iPhone 3GS värd att köpa?

Av Adrian Bengtson, måndag 27 juli 2009

hero-1-20090608

Nu på fredag, den 31 juli, startar försäljningen av iPhone 3GS i Sverige. Vi tittar närmare på de stora nyheterna jämfört med iPhone 3G och iPhone 2G.

När iPhone 3G lanserades för ett år sedan var det bara hos Telia. Sedan dess har Telenor och Halebop tillkommit som operatörer och snart även Tre som börjar sälja iPhone i och med iPhone 3GS. Med andra ord råder det ovanligt stor valfrihet av operatörer för att var iPhone.

Än så länge finns det inte så mycket information om abonnemang och priser annat än förköpspriser från Telia och Tre. Under veckan lär vi få veta mer om priser och abonnemang när vi närmar oss säljstarten.

Vilka är då de stora fördelarna med iPhone 3GS jämfört med de tidigare modellerna?

iPhone 3GS vs iPhone 3G

Jämfört med iPhone 3G är de viktigaste nyheterna:

 • Bättre prestanda. iPhone 3GS är betydligt kvickare på det mesta och det ger en betydligt trevligare användarupplevelse. Allt från att starta program till att surfa på nätet går snabbare.
 • Bättre kamera. Kameran i iPhone 3GS har högre upplösning (3 MP istället för 2), autofokus och en smart manuell fokus, men framförallt är själva bildkvalitén helt enkelt bättre. Skillnaden är stor, se exempelbilder här.
 • Videokamera. Med iPhone 3GS går det att spela in video och även göra enklare videoredigeringar direkt i telefonen samt ladda upp direkt till t.ex. YouTube.

Utöver detta finns fler nyheter, till exempel röstkontroll av telefonen och en inbyggd kompass.

Den inbyggda kompassen kan verka som en udda finess, men den öppnar upp för en helt ny typ av applikationer, t.ex. det som på engelska kallas augmented reality. Det finns en del häftiga exempel på detta redan nu och i höst börjar de dyka upp för iPhone (efter att Apple släppt iPhone OS 3.1).

iPhone 3GS vs iPhone 2G

Använder man fortfarande iPhone 2G (original-modellen) finns även två viktiga förbättringar utöver de som gäller för iPhone 3G:

 • Stöd för 3G. Med 3G, om det finns täckning, blir det betydligt bättre fart på den mobila datatrafiken. Att ladda ner program, surfa, skicka bilder, lyssna på strömmande radio, se video osv, allting går snabbare över 3G. Drar dock mer av telefonens batteri.
 • GPS. Med den inbyggda GPS blir det betydligt bättre träffsäkerhet på alla funktioner i iPhone som använder sig av lokalisering (iPhone 2G använder sig av mobilmaster och wifi-nät vilket bara fungerar ibland och inte är så exakt). I och med iPhone OS 3.0 är det dessutom möjligt att använda riktiga GPS-program så att iPhone kan användas för färdbeskrivning likt vanlig GPS:er för bilar.

iPhone 3G kom i en ny design och finns kvar i iPhone 3GS där baksidan är i svart eller vit plats och hörlursuttaget kräver inte speciell adapter som på iPhone 2G.

Från och med iPhone OS 3.0 kom även två nyheter som bara fungerar på iPhone 3G och 3GS: MMS och tethering (att använda iPhone som 3G-modem för datorn).

Värd att köpa?

I min värld är svaret enkelt: iPhone 3GS är en betydligt bättre uppdatering än iPhone 3G var. Trots att den ser precis likadan ut som iPhone 3G har det hänt mycket under skalet som gör den till ett attraktivt köp.

Sitter man på en iPhone 2G eller inte äger någon iPhone alls är det ett utmärkt tillfälle att köpa iPhone 3GS. Även om man har iPhone 3G är förbättringarna avsevärda. Man ska inte underskatta hur mycket trevligare det är med den ökade prestandan eftersom det mesta man gör i telefonen, utöver själva mobilsamtalet, har nytta av att bli snabbare.

Fortfarande finns det förstås nackdelar med iPhone också, det är inte en telefon som passar för alla personer. Fortfarande kan man bara köpa operatörslåst iPhone (i Sverige) och fortfarande är man utelämnad till vad Apple anser ska vara tillåtet (om man inte hackar den, vilket för närvarande går). Touchskärmen gör det svårt att använda telefonen med handskar och även om designen är slimmad så finns det mindre och lättare mobiltelefoner. SMS-hanteringen kunde vara bättre och det finns telefoner som har stöd för fler ljud- och videoformat. Och det finns förstås billigare mobiltelefoner, däremot kostar inte iPhone mer än motsvarande smartphones från andra tillverkare.

Är man iPhone-hatare idag (kolla kommentarerna på mobil.se eller idg.se, där brukar dom hänga) lär man inte ändra uppfattning på grund av iPhone 3GS, men för övriga är den helt klart värd en närmare titt.

21 kommentarer till “iPhone 3GS värd att köpa?”

