Maxtaxa 9 kr/dygn för alla hos Telia

Av Adrian Bengtson, torsdag 26 februari 2009

telia-logo-miniTelia har gjort om reglerna för maxtaxa till fördel för oss som inte har något speciellt iPhone-abonnemang och inte köpt fri trafik som tillägg. Nu kan du surfa, mejla, lyssna på musik mm över mobilnätet utan att det kostar mer än 9 kr på ett dygn.

Tidigare fanns det olika maxtaxor för datatrafik från iPhone beroende på vilket abonnemang man hade hos Telia. De nya i-abonnemangen speciellt framtagna för iPhone 3G (iMini, iMidi osv)  hade 9 kr/min för alla datatrafik från telefonen, men för övriga abonnemang fanns det en maxtaxa på 69 kr/dygn (för allting utöver Telias surfportal). Det kunde snabbt bli rätt kostsamt om man surfade över mobilnätet då.

Nu har Telia inför Mobilsurf Bas, något som ger maxtaxa på 9 kr/dygn för all datatrafik (förutom fildelning och ip-telefoni som inte finns tillgängliga i Mobilsurf Bas).

Vill man surfa mer men inte behöver wifi kan man komma undan med 99 kr/mån med Mobilsurf Alltid. Utöver detta finns även Mobilsurf Extra (inkl wifi) och Mobilsurf Ofta (för kontantkort), läs vidare för mer om detta.

Såhär skriver Telia på sin hemsida:

För dig som vill prova på att surfa i mobilen, eller inte surfar mer än ett par gånger i veckan finns Mobilsurf Bas. Du betalar 20 kr/MB när du surfar, men max på 9 kr per dygn (gäller inom Sverige). Då ingår all typ av surf i mobilen utom trafiktyperna fildelning och ip-telefoni, vilka inte är tillgängliga i detta erbjudande.

Mobilsurf Bas ingår för alla om man inte väljer något annat:

Mobilsurf Bas ingår automatiskt i Telias mobilabonnemang eller kontantkort, om du inte aktivt väljer något av de andra prisavtalen.

Jag har själv testat detta när jag var på resande fot i helgen, jag surfade flitigt från min iPhone, besökte App Store, mejlade bilder mm mm. På tre dagar blev det 27 kr i datatrafik. Det är perfekt när man bara ibland behöver surfa.

Hastigheten är begränsad och Telia förbehåller sig rätten att strypa den ordentligt över en viss nivå:

Hastigheten är upp till 1 Mbit/s (turbo-3G), Telia förbehåller sig rätten att begränsa överföringshastighet till 57 kbit/s om användandet överstiger 0,5 GB/månad.

För den som surfar oftare finns andra alternativ, nästa nivå är Mobilsurf Alltid:

För dig som surfar i mobilen mer än ca 11 dagar i månaden och vill ha koll på vad det kommer att kosta finns prisavtalet Mobilsurf Alltid. All typ av surf i mobilen ingår (inom Sverige) förutom trafiktyperna fildelning och ip-telefoni, vilka inte är tillgängliga i detta erbjudande. Hastigheten är upp till 7,2 Mbit/s, (turbo-3G).

Mobilsurf Alltid kostar 99 kr/månad. Behöver man inte tillgång till wifi kan man alltså spara nästan 1200 kr på ett år jämfört med gamla avtalet för fast pris för datatrafik.

Vill du dessutom ha tillgång till det snabbare wifinätet som Telia tillhandahåller finns Mobilsurf Extra:

Mobilsurf Extra passar dig som surfar riktigt mycket i mobilen eller vill använda Telias supersnabba Surfzoner. Prisavtalet är dessutom utmärkt som komplement för dig som har en Apple iPhone 3G eller annan mobiltelefon med wlan-funktion. All typ av surf i mobilen ingår (inom Sverige). Hastigheten är upp till 7,2 Mbit/s (turbo-3G) och upp till 54 Mbit/s i Telias surfzoner.

Mobilsurf Extra kostar 199 kr/månad. Detta verkar vara samma som det tidigare Prisavtal fasttrafik som många köpt till sin iPhone.

Har man Telias kontantkort Refill finns även Mobilsurf Ofta:

För dig som surfar i mobilen mer än ca 3 dagar i veckan och vill ha koll på vad det kommer att kosta finns prisavtalet Mobilsurf Ofta. Det passar även dig som har en Apple iPhone 3G med Telia Refill kontantkort. Med Mobilsurf Ofta kan du förbruka 100 MB på all typ av surf i mobilen (inom Sverige) förutom fildelning och ip-telefoni. Om 100 MB förbrukats innan veckan är slut så återgår du automatiskt till maxtaxan på 9 kr/dag. Hastigheten är upp till 7,2 Mbit/s (turbo-3G).

Mobilsurf Ofta kostar 29 kr/vecka.

Läs mer på Telias hemsida om Mobilsurf.

