Kopiera och klistra in, MMS och mycket annat i iPhone OS 3.0

Av Adrian Bengtson, tisdag 17 mars 2009

142357-newfeatures_500

Idag presenterade Apple nästa stora version av mjukvaran för iPhone och iPod touch. Många av de mest önskade funktionerna fanns med bland nyheterna som kopiera, klipp ut och klistra in i alla program, MMS, ”push notification”, A2DP bluetooth (stereomusik via bluetooth) och en hel del annat.

iPhone OS 3.0 finns i betaversion för utvecklare från och med idag, men släpps som väntat först till sommaren för alla. För iPhone-ägare blir det en gratis uppdatering och för iPod touch kommer det att kosta 9,95 dollar (ung 100 kr), precis som när 2.0 kom ut.

Här är några av huvudnyheterna:

 • MMS. Äntligen. Endast för iPhone 3G tyvärr.
 • Kopiera, klipp ut och klistra in i alla program. Skaka för att ångra eller göra om.
 • Liggande tangentbord i alla större program, även Mail.
 • Direktkontakt med andra iPhones i närheten via Bonjour över wifi eller bluetooth, för t.ex. spel eller dataöverföring i program.
 • Köp i program. Ger utvecklare möjligheten att sälja mer innehåll inifrån ett program, t.ex. fler nivåer på spel eller prenumeration på tidskrift.
 • ”Push notification”. Det som skulle komma i september 2008 ursprungligen, men aldrig kom. Ger program möjlighet att ta emot information utan att ha igång bakgrundsprocesser som drar batterier och kraft.
 • Program för tillbehör. Tillverkare av tillbehör för iPhone kan skriva program som kommunicerar med hårdvaran i tillbehören.
 • Röstminne. Man kan spela in notiser, intervjuer eller vad man nu har att säga.
 • ”Turn by Turn”. Utvecklare får möjlighet att använda GPS:en i iPhone 3G till att skriva riktiga navigeringsprogram som klarar av att ge instruktioner sväng för sväng.
 • Spotlight-sökning. Sök på allting i telefonen i alla program. Ligger till vänster om hemmaskärmen (idag finns det bara saker till höger om hemmaskärmen).
 • A2DP Bluetooth. Äntligen möjligheten att lyssna på stereomusik till bra kvalité via Bluetooth. Endast för iPhone 3G tyvärr.

MMS och A2DP verkar tyvärr bara komma till iPhone 3G på grund av hårdvarubegränsningar i den ursprungliga iPhone-modellen. Från MacRumors sammanställning av liverapporteringen: Most of it works on original iPhone, except for things requiring changed hardware like MMS and Stereo Bluetooth). Det ser ut som att Apple valt att bara skicka MMS över 3G-nätet tyvärr, och inte GPRS som brukar användas på 2G-telefoner.

Utöver detta en hel del till. Över 100 nya funktioner för användarna, vi har knappt hunnit smälta alla intryck ännu. Dessutom över 1000 (!) nya API:er för utvecklarna att använda sig av. API kan man säga är de möjligheter Apple ger utvecklarna att ta del av funktionerna i iPhone. Om en utvecklare t.ex. vill veta var en telefon befinner sig (dvs GPS-data) behövs tillgång till ett API som kan ge denna information.

På det hela taget ser detta mycket lovande ut och de tre månader eller så som dröjer innan det släpps kommer att kännas långa.

På vissa punkter kan man tycka att Apple äntligen givit iPhone vad som borde varit med från början (som MMS och A2DP t.ex.). Och varför MMS inte skulle fungera på iPhone 2G har vi väldigt svårt att förstå och det är lite smolk i glädjebägaren tyvärr. Men bortsett från det så är det kul att en bra produkt blir ännu bättre.

Listan ovan är inspirerad av MacRumors eminenta sammanställning som rekommenderas för vidare läsning. Apple har förstås lagt upp en sida om iPhone OS 3.0 och även hela presentationen som video, klart sevärd faktiskt.

En kommentar till “Kopiera och klistra in, MMS och mycket annat i iPhone OS 3.0”

 1. Didrik skrev:

  Mms skulle bara funka till 3g versionerna

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Didrik: Ah, det hade jag faktiskt missat, ska uppdatera artikeln lite. Synd.

 3. LAnne skrev:

  De skulle förbättra tangentbordet hoppas hoppas att de fixar så man slipper hålla nere a och o för att få fram åäö.

