Presentationen av iPhone SDK

Av Adrian Bengtson, torsdag 6 mars 2008

På torsdagen lyfte Steve Jobs på förlåten till iPhone SDK och presenterade ett gäng andra iPhone-relaterade nyheter, bland annat vad som kommer i firmware 2.0.

iPhone SDK

SDK står för software developement kit och är ett paket för utvecklare som vill utveckla program för iPhone. Tidigare har alla program för iPhone utvecklats av hackare som försökt lista ut hur det fungerar på egen hand eller med hjälp av andra hackare. Dessa program har krävt att man också hackat sin telefon (det som kallas jailbreak) för att ens kunna lägga in programmen. Med SDK:n kan utvecklare skriva program som fungerar på alla iPhones, med officiellt stöd från Apple och med samma verktyg och tekniker som Apple själva använder.

Programmen kommer att kunna köpas och laddas ner genom iTunes App Store på telefonen. Apple kommer att ta 30 procent av priset och ge resten av pengarna till utvecklarna. För den kostnaden får utvecklarna en väg rakt in i alla iPhone-användares telefoner och rakt in i Apples redan framgångsrika ”butik”, något som antagligen kan vara mycket lönsamt.

Utvecklarna kommer att kunna ge användarna uppdateringar genom iTunes App Store. För de utvecklare som vill släppa fria program utan avgift kommer Apple inte heller att ta ut någon avgift, förutom startavgiften som alla utvecklare måste betala: 99 dollar.

SDK kräver en Intel-Mac med Mac OS X 10.5 och går att ladda ner fritt från Apple. Men för att publicera program krävs alltså att man betalar 99 dollar. Med SDK:n följer en iPhone-emulator som kan köras på datorn.

Det finns mycket mer nyheter kring detta, men vi har inte möjlighet att täcka in allt här, utan hänvisar till mer läsning mer läsning om SDK:n hos MacRumors.

Mer läsning:

Apple Releases iPhone SDK, Demos Spore, Instant Messaging

iPhone SDK Details, First Look

Uppdatering 7 mars: Kostnaden på 99 dollar för att vara registrerad utvecklare med rätt att publicera program för iPhone är per år och inte en engångskostnad som det först verkade vara. Se mer info här: $99/year Developer Fee to Publish Applications

Bättre företagsstöd i iPhone

Bland de övriga nyheterna idag var bättre företagsstöd i iPhone en efterlängtad nyhet. Apple kommer att lägga till en massa nya tekniker i firmware 2.0 där stödet för Active Sync och Microsoft Exchange nog är det mest intressanta för företagen.

Firmware 2.0 kommer att släppas i juni och vara gratis för iPhone men kosta en liten slant för iPod touch (pga av bokföringstekniska skäl – Apple får helt enkelt inte ge bort det gratis på grund av hur de bokfört försäljningen av iPod touch).

Mer läsning:

iPhone Enterprise Features: ActiveSync, Exchange, WPA2, Push Services

Kvällens event på video

Apple har lagt upp kvällens event som strömmande video, för den som vill se Steve Jobs presentation själv. Jobs är en god talare, så det brukar vara värt att se själv.

Video: Apple March 6 Event

Uppdatering 7 mars

Gårdagens presentation av SDK:n för iPhone (och iPod touch) har förstås lett till en hel del kommentarer och artiklar på nätet, så vi fyller på denna artikel med lite fler notiser.

Carmack om programförsäljningen

I gårdagens artikeln om SDK:n skrev jag att jag trodde det kunde bli en lönsam affär för utvecklare att sälja program till iPhone. Åtminstone en utvecklare håller med. John Carmack från id Software gillar den affärsmodell och distributionsmodell som Apple skapat genom att låta utvecklare sälja program till iPhone genom iTunes App Store direkt i telefonen:

Just based on the blurbs, it looks very good — a simulator plus debugging on the native device is the best of both worlds, and a 70% royalty deal for apps over iTunes is quite good.

The iTunes distribution channel is really a more important aspect than a lot of people understand. The ability to distribute larger applications than the over-the-air limits and effectively market your title with more than a dozen character deck name, combined with the reasonable income split make this look like a very interesting market. This type of developer / customer interaction is probably the wave of the future for mobile devices, it will be interesting to see how quickly the other players can react. Based on our experiences with the carriers, I am betting not very quickly.

Frågor och svar om SDK:n

MacRumors har sammanställt ett gäng vanliga frågor och svar angående gårdagens presentation av SDK:n och firmware 2.0. Även iPhone Alley har gjort samma sak.

MacRumors: iPhone 2.0, iPhone SDK, and iPhone Apps Frequently Asked Questions

iPhone Alley: iPhone SDK Q&A

16 kommentarer till “Presentationen av iPhone SDK”

 1. Axel skrev:

  Kan nog bli trevligt. Länge leve iphone!

 2. Anders skrev:

  När kommer versionen ut?

 3. Putte skrev:

  tror ni detta kommer medföra att antalet bra program kommer minska i ”installern”?

 4. Norpan skrev:

  Anders: ”Firmware 2.0 kommer att släppas i juni och vara gratis för iPhone…”

 5. AndersiPhone skrev:

  @Putte: Frågan är väl mer i vilken utsträckning det blir en uttunning på kunninga och pålitliga hackers som kan hacka FW 2.0…

 6. Andreas skrev:

  Vem orkar hålla på att hacka sin jävla telefon varje gång det släpps en update ?

