iPhone OS 3.1.2 släppt

Av Adrian Bengtson, torsdag 8 oktober 2009

iphoneos312

Apple har släppt en uppdatering till 3.1.2 av iPhone OS för iPhone och iPod touch. Buggfixar och förbättringar utlovas, men som vanligt bör de som förlitar sig på jailbreak och upplåsning vänta med att uppdatera.

Såhär beskriver Apple uppdateringen:

Den här uppdateringen innehåller buggfixar och förbättringar, bland annat:

 • Löser ett sporadiskt problem som kan förhindra att iPhone vaknar ur viloläge
 • Löser ett problem som ibland förhindrar mobila nätverkstjänster fram tills att enheten startats om
 • Fixar en bugg som ibland kan orsaka krasch vid videoströmning

För den som förlitar sig på jailbreak och upplåsning gäller alltid att avstå uppdateringar innan det är bekräftat att det är ofarligt. När det gäller jailbreak så försvinner det vid varje uppdatering.

iPhone 2G

Upplåsningen av iPhone 2G kan ibland överleva uppdateringar, det verkar vara lite blandade erfarenheter kring detta. Säkrast är att invänta en uppdatering av PwnageTool. Enligt Dev Team är hacket för iPhone 2G så pass grundläggande att de för all framtid kommer att kunna låsa upp telefonen, bara de uppdaterar sina verktyg.

iPhone 3G och iPhone 3GS

När det gäller iPhone 3G och iPhone 3GS bör alla som är måna om jailbreak och upplåsning vara ytterst noga med att avstå alla uppdateringar och bara uppdatera med specialgjorda firmware-filer (IPSW-filer) som ser till att baseband inte uppdateras. En iPhone 3GS som uppdaterats till 3.1 på vanligt sätt med iTunes kanske aldrig kommer att kunna låsas upp.

Om du däremot inte bryr dig om jailbreak och upplåsning på din iPhone 3G/S – varken nu eller i framtiden – är det fritt fram att uppdatera.

blackra1n och greenpois0n

För de som hänger med i hackervärlden kanske ni hört talas om blackra1n och greenpois0n.

blackra1n är ett kommande verktyg från Geohot som enligt honom kan utföra jailbreak (men inte upplåsning!) av 3.1 (och även nya 3.1.2) på iPhone 3G och 3GS. Det är dock ännu inte färdigt ännu. För den som bara vill ha jailbreak på iPhone 3G/S kommer det att gå att uppdatera som vanligt och sedan köra blackra1n om programmet fungerar som utlovat. Men fortfarande gäller att den som vill ha upplåsning måste uppdatera med hackade firmware-filer.

greenpois0n är också ett jailbreak för iPhone 3G/S och iPod touch 3G från Chronic Dev Team som utnyttjar samma hack som Geohot gör (upptäckt oberoende av varandra). greenpois0n har en egen hemsida, men inte så mycket info ännu. I stort gäller samma sak där som för blackra1n: det är inte släppt ännu så vi vet inte hur väl det verkligen kommer att fungera och det ger ingen upplåsning.

13 kommentarer till “iPhone OS 3.1.2 släppt”

 1. Dennis skrev:

  Vart står det att det blackra1n inte låser upp telefonen ?

  annars ska det gå att låsa upp med ferociousbird

  http://appulo.tumblr.com/

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Dennis: Jag tolkade detta twitter från Geohot som att det inte går att låsa upp:

  jailbreak wise i think you can update(but wait, i’ll confirm 100%). but same rules apply to the unlock. NO UNLOCK if you upgrade

 3. Adrian Bengtson skrev:

  …och tack för ferociousbird också, jag hade faktiskt missat det. Det verkar hända en del på denna front minsann.

 4. Dennis skrev:

  Tror den twittern från geohot endast är för att det är varna folk alltså det är säkrast att inte uppdatera.

  Tror på geohot upplåsning men det finns en massa team som jobbar på detta nu.

  Ser ljust ut.

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Det är möjligt att du har rätt, än så länge finns det så lite info att det är svårt att veta säkert. När det skrivs om greenpois0n verkar det mest handla om jailbreak och om det är samma exploit som Geohot använder så tänkte jag att det bara var jailbreak även för blackra1n. Så fort verktygen släpps lär vi veta mer.

 6. Dennis skrev:

  Precis. Min tanke är att det snackas mest om jailbreak, eftersom det verkar vara nyckeln till upplåsning. Så länge det går att jailbreaka kommer det förmodligen också gå att låsa upp.

  Därför tror jag att apple försvårade jailbreaken (som annars bara är bra för dom) för att stoppa upplåsningen (som dom antaglingen då förlorar på).

