iPhone-notiser 29 februari

Av Adrian Bengtson, fredag 29 februari 2008

Det fortsätter hända en hel del i iPhone-världen. Vi sammanfattar några av de viktigaste händelserna, bland annat firmware 1.1.4, ZiPhone 2.5 och mer info om SDK:n. Samt en rapport om hur iPhone fungerar i Vasaloppsspåren.

Firmware 1.1.4

Apple släppte i tisdags 1.1.4 som var en mycket liten uppdateringar, mestadels mindre buggfixar. Om man råkat uppdatera till 1.1.4 kan man använda ZiPhone 2.5 (se nedan) eller testa iClarifieds egen upplåsning. Jag har själv testat iClarifieds upplåsning på en telefon som oavsiktligen uppdaterats 1.1.4 och det gick bra.

Guider för 1.1.4:

iClarified: How to Unlock a 1.1.4 iPhone (ZiPhone + Installer)

iClarified: How to Unlock a 1.1.4 iPhone (ZiPhone + Installer) (Windows)

Hack That Phone: How to activate, jailbreak and unlock 1.1.4 firmware with iNdependence

(3.9 / 4.6 bootloader)

ZiPhone 2.5

Alldeles nyss kom även ZiPhone 2.5 ut som kan låsa upp 1.1.4 enligt beskrivningen. ZiPhone 2.5 finns att ladda ner på ziphone.org, där det också går att läsa följande om ZiPhone 2.5:

I suggest you to do a restore to 1.1.4 not an update. Because installer keeps old installed apps in it’s cache and you would have problems.

Hoping people at conceited software resolve that soon.

After restore to 1.1.4, just use ”ziphone -Z Y” or the first button on GUI versions.

Kommentera gärna om ni testat ZiPhone 2.5 på någon telefon.

Uppdatering 1 mars: iClarified har nya guider ute nu:

How to Unlock 1.1.2-1.1.4 iPhones with ZiPhone 2.5 GUI (Windows)

How to Unlock 1.1.2-1.1.4 iPhones with ZiPhone 2.5 GUI (Mac)

SwePhone för 1.1.4

Buster har legat på och redan släppt SwePhone för 1.1.4 samt även gjort vissa förbättringar för 1.1.3 också (snabbare installation, buggfixar).

iPhone SDK presenteras 6 mars

Apple har bjudit in pressen till en träff den 6 mars då SDK:n (software development kit) för iPhone ska presenteras. Det senaste ryktena är dock att den inte är helt klar ännu och inte kommer att släppa detta datum, utan senare. Andra rykten bekräftar tidigare misstankar om att Apple kommer att släppa program för iPhone genom iTunes Store och även att Apple kommer att kontrollera vilka program som får användas på telefonen, samt att inga program kommer att kunna användas för externa tillbehör till telefonen. Om det är sant får vi veta den 6 mars.

MacRumors: iPhone, iPod Touch SDK Details March 6th

MacRumors: iPhone SDK Details: Apple as Gatekeeper, No Accessories?

Uppdatering 1 mars: Kanske kommer Apple ändå tillåta program för iPhone utan godkännande, ett nytt rykte säger att det bara är kommersiella program som säljs genom iTunes Store som kommer att behöva godkännande av Apple, medan fria program inte behöver det. Den 6 mars får vi veta vad som gäller en gång för alla.

MacRumors: Apple to Allow Free iPhone/Touch Apps Without Special Approval?

Irland får iPhone

Mobiloperatören O2 har meddelat att iPhone kommer att lanseras i Irland den 14 mars. Fortfarande väntar stora länder som Italien på att få iPhone officiellt. Och lilla Sverige förstås. 🙂

MacRumors: O2 to Launch iPhone in Ireland

Apple om upplåsta telefoner

Tim Cook från Apple har uttalat sig om iPhone. Apple kan tänka sig andra affärsmodeller än att bara en enda operatör i framtiden och företaget verkar inte vara så upprörda över upplåsta telefoner:

Finally on iPhone Unlocking, Cook acknowledges the problem but states he ”look[s] at this ’problem’ with a little bit of a smile. Having people stepping over each other for the phone isn’t a bad thing.” He goes on to state that the best way for Apple to fight back is to offer the iPhone in more countries.

