Kortfattad guide: Uppdatering av upplåst 1.0.2 till 1.1.1

Av Adrian Bengtson, onsdag 24 oktober 2007

Detta är en första guide för hur man kan gå tillväga för att göra en uppdatering av en upplåst 1.0.2.

Denna guide är skriven för Mac OS X och kräver att du vet vad du gör. Om du ser ut som ett frågetecken inför de olika stegen – vänta på en enklare lösning. Försök dig inte på detta om du inte är bekväm med att använda terminalen osv. Om du kör fast har vi inte möjlighet att hjälpa dig (på forumet 99.se/iphone kanske du kan få hjälp av andra däremot). Som vanligt gör du allting på egen risk, vi garanterar inte att du får lyckat resultat. ModMyiPhone har en mera utförlig guide här för den som vill ha bilder mm.

Uppdatering 25 okt 16.35: En användare fick problem med anySIM, men lyckades lösa det till slut, läs mer här.

Förutsättningar: En iPhone 1.0.2, upplåst med någon av de fria metoderna (iUnlock, unlock.app, anySIM) och med SwePhone installerat.

Målet: En iPhone 1.1.1, upplåst och utan de ”skador” som den ursprungliga upplåsningen orsakade.

Verktyg: Mac med Mac OS X 10.4.10, iTunes 7.4.2, RevirginizingTool, iNdependence 1.2.5, anySIM 1.1.0 och ett SFTP-program.

I stora drag går det till såhär:

 1. Gör en ”revirginize” av telefonen med RevirginizingTool-instruktionerna från Elite iPhone team.
 2. Förbered telefonen för uppdatering till 1.1.1 med iNdependence 1.2.5
 3. Uppdatera telefonen till 1.1.1 med iTunes
 4. Aktivera och jailbreaka telefonen med iNdependence 1.2.5
 5. Lås upp telefonen med anySIM 1.1.0

Här är en mera utförlig genomgång av de olika stegen. Det är några stycken! 🙂

 1. Ställ in Autolås till Aldrig (viktigt för att wifi-kontakten inte ska brytas).
 2. Ta reda på vilket IP-nummer din iPhone har under wifi-inställningarna i telefonen.
 3. Installera MobileTerminal i Installer på telefonen (bra att ha om man skulle förlora wifi).
 4. Slå på SSH på telefonen, om du slagit av det (med t.ex. Services).
 5. Ladda ner virginizer_pack.zip från RevirginizingTool-sidan och packa upp det på datorn.
 6. Starta terminalen och navigera dig fram till den mapp som innehåller den uppackade virginizer_pack-mappen.
 7. Nu följer ett antal steg som tydligt är beskrivna på RevirginizingTool-sidan i form av kommandon. Det första steget är att kopiera över virginizer_pack-mappen med scp enligt deras instruktioner, gör det.
 8. Utför alla punkter under ”Backup your seczone” på RevirginizingTool-sidan för att ta backup av seczone.
 9. Anslut till telefonen med ett SFTP-program (t.ex. CyberDuck) och hämta seczone.backup som ska ligga i /usr/bin/virginizer_pack/ om du gjort allting rätt.
 10. Utför alla punkter under ”Virginize” på RevirginizingTool-sidan som tydligt anger vilka kommandon du ska göra och vilket resultat du borde få i terminalen. Det är enklast att kopiera varje kommando och klistra in i terminalen. Missa ingen punkt!
 11. När du genomfört sista punkten (”Restart CommCenter”) ska du starta om din telefon, därefter bör du se en ruta som säger ”Felaktigt SIM”.

  Detta är helt i sin ordning, din telefon är numera ”virginized” och därmed inte längre upplåst.