 7. F skrev:

  @Dennis

  på vilket sätt är jailbreak bra för Apple? 🙂

 8. Adrian Bengtson skrev:

  Dennis: Både och… alltså jailbreak är en förutsättning för upplåsning, utan jailbreak går det inte att hacka baseband. Men jailbreak betyder bara att det finns en väg in, om det senare går att låsa upp är en helt annan historia. Det har tidvis gått relativt länge mellan jailbreak och upplåsning. Så jag tror inte man ska ta för givet att ett jailbreak ger upplåsning. (Inget av detta gäller dock iPhone 2G som de verkar vara rätt säkra på att kunna jailbreaka och låsa upp för all framtid.)

  Jag tror inte Apple förlorar speciellt mycket på upplåsningen överhuvdtaget, det är bara operatörerna som gör, efter att Apple ändrade sin affärsmodell när iPhone 3G släpptes (då man måste teckna abonnemang för att få köpa telefonen). Däremot hotar ju jailbreak App Store eftersom jailbreak används som en grund för piratkopiering av program i App Store (vilket är tråkigt för oss som bara vill ha jailbreak för att kunna ha större frihet). Men på det hela taget tror jag andelen iPhone-ägare som faktiskt använder jailbreak är rätt liten, så jag tror inte problemet är så stort för Apple.

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Många kallar appuloha1 och ferociousbird fejk, imorgon ska de bevisa att det fungerar enligt deras blogg, ska bli intressant att se om det bara är någon som driver med folk eller om de verkligen har något att komma med.

 10. Nofus skrev:

  Hej, Jag har en iPhone 3G 3.1.2 och jag tror jag har den nyaste basebanden. Jag använde Geohot’s nya program som låser upp / Jailbreakar iPhone 3G 3.1.2 fast han sa att det inte fungerade om man hade nya baseband då fungerar bara Jailbreak.

  Jag har Telenor abonnemang och bindningstid där. Sålänge får jag använda Telia eftersom jag inte har kunnat låsa upp min telefon. Jag är väldigt ledsen över detta och hoppas verkligen på att det finns någon lösning att låsa upp eller hacka den nya basebanden så att det går att låsa upp telefonen. Har fått Säljnings Tankar. Att jag ska kanske sälja telefonen som jag då har sparat pengar till sen Jul. Köpte den för 1 månad sen Privat över Blocket. Den var då bunden till Telia men han har låst upp den då, Den hade en gammlare version av Baseband då. Råkade formatera om telefonen denna helgen över Itunes och då har den förmodligen uppdaterat Basebanden. Anledningen till uppdateringen var ju att min telefon hackade lite och den gick inte igång ibland o så.

  Som jag förstår detta ni säger, har läst alla kommentarer här.. OM det går att jailbreaka, då går det att Unlocka. Men dom vet inte hur dom ska unlocka så det arbetar dom på. ”Geohot och andra personer”

  Så Jailbreak är nyckel till Unlock eller? Det ska gå att hacka den nya basebanden. Det är 90 procent säkert? Men folk vet bara inte än så länge hur man gör det?? Så som jag tolkar det är det bara att vänta tills någon har kommit på hur man unlockar den nya basebanden.

  Vad tycker ni?? Är det värt för mig att vänta på att någon ska komma på hur man unlockar eller vad ska jag göra? Det sista jag gör är att sälja telefonen. Tack.

 11. Adrian Bengtson skrev:

  Dennis: Jag hade rätt om att blackra1n inte ger upplåsning. Såhär skriver Geohot:

  another warning… #blackra1n is not an unlock, and if you want to keep your 3g or 3gs hack unlock. DO NOT upgrade to 3.1.x

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Nofus: Jailbreak är en steg på vägen, men det säger egentligen ingenting om hur väl de kommer att lyckas med upplåsningen. Det kanske kommer en upplåsning för senaste baseband imorgon, det kanske dröjer ett halvår eller det kanske inte kommer alls.

  appuloha1l och ferociousbird är bara fejk, en enda stor rick-roll om jag förstått det rätt.

 13. Nofus skrev:

  Okej, Tack för era svar. Men kan ni ge mig några råd. Vad ska jag göra? Vill inte att det ska kosta jätte mycket. Ska jag vänta på unlocken och använda en annan Telefon till mitt andra Simkort (Som då är så jätte tråkigt ju för att jag har ju en iPhone som jag inte använder) Eller ska jag sälja min iphone över Blocket och skriva låst till Telia, får väll 3000kr eller något sånt för den.

  Ska jag köpa en ny iPhone?