iPhone vs iPod touch

Av Adrian Bengtson, onsdag 10 oktober 2007

Är du nyfiken på skillnaderna mellan iPhone och iPod touch? Förutom den uppenbara – att iPhone är en telefon – finns det en del annat som skiljer dem åt. Vi har tagit lite bilder och gått igenom de viktigaste skillnaderna.

_dsc94881.jpg

Den mest uppenbara skillnaden rent fysiskt är att iPod touch är betydligt tunnare än iPhone, 8 mm jämfört med 11,6 mm. Första gången jag höll i en iPhone så var min reaktion: Oj, den var ju rätt tunn trots allt. Men jämfört med iPod touch ser den faktiskt fet ut.

Utöver tjockleken skiljer sig storleken på andra sätt. iPhone är 115 x 61 mm medan iPod touch är 110 x 61,8 mm. Skillnaden i bredd är inte stor, men tillräckligt för att iPod touch inte går ner i samma dockningsenhet som iPhone. Viktmässigt är iPod touch 15 gram lättare; 120 gram jämfört med 135 gram.

En annan skillnad som man märker direkt är att iPhone har en kant i högblank metall som omger skärmen medan iPod touch är en svart plastkant. Jag tycker iPhones metallkant ger ett lite exklusivare intryck, även om den är känsligare för repor.

_dsc9492.jpg

Baksidorna skiljer sig åt rätt mycket. iPod touch har samma helblanka baksida som många andra iPod-modeller medan iPhone har en matt baksida i aluminium. Den svarta, lätt gummiaktiga, plasten är där antennen sitter, enligt vad jag läst (och det är rimligt att iPhone behöver mer antennyta då den både ska ha antenn för mobilnätet, wifi samt bluetooth).

Personligen tycker jag baksidan på iPhone är behagligare, både att ta på och för att den inte blir smutsig så fort.

På baksidan av iPhone ser man också den andra större funktionen (efter telefoni) som iPod touch saknar: Kameran. Om detta är viktigt är upp till var och en. Kamerakvalitén är ok, speciellt i bra ljus utomhus, men inte mer än så. Det finns mobiltelefoner med bättre kameror än så.

_dsc9491.jpg

I botten ser det rätt likadant ut. En viktig skillnad är iPod touch har hörlursuttaget i botten medan iPhone har uttaget på ovansidan. Uttaget i iPod touch är dessutom inte nedsänkt, så alla hörlurar passar, precis som på alla andra iPod-modeller.

_dsc9495.jpg

iPhone har däremot en annan viktig fördel som syns här: högtalare. iPod touch har visserligen en form av högtalare, men den sitter inne i enheten och kan bara ge ifrån sig pipljud likt en digitalklocka från åttiotalet och används för alarm mm. Min erfarenhet är att högtalaren i iPhone är viktigare än man först kan tro. När man vill visa upp ett filmklipp eller liknande för andra gör det stor skillnad. Även om det inte är hifi-ljud så låter högtalarna i iPhone riktigt bra för sin ringa storlek.

_dsc9497.jpg

På tal om fördelar med iPhone, här är en annan: Fysisk volymkontroll. På bilden ovan syns volymkontrollens gummiknappar som ett svart streck på sidan av telefonen.

Kan hända fanns det helt enkelt inte plats på den tunna iPod touch men det är en klar nackdel att den saknar det. Fördelen med fysiska volymkontroller är att man alltid har omedelbar tillgång till reglering av volym och man behöver inte titta på skärmen för att ändra, man kan lika gärna ändra volymen med enheten i fickan.

_dsc9498.jpg

På ovansidan skiljer sig enheterna åt på flera punkter. iPod touch har bara en enda knapp, den för att sätta på/stänga av/viloläge. Sett framifrån sitter den uppe till vänster på iPod touch medan iPhone har samma knapp uppe till höger.

iPhone har dessutom kortplatsen för SIM-kortet samt hörlursuttaget på ovansidan. SIM-kortet tas ut genom att ett gem sticks in i det lilla hålet så att hela korthållaren åker ut en bit. Hörlursutgången är, som ni säkert redan hört klagomål på, tyvärr nedsänkt på grund av den avrundade kanten på iPhone vilket gör att de flesta hörlurar på marknaden inte fungerar utan adapter.