 12. Nu när din telefon är en ”virgin” 1.0.2-telefon är det dags att förbereda den för uppdatering till 1.1.1.
 13. Ladda ner iNdependence 1.2.5 från den här sidan och packa upp det till din dator.
 14. Avsluta iTunes om du har igång det.
 15. Starta Aktivitetshanteraren och leta reda på processen iTunes Helper. Om den är igång, markera den och klicka på Avsluta process för att tvångsavsluta den.
 16. Kör Install SSH i iNdependence (även om du har SSH inne redan kräver iNdependence detta för nästa steg).
 17. Följ instruktionerna i iNdependence, du kommer t.ex. att uppmanas att starta om telefonen (två gånger i mitt fall). När iNdependence säger att installation av SSH mm var lyckad är det dags för nästa steg.
 18. Kör Pre 1.1.1 Upgrade under Firmware i iNdependence.
 19. Följ instruktionerna som iNdependence ger, t.ex. att ange IP-nummer till telefonen (som du tog fram i steg 2) och root-lösenordet (om du inte ändrat det är det dottie). iNdependence kommer också att be dig starta iTunes och se så att iTunes hittar din iPhone. Till slut får du ett meddelande om ”Success” och din telefon är nu förberedd för 1.1.1.
 20. Avsluta iNdependence och starta iTunes om du inte har det igång fortfarande.
 21. Markera din iPhone i iTunes. iTunes säger att det finns ny programvara (1.1.1) för din iPhone och nu ska du göra det vi hittills avrått från: Klicka på Uppdatera! (Klicka inte på Återställ.)
 22. iTunes kommer att genomföra uppdateringen av din iPhone. Det är många steg men allt sker automatiskt, så luta dig tillbaka och håll tummarna.
 23. När iTunes är klar med uppdateringen kommer din iPhone att säga att den måste aktiveras. Det är helt i sin ordning.
 24. Nu är det dags för aktivering och jailbreak. Avsluta iTunes och kolla i Aktivitetskontroll att iTunes Helper inte är igång (det borde den inte vara, men om den är det, avsluta som tidigare).
 25. Kör igång iNdependence igen.
 26. Aktivera telefonen under fliken Activation i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success” och din telefon är aktiverad (och även jailbreakad på köpet).
 27. Installera SSH mm under SSH-fliken i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success”.
 28. Här kan du också passa på att ändra root-lösenordet om du vill genom Change Password under SSH-fliken i iNdependence, det är en bra säkerhetsåtgärd (fyll alltså i root som Account name och valfritt lösenord). Om du inte ändrar detta är root-lösenordet i 1.1.1 alpine (och alltså inte dottie längre).
 29. Nu är din telefon uppdaterad till 1.1.1, aktiverad och jailbreakad och du har SSH på plats. Nästa steg är upplåsningen.
 30. Ladda ner anySIM 1.1.0 från den här sidan och packa upp det.
 31. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till anySIM i telefonen.
 32. Nu ligger anySIM i telefonen men du behöver starta om telefonen för att kunna se det, så gör det.
 33. Du borde nu ha en anySIM-ikon på startsidan i din iPhone. Klicka på den för att starta programmet.
 34. Låt anySIM låsa upp din telefon. Om du av någon anledning har tagit ur ditt SIM-kort måste det stoppas tillbaka före anySIM låser upp.
 35. Förhoppningsvis får du ett meddelande om lyckat resultat (”Successful!”). Starta om telefonen.
 36. Nu ska du ha en helt fungerande iPhone 1.1.1, upplåst och klar att använda. Du kan sluta här om du inte vill installera Installer.app eller SwePhone.
 37. Vill du installera Installer.app, ladda hem AppTapp från den här sidan och packa upp det.
 38. Högerklicka på AppTapp Installer och välj Visa paketets innehåll.
 39. Öppna Contents -> Resources så att du ser själva Installer-programmet. Dra det till en annan plats (t.ex. Skrivbordet) där du lätt hittar det.
 40. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till Installer i telefonen.
 41. Starta om telefonen.
 42. Nu finns Installer på din telefon. Du kan starta det och det kommer att föreslå att du uppdaterar till en ny version så att du får Installer 3 vilket du bör göra.
 43. Med Installer kan du sedan ta bort gamla program (som ändå inte syns) och ominstallera BSD subsystem mm.
 44. Sista biten är att installera SwePhone för 1.1.1. Du kan ladda ner beta 1 härifrån. Vi har inga nya installationsanvisningar ännu, men det går i stort ut på att kopiera över en massa filer precis som för SwePhone 1.0.2 men man behöver inte (och ska inte) ersätta .GlobalPreferences.plist. På betasidan står det också hur man gör för att aktivera svenskt språk mm.

