Svensk ordlista för 1.1.1

Av Buster Eriksson, tisdag 30 oktober 2007

logga2

Igår släpptes iPhoneShop 0.5. Programmet som gör det möjligt att skapa egna ordlistor till iPhone. Den nya versionen införde kompabilitet med firmware 1.1.1 och därmed släpper vi första versionen av svenska ordlistor för iPhone.

Utan ditt stöd kommer SwePhone inte leva kvar.

Donera idag!

Inte tillgång till PayPal?

Maila oss på info@iFun.se så löser vi det!

Ordlistan består av ca 35 000 ord. Det är från början inte en ordlista anpassad för mobiltelefoner och kan därmed ha en hel del ”konstiga” ord i sig. Den saknar dessutom en hel del av våra vanligasta slang och ”sms ord”. Den som har en bättre eller större ordlista är välkommen att maila oss!

Mail med förslag på enstaka ord som bör läggas till undanbedes, endast kompletta listor.

Ordlistor för korta (en till tre tecken) ord finns det idag ingen möjlighet att skapa eller redigera.

För att installera SwePhone behövs en iPhone med 1.1.1 och Installer.app 3.0.

Öppna Installer och välj ”Sources”, välj ”Edit”, välj ”Add”.

Ange: https://www.ifun.se/swe

Tryck ”Refresh”

Nu finns kategorin ”Localization (1.1.1)” under fliken Install

För att iPhone skall använda dom svenska ordlistorna måste tangentbordet vara instället på svenska.

Har du sedan tidigare använt ”Kb2” för att stänga av ordlistor får du givetvis slå på dom igen.

Vi kan tyvärr inte svara på alla mail som kommer in, lämna en kommentar så är det stor chans att ni kan hjälpa varandra!

Vi avsäger oss allt ansvar för problem som kan uppstå, installeras på egen risk.

47 kommentarer till “Svensk ordlista för 1.1.1”

 1. Norpan skrev:

  UNDERBART! 100kr till ifun!

 2. Ivar skrev:

  Hur vet jag om det fungerar?

  Något konstigt ord som jag kan prova och se om den hittar? Hade redan fått in rätt många ord i ordlistan så jag är osäker på vad jag ska prova för ord. Har provat ca 10 underliga ord men inget har den autokompletterat än.

 3. Danne skrev:

  Har testat men verkar inte fungera för mig, har 1.1.1 och installer 3.0b7.

  Något annat man måste göra förutom att ha svenskt tgbord och språk?

 4. Massor med ord skrev:

  Jag har en ordlista med 250 000 svenska ord, inklusive ortsnamn, postadresser, vanliga personnamn, SMS-slang m.m. Hur skapar jag en iPhone-ordlista och hur isntallerar jag sedan den? Eller kanske finns det någon annan som kan göra det? Vart skickar jag i så fall min ordlista 🙂

 5. erik skrev:

  Två frågor

  1) Var kommer ordlistan ifrån? Är det typ ispell/aspell eller liknande? De är annars bra ordlistor.

  2) Blir iphonen smart nog att man kan skriva utan åäö och den ändå fattar rätt? Alltså man skriver ”alltsa” och den fattar det som ”alltså”

  3) var någon tittat på ordlistan i ipod touchen?

  Blev visst tre frågor inser jag nu

 6. Saosin skrev:

  ”iPhoneShop is PERFECT tool for skinning iPhone keyboard”

  Innebär detta att ni kommer göra ett ordentligt tangentbord för svenska? Hålla inne A för Å/Ä eller O för Ö tar ALLDELES för lång tid och stör skrivrytmen nåt enormt.

 7. Rickard skrev:

  Fungerar inte för mig heller, kollade igenom filerna och provade några ord som fanns där, men det fungerade inte.

 8. Oskar skrev:

  Verkar inte funka här heller, eller så har jag inte skrivit in de ord som finns. Installerade via senast installer och har senaste swephone installerat. Har alla settings på svenska också. Finns det något ord man kan testa med?

 9. Andreas skrev:

  Same here.. funkar inte, ladda ner KB´s och slog på ordlistan startat om, aktiverat avaktiverat men får det inte att fungera heller.

  Skumt!

 10. Rickard skrev:

  Prova ord som.. alliansen alkoholiserade aktualiserats allteftersom 🙂

 11. Rickard skrev:

  Stödjer verkligen iphoneshop ordlistor för 1.1.1?? Ticketen är kvar och på huvudsidan står det stöd för editering av ordlistor i version 1.0.2.

 12. Oskar skrev:

  Rickard: Tack, de orden funkar inte. Skumt, får avvakta en stabilare release helt enkelt.

 13. Kristofer skrev:

  Vet inte om det här har något med att jag i morse installerade Svenska ordlistan till min 1.1.1 iPhone men nu fungerar den inte alls bra, iPhonen alltså. Installerade ordlistan, slog på lite musik, gick till jobbet och då jag tar upp den ur fickan så svarade inte touch screenen och då jag slår av den så tar det ca 12 minuter innan den startar igång igen och är då omåttligt seg.

