Sommarens nya iPhone

Av Adrian Bengtson, onsdag 27 maj 2009
154412-chinab

Kan vara den nya baksidan.

Nu till sommaren är det ett år sedan iPhone 3G släpptes. Den gången var det en mindre uppdatering av originalmodellen med 3G och GPS som främsta nyheter. Nu är det dags för tredje generationens iPhone och det väntas bli en betydligt större uppgradering. Vi har sammanfattat de mest troliga ryktena.

iPhone 3G presenterades den 9 juni förra året på Apples utvecklarkonferens, WWDC, och började säljas den 11 juli. Det är ytterst sannolikt att samma förfarande upprepas i år. Måndagen den 8 juni håller Phil Schiller årets keynote på WWDC och väntas då presentera nästa generation av iPhone. Troligtvis kommer den ut i butik i juli, precis som förra året.

Den tredje generationens iPhone-modell kallar vi tills vidare ”iPhone (2009)” i brist på bättre namn (G3 vore lite väl förvirrande). Vi har lusläst ryktena och spekulationerna och kryddad det med en smula magkänsla för att få fram en bild av hur iPhone (2009) kan tänkas se ut och fungera.

Vad kan vi vänta oss av nästa iPhone-modell? I stora drag handlar det om bättre prestanda och små yttre förändringar.

Det väntas snabbare processor, mer internminne, mer lagringsutrymme, bättre kamera med videoinspelning och lite snabbare 3G. Utseendemässigt ungefär som iPhone 3G men troligen med en matt, ruggad baksida (se bilden från MacRumors).

Snabbare processor är välkommet för även om dagens iPhone är kraftfull så kräver moderna spel, program och inte minst avancerade webbsidor mycket processorkapacitet. Mer internminne gör att fler program kan vara igång samtidigt, vilket kan vara viktigt för framtiden om Apple öppnar upp för fler bakgrundprocesser.

En av nyheterna som sticker ut är en digital kompass som kan känna av riktningen på telefonen, vilket till exempel kan användas för att visa kartor rätt i förhållande till verkligheten när man vrider telefonen. När det gäller möjligheterna till videoinspelning så väntas Apple göra detta till en av de stora nyheterna tillsammans med kommande iPhone OS 3.0 där det ska gå att enkelt spela in video, redigera den direkt i kameran och ladda upp på nätet.

Här är listan på mycket troliga nyheter:

 • 32 och 16 GB lagringsutrymme
 • Snabbare processor (600 MHz processor jämfört med dagens 400 MHz)
 • Dubbelt så mycket RAM-minne (256 MB RAM-minne jämfört med dagens 128 MB)
 • Ny kamera på 3,2 Mpixel med autofokus och videoinspelning
 • Samma priser som idag (199/299 dollar i USA)
 • I princip samma design som idag, svart och vit modell, men med en matt, ruggad baksida och svart istället för silver längs kanten.
 • Magnetometer, digital kompass

Här är några nyheter som inte är lika säkra, men ändå troliga:

 • Snabbare wifi, 11n-standarden
 • Snabbare 3G, 7,2 Mbit/s (HDSPA/Turbo 3G)
 • FM-sändare och -mottagare

Dessa nyheter har florerat men vi är tveksamma till att de stämmer:

 • OLED-skärm
 • 1,5 gånger mer batteritid (det vore förstås önskvärt, men med kraftfullare processor tror vi bibehållen batteritid är rimligare).
 • iPhone ”mini” – Apple jobbar troligen på en nedbantad modell med samma skärmstorlek men i övrigt mindre, tunnare och färre finesser, men det är tveksamt till att den lanseras redan nu.

På det hela taget ser vi verkligen fram emot nästa iPhone modell. Det är ingen revolution vi talar om, men massor av viktiga förbättringar som gör livet ännu bättre för iPhone-användarna. Kombinera detta med kommande iPhone OS 3.0 och det ser ut att bli en ytterst angenäm iPhone-sommar, bortsett från ett stort hål i plånboken möjligtvis 🙂

Ryktena är baserade på den allmänna rapporteringen från MacRumors och i synnerhet från Daring Fireballs förutsägelser.

5 kommentarer till “Sommarens nya iPhone”

 1. Peter skrev:

  Lägg till 7,2 Mbit/s HSDPAoch ytterligare en axel på rörelsedetektorchipet (till fem) på säkra och ta bort allt med FM och 11n från troliga så har ni mina gissningar.

  Ingen OLED-skärm eller minivariant alltså.

  Vikten tror jag blir 138 gram.

 2. couten skrev:

  Me like!
  Har sagt upp mitt vedervärdiga Tele2-abonnemang, som jag har till min gamla 2G-iPhone, för att kunna investera i en ny, fin iPhone 2009 med Halebop i sommar!

 3. Göran skrev:

  Då jag under en tid varit rätt gnällig mot min första-gen-USA-nalle och de egenheter den har för sig just nu, ska det bli såå skönt att lägga ”hela löne-rejset” på en sådan här läckerbit!

  Nöjd om:
  – ”Här är listan på mycket troliga nyheter” kommer slå in
  – Den kommer att kunna låsas upp så att mitt jobb-sim (telenor) lätt stoppas in

 4. maz skrev:

  kan vara möjligt men…..!? who knows

 5. iFun.se » Imorgon smäller det skrev:

  […] vi sammanfattade de aktuella ryktena förra veckan har iPhone-världen fortsatt bubbla med mer eller mindre trovärdiga rykten och […]