ja kanske om problemet ligger hos Apple men inte om det är hos Telia 🙂

 21. Adrian Bengtson skrev:

  Telia: Kolla i tråden på 99.se som jag länkat till i artikeln, jag har för mig att det är mer än en person som klagat, men att Telia hittills inte varit så intresserade av att felsöka problemet. Fast om dom ska bli den kommande operatören för iPhone (som vissa rykten gör gällande) så har dom nog ögonen på problemet trots allt, fast kanske inte officiellt.

 22. Andreas skrev:

  Jag har pratat med Telias Nät tekniker, och dom känner till ”felet”, enligt Telia har man kontaktat Apple för hjälp… Vill också påpeka att sedan jag använde mig av PwnageTool har mitt telia abon. ej felat en enda gång än… ( 3 dagar ).

  Kör 1.1.4 / BL 4.6 / Baseband 04.04.05_G

  Andra som också märkt denna förbättring?

 23. Måns skrev:

  Hade stora problem med tillfälliga avbrott och nedkopplingar (Tele2) efter upplåsning med ZiPhone. Efter uppgradering med BootNeuter till 4.6 märkte jag att samtalen inte avbröts längre, dock är det fortfarande tillfälliga ”avbrott” då den jag pratar med inte kan höra mig. De varar oftast bara nån eller några sekunder, väntar man så är samtalet uppe igen, då den tidigare alltid kopplade ner vid de tillfällena.

  Hoppas dock att detta går att fixa mer permanent, samt att den version av iPhone som släpps officiellt i Sverige har bättre ljudkvalitet!

  /M;

 24. Jocke skrev:

  Jag har ett annat problem. Har en 1.1.2 som jar har låst upp så att jag inte behöver använda stelth-sim eller liknande. Det fungerar sådär bra alltså. Oftast får man försöka ringa ut ett flertal gånger innan samtalet går fram, lika för de som ringer in också. Och jag kan skicka sms hur bra som helst fast folk kan inte skicka till mig. Superkonstigt!

 25. Stefan skrev:

  Hej ! Beställde en ”antennförstärkare” för Iphone via Griffin i USA. Nu har jag testat den i drygt ett dygn utan att tappa ett enda samtal. Tidigare har jag tappat 10-15 samtal/dag. Där jag bor hade jag ingen eller max 1 streck för konnektivitet med ( Telia) Nu har jag fulla staplar. Om det fortsätter att fungera så här bra så är jag väldigt nöjd med investeringen på 29 USD + frakt med UPS

 26. Apu skrev:

  Mina samtal bryts alltid när jag närmar mig fridhemsplan med mitt Telia på Ajfån med fw 1.1

  Påbörjar jag samtalet där, och lämnar fridhemsplan så bryts det också. Men det är det enda stället det gör det på för mig.

 27. JP skrev:

  visst är det väl lite lustigt att leverantörers ursprung syns så tydligt i de saker de levererar. Apple kan uppenbarligen på tok för lite om telefoni för att göra en bra telefon för att ringa med, men är helt överlägsna i övrigt.

  Å andra sidan verkar ju Ericsson, Nokia, HTC och de övriga ha samma problem med att göra telefoner som är bra på annat är just ringa.

  De får väl ta och headhunta lite folk även i den där branschen så de får till nått vettigt, hur svårt kan det vara?

 28. Anonym skrev:

  […] posts I found: Test av mottagningsproblem – MacWorld – allt om Mac & iPhone – Sida 3 iFun.se Tappade samtal med iPhone End of quote: So does Tele2 have a […]

 29. Richard skrev:

  Stefan har du nån länk till din ”antennförstärkare” för Iphone från Griffin?
  Om inte vet du vad den heter?

  Och är du fortfarande nöjd?