iPhone 2G och 3.1

Av Adrian Bengtson, torsdag 10 september 2009

Uppdatering: Det verkar som att aktiveringen inte stannar kvar för alla. Troligen stannar den kvar om man kört PwnageTool, men inte om man kört Redsn0w (eller så beror det på något annat, men för mig stannade den kvar i alla fall och jag har kört pwnage).

För de som fortfarande använder iPhone 2G (dvs den första modellen) gäller följande för iPhone 3.1:

 • Det går bra att UPPDATERA till 3.1 och behålla aktivering och upplåsning från 3.0.x men man förlorar jailbreak.
 • Om man däremot ÅTERSTÄLLER telefonen (varje sig det är till 3.1 eller äldre firmware) försvinner aktivering, upplåsning och jailbreak.
 • Om man uppdaterar till 3.1 försvinner alltså jailbreak och därmed alla program man installerat genom t.ex. Cydia.
 • Det finns inget sätt att utföra jailbreak på 3.1 ännu, men Redsn0w och PwnageTool bör komma i nya versioner snart.
 • Det finns inget sätt att aktivera och låsa upp 3.1 ännu, men Redsn0w och PwnageTool bör komma i nya versioner snart.
 • Om man råkar återställa till 3.1 borde det gå utmärkt att nedgradera till 3.0.1 igen och låsa upp med t.ex. Redsn0w.

Observera att detta alltså bara gäller iPhone 2G. När det gäller iPhone 3G och 3GS så innebär en vanlig uppdatering till 3.1 att telefonen på obestämd framtid inte kommer att kunna varken jailbreakas eller låsas upp eftersom det i dagsläget inte finns någon metod för detta (eller för att nedgradera till 3.0).

50 kommentarer till “iPhone 2G och 3.1”

 1. Arvid skrev:

  Varning! iPhone 2G 3.0.1 -> 3.1 behöll inte aktivering!

  Jag uppgraderade just min iPhone 2G till 3.1 (inte återställning utan vanlig uppgradering. Telefonen hade sedan tidigare 3.0.1 upplåst med Redsn0w. Nu, efter uppgradering får jag den klassiska USB kabeln till iTunes på iPhonen och
  1. Activate your iPhone with AT&T
  2. Register and get an iTunes Store Account
  3. Put your contacts, music, and more on your iPhone
  i iTunes…

  Den behöll alltså inte aktiveringen efter uppdatering!

 2. erika skrev:

  Men om man har använt pwnagetool så borde upplåsningen (inte jailbreaket) vara kvar?

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Arvid: Det var udda. Jag testade faktiskt detta själv före jag skrev artikeln och för mig var aktiveringen kvar. Undrar om det beror på att jag körde PwnageTool och inte Redsn0w när jag aktiverade min telefonen tidigare?

  Kan någon annan bekräfta att aktiveringen försvinner?

  erika: Japp, den ska vara kvar. Men försvinner aktiveringen så spelar det ingen roll om telefonen är upplåst, för då kräver den att aktiveras först.

 4. Arvid skrev:

  Det fungerade i alla fall att återställa till 3.0.1 igen. Sen testade jag igen. Gjorde följande
  1. Restore -> 3.0.1
  2. Upplåsning och Jailbreak med hjälp av Redsn0w och 3.0 ipsw
  3. -> Upplåst och jailbreakad telefon
  4. Uppgradering i iTunes
  5. -> Oupplåst ojailbreakad telefon

  Jag ska testa med PwnageTool och 3.0 ipsw (för som jag förstått funkar inte 3.0.1 ipsw?) och sen köra en uppgradering i iTunes och se hur det fungerar. Telefoner med 3.0.1 upplåsta med Redsn0w verkar iaf inte fungera… :-/

 5. Arvid skrev:

  Well, jag lyckades inte restora till en pwned 3.0 ipsw (1600- resp 1604-fel). Nu ger jag upp och restorar till 3.0.1 (det funkar utan fel) och redsn0w-låser upp den…

 6. Strindberg skrev:

  Kan också meddela att aktiveringen INTE behålls efter uppgradering 3.0.1 -> 3.1 på en 2G iPhone.

