Rekordkvartal för Apple, redan 10 miljoner sålda iPhones

Av Adrian Bengtson, onsdag 22 oktober 2008

Apple presenterade igår sin kvartalsrapport och det var idel fina siffror. Apple sålde under senaste kvartalet smått fantastiska 6,9 miljoner iPhones. Det är fler iPhones än under alla tidigare kvartal tillsammans, bara en sådan sak.

När Apple presenterade iPhone sa Steve Jobs att målet var att sälja 10 miljoner iPhones under 2008. En del förståsigpåare (av mobilbranschen, inte av Apple) sågade målet (fler här). Igår kunde Apple visa att det var ett högst realistiskt mål. Redan nu – med mer än två månader kvar – har Apple nått målet och sålt mer än 10 miljoner iPhones. Och då har inte ens julhandeln börjat…

Inte för att vi någonsin tvivlade på målet efter att vi lärt känna iPhone. iPhone är ingen perfekt telefon och affärsmodellen med låsta telefoner går att vara kritisk mot, men iPhone fyllde ett behov på marknaden som ingen annan lyckats fylla före Apple gjorde det. Försäljningssiffrorna visar att Apple förstod detta bättre än någon annan.

Apple spöade även RIM på hemmaplan genom att sälja fler telefoner under kvartalet. RIM är tillverkaren av den i USA så populära Blackberry.

Räknat på intäkter är Apple tredje största mobiltillverkaren i världen numera. Nokia är etta och Samsung tvåa, sen kommer Apple följt av Sony Ericsson på fjärde plats. Det är rätt häftigt om man tänker på att Apple har EN ENDA produkt på marknaden och bara varit med i ett år och tre månader!

Vi på iFun är nyfikna på vad Apple jobbar på härnäst. iPhone 3G var i princip en iPhone 2G fast med 3G och GPS. Så en riktig uppföljare till den ursprungliga iPhone har vi fortfarande inte sett och snart är det två år sedan den första modellen presenterades.

Det är rimligt att anta att Apple lärt sig massor sedan dess och den tekniska utvecklingen har också gått framåt, så en helt ny iPhone borde finnas i kulisserna. Frågan är om den kommer redan i januari eller om det dröjer ända fram till sommaren.

Och en sak till, kom ihåg att 2008 var året då iPhone tog över världen.

4 kommentarer till “Rekordkvartal för Apple, redan 10 miljoner sålda iPhones”

 1. Bo skrev:

  ”Apple har klättrat upp till en andraplats efter Nokia bland leverantörerna på mobiltelefonmarknaden, räknat i intäkter. Det skriver Glitnir i en genomgång av mobiltelefonmarknaden.”

 2. Anders skrev:

  Jag tycker att många missar att det riktiga guldägget inte är telefon, gps, kamera, wifi och allt det andra som vi iPhone ägare tar för givet och som borde vara ett minimum i vilken mobiltelefon som helst ( med det är ju tyvärr inte så ).

  Utan guldgruvan är ju alla de program som redan finns och många bra som är helt gratis och då menar jag nyttoprogram och inte alla dessa fantastisk spel. Jag använder ett flertal av dessa nyttoprogram varje dag i mitt arbete och privat, utbudet är redan så stort att de flesta kan hitta sina egna guldkorn och med tanke på hur ny denna funktion är så är det här som den största utvecklingen kommer att ske. Alltså inte hos Apple som med största säkerhet kommer att presentera 5 mega pixel kamera och längre batteritider men jag tror inte att denna hårdvara kommer att bli så mycket bättre att det är därför folk väljer en iPhone utan för för programmen från tredje part.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Anders: App Store är en stor grej, större än många kanske tänker på och det har jag också skrivit om förut, jag tycker App Store var en större nyhet än själva iPhone 3G.

  Men iPhone var en unik telefon och en succé även under dess första år. App Store och programmen har bara funnits ute i några månader, men iPhone fanns ju i ett helt år innan dess och även utan programmen stod den på egna ben. Du har rätt i att finesserna i sig inte gör telefonen så speciell, men det är å andra sidan inte heller bara App Store och dess program. Det är lika mycket det innovativa gränssnittet, enkelheten i synkning mot dator, den fina musikspelaren osv. Allt det som gjorde att iPhone 2G utan App Store sålde som smör även den.

 4. Anders skrev:

  Helt enig med dig Adrian, naturligtvis är det helheten som är styrkan.

  Men att få gratis eller köpa nya applikationer som ger en iPhone nya användningsområden hela tiden är helt sjukt bra och värdesäkrar vår investering och garanterat kommer att skapa än fler nya iPhone användare.

  En äkta Schweizisk armékniv i elektronisk utförande !

  Ett tips på ett program som passar mig som handsken är evernote.