MMS till iPhone utan jailbreak

Av Adrian Bengtson, torsdag 20 november 2008

Igår ”avslöjade” MacWorld att Telia bekräftat att de ska leverera en MMS-lösning för iPhone. Senare kom det fram att det är svenska Mobispine AB som ska leverera MMS-programmet. Enligt deras pressmeddelande verkar det handla om ett riktigt program och inte någon webb- och/eller mejllösning som det först spekulerades om. Till MacWorld säger Telia att MMS-lösningen kommer inom två månader.

Tidigare lösning har krävt jailbreak

Sedan tidigare finns SwirlyMMS men det är en lösning som kräver jailbreak (hackning) eftersom killarna bakom SwirlyMMS varit tvungna att bryta mot vissa av reglerna för vad Apple tillåter program att göra.

Det har det allmänt ansetts att MMS inte kommer till iPhone förrän Apple själva skriver ett sådant program, likt SMS-programmet i iPhone. Men nu ska alltså Mobispine leverera ett sådant program och det ska bli intressant att se hur de löst det tekniskt och hur väl det fungerar.

Push-teknik eller annan lösning?

När Apple presenterade firmware 2.0 var push-teknik en av finesserna som skulle komma, men på grund av tekniska svårigheter har det hittills inte kommit och enligt ryktena finns det inte heller med i kommande firmware 2.2. Så det är inte troligt att Mobispine använder den tekniken. Push-tekniken ger utvecklare möjlighet att ta emot information till iPhone utan att köra ett program i bakgrunden, något som inte är tillåtet att göra för programmen i App Store.

Frågan är hur Mobispine löst problemet att ta emot MMS när push-tekniken inte är klar och bakgrundsprocesser inte är tillåtna. Har de fått undantag från Apple? Är push-tekniken klar trots allt? Använder de mejl eller SMS för att ta emot informationen? Inom två månader bör vi veta svaret på dessa frågor.

13 kommentarer till “MMS till iPhone utan jailbreak”

 1. Flameboy skrev:

  Fungerar inte traditionell MMS på så vis att notifieringen skickas med SMS, och sedan får man hämta själva MMS:et aktivt?

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Flameboy: Jo, det är så det fungerar om telefon inte kan ta emot MMS (eller inte är inställd rätt för att ta emot MMS).

 3. Alex skrev:

  Hoppas att applikationen inte är helt låst till operatören utan att det går att köra den även på 2G-iPhone med Tele2 eller Telenor också.

 4. Ti meless skrev:

  Adrian, jag tror att han menade att fungerar inte MMS som SMS när man tar emot? Samma teknik? Men att man endå ”hämtar” MMS’t när man öppnar det och att det inte riktigt är i inkorgen innan man gör det. Inte att man får ett SMS om att någon har skickat ett MMS och de går att se på någon sida.

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Ti meless: Ah, det kanske han menade. Jag är inte fullt insatt i hur MMS fungerar, men som jag förstod det kunde inte Swirly-folket bygga ett riktigt MMS program för App Store på grund av de begränsningar som Apple idag har. Däremot går det bra, uppenbarligen, att göra om telefonen är hackad. Därför är jag så nyfiken på hur Mobispine löst det.

  Swirlys FAQ står det:

  Q: Is SwirlyMMS available on iPhone 3G through App Store?
  A: No, it is not. At least not yet… We have submitted a couple of feature requests to Apple via Bug Reporter, which addresses technical obstacles that currently prohibits us from an App Store release. Time will tell if our voices were heard.

 6. jjj skrev:

  jo jag har en fråga som jag behöver svar på. vissa säger att iphone drar pengar av att bara “ligga”, att den kopplar upp sig till internet av sig själv. kan man stänga av det på något sätt, och bara koppla upp sig till internet när man vill?? men om man stänger av det går det fortfarande att ringa då???

 7. Hugo skrev:

  Du kan ändra apn så att den inte kan koppla upp sig. Och du ändrar till baka till rätt när du väl vill koppla upp dig. Du kan fortfarande ringa utan att ha en datauppkoppling.

 8. Hugo skrev:

  tillbaka

 9. Rille skrev:

  Adrian har ingen aning i de han säger! En riktigt viktigpetter…snacka om bortgjord snubbe!

  ”Jag är inte fullt insatt i hur MMS fungerar..”

  skit i att skriva och påstå något DÅ!

 10. Adrian Bengtson skrev:

  Rille: Jag missuppfattade Flameboys fråga, trodde han frågade om vad som händer när man får ett MMS till en iPhone (som inte har Swirly eller liknande) och det VET jag hur det fungerar så det kan jag svara på.

  Jag försökte aldrig påstå att jag visste hur MMS fungerar i detalj, tvärtom jag ville vara tydligt med att jag *inte* visste exakt hur det fungerade. Är jag en viktigpetter då?

  Däremot vet jag att MMS-program hittills inte funnits i App Store och att Swirly-folket säger att Apple inte tillåter det i dagsläget.

 11. Mackan skrev:

  Jag fattar inte…varför måste apple anlita mobispin (ett annat företag) för att skapa ett program till deras egna produkt???? typ det dummaste jag någonsin varit med om!!!

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Mackan: Du har missuppfattat det. Apple skulle kunna göra ett MMS-program när dom ville, men dom vill uppenbarligen inte göra det (inte hittills i alla fall). Därför anlitar Telia Mobispine för att få MMS-funktion ändå. Om Apple hade byggt in MMS från början (som dom gjort med SMS) så hade det aldrig behövts ett extra program för detta.

 13. Kris skrev:

  Så, hur gör jag då om jag vill ha mms i min nyinköpta och jailbrakade iphone?