iPhone vs iPod touch

Av Adrian Bengtson, onsdag 10 oktober 2007

Är du nyfiken på skillnaderna mellan iPhone och iPod touch? Förutom den uppenbara – att iPhone är en telefon – finns det en del annat som skiljer dem åt. Vi har tagit lite bilder och gått igenom de viktigaste skillnaderna.

_dsc94881.jpg

Den mest uppenbara skillnaden rent fysiskt är att iPod touch är betydligt tunnare än iPhone, 8 mm jämfört med 11,6 mm. Första gången jag höll i en iPhone så var min reaktion: Oj, den var ju rätt tunn trots allt. Men jämfört med iPod touch ser den faktiskt fet ut.

Utöver tjockleken skiljer sig storleken på andra sätt. iPhone är 115 x 61 mm medan iPod touch är 110 x 61,8 mm. Skillnaden i bredd är inte stor, men tillräckligt för att iPod touch inte går ner i samma dockningsenhet som iPhone. Viktmässigt är iPod touch 15 gram lättare; 120 gram jämfört med 135 gram.

En annan skillnad som man märker direkt är att iPhone har en kant i högblank metall som omger skärmen medan iPod touch är en svart plastkant. Jag tycker iPhones metallkant ger ett lite exklusivare intryck, även om den är känsligare för repor.

_dsc9492.jpg

Baksidorna skiljer sig åt rätt mycket. iPod touch har samma helblanka baksida som många andra iPod-modeller medan iPhone har en matt baksida i aluminium. Den svarta, lätt gummiaktiga, plasten är där antennen sitter, enligt vad jag läst (och det är rimligt att iPhone behöver mer antennyta då den både ska ha antenn för mobilnätet, wifi samt bluetooth).

Personligen tycker jag baksidan på iPhone är behagligare, både att ta på och för att den inte blir smutsig så fort.

På baksidan av iPhone ser man också den andra större funktionen (efter telefoni) som iPod touch saknar: Kameran. Om detta är viktigt är upp till var och en. Kamerakvalitén är ok, speciellt i bra ljus utomhus, men inte mer än så. Det finns mobiltelefoner med bättre kameror än så.

_dsc9491.jpg

I botten ser det rätt likadant ut. En viktig skillnad är iPod touch har hörlursuttaget i botten medan iPhone har uttaget på ovansidan. Uttaget i iPod touch är dessutom inte nedsänkt, så alla hörlurar passar, precis som på alla andra iPod-modeller.

_dsc9495.jpg

iPhone har däremot en annan viktig fördel som syns här: högtalare. iPod touch har visserligen en form av högtalare, men den sitter inne i enheten och kan bara ge ifrån sig pipljud likt en digitalklocka från åttiotalet och används för alarm mm. Min erfarenhet är att högtalaren i iPhone är viktigare än man först kan tro. När man vill visa upp ett filmklipp eller liknande för andra gör det stor skillnad. Även om det inte är hifi-ljud så låter högtalarna i iPhone riktigt bra för sin ringa storlek.

_dsc9497.jpg

På tal om fördelar med iPhone, här är en annan: Fysisk volymkontroll. På bilden ovan syns volymkontrollens gummiknappar som ett svart streck på sidan av telefonen.

Kan hända fanns det helt enkelt inte plats på den tunna iPod touch men det är en klar nackdel att den saknar det. Fördelen med fysiska volymkontroller är att man alltid har omedelbar tillgång till reglering av volym och man behöver inte titta på skärmen för att ändra, man kan lika gärna ändra volymen med enheten i fickan.

_dsc9498.jpg

På ovansidan skiljer sig enheterna åt på flera punkter. iPod touch har bara en enda knapp, den för att sätta på/stänga av/viloläge. Sett framifrån sitter den uppe till vänster på iPod touch medan iPhone har samma knapp uppe till höger.

iPhone har dessutom kortplatsen för SIM-kortet samt hörlursuttaget på ovansidan. SIM-kortet tas ut genom att ett gem sticks in i det lilla hålet så att hela korthållaren åker ut en bit. Hörlursutgången är, som ni säkert redan hört klagomål på, tyvärr nedsänkt på grund av den avrundade kanten på iPhone vilket gör att de flesta hörlurar på marknaden inte fungerar utan adapter.