  Jättebra att det nu finns bra och lätta sätt att komma över en iPhone i dagsläget men när den väl finns tillgänglig dör nog också marknaden för att hacka telefonen ut av sig själv, om program kommer finnas i samma utsträckning och dessutom är pålitliga så!

  Varför använda en iPhone med Comviq i dagsläget ? för att spara pengar… Det man får köra är Telia i dagsläget för att få ut det mesta och ett sådant abb kostar minst 199 + 59 i månaden, lägg då till kostnaden för iphonen allt från 4000-7000 kr detta är ett dyrt pris för ngt som inte kan användas som den är tänkt.

  När den släpps hamnar den kanske runt 4000 kr med ett abb som är gjort för iphonen och kommer på så sätt bli mkt mer attraktivare i alla avseenden, så anledning att ha en hackad iPhone ?

  Att man har en iPhone i dagsläget är för att den inte går köpa ”lagligt” i Sverige ännu, när den väl är släppt är också alla mina problem och bekymmer släppta.

 7. Daniel skrev:

  Jag undrar om det finns någon teknisk möjlighet att lägga till A2D2-stöd (stereostöd, Bluetooth) i telefonen eller är det en hårdvara som fattas och därför gör det omöjligt. Som jag förstår det talades det inte något om detta under SDK-event igår. Detta är nämligen min största beef med Iphone. Varför har man lagt kontakten så djupt att man inte kan använda andra fabrikat. Om det lägger till A2D2-stödet blir jag en lycklig man.

 8. Calle skrev:

  Andreas: Man måste inte uppdatera telefonen hela tiden. Vilken större skillnad märker den vanliga användaren mellan 1.1.2 och 1.1.3? Jag vet de som inte uppdateras sina 1.0.2 telefoner ännu och fortfarande är nöjda och kör exakt samma program som mig.

  Nyttan med uppdateringar kommer just vid större förändringar såsom SDK kräver.

  Jag tror det är aningen blåögt att säga att enda anledningen att man har telefonen är att den inte finns att köpa i Sverige över disk. Jag har min telefon då jag har varit fruktansvärt besviken på alla smartphones med deras sega interface. Jag skaffade en HTC Touch – perfekt tänkte jag – det bästa av två världar. Jag sålde den två månader sedan då den legat 5 veckor på hyllan. iPhone är en kompetent och rolig telefon – och skaffar folk den för att flasha – då blir jag inte ledsen då jag hör att någon blivit bestulen på tunnelbanan eller så…

 9. Calle skrev:

  Daniel: Du kan köpa hörlurar som inkluderar en A2DP-sändare. Tror det är Plantronics som säljer ett par. Jag säger inte att detta är den snyggaste lösningen, men som du sa, keynoten tog inte upp detta. Tyvärr får utvecklare fortfarande inte tillgång till hela hårdvaruplattformen och det är bara Apple som kan släppa en uppdaterad drivrutin för detta. Vi fick det inte till inbyggd enhet i Mac förrän i Logipard så….

  Jag väntar alltså igen :/

 10. Axel skrev:

  Håller inte med dig Andreas. Jag gav 2500kr för min telefon, köpt i USA. Jag tycker att den kan användas precis som det är tänkt, mig veterligen finns det knappast några funktioner som faller bort när man låser upp den. Jag blir imponerad av iphonen varje gång jag tar i den. Jag har aldrig sett en häftigare och mer genomtänkt mobil, trots avsaknaden av ordentlig blåtand.

  Sony Ericsson har 15 mobiler i sitt modellprogram, Apple har en som man satsar stenhårt på, nog fanken blir det bättre.

 11. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » iPhone-notiser 7 mars skrev:

  […] « Presentationen av iPhone SDK […]

 12. AndersiPhone skrev:

  @ Andreas: Vet inte var du fått all din info från om priser och abonnemang. Som jag förstår det kommer vi som har hackade telefoner att vara hänvisade till detta i framtiden också om vi nu inte vill skaffa ett av Apple godkänt telefonabonnemang. Och i takt med att marknaden för hack dör ut så sitter vi med skägget i brevlådan. Eller?

 13. Jonathan skrev:

  Inser att jag inte riktigt hänger med!

  Det enda jag saknar med iphone är Active Sync för MS Exchange – vilket blir möjligt i och med gårdagens presentation. Men att vänta till Juni ( om jag har förstått det hele rätt)

  Finns det nån initierad som sett prov på att det går att lösa på ett smidigare sätt 😉

  har testat Synchronica och Divido – båda stinker!

  /Jonathan

 14. Can skrev:

  Ursäkta om någon redan har sagt det men programmen köps inte från itunes wifi store utan helt nya app store!

 15. Adrian Bengtson skrev:

  Can: Du har helt rätt, mitt misstag. Det är korrigerat nu.

 16. Calvin skrev:

  Jonathan, ang. synkning m Exchange. Detta är något jag också absolut vill ha.. för att slippa blackberryn. Jag har inte hunnit testa än men efter mkt surfning hittade jag förutom syncronica även

  något som heter Vistomobile.

  http://www.vistomobile.com/vistomobile/page.cfm?pageid=85

  Tyvärr lär väl inte det vara mkt bättre än de andra.. men i juni lär det lösa sig !