Multitaskning i iPhone OS 4

Av Adrian Bengtson, torsdag 8 april 2010

Största nyheten i iPhone OS 4 är multitasking, möjligheten att ha flera program igång samtidigt.

Steve Jobs sa vid torsdagens presentation att problemet med att ha program igång i bakgrunden är att det försämrar batteritiden och prestandan i telefonen. Därför har Apple jobbat hårt på en lösning som inte ska ha dessa problem och det är därför det tagit så lång tid att få till det.

Den lösningen Apple nu presenterar är att utvecklare får tillgång till sju stycken API:er, sju utvalda funktioner, som program kan använda sig av för att fungera i bakgrunden. Detta innebär att utvecklarna måste uppdatera sina program för att få tillgång till de nya bakgrundsfunktionerna.

Exempel på bakgrundsfunktioner är att ljudprogram kan spela musik i bakgrunden även när man lämnar programmet och öppnar ett annat. En annan funktion är att VoIP – samtal över internet – tillåts i bakgrunden. Det innebär t.ex. att man kan ta emot samtal i Skype även om programmet inte är igång. Ytterligare en annan funktion är att man kan ha GPS-programvara igång även om man växlar över till andra program.

Övriga bakgrundsfunktioner är ”push notifications” (finns redan idag), ”local notifications”, ”task completion” (att program kan göra klart en viss uppgift, som att skicka ett mejl, i bakgrunden efter att programmet stängts) och ”fast app switching” (t.ex. kan spel vara igång, men helt pausade så de inte drar någon extra kraft).

För att byta mellan program dubbelklickar man på Hem-knappen. Då får man upp de program som är igång och man kan välja ett av dessa. På det hela taget verkar detta vara en mycket bra lösning som inte offrar batteri och prestanda men ändå ger tillgång till funktioner som många saknar i iPhone idag.

Multitasking kommer att fungera på iPhone 3GS och den tredje generationens iPod touch (modellerna med 32 och 64 GB som kom i slutet av 2009).

[Bild från Gizmodo]

Kommentarer är avstängda.