_dsc9501.jpg

En skillnad som diskuterats mycket på nätet är att skärmen på iPod touch skiljer sig från skärmen på iPhone. Det är svårt att fånga bra på foto, men bilden ovan visar lite av skillnaden. Båda skärmarna visar exakt samma bild (från Perhentian Islands, Malaysia för den som undrar) med maximal ljusstyrka. Som synes är konstrasten kraftigare på iPod touch och färgerna upplevs mera mättade. Om detta är bra eller dåligt är en smaksak, ofta tilltalas man av klatschigare bilder, men å andra sidan riskerar man att tappa detaljer i vissa partier av bilden när kontrasten är för hög.

Vilken typ av skärm man än föredrar är båda skärmarna mycket bra och det är egentligen bara när man tittar på dom sida vid sida som man ser skillnaden tydligt.

_dsc1366-version-2-1.jpg

Sista bilden visar hörlurarna från iPhone med den smarta fjärrkontrollen (som också är mikrofon). Genom denna fjärrkontroll kan man starta/stoppa musiken genom att klämma lätt på den samt hoppa fram en låt genom att ”dubbelklämma”. Det är finesser som skulle passa utmärkt till iPod touch, men tyvärr finns det ingen fjärrkontroll på hörlurarna till iPod touch. Inte heller fungerar fjärrkontrollen om man tar hörlurarna från iPhone och stoppar in dom i iPod touch.

Mjukvaran

Denna artikel har fokuserat på de fysiska skillnaderna mellan iPhone och iPod touch. Mjukvarumässigt finns det också flera viktiga skillnader men jag tänker bara nämna dessa lite kort. iPod touch saknar av någon anledning flera av programmen som finns i iPhone och som skulle kunna fungera på iPod touch såsom Mail, Maps, Stocks, Weather och Notes. Utöver det saknas förstås Text (SMS) och Camera.

I övrigt är mjukvaran i mångt och mycket likadan i båda enheterna och iPod-funktionerna. iPod touch har en del fördelar som iPhone fick i 1.1.1-uppdateringen (som i dagsläget inte kan användas om man vill låsa upp telefonen), t.ex. iTunes WiFi Store och möjligheten att dubbelklicka på Hem-knappen för att få upp iPod-kontroller (eller annat). iPod touch är dessutom översatt till svenska, något iPhone inte är (men det är där SwePhone kommer in i bilden).

Förbättringar i mjukvaran kan komma i efterhand, till skillnad från fysiska skillnader. T.ex. kan Apple bestämma sig för att iPod touch ska få Mail och Maps i en kommande uppdatering. Men det är ingen som vet om det kommer att hända eller i så fall när. Därför bedömer jag iPod touch utifrån dagens mjukvara.

När detta skrivs pågår ett intensivt arbete bland hackare runt om i världen för att öppna upp iPod touch så man kan lägga in egna program (det som kallas ”jailbreak”) och det senaste är att de precis lyckats, men det är preliminära uppgifter. Mycket talar för att Apple kommer att täppa till detta i nästa uppdatering.

Köpråd

Vad ska man då välja? En iPhone eller en iPod touch? Frågan kompliceras förstås av att iPhone inte är lanserad i Sverige ännu och måste hackas för att fungera vilket Apple aktivt motarbetar (och vilket kan riskera garantin). Om man bortser från det skulle jag definitivt rekommendera iPhone, förutom det uppenbara (att man kan ringa med den) finns det många andra små fördelar. Men vill köpa idag och inte vill hålla på med hack och annat, eller om man redan har en mobiltelefon man inte vill/kan byta ut så är det iPod touch som gäller. När Apple väl lanserar iPhone i Sverige blir iPod touch mindre intressant.