 4. Sebastian skrev:

  Verkar bara saknas 2 saker….
  1. Att kunna använda den som USB minne och kunna accessa dessa filer från iPhone programmen.
  2. Att kunna använda den som 3G modem.

  Hoppas jag har fel!

 5. Per Ejeklint skrev:

  Seb: Apple kommer stödja tethering i 3.0 men det kommer också kräva att operatörerna gör det. Så vi får hoppas Telia är lyhörda.

  Vilken skön uppdatering det blir, allt på min önskelista finns med!

 6. Adrian Bengtson skrev:

  LAnne: Ja det är mycket intressant om dom förbättringarna gäller svenska tangentbordet också, och i så fall på vilket sätt det är förbättrat. Jag har hittills inte hittat mer info om det, om någon annan vet mer så skriv gärna här.

  Sebastian: Den första punkten verkar inte vara aktuellt, men den andra punkten verkar vara något som Apple faktiskt funderar på och jobbar på. Från Gizmodo:

  3G Tethering. This feature will allow you to connect your iPhone 3G to a laptop, to use it as a modem to access the internet. Carriers still have to sign-off on it, and probably charge more for it. None have announced it yet.

 7. Adrian Bengtson skrev:

  …och medan jag satt och letade källa så hann Per före mig… 🙂

 8. Jimmy skrev:

  Jag saknar fortfarande stöd för flash /:

 9. Sebastian skrev:

  Det är nog bara AT&T och andra datatrafikfientliga operatörer i USA och annorstädes som inte kommer tillåta det. Alla svenska operatörer tillåter ju det från andra telefoner och nu när Telenor kommer börja sälja iPhone så finns det nog ingen anledning att tro att det inte kommer att tillåtas.

  Tack för svaren.

  Då väntar vi bara på DevTeam ska lösa våra andra drömmar…

 10. Mats Söderström skrev:

  mms verkar inte funka. SMS appen har bytt namn till ”Meddelanden” men det finns inget mms alternativ när man skickar meddelanden. Det finns ett mms av/på i inställningar men det gör ingen skillnad vilket läge man har den i.

 11. Detta är iPhone OS 3 | iLove skrev:

  […] om kvällens nyheter: MacWorld.se, omiPhone, Macfeber, 99mac, iFun & […]

 12. Mats skrev:

  Korrigerar mig själv: mms kommer igång om man ändrar i ”carrier bundle” filen.

 13. Julius skrev:

  Varför bara MMS till 3g Versionen?

  Så vitt jag vet har väll MMS funnits som APP via Jailbeak Installer/Cydia

 14. Adrian Bengtson skrev:

  Julius: Det verkar som att Apple valt en lösning där MMS-trafiken bara går över 3G-nätet på något sätt. Men det går ju att köra MMS över GRPS också, precis som SwirlyMMS gör och som gamla telefoner utan 3G från andra tillverkare. Jag antar att Apple har sina skäl, men det känns ju synd för oss med iPhone 2G.

 15. thoand01 skrev:

  Mats!

  Vet du vad som behöver ändras i carrier bundle” filen samt hur jag gör?

  MVH /thoand01

 16. thoand01 skrev:

  Mats

  Jag hittade lösningen på http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=93919

  under FredrikBerstrom. Nu fungerar MMS m m fint.

  MVH /thoand01

 17. Rille skrev:

  Förstår inte varför alla gör en så stor sak över mms funktionen = dyrt och jänkarna skickar mail på mobilerna = billigare varför gör inte vi svenska det med. ställ in mail i era kompisars telefoner vet ja. därimot så ska en funktion som att vidarebefodra sms i en så modern lur finnas. nu kommer det visserligen i VER 3.0 men varför sån tid för en sådan självklarhet, hur irriterad blir man inte om man har fått en kul vitts av någon och man vill dela med sig näääää visst jag har en iphone suck längtar till VER 3.0

 18. Vad vi kan lära oss av Bluetooth | Framtiden nu skrev:

  […] inte få spelljudet genom headset, go figure! iPhone stödjer inte heller A2DP men det kommer för 3G versionen i och med OS 3.0 som kommer i sommar. Vista och OSX 10.5 (Leopard) stödjer dock båda A2DP. Tråkigt nog har […]

 19. iFun.se » Idag släpps iPhone OS 3.0 skrev:

  […] vår första sammanfattning av 3.0, kolla in våra länkar till mer läsning, läs på Apples hemsida eller kolla in hela listan på […]

 20. Detta är iPhone OS 3 - Array.se skrev:

  […] om kvällens nyheter: MacWorld.se, omiPhone, Macfeber, 99mac, iFun & […]