  🙁

  Jag som blev så glad av det här inlägget…

 7. Strindberg skrev:

  Jag nergraderade tillbaka till 3.0.1 via iTunes 9 och körde sedan redsn0w 0.8 för att aktivera, nu fungerar den som vanligt igen. Dock så ser jag fram emot några timmar av backupåterställning…

 8. Calle skrev:

  Hur restorar ni till 3.0.1 från 3.1 ? Jag är complete noob när d gäller iphone då ja fick den igår, men jag har läst på som satan nu, men ändå så förstår jag inte..

 9. erika skrev:

  Adrian: För dig var aktiveringen kvar med pwnage?

 10. Strindberg skrev:

  Calle, sätt iPhonen i ”DFU Mode” (för att kunna återställa firmware) enligt de här instruktionerna: http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=1034

  Sedan ansluter du iPhonen till iTunes, en ruta kommer upp och säger att telefonen måste återställas, då håller du ner shift och klickar på Restore. Då väljer du rätt firmware (för 3.0.1, direktlänkar för att ladda ner den finns här: http://www.quickpwn.com/2009/07/iphone-3-0-1.html ) och sedan återställer iTunes åt dig.

 11. Calle skrev:

  Tackar strindberg ! Jag har 1.1.4 det spelar ingen roll va ? Har JB och unlock me…

  Tack för d där me shift 😀 visste att man kunde göra så på något sätt, hade redan tankat updateringarna.

  Varför måste man gå in i DFU mode ? Kan man inte bara restora direkt ?

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Strindberg: hur hade du låst upp förut?

  erika: Japp, för mig var den kvar och så vitt jag minns körde jag pwnage-metoden på min telefon någon gång tidigare (det kan ha varit redan på 2.x-tiden).

  Kan någon annan som kört PwnageTool säga om det gått bra att uppdatera till 3.1?

  Jag har uppdaterat texten ovan för att klargöra att det inte fungerar för alla.

 13. 2g:an skrev:

  Uppgraderat fran 2.1 till 3.1 m iTunes. Kört Pwnage förut och behövde inte fora det nu. Däremot är Cydia mm borta, som A skrivit ovan. Konstigt är att. Youtube-appen finns kvar och är senaste men kan inte connecta m Youtube trots WiFi. Any ideas?

 14. Josef skrev:

  Är det någon från dev-team som har sagt när dom ska släppa ut nästa version av Redsn0w för iPhone 2G?

 15. Strindberg skrev:

  Adrian, ärligt talat så minns jag inte. Jag använde båda verktygen vid olika tillfällen men tätt inpå, så jag minns inte vilken av dem jag använde på den som jag misslyckades med idag.

  Josef, de har inte angett något datum, men det brukar vanligtvis dröja en vecka eller två.

 16. Adrian Bengtson skrev:

  Strindberg: Ungefär som jag då, jag har gjort så många operationer och uppdateringar att det är svårt att minnas exakt när man gjorde vad 🙂

  Men om jag minns rätt så var det samma diskussion kring 2.x -> 3.0 där de som hade använt PwnageTool hade aktivering som överlevde, medan de som kört QuickPwn fick problem.

  Josef: Nej, inte ännu så vitt jag vet, men håll koll på deras blogg och deras twitter-konto så missar du inte det.

  Det senaste från bloggen är: Update: We’re currently working on PwnageTool for 3.1, and will be sure to let you know when it’s available!

 17. Calle skrev:

  Bumpar mitt senaste :

  Tackar strindberg ! Jag har 1.1.4 det spelar ingen roll va ? Har JB och unlock me…

  Tack för d där me shift visste att man kunde göra så på något sätt, hade redan tankat updateringarna.

  Varför måste man gå in i DFU mode ? Kan man inte bara restora direkt ?

 18. Strindberg skrev:

  Calle jag blir lite osäker på vad du menar att du vill göra. Har du 1.1.4 i iPhone nu? Du frågade ju hur man nergraderar från 3.1 -> 3.0.1… Om det är nergradering du skall göra så är det bara Restore som gäller.

