Lucka 7: Lyssa på SR med WunderRadio

Av Adrian Bengtson, söndag 7 december 2008

Har du saknat direktsändningar från Sverige Radio i din iPhone? Med WunderRadio kan du nu göra det.

Personligen har jag alltid önskat att iPod och iPhone skulle innehålla en FM-radio, men Apple har httills vägrat lägga till den funktionen. Antagligen för att FM-radio inte alls är lika stort i USA som det är här i Europa och det finns ingen public service-radio av hög kvalité likt Sverige Radio. Men behovet finns där ute och lösningar som podcasts och annat är inte tillräckligt, speciellt om man vill lyssna till nyheter och sport i direktsändning.

Sverige Radio har sedan länge webbradiokanaler, förutom alla kanaler som sänds i luften finns även kanaler som bara finns på webben som t.ex. P3 Street, P3 Rockster osv. Men alla dessa kanaler sänds bara i Windows Media- eller Real Media-format och inget av dessa format fungerar direkt i iPod-delen av iPhone.

Med WunderRadio kan man äntligen få Sverige Radios kanaler direkt i din iPhone

Lösningen heter WunderRadio (iTunes-länk) från Weather Underground.

För 45 kr får man ett program som ansluter till Weather Undergrounds samling med tiotusentals webbradiostationer, däribland ett gäng från Sverige. Deras servrar konverterar radioströmmarna från Sverige Radio till ett format som går att lyssa på i iPhone.

Programmet har även andra finesser som att välja radiostation utifrån GPS-data (verkade dock inte fungera på iPhone 2G) samt möjligheten att lyssna på ”scanner feeds” från polis och brandkår i USA.

En nackdel är förstås att man måste ha programmet öppet för att lyssna, men det beror på de begränsningar Apple satt för alla program i App Store och inget Weather Underground kan göra något åt.

I WunderRadio kan man navigera bland tiotusentals webbradiostation från hela världen.

De kanaler man lyssnar ofta på kan man lägga till som bokmärken.

Längre recension finns hos TUAW: TUAW Review: WunderRadio

Detta är den sjunde luckan på iFuns julkalender. Varje dag fram till jul presenterar vi ett litet tips för iPhone-användare.

9 kommentarer till “Lucka 7: Lyssa på SR med WunderRadio”

 1. Björn skrev:

  FStream är annars ett bra gratisalternativ om man vill lyssna på webbradio. Fast då får man mata in adresserna manuellt.

 2. Tommy skrev:

  FlyCast går att köra i bakgrunden! Fungerar fint även på EDGE. Det är gratis, men finns ingen radio från Sverige. Vet inte hur det är med om man registrerar sig.

 3. Lars skrev:

  Björn! Hur får man fram SR’s URL? Jag vill kunna lyssna på P2 Kalejdoskop och prövade Fstream, men förstår inte hur jag hittar den URL Fstream frågar efter. Kan du?

 4. Thomas skrev:

  Lars!
  Gå in på Sr.se, längst ned klickar du på:support på sr.se,
  då får du fram en hjälpsida där länk till streaming (adresser) finns!

 5. Veckans länktips - 13 December 2008 | Gunnar R Johansson skrev:

  […] Lucka 7: Lyssa på SR med WunderRadio […]

 6. jardenberg kommenterar - 2008-12-15 | jardenberg unedited skrev:

  […] Lucka 7: Lyssa på SR med WunderRadio […]

 7. Dagens länkar - 2008-12-30 — Henriks blogg skrev:

  […] iFun.se » Lucka 7: Lyssa på SR med WunderRadio […]

 8. David skrev:

  Om man har en jailbreakad iPhone så installera Backgrounder i Cydia. Vips så kan man lyssna på radio i bakgrunden. FStream funkar som sagt prima och är gratis, så kör det istället för WunderRadio.

 9. Jan Sjöberg skrev:

  Hej!
  Jag fixar detta med radio – strax, men jag har ett annat problem! Jag har köpt Ringsignaler från iTunes, genom min iBook G4. Ringsignalerna ligger snyggt och prydligt under”Köpt” och kan lätt läggas i datorns ”Spellistor”.
  Hur i fridens liljor för jag över dessa ”Ringsignaler” till min iPhone G3s’s ”Ringsignaler”?
  Hur i fridens liljor för jag över musiksnuttar till ”Ringsignaler” i min iPhone?
  Janne uti Sjöstaden