MacRumors: Apple COO Discusses iPhone Exclusivity, SDK, and Unlocking

AppleInsider: Apple exec: iPhone ”not married” to single-carrier model

iPhone 3G i sommar?

Det har sedan tidigare kommit både rykten och gissningar som placerar lanseringen av en iPhone med 3G någon gång under sommaren i år. Senast ut i raden är en analytiker från UBS.

AppleInsider: 3G iPhone to launch mid-year with Infineon chip – report

Jailbreak direkt i iTunes

Hackaren pumpkin m.fl. påstår sig ha lyckats hacka en firmware-fil (sådan som heter .ipsw) så att man kan återställa en telefon i iTunes och direkt få den aktiverad och jailbreakad. Det är dock inget som är släppt ännu, än så länge finns bara en video som ”bevis”.

TUAW: Jailbreak from iTunes

iPhone och Vasaloppet

Slutligen kan jag berätta att jag framgångsrikt tog mig igenom Öppet Spår i måndags, för första gången, i strålande solsken och snabba spår. Jag vågade inte åka med min iPhone själv, men en kompis åkte med sin iPhone och tyckte den fungerade utmärkt under loppet.

Han lyssnade på musik samtidigt som han hörde när det inkom SMS med rapportering av var hans medåkare befann sig (man får SMS för varje kontroll som paseras av de personer man bevakar). Han gillade även hur iPhone presenterar SMS i en lång lista, för då fick han bra överblick av alla rapporter utan att behöva klicka sig fram.

Har man tunna skidhanskar som blivit lite fuktiga går iPhonen utmärkt att använda utan att man behöver ta av sig dom. För att skydda den i väskan hade han den i en liten plastpåse, vilken kan vara bra då det lätt blir fuktigt när man kämpar i en tuff uppförsbacke. Så för den som ska ut i spåren på riktiga Vasaloppet på söndag kan det vara ett tips att åka med iPhone.

Adrian Bengtson

155 kommentarer till “iPhone-notiser 29 februari”

 1. Adrian Bengtson skrev:

  Yoda: Nej.

 2. Yoda skrev:

  # Adrian Bengtson skrev:

  mars 13th, 2008 at 8:22 f m

  Yoda: Nej.

  ok, tack!

  men är det verkligen så simpelt att bara jailbreaka och activate med 2.5 för att sen unlock i 2.3 för att behålla 4.6BL?

  Riktigt smidigt isåfall, någon som har provat?

 3. james_sindbad skrev:

  Yes… fungerar fint – no problem.

 4. Mackan skrev:

  Lillen / Adrian, någon som vet:

  Jag har kört ziphone 2.5c och telefonen fungerar utmärkt. vet inte vilken fw telefonen hade som oob. MEN efter att ha läst kommentarerna i detta forumet blir jag inte helt klok. I telefonen under general/about står det att jag har bb 04.04.05_g med fw 1.1.3. Står även i itunes att jag har 1.1.3. Går det ihop? Har jag 1.1.4 men det står något annat? Hur går man tillväga för att ändra det om det bara står fel? väldigt tacksam för svar. vad är problemet helt enkelt =) ha d

 5. John skrev:

  Min Iphone låste sig när jag uppdaterade den till 2.0 eller vad det nu var för något, och nu kan jag enbart ringa nödsamtal och det enda som står på skärmen är IMEI och ICCID hur skall jag göra för att lösa det?!?!?

  Den bara låste sig och nu funkar den inte alls, har köpt den ”svart” alltså inte av något företag eller liknande utan av en privat person i Sverige!!!