  Calle, jag tror inte det ska spela någon roll att uppgradera från 1.1.4 -> 3.0.1. Så länge du använder senaste iTunes 9 och sedan redsn0w 0.8 för att upplåsning/aktivering/jailbreak.

  Angående DFU, det var under förutsättning att du hade uppgraderat till 3.1 och därmed tappar aktiveringen. Då är det DFU Mode som gäller. Är det tydligare? =)

 19. Calle skrev:

  Jag menade mer om jag skulle upgradera till 3.1 först och sen nedgradera till 3.0.1, inte en aning om varför jag tog upp det, antagligen var det för att ja trodde att man inte kunde gå till 3.0.1 direkt ? Tänkte nog lite fel.

  Men ja, jag har en 1.1.4 som är JB:ad och upplåst som jag vill få till 3.0.1. Då är det bara att shiftklicka på restore och välja 3.0.1 va ? Förlåt om jag lät otydlig, kan inte så jättemycket än, har bara haft telefonen i 2 dagar.

  Är det något man ska tänka på innan man tar restore till 3.0.1 då ? Ska man ta ut SIM eller ha telefonen avstängd ?

  Tack för svar !

 20. Baron skrev:

  Jag kan bekräfta att det inte fungerar från 3.0 till 3.1 efter att ha hackat 3.0 med PwnageTool. Jävla skit.

 21. Strindberg skrev:

  Calle, ja det stämmer kanonbra. Shift-klicka på Restore, välj 3.0.1-firmware och lägg in den. Telefonen ska vara på, helst fulladdad, med SIM-kortet isatt.

  När den är klar kommer det stå att SIM-kortet inte är giltigt, det är då du kör igång redsn0w 0.8 och följer instruktionerna.

  MEN, en sak som jag kom att tänka på nu som du måste tänka på när du låser upp med redsn0w. Den kommer att fråga efter din firmware-fil, men eftersom 3.0.1 var en så pass ”liten” uppgradering så har de inte uppdaterat 0.8, och därför kommer redsn0w inte att känna igen den. Därför måste du ha 3.0-firmware också och ange den för redsn0w när den frågar efter det.

  Alltså: i iTunes ska du köra restore med 3.0.1, i redsn0w ska du ladda in firmware 3.0. Det kommer fungera ändå utan problem.

 22. Calle skrev:

  Japp precis ! Men på samtliga guider jag har sett så står det att om man har 2G så ska man ange ”bootloaders” ? Laddar man dom i redsnow eller ? För jag har en .zip med 2 binfiler i, antar att det är dom.

  Tack för hjälpen !

  Jag föstår dock inte det där med varför man ska ha både 3.0.1 och 3.0, båda filerna är ju nästan exakt lika stora ? Eller det är bara för att redsnow inte känner igen 3.0.1-filen kanske ?

  Börjar återställa i itunes nu, till 3.0.1 !

 23. Calle skrev:

  Liten fråga till, när allting är klart med redsnow och JB, hur hittar jag svensk ordlista och svenska menyer sen ? Finns det i cydia eller ? Finns cydia från början när man har JB:at precis som installer gjorde?

 24. Strindberg skrev:

  Calle, bootloaders behövs bara om du inte sedan tidigare nergraderat dem. Du kan ange dem för säkerhets skull. Det är förmodligen de filer du skrev, bin-filerna. Annars kan du ladda ner dem här: http://www.enkrypted.com/bootloaders.rar

  Precis, det är för att redsn0w inte känner igen 3.0.1 som du anger 3.0 där istället.

  Svensk ordlista och svenska menyer har funnits i iPhones originalfirmware sedan 2.0, så de finns redan med i inställningarna när du får igång den.

 25. Calle skrev:

  Hmm du, detta var inte bra. Jag följde instruktionerna helt och så kom det upp Jailbreaking. Precis när den skulle börja, så kommer det redsnow 0.8 har slutat och fungera, stäng program ! Jag har inte stängt den än, helvete också va har hänt nu ?

  Jag har vista, ska det spela någon roll ?

 26. Calle skrev:

  Trycker på power men ingenting händer… Va i helvete har hänt nu 🙁

 27. Calle skrev:

  Okej, fick nog panik i onödan. Har återställt den till 3.0.1 igen. Vad kan jag ha gjort för fel i redsnow :S ? Eller är det vista som inte fungerar ?