Det är som sagt några steg att genomföra, tar det emot bör man vänta på en enklare lösning (eller anlita någon som gör det åt en). Man ska också veta att det är några saker som skiljer sig mellan 1.0.2 och 1.1.1, t.ex. fungerar inte SummerBoard på samma sätt och SwePhone är inte lika utvecklat.

Det finns numera ett script som ska underlätta själva virginize-processen och även backup av seczone, men det är inget vi testat själva. Du hittar det på RevirginizingTool-sidan, kolla efter ”virginator”.

Inga kommentarer till “Kortfattad guide: Uppdatering av upplåst 1.0.2 till 1.1.1”

 1. Herman skrev:

  jag har senaste installer.app men jag kan inte hitta ”mobileterminal” där. jag har installerat community sources, men är det nåt annat paket jag ska installera först innan jag ser det?

  /Herman

 2. Snowdog skrev:

  Tack för arbetet du lagt ner med denna guide.

  Uppskattas verkligen.

  Testas ikväll.

 3. danijel skrev:

  fortfarande så finns vissa personer (som jag) som skulle vilja ha en guide på PC inte bara på MAC…

  men ni bryr er väl endå inte pga att ni varken har svarat på mina mail ja skickat…

 4. Adrian Bengtson skrev:

  Herman: Det låter konstigt, det borde finnas där. Jag hade bara gamla Installer.app, och där fanns det i alla fall. Nu behövde jag aldrig använda det, men det är nog bra att ha inne ifall det strular.

  Snowdog: Tackar! Hoppas det fungerar bra, rapportera gärna om det är något som borde läggas till/ändras i guiden.

  danijel: Jag förstår att du vill ha en sådan guide men jag kör bara Mac så jag kan bara skriva guide för Mac. Dessutom finns iNdependence bara för Mac och det är ett viktigt program för denna process. Men det finns säkert andra guider där ute som fungerar för Windows.

 5. Stefan Sohlberg skrev:

  danijel: du hittar en mycket bra guide här för windowsanvändare: http://www.hacktheiphone.com/111/iphone_step1_windows.html

  Hoppas det löser sig för dig!

 6. Herman skrev:

  Hej igen,

  jag löste problemet, eller rättare sagt, jag behövde aldrig använda terminalen för det fina scriptet som finns (virginator.sh) funkade klockrent…

  jag har dock fastnat på punkt 16 eftersom allting iNdependence kan göra redan är gjort typ. Min telefon är aktiverad, jailbreakad, och ssh finns på den enligt programmet (1.2.5). Hur går jag vidare härifrån? Jag tog bort SSH och installerade om det, och det funkar bra, men när jag ska öppna iTunes så är min telefon precis som den var innan jag körde virginizern. Mitt teliakort funkar inte längre, så jag antar att hela virginizer-delen funkade.

  Några tips?

  /Herman

 7. tommy skrev:

  Kanon jobb åter igen! Jag följde den här 4 sektions guiden och det funkade klockrent, herman du kanske vill titta på del 4, eller både 3 och 4.

  http://modmyiphone.com/wiki/index.php/Downgrade_1.0.2_baseband_OS_X_iPhone

  Ingen som har koll på i vilken fil själva nummerformateringen har hamnat nu? 🙂

 8. Herman skrev:

  tommy, jag förstår inte riktigt vad du menar?

 9. Martin S skrev:

  @Herman Du kn köra Term vt100 istället för MobileTerminal under System i Installer.app

 10. Patrik skrev:

  Underbart. Nu har jag en fungerande 1.1.1 😀

  Körde dock via Windows.

