iPhone och garantifrågor

Av iFun, tisdag 16 oktober 2007

Den 9:e november lanseras iPhone i Europa för första gången och då blir det spännande att se om Apple erbjuder världsgaranti på alla telefoner eller om garantin endast gäller i det land man köpt telefonen. Vi hoppas på det första och visst låter det troligt när alla bärbara datorer och iPods täcks av världsgaranti.

Ditt lokala servicecenter får inte laga iPhone

Idag kom följande information till Apples serviceverkstäder i Sverige:

The Service Provider Agreement change indicates that the Apple iPhone will not fall in the category of a product Apple service providers will be required or authorized to service. After iPhone products are released for purchase in Europe, please refer customers that request service for an iPhone to their local Apple technical support number or to a telephone network provider that sells the iPhone at that time.

Med andra ord: Du kan inte gå till din Apple Service Provider utan kunden (du) måste kontakta Apple eller telefonoperatören för att få service.

Den stora haken

Ta en titt på Apples hemsida för iPhone här: http://www.apple.com/support/complimentary/

Texten: ”iPhone comes with up to two years of technical support while your iPhone is subscribed to wireless service from one of Apple’s exclusive wireless carriers for iPhone.” är lite elak. Inget abonnemang – ingen garanti!

Uppdatering: Detta är inte sant: Alla telefoner omfattas av en normal ettårig garanti från Apple. Vad AT&T-kunder dessutom får är en tvååring support, något som rimligtvis inte finns kvar om man inte är AT&T-kund. Och fortfarande gäller att garantin blir ogiltig om man gör saker med telefonen som Apple inte godkänner (som att låsa upp den). /Adrian

Problemet gäller inte bara oss som modifierat och låst upp telefonerna utan även äkta AT&T kunder som tröttnat på dålig mottagning etc. Läs mer på TUAW.

Slutsats

Det ser ganska mörkt ut för oss som kör modifierade och importerade (ex-AT&T) iPhones om ovanstående villkor även kommer gälla i Sverige. Kommentera gärna nedan!

Fotnot: Världsgaranti innebär att produkten repareras var som helst i världen oavsett var produkten är köpt.

8 kommentarer till “iPhone och garantifrågor”

 1. Johan skrev:

  Frågan är vad som händer om te.x Telia får sälja iphone i Sverige och om vi som har hackade lurar med Telia ab. behöver bruka garantin?

 2. Jonis skrev:

  Det verkar ju extremt konstigt om ”Inget abonnemang – ingen garanti!” skulle kunna gälla i Sverige i och med konsumentköplagen. Självklart så kan ju garantin ”förbrukas” om man moddar sin telefon men inte bara för att man har valt att säga upp sitt abonemang.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Det som står i den här artikeln stämmer inte om man tittar närmare på det, det framgår av TUAW:s artikel.

  Det ingår 1 års garanti från Apple för alla, även de utan abonnemang!

  Däremot är man inte berättigad till 2 års support från AT&T om man inte har abonnemang, vilket känns rätt logiskt.

  Om man bryter mot Apples avtal genom att använda telefonen på sätt som inte Apple godkänner (t.ex. upplåsning) gäller inte garantin, men det visste vi sedan tidigare.

  Här är Apples garanti för den som vill läsa hela, där står inget om AT&T:

  Apple One (1) Year Limited Warranty

 4. xarph skrev:

  Hej, var ett tag sedan artikeln publicerades. Blev det någon världsgaranti till slut? Jag är i farten att köpa några nya iPhones v1.1.2 av en säljare på Blocket och undrar om jag får någon form av garanti på dom eller inte? Tacksam för svar.

 5. emelie skrev:

  Kopte en iphone precis och har lite funderingar kring det dar med At&t, for man far ju med ett abonomang atomatiskt nar man koper telefonen. eller?

 6. robert skrev:

  Hej,

  Det finns alternativ om nåt skulle hända.
  Kolla in http://www.ifon.se

  Dom lagar det mesta och det är inte speciellt dyrt heller.

 7. Julius skrev:

  Ni är varmt välkomna att lämna in telefonen för reparation på http://fixaiphone.se
  Reparationen utförs snabbt och till grymma priser.

  Med vänliga hälsningar / Julius FixaiPhone.se

 8. Jens skrev:

  Alternativ är ju att fixa iphone själv. Man behöver bara köpa reservdelar och kollar googla hur man ska gå till väga så slipper man dyra kostnader med iphone reparationer.

Lämna en kommentar