 1. alex skrev:

  Riktigt bra inlägg men jag vet inte 3GS är riktigt grym och bra tycker jag som är en iphone ÄLSKARE har en 2G och 3G tror att jag dock kommer vänta några månader innan jag köper 3GS. Vad säger ni här på ifun om att 3GS inte tål värme och kyla så mycket ? Och att enligt vissa så blir vita modellen rosa på baksidan när den blir för varm?

 2. Sebastian skrev:

  Hej Alex

  Har en 3gs och har inte märkt av dessa fenomen. Hade min 3gs i kroatien när jag låg och solade hela dagen, och den fungerade hur bra som helst trots att det var över 30 grader. Kyla vet jag ej hur den reagerar på. Att den vita modellen skulle bli rosa har inte med själv mobilen att göra (vad jag själv läst) utan dålig kvalite på silikonskydd av färgen rosa.

  Det enda negativa med mobilen är batteritiden. Hade en 2g innan och det känns som batteriet varar dubbelt så länge på den jämfört med 3gs.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  alex: Angående det där med kyla och värme vet jag inte så mycket, däremot har jag läst samma sak som Sebastian, att missfärgningarna troligen berott på dåliga skal/skydd. Läs det här: White iPhone 3GS Discoloration Due to Third-Party Cases, Not Overheating?

 4. Adrian Bengtson skrev:

  Men är man orolig för missfärgningar är det ju bara att köpa en svart istället 🙂

 5. Frederic skrev:

  Ni som kan det här, kan man köpa den operatörsobunden i något land? Vill ha utan abb. då jag redan har Tele2 genom jobbet. Visst man kan jailbreaka den, men jag vill inte betala för den varje månad liksom.

 6. alex skrev:

  Tjena
  Sebastian
  lyckos dig att du har 3GS luren man blir ändå lite avis 😀
  Tack för infot batteritiden vet jag att den är lite dålig 2G:n är väl bäst tycker när det gäller batteritiden. Okej då va det som jag trodde att det här med att den blir för varm var lite överdrivet. Kan dock förstå att den kan bli varm ibland när man har pratat länge i den det händer ju på alla telefoner. Det här med missfärgningen coolt med en bra förklaring jag som försökte lista ut hur den kunde bli råsa hehe.

 7. alex skrev:

  Frederic: Ja så som jag vet så Italien och Belgien(är inte säker på belgien)
  Men Italien vet jag att man kan köpa den däremot så är den ganska dyr men det går 😉 Enligt polaren så är det bara att knalla in på en återförsäljare med pengarna sedan är det bara att tuta och köra!

 8. alex skrev:

  Adrian: skönt med lite förklaringar tack 😀

 9. Sebastian skrev:

  Är inga problem att köpa i Italien iallafall, men som sagt priset är ganska dyrt. Jag gav 6900 kr, men samtidgt skönt att inte vara bunden.

 10. jimmy skrev:

  sebastian: kan man köpa med kort eller måste man betala kontant i italien?

 11. Sebastian skrev:

  Jag köpte med mitt visakort. Man behöver även visa sitt pass!

 12. jimmy skrev:

  okej tack..bra o veta =) nu gäller det bara att hitta en billig flyg. några tips?

 13. Sebastian skrev:

  Annars ta en titt på typ blocket. Har sett några som ska ner till Italien och köpa, de tar 300 kr för jobbet.
  Där finns faktiskt en hel del iphones på craigslist.org har man tur så kan man nog göra ett klipp där. Dock brukar de vara låsta, men än så länge finns ultrasn0w.

 14. mange skrev:

  nu äre nära 🙂 på tiden att byta upp sig från 2G till 3GS 🙂
  undra om de väntar tills fredag med alla priserna eller ska man gissa torsdag 🙂
  som vanligt är de tysta med info

  undra om dom som släpps på fredag har 3.1
  hört lite rykten om de att den kan vara på gång snart

 15. Ifåne skrev:

  Olåst i Australien oxå mycket billigare, kolla Apple.com/au 🙂 dock lite längre att åka dit, man kan köpa 2st per person direkt i Apple store med cc kort.

 16. Alex skrev:

  Det va ju ändå sjukt billigt i Australien 879 A$ motsvarar 5 626 kr någon som ska dit:P?

 17. Adrian Bengtson skrev:

  mange: 3.1 är klart ännu utan fortfarande i betaversion, så det är ytterst osannolikt att det skulle finnas förinstallerat på några telefoner ännu.

 18. Ifåne skrev:

  Alex, dessutom får du dra av deras tax så det blir 799aud 🙂

 19. Alex skrev:

  Ifåne: riktigt nice det tur att jag har en släkting där nere som jag dock inte har kontakt med men man vet aldrig;)

 20. Mattias skrev:

  jag har sett flera som säljer italiensk iphone 3gs på blocket, där det står att den funkar på alla operatörer förutom tele2 ??
  är det nån som vet varför ?

 21. Gåsen skrev:

  Den här sidan suger k*k