 11. danijel skrev:

  Stefan Sohlberg : tack så mycket, bästa guiden jag sätt på länge, men dock rätt lång ^^

  Patrik : använde du denna guide när du körde i windows?

 12. Björn skrev:

  Patrik, kan du förklara hur du gjorde detta med windows skulle det vara en stor tjänst.

 13. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Kortfattad guide 2: Uppdatering av ny 1.02 till 1.1.1 skrev:

  […] « Kortfattad guide: Uppdatering av upplåst 1.0.2 till 1.1.1 […]

 14. Snowdog skrev:

  Klockrent, inga problem.

  Tack igen!

 15. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » När nästan allt hopp var ute… skrev:

  […] sin telefon med anySIM som en del av processen att uppdatera en upplåst iPhone till 1.1.1 enligt vår guide. Efter upplåsningen saknande han all radiokontakt, dvs GSM, wifi och bluetooth var helt borta. […]

 16. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Kortfattad guide 3: Upplåsning av ny 1.1.1 skrev:

  […] ni märker är detta en förkortad version av vår tidigare guide Uppdatering av tidigare låst 1.02 till 1.1.1 fast med några moment i omvänd […]

 17. Jocke skrev:

  Funkade perfekt för mig, bara YouTube som inte ville funka, hittade det här som fixade det:

  You have to put this 3 files (data_ark.plist,device_private_key.pem,device_publ ic_key.pem) in /private/var/root/Library/Lockdown and to copy the -DeviceCertificate key from the data_ark.plist to the DeviceCertificate key of the plist that you found in /private/var/root/Library/Lockdown/activation_records.

  http://www.modmyiphone.com/forums/showpost.php?p=61123&postcount=6

 18. Marcus skrev:

  Men på http://iphone.nullriver.com/beta/ finns ju inte AppTapp att ladda ner för 1.1.1?

  Hur ska men göra då? Eller kan man välja någon av de andra alternativen?

 19. Adrian Bengtson skrev:

  Marcus: Ladda hem det ändå och följ instruktioner på punkt 38 och framåt.

 20. Pjonko skrev:

  Jag har låst upp 1.0.2 på en PC med Anysim. Jag har nu fått tag på en mac, går det bra att köra denna guide på macen, fast jag låst upp iphonen på en PC från första början?

 21. Kristoffer Svanmark skrev:

  Vilket program (Patrik) använde du istället för iNdependence?

  Hoppade du över pre 1.1.1 ? :O

 22. Marcus skrev:

  Hey, fick just ”connect to iTunes” på min iPhone efter jag körde ”Pre 1.1.1 Upgrade” och försökte uppgradera i iTunes.

  till slut kom den igång och jag försökte köra samma grej igen. nu säger den att mitt sim är låst och jag kommer inte åt den i iTunes eller independence.

  finns det nån som kan hjälpa mig få tillbaka den till fungerande igen?

 23. Marcus skrev:

  Som vanligt får man småpanik och vänder sig till massan…löste det…

  Fick boota om i nå slags uppdateringsläge och återställa i iTunes. Fick in 1.1.1 och sen följde jag den här guiden: https://www.ifun.se/kortfattad-guide-3-upplasning-av-ny-111/

 24. Henke skrev:

  Jag har fastnat på ”Den här versionen av iPhone-programvara (1.0.2) är den senaste”.

  Vafan gör man nu då?

 25. M skrev:

  Funkar detta för dom flesta eller? Jag har en fullt fungerande 1.0.2 som jag låste upp för flera veckor sedan.

  Det jag egentligen undrar är kommer jag förlora alla sms, notes, osv? Eller ligger dom kvar på något sätt?

 26. Nirre skrev:

  Jag är osäker på med vilken metod min iPhone 1.0.2 är upplåst med. Är det då riskfritt att följa den här guiden (Uppdatering av upplåst 1.02 till 1.1.1.)?