23 kommentarer till “Maxtaxa 9 kr/dygn för alla hos Telia”

 1. Kia skrev:

  Men måste man inte jailbreaka sin telefon för att kunna slå av/på surf. Alternativt ringa telia varje gång man vill surfa. Omständigt.

 2. Daniel skrev:

  Att det 2009 ska behöva vara en sådana här djungel för att kunna ringa och surfa med sin telefon. Ett abonnemang ett pris thats it hur svart kan det vara?

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Kia: Det borde väl räcka med att du går in under Inställningar -> Allmänt -> Nätverk -> Mobilt datanätverk och byter APN från online.telia.se till något ogiltigt domännamn tror jag.

  Men har man jailbreakat kan jag rekommendera SBSettings som gör det busenkelt att slå på och av EDGE (och 3G antar jag).

 4. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Med de nya reglerna blev det ju faktiskt enklare än tidigare. Nu har alla 9 kr i maxtaxa för datatrafiken om man inte aktivt valt annat.

  Sen är det väl rimligt att de som förbrukar mer också har alternativ. Jag tror t.ex. de som tidigare betalat 199 kr/månad men ändå inte använder Telias wifi är rätt glada för att kunna gå ner på 99 kr/månad.

  Visst, det kan vara krångligt att hålla reda på alla varianter, speciellt som det ändras ofta, men ett enda abonnemang för alla skulle antagligen inte göra någon nöjd.

 5. Tommy skrev:

  Äntligen!! Ska ändra direkt till 99kr/månaden!

 6. R skrev:

  Ändrade till 99:-/mån istället för 199:-/mån

 7. Dead_mam skrev:

  Räcker det att ha ” online.telia.com ” för att mobilbas ska vara aktiverat ???. Och då ska det funka med msn / push / mail och annat. Kör en breakad 1 gen.
  Mvh dead_man

 8. Daniel skrev:

  alltså, det är fruktansvärt oklart med vilken trafik som ingår i telias 99-kronorsalternativ… Jag har pratat med 4 olika supportpersoner, och alla säger olika. Sista personen jag pratade med sa att youtube, skype och allt som man inte surfar fram i telefonens borwser inte stöds, medan de andra personerna jag pratat med säger att allt stöds… Nån som kan få fram nåt vettigt svar från telia, please!

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Jag hade ett långt samtal med en person på kundtjänsten i helgen för då kände jag inte till förändringarna och jag trodde knappt på henne när hon sa att ALLT utom fildelning och ip-telefoni ingick i maxtaxan på 9 kr/dygn för mitt abonnemang (jag har ett jättegammalt Telia Mobil 25). Hon sa att jag inte ens *kunde* använda fildelning och ip-telefoni för dessa tjänster fanns inte tillgängliga för mig.

  Hon menade att jag helt enkelt inte kunde förbruka annat än den trafik som ingick i maxtaxan. Jag sa att jag kunde göra mycket mer än bara surfa med min telefon, jag kunde lyssna på strömmande radio osv. Men hon sa att det ändå var så. Jag var så tveksam att hon till slut skulle skriva en anmärkning om att hon lovat mig detta ifall det blev några problem.

  Jag var på resande fot i några dagar (åkte Öppet Spår mellan Sälen och Mora!) och surfande massor. Jag kollade min mejl, jag skickade bilder med mejl, jag kollade App Store, använde Google Maps, hitta.se osv (dock aldrig YouTube). Sen kom jag hem loggade jag in på Mina sidor hos Telia och kollade specificerat saldo för mitt abonnemang. För datatrafik hade jag förbrukar 26.97 kr, vilket ju stämmer bra med 3 x 9 kr (vet inte varför det inte var exakt 27 kr).

  Så mitt råd till dig (och även Dead_mam) är att testa att förbruka datatrafik under en dag med olika tjänster, inte tokmycket, men några MB i alla fall, och så loggar ni in och kollar hur mycket det kostat. Sen kan ni rapportera tillbaka hit om det blev 9 kr eller mer.

  Jag tror att hon jag pratade med hos kundtjänsten hade helt rätt och att den du pratat med som sa att youtube inte var tillåtet har fel. När det gäller Skype så kan jag tänka mig att det uppfattas som ip-telefoni av vissa, så kanske därför tror dom att det inte är tillåtet. Men det är väl inte riktigt samma sak? Om Skype verkligen inte var tillåtet borde det inte fungera, för de tjänster som inte ingår i maxtaxan ska som sagt inte vara tillgängliga överhuvudtaget enligt Telia.

 10. jonatan skrev:

  Daniel: Till mig sa de att nedanstående och Homerun är enda skillnaderna mellan Alltid och Extra.

  Tilläggas ska också att hastigheten stryps vid 500MB på Mobilsurf Alltid, och vid 5GB på Mobilsurf Extra. Jag som ligger på runt max 300MB/månad har väntat länge på att få sänkt från 200MB/månad. Great!