Skillnader i punktform

Här är en lista på fördelarna med respektive produkt i dagsläget:

Fördel iPhone:

 • Telefon
 • Kamera
 • Högtalare
 • Fysisk volymkontroll
 • Fjärrkontroll på hörlurarna
 • Bättre/snyggare baksida (smaksak)
 • Elegantare (smaksak)
 • Fler program från Apple (kan komma att ändras)
 • Tredjepartsprogram via hack (kommer troligen till iPod touch snart)

Fördel iPod touch:

 • Betydligt tunnare
 • Lite lättare
 • Billigare
 • Kan användas med alla hörlurar direkt
 • Finns att köpa idag i Sverige från Apple och återförsäljare
 • Kräver inga hack för att fungera i Sverige
 • Svenskt språk utan hack
 • Finns i 16 GB-modell

Text och bearbetning: Adrian Bengtson

Foto: Samuel Bengtson, essbild.se

51 kommentarer till “iPhone vs iPod touch”

 1. Steve Jobs skrev:

  Touchen kan köpas med 16GB, vilket är ytterligare en fördel.

  Fick precis min 16GB touch, men säljer den till hugad spekulant. Nöjer mig med min iPhone. 🙂

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Sant, tack för påminnelsen! Jag har lagt till det på listan över iPod touch-fördelar.

 3. Timeless skrev:

  Absolut, snygga bilder. Bra men kanske inte så nödvändig artikel.

 4. Simon skrev:

  Tack för bra artikel

  Fick hem en iPhone samma dag som Touch… och touch är den jag helt klart lägger åt sidan direkt.. 🙂 Och den är nu såld. Gillar min iPhone 🙂

 5. Tobbe skrev:

  Ni som har köpt en iPhone, är det värt besväret eller? För mig står valet mellan en iphone och en touch men jag vill inte ha en iphone om jag hela tiden måste ducka för alla uppdateringar eller går runt massa applikationer som inte funkar som de ska.

  Är det värt det boys and girls?

 6. Adrian Bengtson skrev:

  Tobbe: Har man haft tillgång till både iPhone och iPod touch är det svårt att välja iPod touch, så är det bara.

  Men, precis som du skriver, det innebär att man först måste hacka sin iPhone och sen undvika uppdateringar och man har inga som helst garantier för att telefonen fortsätter att fungera i framtiden. Worst case scenario är att själva upplåsningen permanent skadat telefonen, något som en del påstår (Apple bland annat).

  Kan man leva med besväret är dock iPhone en mycket trevligare produkt av många skäl. Har man *inte* testat en iPhone är iPod touch en mycket trevlig upplevelse, trots allt. Har man tålamod att vänta så kommer iPhone på riktigt till Sverige förr eller senare (troligen senare) men ingen vet när det sker.

 7. petter skrev:

  Bra artikel! Det jag skrattade gott åt är att en polare visade sin nya iPhone som hade svarta kanter och inte silvriga som min…. ”apple släppte svarta också”. Nu vet jag att han är en lögnare 🙂

 8. Hugo skrev:

  Bra genomgång! Tack för det.

  En liten detalj bara: ”iPod touch har visserligen en form av högtalare, men den sitter inne i telefonen

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Hugo: Tackar, det hade jag missat, nu är det rättat.

 10. Timeless skrev:

  Eftersom ni ”jobbar” med en fotograf borde ni ta en riktigt schysst bild på iPhonen så pass högupplöst att man kan ha den som bakrundsbild. iPhonen är trots allt riktigt snygg.

  Do it!

 11. Adrian Bengtson skrev:

  Timeless: Det är en bra idé! Jag ska kolla bland bilderna vi tagit och se vilken som kan passa (eller om vi behöver ta fler).

 12. Lecudas skrev:

  Så… Hur skriver man å, ä och ö på sin touch? Du säger att den har ”svenskt språk utan hack” men jag har ännu inte klurat ut de tre svenska bokstäverna trots att jag har tangentbordet inställt på svenska.

 13. Lecudas skrev:

  Glöm det… Jag klurade ut det till slut. Inte speciellt smidigt. Skulle vara mycket trevligt att kunna lägga till ett eget svenskt tangentbord istället.

