Multitasking i iOS 4 kräver uppdaterade program

Av Adrian Bengtson, måndag 21 juni 2010

Nu när iOS 4 är  släppt får vi äntligen multitasking i iPhone. Men hur fungerar det och för vem?

Apples definition av multitasking

Det är inte ”äkta” multitasking i OS 4 i betydelsen att det går att ha program igång i bakgrunden hursomhelst. Eftersom den typen av multitasking betyder att program kan dra ner både prestandan och batteritiden har Apple valt en lösning där de definierat ett antal typer av bakgrundsprocesser som utvecklare kan anropa via så kallade API:n. En sådan process är bakgrundsljud, en annan är snabb programväxling. Tillsammans täcker de större delen av de behov som behövs för multitasking.

Programmen måste uppdateras först

Detta är en viktigt punkt. För att ett program i App Store ska kunna dra nytta av multitasking i iOS 4 krävs det att programmet skrivs om med stöd för de API:er som Apple tillhandahåller. Detta betyder att inget av dina gamla program kommer att få snabb programväxling etc. bara för att du uppdaterar till iOS 4. Håll utkik efter uppdateringar av dina favoritprogram där det uttryckligen står att de stödjer iOS 4 (och framförallt multitasking).

Endast för iPhone 3GS och iPod touch (2009)

Multitasking kräver minne och processorkraft och Apple anser att bara iPhone 3GS och iPod touch från 2009 har vad som krävs för att köra multitasking utan problem.

2 kommentarer till “Multitasking i iOS 4 kräver uppdaterade program”

  1. Christian Hedin skrev:

    Värt att notera är att det är väldigt, väldigt enkelt för utvecklare att bygga in stöd för snabb app-växling. Det är helt enkelt bara att bygga om. Alla appar som underhålls borde väldigt snart finnas i nya versioner.

  2. Adrian Bengtson skrev:

    Christian: Skönt att höra. Jag har undrar just om det API:et, hur lätt eller svårt det är att anpassa apparna efter det. För det är ju det man oftast vill ha från en app när det gäller multitasking (ja, förutom bakgrundsljud om det är en ljud-app).