  Det första jag gjorde då jag nu fått igång den igen är att ta bort ordlistan och nu verkar den fungera lika bra som förut. Inte så vetenskapligt i och med att jag inte kan (vill) upprepa proceduren men ni bör absolut undersöka om det är någon mer som har fått problem efter installation av ordlistan.

 14. Oskar skrev:

  Kristoffer: Intressant, min hängde sig också igår för första gången efter att jag installerat ordlistan. Tog ca 5 minuter att bota om. Tänkte aldrig på att ordlistan kunde vara problemet…

 15. Adam skrev:

  Fungerar bra för mig bara det att det inte verkar vara jättemånga ord den kompletterar.

  Något som skulle vara väldigt skönt skulle vara om den kände igen ord som det borde vara åäö i, typ mandag, och rättar det. Skulle verkligen kunna öka skrivhastigheten.

 16. Danne skrev:

  Min har oxå varit tokseg idag, när jag klickat på ikoner så har den inte reagerat. Tänkte inte på att det kunde vara pga ordlistan men har nu avinstallerat och iPhonen är snabb igen…

 17. Oskar skrev:

  Danne: Kör du summerboard eller liknande? Installerade för ett par dagar sedan och funderar på om iphonen blivit något, något segare med summerboard installerad. Sorry för lite OT. Har blivit lite paranoid och funderar på att avinstallera alla tredjeparts applikationer 🙂

 18. Danne skrev:

  Japp jag kör summerboard, men tror nog inte att den segade ner. Dock så har jag bara haft iPhonen i 2 dagar och installerade Summerboard samma dag jag hämtade luren så jag kan egentligen inte svara på om den va snabbare innan…

 19. Ted skrev:

  Installationen var inget problem, men inte jag heller fick ordlistan att fungera…

 20. Andreas skrev:

  Till Danne:

  Har du kommit på ngt sätt att köra svenska menyer men att ändå kunna köra summerboard ? Alltså ikonerna ändras ju inte med ett Tema om ikonerna i Springboard har svenska namn, så den fyller ju inte riktigt sin funktion.

  Innan 1.1.1 kunde jag ändra i Applicationsnames och ha engelska namn i springboard men svenska menyer fast det går inte nu, eller det går till hälften men sedan vet jag inte vart man hittar de andra namnen för de har flyttat sig från den filen.

  Ngt tipps, hur gör du?

 21. Oscar skrev:

  Andreas!

  Det är bara att bu byter namn på ikonerna i det temat du använder från tex Phone.png till Telefon.png så fungerar det.

  Den går efter namnen vad dom heter på springboard.

  Bara att sftp’a in till telefonen och byta till rätt.

 22. Oskar skrev:

  Ingen som vågar sig på en gissning hur summerboard påverkar prestanda? Tycker att telefonen känns något mer ostabil, men det är inte tillräckligt för att jag ska kunna svära på det.

 23. buster skrev:

  Min observation är att summerboard är ett kanonprogram, dock gör det telefonen aningen segare.

  Angående att ordlistan inte verkar funka 100% för alla så kollar vi på problemet, på dom telefoner jag testat har det fungerat även om orden som den kompletterar / rättar inte alltid är som man vill. Detta beror som sagt på ordlistan vi utgått ifrån! Vi kollar på eventuella problem och när vi hittat något vettigt kommer ni se en uppdatering i installer.app och här.

 24. morgan skrev:

  samma här, dvs. Fungerar icke. Alla inlagda ord verkar också vara borta nu.

 25. sdsd skrev:

  Hm, jag drog hem det via Installer, men nu när försöker skriva ett ord får jag inga som helst förslag på andra ord. Konstigt.

 26. Tommy skrev:

  Grejen är väl att det är rättstavning egentligen? Så om du skriver fel i ett ord kommer det föreslå ett annat? Eller? 🙂 På det sätter verkar det funka hyffsat iaf!

 27. buster skrev:

  Massor med ord: Om du mailar oss din lista på info@ifun.se så använder vi den för nästa uppdatering!

  Tommy: helt rätt, i vissa fall autokompletterar den även slutet på ord men inte ofta.

 28. Rickard skrev:

  Kan en anledning att många av oss inte får den att lira vara att iphoneshop inte riktigt fungerar med ordlistorna i 1.1.1??

  Från deras hemsida:

  ”Dictionary editing part is 60% done. Apple have changed this a lot in 1.1.1. and they have made formats more hard to understand. iPhoneShop version 0.6 (for 1.1.1 dicts) is planned to 04.11.2007 ”

 29. Buster E skrev:

  Rickard: Yes det är därför. Så fort 0.6 kommer så kommer nya ordlistor som förhoppningsvis är baserade på något bättre än det vi har idag.

 30. Egzil skrev:

  Kan ingen få ”Massor med ord” att skicka sin ordlista till iFun.

 31. Massor med ord skrev:

  Hej allihop!