 14. heeenkan skrev:

  Jag väntar på min touch, men en fråga, jag har nämligen testat iphone på ett macotek. Och då hörde jag att det var högtalare på den. Men i texten jag läste sa han att det låter som ett pip i touch. Vad tycker ni om man ska lyssna på musik högt. Måste man kosta på sig några högtalare eller kan man använda högtalarna i touch??

  Svara gärna på detta.

 15. Adrian Bengtson skrev:

  heeenkan: Det finns inga högtalare i iPod touch som kan spela musik. Det enda iPod touch kan göra är att pipa på olika sätt, likt en digitalklocka.

 16. Bosse Pettersson skrev:

  Jag funderade lite på om det är möjligt att använda iPhone bara som en iPhone Touch utan att låsa upp den? Eller måste den låsas upp för att använda till musik och övrigt. Alltså om man skippar telefonen så länge?

 17. Adrian Bengtson skrev:

  Bosse: Jag *tror* att man måste aktivera telefonen i alla fall. Aktivering är vanligtvis när man tecknar abonnemang hos AT&T, men det finns program som aktiverar telefonen utan att man behöver göra det (det är ett av stegen som krävs för att låsa upp en telefon, det första steget). Men är den väl aktiverad kan du använda den som en iPod touch, precis som du undrade.

 18. Bosse Pettersson skrev:

  Ok, tack. Tanken var att prismässigt om man köper en iPhone i USA så blir det ju billigare än att köpa en iPod Touch i Sverige. Men man kommer ändå inte undan detta upplåsnings strulet. Men är kanske inte lika bökigt som att låsa upp den för telefonering eller?

 19. Bosse Pettersson skrev:

  Jag skrev billigare men är väl typ samma pris. Och så tanken om man får till telefonen så är det ju bara plus i så fall.

 20. Adrian Bengtson skrev:

  Aktiveringen är enklare, även om det är vissa steg att följa. På iPhone Dev Teams sida om aktivering av 1.1.1-telefoner så står det att INdependence 1.2.3 ska göra det enklare (har inte testat själv).

 21. Bosse Pettersson skrev:

  Ok… svårt bestämma sig…. har en kompis i USA just nu en dag till. Vet inte hur jag ska göra. Valet att köpa iPhone USA eller en Teach här i Sverige.

 22. oscar skrev:

  Hej Min polare ska till usa den 3 november

  ok kommer nog ha plats

  för nåra extra iphones

  finns det nått forum där

  man kan läga up förfrågningen på ?

 23. Adrian Bengtson skrev:

  oscar: Testa 99.se

 24. Kjell skrev:

  Har just köpt en Iphone, att öppna den var inget problem med jailbr, funkar kanon.

 25. Axel skrev:

  mcyket bra tråd

 26. Jeanette AppleLover skrev:

  hej jag har undrar vart jag kan köpa en iphone… jag fyller år om några veckor och min största önskan är att få en iphone

 27. bajsbajs skrev:

  jag bhar en iphone och den är lätt mycket grymare en en jävla ipod tuch

 28. Niklas Mattsson skrev:

  Jag tänkte likandant som bosse, men undrar om man hackar upp det första steget och använder den som en iPod-touch, kan man sedan (när iPhone kommit till sverige) använda den som vanligt med svenskt abbonemang utan att hacka mer? Och då inte heller behöva vara rädd för uppdateringar e.t.c?

 29. kasper skrev:

  jag undrar hur många megapixlar har iphone

 30. Adrian Bengtson skrev:

  kasper: Den har 2 MP. Kameran är ok i dagsljus och rätt dålig i sämre ljus. iPhone ligger helt klart efter de bästa kameramobilerna från SE, Nokia, Samsung m. fl. på den punkten.

 31. Andrés Lindgren skrev:

  En sak som ni kan lägga till på plus sidan för iPhone är väl att den har a2dp … det är den absolut största anledningen till att jag inte vill ha en touch. Har man en gång testat trådlöst så går man inte tillbaka … så är det bara! 😉

 32. Joshua skrev:

  Thats it!!! Iphone here i come!