 27. Adrian Bengtson skrev:

  M: Jag förlorade ingenting under uppdateringsprocessen. Allting från SMS till favoriter i YouTube var kvar. Jag kan inte garantera att det gäller samma för dig, men jag tror det är så för alla.

  Nirre: Enligt vad jag läst ska man *inte* använda denna metod om telefonen är upplåst med betaltjänsten IPSF. Är den upplåst med någon av de fria metoderna *tror* jag att det ska gå bra, men i allt detta iPhone-hackande är det väldigt få saker som är helt riskfria, det ska man alltid ha i baktanke (se t.ex. historien om problem med anySIM som finns länkat i början av den här sidan).

 28. mario skrev:

  Connect to your phone:

  ssh root@192.168.1.100Change to the working directory:

  cd /usr/bin/virginizer_packStop CommCenter:

  launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.CommCenter.plistMake norz executable:

  chmod +x ./norzMake a seczone backup:

  ./norz seczone.backup 0x3FA000 0x2000You should see:

  # ./norz seczone.backup 0x3FA000 0x2000geohot’s nor dumperall your norz are belong to ussuper fast…just the way i like itDumping: A03FA000-A03FC000Waiting for data…

  Jag fryser här jag har provat alla möjliga sätt som folk frklarar i guiden hos revirginizing tool…

  men det går inte det står bara Waiting for data…

  kan ni vara snälla o hjälpa mig…

  PS: jag har testat allt som står verkligen.. o jag håller på att smälla av på både iphonen o datorn snart GRR….

 29. Adrian Bengtson skrev:

  mario: Jag hade precis samma problem på en annan telefon jag skulle köra denna metod på. Till slut struntade jag i att ta backup av seczone och gick vidare, vilket fungerande utmärkt. Jag antar att seczone kanske redan var skadad så det inte gick att ta backup av eller något. Jag skrev lite mer om det på 99.se.

 30. banken skrev:

  Hur kör jag scriptet virginator? Antar att jag måste ha det för att gå från upplåst 1.0.2 till 1.1.1? Finns det någon guide för att köra scriptet?

 31. Fredrik skrev:

  Hej!

  Fastnar på step 11 i WIN beskrivningen.

  Open the folder ”jailbreak”. Double click the file “iphuc-jailbreak.exe”.

  Type: ls PRESS RETURN

  när jag skriver ls så får jag följande svar:

  ls: Directory ´/´ does not exist.

  känns som den inte ansluter som de ska……..Hjälp tack!

  //Fredrik

 32. Fredrik skrev:

  Någon som kan hjälpa till??? med ovan nämda problem……

  //Fredrik

 33. maki skrev:

  Tack Adrian..

  hoppade över backupen o körde på o det funkade klocka 🙂

  har nu en upplåst 1.1.1..

  har bara lite strul med installer.app hittar inte den nya men ska testa installera den gammla o uppdatera..

  ha det göttt

 34. Per skrev:

  Hej, har precis uppgraderat min upplåsta 1.0.2 till 1.1.1 med hjälp av er guide samt assistans från modmyifone. Allt såg ut att funka, virginized, activated, jailbroken SSH installerad. Vid punkt 35 i ifunguiden tar det slut, jag får inte anySim till att låsa upp utan ett meddelande om att det inte fungerar. Som det är nu så funkar allt på telefonen utom att ringa… vad skall jag göra nu? //Per

 35. Adrian Bengtson skrev:

  Per: Ingen aning, har du kollat in den här texten om en som tappade all radiotrafik på telefonen efter anySIM?

 36. Per skrev:

  Hej Adrian, jag har läst den men jag har ju radiotrafik. Det enda är att när jag installerar anySim från iPhonen så säger den att den inte kan helt enkelt. Jag får inget ”Successful”resultat. Har du någon idé vad jag skall göra?

 37. Adrian Bengtson skrev:

  Per: Tyvärr inte någon bra idé, har inte sett det problem eller hört talas om det. Men du kan ju söka på någon av de stora forumen som hackint0sh.org och modmyifone.com för att se om andra har samma problem.