 11. jonatan skrev:

  Edit: Sänkt från 200kr/månad menar jag så klart…

 12. Daniel skrev:

  JA, grejen är ju att, precis som adrian beskriver så funkar ju alla tjänster med Mobilsurf Alltid, använde det nu i veckan efter att dom ändrade avtalen och youtube, skype (via fring), gps-data, radio osv, allt funkade ju precis som vanligt… Men blev lite orolig i morse och ringde till supporten, och då sa han att ”nej nej, streaming-tjänster så som youtube och skype i mobilen och radio tillåts inte i Mobil Alltid och kommer därför att faktureras separat”… Gissa om jag blir förvirrad, hehe

 13. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Det är helt klart förvirrande när supporten ger olika besked. Men har man Mobilsurf Bas så ska man ju inte kunna faktureras för tjänster som inte finns tillgängliga. Hur det är med Mobilsurf Alltid vet jag inte, men det borde ju fungera som Bas tycker man.

  Jag kan ju inte garantera att min uppfattning är rätt, så jag ser gärna att andra också testar och pratar med kundtjänsten så kanske vi tillsammans kan reda ut vad Telia uppenbarligen har svårt att hålla koll på själva 😀

 14. Daniel skrev:

  Efter allt strul och oklara besked så bestämde jag mig för att gå tillbaka till 199-kronorsalternativet tills dess det blir lite klarare med vilken trafik som är tillåten osv… Som en liten extra grej så kan jag meddela att jag fick en månad gratis eftersom jag bytte upp mig från 99 till 199 (knas tyckte jag, var ju bara 3 dagar sen jag bytte ner mig, haha). Antar att min nästa faktura kommer att vara en djungel av ändringar och olika poster 😀

 15. Daniel skrev:

  Jag igen, nu med en till update, haha. Gick till min lokala Telia-affär (killen som stog där var förövrigt mycket mer förtroendeingivande än någon av de jag talat med på supporten). Han sa precis det som Adrian misstänkte, dvs att enda skillnaden på de olika abbonemangen är att i det dyrare (199:- mer månad) ingår Telia Homerun och ett gb-tak på 5 Gb, medans det billigare (99:- per månad) har ett tag på 0.5 Gb/månad och man får klara sig utan Homerun.

  All trafik som går att köra i telefonen är tillåten, den trafik som av någon anledning inte funkar är då inte tillåten (antar att ip-telefoni på nåt sätt är spärrat då… Genom fring funkar det iaf, hehe).

  Tror att det ska vara någorlunda klart…

  /Danne

 16. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Skönt att höra, det låter som om jag uppfattat det rätt.

  (Och tur är väl det så inte någon får en fet räkning och skyller på mig ;))

 17. Björn skrev:

  Ringde till telia och bytade till 99 kronors- alternativet. Hon jag pratade med så att den enda skillnaden var just wifi och antalet mb, annars skull det funka likadant. Då tolkar jag iaf det som att YouTube och liknande trafik ingår. Hur vet man förresten att det verkligen blivit ändrat från 199 till 99 kronors alternativet? Trodde man skulle man bekräftelse på sms. Har ni andra fått någon bekräftelse på era ändringar? På mina sidor hos tema har jag fortfarande det dyrare alternativet.
  Bjöd

 18. Dead_man skrev:

  Jag prata med en snubbe på Telia idag och han sa att jag inte kunde ha mobilsurfBas på min iphone för att den inte stödjer inställningarna….. Det tyckte jag lät som bull S**t. Det e ju bara att testa ..

 19. iFun.se » Telias Mobilsurf Alltid prissänkt till 69 kr/mån skrev:

  […] februari skrev vi om Telias nya maxtaxa och nya avtal för mobil datatrafik. Nu är det ännu billigare att surfa med […]

 20. Peter skrev:

  Jag kanske är trög eller nått men kan någon förklara för mig vad Telia menar med ”Du betalar 20 kr/MB när du surfar, men max på 9 kr per” Om jag surfar 1 MB under ett dygn kostar det då 20 kr eller 9 kr?

 21. Adrian Bengtson skrev:

  Peter: Du är lite trög 😀

  Om du surfar 1 MB kostar det 9 kr för 9 kr är maxtaxan. Det *kan inte* kosta mer än 9 kr under en dag, annars vore det inte maxtaxa.

  Men om du surfar 0,25 kostar det 0,25 x 20 kr = 5 kr. Därav att priset på 20 kr/MB är relevant, för den säger hur mycket det kostar så länge du surfar mindre än för 9 kr.

 22. Peter skrev:

  Tack Adrian 🙂 Efter lite tankearbeta kom jag faktiskt på detta själv också… Men tack ändå 🙂

 23. Jonas O skrev:

  Om jag kopplar mobilen till min laptop och använder mobilen som 3G-modem och surfar på datorn är det alltså fortfarande 9 kr/dag som gäller??