 33. Ewizion skrev:

  Men för fan, en iPod Touch är en iPhone utan telefonen…

 34. dfs skrev:

  jag ska köpa nån av dom viken ska jag köpa tyker du???????????????……….

 35. Adam skrev:

  Har en kompis i USA som köper en iphone till mej, går det att få den till svenska då? är det jobbigt att ha den i fickan med tanke på storleken? är uppdateringarna så jobbiga som alla säger? funkar våra svenska simkort?:D

 36. johan skrev:

  Jag kanske har missat det i kommentarerna, men när är det den nya versionen av Iphone släpps i Sverige och vart ska man kunna köpa den?

 37. kåre skrev:

  men vart är dte bäst och billigast att köpa en iphone???

 38. jag heter assha skrev:

  jag gillar ipod touch för den är bra nääär att man ska se på en fimlm med

 39. Aly skrev:

  iPhone släpps i Sverige nu den 11 Juni. Men då kommer den att vara bunden till telia, du måste ha något av telias abonnemang. Anngående priserna med telia kan du läsa här :

  http://www.telia.se/privat/produkter_tjanster/mobilt/produkterocherbjudanden/apple/iphone.page

 40. RRCH skrev:

  Bara en liten snabb fråga, såg att Iphone inte har ”multi-tasking” vilket gör att det pågående programmet släcks ner när man startar ett nytt som ni säkert vet.. Jag undrade iaf om detta gäller musiken, kan man sms:a, surfa m.m. samtidigt som man lyssnar på musik?

 41. Adrian Bengtson skrev:

  RRCH: Ja, det kan man göra. Musiken kan vara på nästan oavsett vad man gör, förutom om man ska ringa förstås.

 42. Ekim Itaruosnam skrev:

  Detta kan verka som en korkad fråga, men jag orkar inte läsa genom alla frågor ovan.

  Kan man på ipod touch ha applikationer som till exempel gitarr och piano, men utan att cracka den?

 43. Calle B skrev:

  OKej jag har ett riktigt stort problem. Ska till USA på Höstlovet, e sjukt fundersam vilken jag bör köpa. Skulle vilja ha svar på några frågor:
  1. E d lätt att låsa upp iPhonen?
  2.Finns det svenska på iPhonen?
  3. E den jobbig att ha i fickan med tanke på storleken, e den ömtålig?
  4. Funkar Svenska Simkort om man köper iPhonen i USA?
  5. E alla uppdateringarna jobbiga eller e det värt det? Hur ofta kommer uppdateringarna? 🙂
  Tack så mycket på förhand :):)

 44. Luffaarn skrev:

  tja, jag ska kanske köpa iphone. Men kan man se på film på iphone? (det kan man på ipod touch)

 45. Viktor skrev:

  Calle B:
  1. Det är grymt lätt med Quickpwn, i princip att välja ”iphone eller touch” sen är allt annat automatiskt.
  2. Det finns ofc svenska, ladda ner ett ”paket” (swephone) välj svenska så är det översatt.
  3. Den är EXAKT som en vanlig telefon, man tänker inte på det.
  4. Du måste låsa upp den, detta med quickpwn, superenkelt.
  5. Uppdateringarna kommer inte alls ofta, och det är bara att välja att man inte uppdaterar den så kommer det inte komma upp fler ”announcements” att det finns uppdateringar.

  Detta är för en 2g.

 46. fotjos skrev:

  Vad händer om man inte uppdaterar fånen??

 47. sahdg skrev:

  men vafan, den nya ipod touch 2g har högtalare (precis som iphone), mycket tunnare, vilket får iphone att kännas som en tegelsten när man håller i dom. den har även volymkontroll. 🙂

 48. charley skrev:

  jag har en ipod touch och den äger jag har aldrig haft nått roligare.
  men snart kommer den med kamera.
  och det är osis

 49. Kalle skrev:

  Den har faktist 5 mp

 50. Kalle skrev:

  och så är den mycket bättre än i pod touch men den har 5 megapixlar!!!

Lämna en kommentar