Lucka 21: Ta backup med iTunes

Av Adrian Bengtson, söndag 21 december 2008

Tar du regelbundet backup av din iPhone? En vanlig synkronisering med iTunes gör att du inte riskerar att förlora SMS och annat viktigt på telefonen.

För de flesta är det nog en självklarhet att synkronisera regelbundet med iTunes, men det finns alltför många där ute som aldrig synkat sin telefon, det har vi sett alldeles för ofta.

Det finns ett oerhört enkelt sätt att ta en fullständig backup av sin iPhone – genom att helt enkelt synkronisera den med iTunes. Även om man inte gillar iTunes i övrigt är enbart backupen skäl nog att använda det då och då.

Normalt sett tas backup varje gång man synkroniserar telefonen, man kan se att det står ”Säkerhetskopierar” i iTunes under synkningen. iTunes tar backup på SMS, telefonhistoriken, inställningar i program osv. iTunes tar däremot inte backup på musik, bilder och filmer som man överför till telefonen med iTunes, eftersom iTunes förutsätter att redan har det på sin dator från början.

En fördel med backupen är att man kan ansluta en ny iPhone till iTunes och välja att återställa en tidigare backup. På så sätt får man väldigt enkel över alla data till en ny iPhone ifatt man råkat tappa bort den gamla eller om den till exempel gått sönder.

Man kan kolla när den senaste backupen tog genom att gå in under Inställningar -> Enheter i iTunes:

I iTunes kan man se när senaste backupen togs

Så kom ihåg att ta regelbunden backup av din iPhone genom att synkronisera med iTunes!

Detta är den tjugoförsta luckan på iFuns julkalender. Varje dag fram till jul presenterar vi ett litet tips för iPhone-användare.

5 kommentarer till “Lucka 21: Ta backup med iTunes”

 1. feffe skrev:

  Riktigt bra julkalender!

  Finns det något smidigt sätt att göra backup över program man installerat med Cydia m.m. ?

  God jul! =)

 2. Adrian Bengtson skrev:

  feffe: Det finns åtminstone två program i Cydia som jag läst om som tar en slags backup, AptBackup och Chronus.

  AptBackup tar ingen riktig backup av dina program och inställningar utan gör bara en lista på vilka program du hade så att det är lättare att installera om dom. Chronus påstår sig ta backup av inställningarna också. Jag har inte testat något av programmen själv. Någon annan som har?

 3. Roine skrev:

  AbtBackup funkade fint när jag gick från 2.1till 2.2 på min 2G-lur.

 4. J skrev:

  Ser i ditt exempel att du har flera säkerhetskopieringar att välja att gå tillbaks till, varje gång jag gör en ny vill min skriva över den befintliga, hur kan jag ändra detta?

 5. Adrian Bengtson skrev:

  J: Jag minns inte varför det hade blivit flera kopior, kanske för att jag haft flera olika modeller. Eller så fungerade iTunes annorlunda när denna artikel skrev 2008. För nu får jag inte flera kopior, jag har bara en enda som skrivs över varje gång det tas en ny backup.

  Om du vill kan du spara kopior på backup-filerna om du vill. Kör man Mac OS X ligger dom lagrade under ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/. Det är inga vanliga namn på mapparna där, men det ska innehålla backuperna så vitt jag vet.