  Nu har jag skickat min enorma ordlista till iFun-teamet. Förhoppningsvis får vi snart en fantastisk iPhone-ordlista.

  Jag läste på lite om hur iPhones ordlista fungerar. Som jag förstod det finns det ett numeriskt värde associerat med varje ord. Hur exakt det här värdet används, verkar ingen utanför Apple veta, men det finns lite olika teorier om frekvens. Alltså, värdet är lägre ju oftare ordet brukar användas. Men det har även andra funktioner. T.ex. har alla egennamn och ortsnamn värdet 178 eller 172 (minns inte riktigt vad som stod).

  Att den svenska iPhone-ordlistan inte fungerar riktigt bra kanske är just på grund av att de numeriska värdena för varje ord inte är rätt/bra?

 32. Janne skrev:

  Ingen biggie, men jag lyckades få ett litet fuckup i weathermodulen efter installation. Då jag valt °C som enhet visar den temp i celsius och omvänt. Alltså, jag får ställa in den i celsius för att få rätt output i °C.

  /Janne

 33. Janne skrev:

  Sorry, jag är nog trött. Korrektur:

  Med settings för °C blir output i Fahrenheit och omvänt – alltså, jag måste ställa in Fahrenheit som enhet för att få korrekt output i °C.

  🙂

 34. KW skrev:

  Jag får inte ner den till min iPhone kommer hitt:

  För att installera SwePhone behövs en iPhone med 1.1.1 och Installer.app 3.0.

  Öppna Installer och välj “Sources”, välj “Edit”, välj “Add”.

  Ange: https://www.ifun.se/swe

  Tryck “Refresh”

  Men jag finner inte Localization (1.1.1) under install.

  Vad gör jag för fel????

  Min första dag med iPhone!!!

 35. Dave skrev:

  Kommer svenska ordlistan med när man installerar senaste versionen av Swephone?

 36. Kristoffer Svanmark skrev:

  Jag kör på 1.0.2 och det fungerar perfekt..

  Jag installerade dock via SFTP metoden.

 37. JP skrev:

  Ordlistan fungerar inte för mig heller (1.1.1)…

  Har även samma problem som KW – Localization (1.1.1) syns inte under install trots att ifun.se/swe finns under Sources.

 38. Ibbe skrev:

  Är det bara jag eller har typ denna svenska ordlista inga ord alls, testar jag att skriva ”Hej” så vill den rätta det till ”Hem” för någon anledning.

 39. Karlsson skrev:

  Jag får inte ordlistan att fungera heller i 1.1.1. är det någon av er som kör Iswitcher? Jag har kört summerborad med telefonen krånglade hela tiden.

 40. Emil kihlström skrev:

  Hej!

  Jag ska köpa en Iphone och jag undrar hur får jag svenska menyer och svenskt ÅÄÖ???

  Om det är någon som har en Iphone som ligger och skräpar mejla mig på: emilpower@hotmail.com.

 41. svante skrev:

  Hej iFun folket, hur går det med ordlistan, inväntar ni en ny version av iPhoneShop innan ni släpper nya versioner?

 42. amanda skrev:

  hej, har köpt en iphone nu, men jag undrar hur jag kan få svnska menyer, ÅÄÖ osv

 43. Mr.A skrev:

  Svenska menyer i iPhone hittar ni i 1.1.1 upplåsningsguiden. https://www.ifun.se/guide-upplasning-av-ny-iphone-111-v3/

  För övrigt funkar inte ordlistorna bra alls på min 1.1.1

 44. Mr.A skrev:

  ahh.. jag hade version 0.1. Avinstallerade men installerar jag igen står det att det blir version 0.1 igen.

  Så hur installerar jag den senaste versionen?

 45. Fashionista skrev:

  Svenska ordlistan funkar för mig. Har 1.1.1 och laddat ner de senaste programvarorna. Men de är sjukt FÅ ord som verkar finnas med. om man ska skriva ”Hej”, som är rätt vanligt när man smsar så kommer det upp ”hem”. Och är det möjligt att lägga in snabbord med å ä och ö? typ ”älskar”, ”på” ”höra” ”göra”.. osv osv…

  Finns det möjlighet att lägga till egna ord i ordlistan på något vis? Om det finns nån fil kanske eller dokument där allt är samlat o bara lägga till? Eller är det mycket mer komplicerat?

 46. Christian skrev:

  Hej har installera swedphone. Allt funkar utom ordlistan och å ä ö. Nån som vet kan hjälpa mig. Jag kör version 1.1.1 Iphone

 47. Oskar skrev:

  Har installerat ordlistan på 1.1.1, men jag är osäker på om den funkar. De enda ord som rättstavas är typ ”till” och ”inte” (funkar varje gång). Resten är ord från Adressboken el. dyl.

  Laddade ner dict från http://code.google.com/p/iphoneshop/downloads/list, och upptäckte att den ordlistan var runt 2MB, medan iFun’s ordlista låg på runt 400k…