 38. Per skrev:

  Tack, jag skall kolla länkarna ovan.

 39. Per skrev:

  Hej igen, jag blir inte klokare av länkarna. Måste jag göra om hela processa från att virginiza den till slut eller finns det någon shortcut?

 40. fredrik skrev:

  Nån som har kört win guiden och kan hjälpa till med step 11???

  //Fredrik

 41. Carl Löfgren skrev:

  Har precis köpt en upplåst 1.0.2 iPhone, men jag vet inte vilket program som personen som låste upp den använt, så jag undrar om jag kan använda denna guide för att uppgradera till 1.1.1. Min iPhone är på engleska, fast funkar med mitt svenska sim. Jag har ingen ’installer’-ikon på min startskärm, men däremot å ä ö under tangentbordets ’#+=’ meny, men utan svensk ordbok. Är det någon som känner igen denna upplåsning, och som vet om jag kan köra virginiser / uppdatering som den beskrivs här?

  Tack för en grym site. Skönt att hitta lite svenska iphone-vänner 😉

  //Carl

 42. Dave skrev:

  Jag kan ingenting om Terminalen.

  Försöker följa stegen för att uppgradera en redan upplåst iphone til 1.1.1, men kommer inte vidare efter det jag skrivit in ssh root@172.xx.x.x. Jag fyller i password, men sen när jag ska skriva ”cd /usr/bin/virginizer_pack” säger den bara ”connection closed”. Vad gör jag för fel? Är grymt tacksam för hjälp.

 43. Adrian Bengtson skrev:

  Dave: Har du installerat BSD Subsystem korrekt? I värsta fall får du återställa telefonen till 1.0.2 genom iTunes först och sedan aktivera med iNdependence och börja om. Själva upplåsningen av 1.0.2 (om den är gjord med någon av de fria metoderna) överlever en återställning, så man behöver fortfarande göra ”virginize”-grejen före man uppdaterat till 1.1.1.

 44. baron skrev:

  Jag bumpar ”bankens” inlägg nr 30. Vi är några som inte vet hur man kör ett skript…

 45. Adrian Bengtson skrev:

  baron: Jag skulle hellre genomföra stegen manuellt, alla kommandon finns på virginize-sidan och det står tydligt vilka svar man ska vänta sig. Fördelen med att göra stegen själv är att man lättare kan se om något går snett i processen.

 46. baron skrev:

  Adrian: det var också min tanke, men jag stupar redan på punkt 6 i din beskrivning. Hur navigerar man tex i terminalen? 🙂

 47. Adrian Bengtson skrev:

  baron: Ah… well, om du inte vet det så tror jag den här metoden kanske inte är för dig, som jag skriver i andra stycket i den här artikeln: ”Försök dig inte på detta om du inte är bekväm med att använda terminalen osv.”

 48. Baron skrev:

  jorå, jag är inte rädd för att klippa och klistra, och det är det säkert fler som inte är, Banken kanske tex.

  Jag gör saker i terminalen ibland men har ingen teori bakom. Jag kanske redan ”navigerar” utan att veta att det är det det heter… 😀

  Vart vänder jag mig annars? (Okej, jag postar på 99.se… 🙂 )

 49. Flameboy skrev:

  Hur safe är denna guide, framför allt avseende ”återställ”, nu när 1.1.2 är den senaste enligt iTunes???

 50. Adrian Bengtson skrev:

  Nu måste man ladda ner 1.1.1 separat (finns hos Apple, jag har ingen länk, men jag tror det finns gott om sådana på andra ställen) och sen ska man hålla nere alt (Mac) eller shift (Windows) och klicka på Återställ. Då får man välja en fil och dator och då väljer man 1.1.1.

  Har man sedan tidigare laddat ner 1.1.1 (genom uppdatering i iTunes) kan det finnas på datorn redan, då gäller det bara lokalisera det.

Lämna en kommentar