Lucka 9: Skydda din telefon med lösenkod

Av Adrian Bengtson, tisdag 9 december 2008

Har du tänkt på vad som händer om din iPhone hamnar i orätta händer?

Inte bara kan andra ringa på din bekostnad om de kommer över din telefon, de kan också läsa din mejl, dina SMS, se dina bilder osv. De kan till och med skicka saker i ditt namn. Med så mycket privat information och ekonomisk risk är det smart att slå på lösenkod i telefonen.

Med lösenkod påslaget krävs en fyrsiffrig kod för att låsa upp telefonen när skärmen är släckt. Det är förstås ett besvär att behöva göra, men väg det mot riskerna. För att slippa besväret att hela tiden måste låsa upp telefonen kan man ställa in den på att låsa sig efter en viss tid, från 1 minut upp till 4 timmar.

Inställningen för lösenkod finns under Inställningar -> Allmänt -> Lösenkodslås:

Är du paranoid kan du till och med ställa in telefonen på att radera all data på telefonen efter 10 misslyckade försök. Men tänk på vad det innebär, om till exempel din polare för skoj skull fyller i fel kod 10 gånger…

Observera att detta inte har något att göra med PIN-koden för SIM-kortet som kan vara av eller på oberoende av lösenkoden. PIN-koden för SIM-kortet skyddar dock bara telefonen efter en omstart, och den skyddar bara mot att använda ens mobilabonnemang. PIN-koden skyddar inte mot att komma åt någonting i telefonen (som mejl, SMS, bilder, anteckningar osv).

Detta är den nionde luckan på iFuns julkalender. Varje dag fram till jul presenterar vi ett litet tips för iPhone-användare.

8 kommentarer till “Lucka 9: Skydda din telefon med lösenkod”

 1. LAnne skrev:

  Det vore toppen om du kunde skriva en fullständig guide på svenska om hur man byter tema på Iphone, det är många som frågar mig gång på gång hur man gör. Kanske du skulle kunna presentera den i julkalendern?
  Skulle själv skriva en men i dagsläget finns det inte tid för det.

  Tack för en underbar hemsida.

 2. Adrian skrev:

  Adrian B suger fett!

 3. iFun.se » Lucka 10: Dölj pinsamma sms skrev:

  […] « Lucka 9: Skydda din telefon med lösenkod […]

 4. Chris skrev:

  Så fort nån ringer dig så kommer dom ju åt telefonen ändå. Lösen hjälper föga i anti-stöldsyfte alltså

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Chris: Nej, du har fel, så fungerar det inte, testa själv. Om någon ringer så kan du svara på samtalet, men du kommer inte in i telefonen. Du kan inte komma åt kontakterna, du kan inte trycka på hemknappen osv. Vore ju rätt värdelös funktion om det fungerade som du påstår, eller hur?

 6. Jonas skrev:

  Förstår fan inte hur den fungerar med ”1 minut till 4 timmar”, har provat men den låser sig inte eller kräver lösenord efter en minut. Skumt. Får köra på direkt lösen.

 7. Rebbe skrev:

  Om man säkerhetkopierar iPhonen med iTunes och sen återställa till den kopian så har man allting och inget lösenordsskydd.
  :-((((((

 8. Shama skrev:

  Hej!

  Min telefon har slagit pa losenkod av sig sjalvt! Jag ar pa Costa Rica och helt plotsligt ar telefonen last, och jag har provat med mitt simikortslosen men detta ar ju nagot annat. Hur far jag bort det? Det ar verkligen akut, verkligen akut, snalla hjalp mig!

  Tusen tack!

  Shama