Kortfattad guide 2: Uppdatering av ny 1.02 till 1.1.1

Av iFun, onsdag 24 oktober 2007

Denna guide visar hur du uppdaterar en helt ny (virgin) iPhone 1.02 till 1.1.1 – perfekt för dig som fått tag i en ny telefon och vill köra den senaste versionen.

Precis som tidigare guider: denna guide är skriven för Mac OS X och kräver att du vet vad du gör. Om du ser ut som ett frågetecken inför de olika stegen – vänta på en enklare lösning. Försök dig inte på detta om du inte är bekväm med att använda terminalen osv. Om du kör fast har vi inte möjlighet att hjälpa dig (på forumet 99.se/iphone kanske du kan få hjälp av andra däremot). Som vanligt gör du allting på egen risk, vi garanterar inte att du får lyckat resultat.

Förutsättningar: En helt ny iPhone 1.0.2, aldrig upplåst (virgin).

Målet: En iPhone 1.1.1, upplåst.

Verktyg: Mac med Mac OS X 10.4.10, iTunes 7.4.2, iNdependence 1.2.5, anySIM 1.1.0 och ett SFTP-program.

I stora drag går det till såhär:

 1. Förbered telefonen för uppdatering till 1.1.1 med iNdependence 1.2.5
 2. Uppdatera telefonen till 1.1.1 med iTunes
 3. Aktivera och jailbreaka telefonen med iNdependence 1.2.5
 4. Lås upp telefonen med anySIM 1.1.0