_dsc9501.jpg

En skillnad som diskuterats mycket på nätet är att skärmen på iPod touch skiljer sig från skärmen på iPhone. Det är svårt att fånga bra på foto, men bilden ovan visar lite av skillnaden. Båda skärmarna visar exakt samma bild (från Perhentian Islands, Malaysia för den som undrar) med maximal ljusstyrka. Som synes är konstrasten kraftigare på iPod touch och färgerna upplevs mera mättade. Om detta är bra eller dåligt är en smaksak, ofta tilltalas man av klatschigare bilder, men å andra sidan riskerar man att tappa detaljer i vissa partier av bilden när kontrasten är för hög.

Vilken typ av skärm man än föredrar är båda skärmarna mycket bra och det är egentligen bara när man tittar på dom sida vid sida som man ser skillnaden tydligt.

_dsc1366-version-2-1.jpg

Sista bilden visar hörlurarna från iPhone med den smarta fjärrkontrollen (som också är mikrofon). Genom denna fjärrkontroll kan man starta/stoppa musiken genom att klämma lätt på den samt hoppa fram en låt genom att ”dubbelklämma”. Det är finesser som skulle passa utmärkt till iPod touch, men tyvärr finns det ingen fjärrkontroll på hörlurarna till iPod touch. Inte heller fungerar fjärrkontrollen om man tar hörlurarna från iPhone och stoppar in dom i iPod touch.

Mjukvaran

Denna artikel har fokuserat på de fysiska skillnaderna mellan iPhone och iPod touch. Mjukvarumässigt finns det också flera viktiga skillnader men jag tänker bara nämna dessa lite kort. iPod touch saknar av någon anledning flera av programmen som finns i iPhone och som skulle kunna fungera på iPod touch såsom Mail, Maps, Stocks, Weather och Notes. Utöver det saknas förstås Text (SMS) och Camera.

I övrigt är mjukvaran i mångt och mycket likadan i båda enheterna och iPod-funktionerna. iPod touch har en del fördelar som iPhone fick i 1.1.1-uppdateringen (som i dagsläget inte kan användas om man vill låsa upp telefonen), t.ex. iTunes WiFi Store och möjligheten att dubbelklicka på Hem-knappen för att få upp iPod-kontroller (eller annat). iPod touch är dessutom översatt till svenska, något iPhone inte är (men det är där SwePhone kommer in i bilden).

Förbättringar i mjukvaran kan komma i efterhand, till skillnad från fysiska skillnader. T.ex. kan Apple bestämma sig för att iPod touch ska få Mail och Maps i en kommande uppdatering. Men det är ingen som vet om det kommer att hända eller i så fall när. Därför bedömer jag iPod touch utifrån dagens mjukvara.

När detta skrivs pågår ett intensivt arbete bland hackare runt om i världen för att öppna upp iPod touch så man kan lägga in egna program (det som kallas ”jailbreak”) och det senaste är att de precis lyckats, men det är preliminära uppgifter. Mycket talar för att Apple kommer att täppa till detta i nästa uppdatering.

Köpråd

Vad ska man då välja? En iPhone eller en iPod touch? Frågan kompliceras förstås av att iPhone inte är lanserad i Sverige ännu och måste hackas för att fungera vilket Apple aktivt motarbetar (och vilket kan riskera garantin). Om man bortser från det skulle jag definitivt rekommendera iPhone, förutom det uppenbara (att man kan ringa med den) finns det många andra små fördelar. Men vill köpa idag och inte vill hålla på med hack och annat, eller om man redan har en mobiltelefon man inte vill/kan byta ut så är det iPod touch som gäller. När Apple väl lanserar iPhone i Sverige blir iPod touch mindre intressant.

Skillnader i punktform

Här är en lista på fördelarna med respektive produkt i dagsläget:

Fördel iPhone:

 • Telefon
 • Kamera
 • Högtalare
 • Fysisk volymkontroll
 • Fjärrkontroll på hörlurarna
 • Bättre/snyggare baksida (smaksak)
 • Elegantare (smaksak)
 • Fler program från Apple (kan komma att ändras)
 • Tredjepartsprogram via hack (kommer troligen till iPod touch snart)

Fördel iPod touch:

 • Betydligt tunnare
 • Lite lättare
 • Billigare
 • Kan användas med alla hörlurar direkt
 • Finns att köpa idag i Sverige från Apple och återförsäljare
 • Kräver inga hack för att fungera i Sverige
 • Svenskt språk utan hack
 • Finns i 16 GB-modell

Text och bearbetning: Adrian Bengtson

Foto: Samuel Bengtson, essbild.se

51 kommentarer till “iPhone vs iPod touch”

 1. Kalle skrev:

  3:)
  😀