 28. Strindberg skrev:

  Det har ingenting med Vista att göra. Jag har det själv och jag har jailbrekat många gånger. Det är bara att försöka igen. Eventuellt installera om redsn0w och sedan försöka på nytt.

 29. Calle skrev:

  Har gjort det 3 gånger nu, samma fel… Installera om redsnow ? Det är ju ingen installation ?

 30. Calle skrev:

  Funkade nu, hade markerat att jag ville installera icy innan, tog bort och då funkade det.

 31. Philip skrev:

  Hej!

  Jag lyckades med bravuren att uppdatera min iphone 3gs i itunes till 3.1. Och nu vill jag ha backgrounder installerat för att kunna köra spotify och göra annat samtidigt. Förstått att jag då måste jailbreak min lur först. Men som det ser ut nu så kan jag inte det va och inte ens nedgradera till 3.01? Har jag fattat rätt?

  Tacksam för svar!

 32. Vips skrev:

  uppdaterade min 2g lur från 3.0 till 3.1 och det gick inte så bra. Kommer bara till nödsamtal.

  Försökte köra dfu men det går inte att shift trycka sig till sin egen firmware. Och valde dumt nog att försätta. Så nu vet jag inte vad den återställer till.

  Någon som vet vad man ska göra?

 33. Vips skrev:

  hej igen.

  har kört återställningen till 3.0 nu och gått vidare på redsn0w men jag när jag ska köra den i dfu läge så blir skärmen svart och väntar redsn0w på reboot men det händer inget. Vad gör jag för fel?

 34. elfstr0m skrev:

  Vips,
  Jag hade samma problem, försökte flera gånger i rad men fastnade på samma ställe som du.
  Men jag kom på en lösning: När det står ”Waiting for reboot…” koppla loss ifonen i någon/några sekunder och koppla in den igen. Då startar den om och processen fortsätter… Det gjorde den för mig ialla fall.

 35. C@lle skrev:

  Försöker via PC uppgradera min upplåsta o jailbreakade 2G till 3.0.x (3.1 verkar ju dumt i dagsläget). Var hittar jag bra länkar för detta?

  http://blog.iphone-dev.org/post/126465561/trois-drei-h-rom finns bara Pwnage Tool for Mac.

  http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=4302 fungerar ej BL 3.9 länken

  Tack för hjälp.

 36. C@lle skrev:

  För övrigt har ovan nämnda 2G med 2.2.1 fått ngt slags tuppjuck. Alla nedladdade apps, t ex facebook, blocket, yr.no, etc har slutat fungera. Appsen öppnar inte ordentligt utan stängs direkt.

 37. Vips skrev:

  elfstr0m, du hade helt rätt. Så nu har jag lyckas få igång den igen. Tack!

 38. elfstr0m skrev:

  Sweet! 😉

 39. Adrian Bengtson skrev:

  Angående ”waiting for reboot” i Redsn0w. Det är en känd bugg som nästan alltid uppstår och lösningen är den som elfstr0m tog upp: Ta ur sladden ur telefonen och stoppa tillbaka den när den verkar ha fastnat på ”waiting for reboot” så kommer man vidare.

  Synd att så många verkar ha problem. Jag testade på min telefon innan jag skrev artikeln och det gick utmärkt att bara uppdatera, så jag trodde att det var safe att rekommendera det… 🙁

 40. Strindberg skrev:

  C@lle, allt du behöver finns ju iClarified-länken du gav. Du skall använda redsn0w som ersätter PwnageTool/QuickPwn/WinPwn och allt vad de hette förut.

  BL 3.9-länken fungerade bra för mig, kanske bara tillfälligt fel?

 41. Christian skrev:

  Hej,

  Ni som lyckats återställa er 2G telefon efter att ni råkat eller av egen vilja testat ladda in OS 3.1, hur gjorde ni igentilgen?