Här är en mera utförlig genomgång av de olika stegen. Det är några stycken! 🙂

 1. Sätt din nya iPhone i vaggan och starta iTunes som då hittar din iPhone.
 2. Avsluta iTunes och starta Aktivitetshanteraren och leta reda på processen iTunes Helper. Om den är igång, markera den och klicka på Avsluta process för att tvångsavsluta den.
 3. Ladda ner iNdependence 1.2.5 från den här sidan och packa upp det till din dator.
 4. Aktivera telefonen under fliken Activation i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success” och din telefon är aktiverad (och även jailbreakad på köpet).
 5. Ställ in Autolås till Aldrig (viktigt för att wifi-kontakten inte ska brytas).
 6. Ta reda på vilket IP-nummer din iPhone har under wifi-inställningarna i telefonen.
 7. Kör Install SSH i iNdependence (även om du har SSH inne redan kräver iNdependence detta för nästa steg).
 8. Följ instruktionerna i iNdependence, du kommer t.ex. att uppmanas att starta om telefonen (två gånger i mitt fall). När iNdependence säger att installation av SSH mm var lyckad är det dags för nästa steg.
 9. Kör Pre 1.1.1 Upgrade under Firmware i iNdependence.
 10. Följ instruktionerna som iNdependence ger, t.ex. att ange IP-nummer till telefonen (som du tog fram i steg 2) och root-lösenordet (om du inte ändrat det är det dottie). iNdependence kommer också att be dig starta iTunes och se så att iTunes hittar din iPhone. Till slut får du ett meddelande om ”Success” och din telefon är nu förberedd för 1.1.1.
 11. Avsluta iNdependence och starta iTunes om du inte har det igång fortfarande.
 12. Markera din iPhone i iTunes. iTunes säger att det finns ny programvara (1.1.1) för din iPhone och nu ska du göra det vi hittills avrått från: Klicka på Uppdatera! (Klicka inte på Återställ.)
 13. iTunes kommer att genomföra uppdateringen av din iPhone. Det är många steg men allt sker automatiskt, så luta dig tillbaka och håll tummarna.
 14. När iTunes är klar med uppdateringen kommer din iPhone att säga att den måste aktiveras. Det är helt i sin ordning.
 15. Nu är det dags för aktivering och jailbreak. Avsluta iTunes och kolla i Aktivitetskontroll att iTunes Helper inte är igång (det borde den inte vara, men om den är det, avsluta som tidigare).
 16. Kör igång iNdependence igen.
 17. Aktivera telefonen under fliken Activation i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success” och din telefon är aktiverad (och även jailbreakad på köpet).
 18. Installera SSH mm under SSH-fliken i iNdependence. Följ instruktionerna i iNdependence (inklusive omstarter av telefonen) tills du får ”Success”.
 19. Här kan du också passa på att ändra root-lösenordet om du vill genom Change Password under SSH-fliken i iNdependence, det är en bra säkerhetsåtgärd (fyll alltså i root som Account name och valfritt lösenord). Om du inte ändrar detta är root-lösenordet i 1.1.1 alpine (och alltså inte dottie längre).
 20. Nu är din telefon uppdaterad till 1.1.1, aktiverad och jailbreakad och du har SSH på plats. Nästa steg är upplåsningen.
 21. Ladda ner anySIM 1.1.0 från den här sidan och packa upp det.
 22. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till anySIM i telefonen.
 23. Nu ligger anySIM i telefonen men du behöver starta om telefonen för att kunna se det, så gör det.
 24. Du borde nu ha en anySIM-ikon på startsidan i din iPhone. Klicka på den för att starta programmet.
 25. Låt anySIM låsa upp din telefon. Om du av någon anledning har tagit ur ditt SIM-kort måste det stoppas tillbaka före anySIM låser upp.
 26. Förhoppningsvis får du ett meddelande om lyckat resultat (”Successful!”). Starta om telefonen.
 27. Nu ska du ha en helt fungerande iPhone 1.1.1, upplåst och klar att använda. Du kan sluta här om du inte vill installera Installer.app eller SwePhone.
 28. Vill du installera Installer.app, ladda hem AppTapp från den här sidan och packa upp det.
 29. Högerklicka på AppTapp Installer och välj Visa paketets innehåll.
 30. Öppna Contents -> Resources så att du ser själva Installer-programmet. Dra det till en annan plats (t.ex. Skrivbordet) där du lätt hittar det.
 31. Starta iNdependence och gå till fliken Customize. Gå in i Applications -> User och lägg till Installer i telefonen.
 32. Starta om telefonen.
 33. Nu finns Installer på din telefon. Du kan starta det och det kommer att föreslå att du uppdaterar till en ny version så att du får Installer 3 vilket du bör göra.
 34. Med Installer kan du sedan ta bort gamla program (som ändå inte syns) och ominstallera BSD subsystem mm.
 35. Sista biten är att installera SwePhone för 1.1.1. Du kan ladda ner beta 1 härifrån. Vi har inga nya installationsanvisningar ännu, men det går i stort ut på att kopiera över en massa filer precis som för SwePhone 1.0.2 men man behöver inte (och ska inte) ersätta .GlobalPreferences.plist. På betasidan står det också hur man gör för att aktivera svenskt språk mm.

Det är som sagt några steg att genomföra, tar det emot bör man vänta på en enklare lösning (eller anlita någon som gör det åt en).

Som ni märker är detta en förkortad version av vår tidigare guide Uppdatering av tidigare låst 1.02 till 1.1.1 fast med några moment i omvänd ordning.

3 kommentarer till “Kortfattad guide 2: Uppdatering av ny 1.02 till 1.1.1”

 1. C skrev:

  Där kom den guiden som tog lite ångest att gissa sig fram till häromdagen 🙂 Lysande beskrivet, hur som helst. Som sagt under annan tråd, har man inte tillgång till ett vettigt wifi-nät under proceduren går det bra att tillfälligt skapa ett dator-tilldator-nätverk (givet att man har wifi på datorn då, så klart) att koppla in iPhonen på.

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Bra tips om nätverk C!

 3. Johan Forsell skrev:

  Jag har en iPhone men har fastnat lite.. ganska osäker på att låsa upp.. typ har några frågor som jag skulle vilja ha besvarade.

  1. Måste man ha At/t kortet i när man låser upp?

  2. Mitt itunes säger när jag kopplar in iphonen att jag måste sätta i rätt sim kort.. fick inte med detta när jag köpte den. kan jag inte låsa upp nu?

  MVH johan