  Jag råkade få in 3.1 efter att jag skulle återställa telefonen till fabrikslägen och nu kommer jag inte längre än att det står ”Slide for emergency”…. Det verkar som att jag inte kan återställa till gamla 3.0.1 igen 🙁

  Någon som kan hjälpa mig mer utförligt hur jag skall kunna låsa upp telefonen. Skall tilläggas att jag kan ta emot samtal med telefonen, men i och med att den står i de läget den gör kan jag själv inte göra något med den förutom att ta emot samtal, tyvärr.

  Snälla, hjälp mig!
  /Christian

 42. Christian skrev:

  Hej Alles,

  Jag löste det 🙂

  /Christian

 43. C@lle skrev:

  Strindberg: Tack för svar men

  BL 3.9-länker fungerar fortfarande inte för mig. den pekar på en halvskum? sida http://www.megaupload.com/?d=1H0XAZWQ där följande felmeddelande ges: Tyvärr är länken du klickat på är inte tillgänglig.Orsaker för detta kan inkludera:
  – Ogiltig länk
  – Filen har raderats för att den bröt mot vårtAnvändarvillkor.

  BL 4.6 går också till megaupload men verkar fungera.

  Var hamnar du när du klickar på länkarna? Borde vara samma antar jag.

 44. Andreas skrev:

  Tjena guys… har 3.0.1 och använt det ett tag men nu plötsligt börjar telefonen stänga av sig då och då. Oftast brukar den stänga av sig när jag provar att använda kameran, men även när jag trycker på knapplåset. Någon som känner igen detta problem? Eller vet om det har något med programvaran att göra? Tack på Förhand

 45. Marcus Johansson skrev:

  Hej!

  Har inte varit inne på denna sidan på väldigt länge. Jag har en gammalsomgataniPhone 🙂

  Programvara 1.1.4. Har inte uppdaterat den på väldigt länge då den legat o dammat i en flyttkartong..(trodde den var borta)

  Kan någon säga mig hur jag enklast uppdaterar den till senaste programvaran. Program och vilken version.
  3.1 verkar många ha problem med.

  Någon som vill komma med lite nybörjartips? Det var väldigt länge sen jag låste upp min iPhone.

  Tack på förhand.

  /Marcus

 46. Cornelia skrev:

  HJÄLP!

  Jag är ingen tekniker och behöver nu er hjälp. Är helt nere på ZERO nu! Jag återställde min 2 g iphone och allt försvann (hade tyvärr inte uppmärksammat detta inlägget innan det var försent). Jag köpte telefonen begagnad på Tradera och kortet som säljaren fick till telefonen, vid sitt köp, finns inte kvar. Jag tror jag har ett gammalt SIM kort från min första Iphone (1.1.4 – köpt i USA) kvar.
  Kommer det att fungera? Behöver jag det ursprungliga kortet för att låsa upp telefonen? Hur går jag tillväga sen?

  JÄTTETACKSAM FÖR SVAR!

 47. Adrian Bengtson skrev:

  Cornelia: Om det är en vanlig iPhone 2G du har och har tillgång till Mac så borde du kunna köra en guide som denna hos iClarified för att använda PwnageTool för aktivering, jailbreak och upplåsning. Det ska gå bra utan att ha kvar det ursprungliga kortet.

  PwnageTool är inte uppdaterat för den allra senaste versionen av iPhone OS, det vill säga 3.1.2, så det nyaste man kan få in med PwnageTool är 3.1.

 48. Cornelia skrev:

  Hej igen! Tack för ditt snabba svar. Jag har nu försökt att låsa upp telefonen men utan resultat. Jag kommer till sista steget. Irriterande! Jag öppnar rätt program i Itunes men sedan får jag som svar att det har dykt upp ett okänt fel. Vad gör jag för fel? 🙁

 49. Cornelia skrev:

  Det kommer även upp att mitt SIM-kort ej är giltigt.

 50. Alon skrev:

  Hej!
  Jag har en iPhone 2G 2.2.1 så jag undra om det finns något sett att uppgradera den utan att fucka telefonen? Jag är så himla trött på att aldrig kunna installera några som helst apps i telefonenen eftersom inga versioner finns tillgängliga för 2.2.1. Det är ju astrist!!!!! Finns det något jag kan göra??? Eller någon som kan hjälpa mig??
  :(:(