iPhone 1 år

Av Adrian Bengtson, måndag 30 juni 2008

Igår fyllde iPhone 1 år. Den 29 juni 2007 släpptes iPhone till försäljning i USA, klockan 18.00 lokal tid för att vara exakt. På det året som gått har mycket hänt, både för iPhone i sig (jailbreak, upplåsning, tillbehör, firmware osv) och för hela mobilbranschen som numera inte kan komma undan att jämföras med iPhone.

Runt hörnet väntar en hel del spännande händelser. iPhone 3G är mindre än två veckor bort och tillsammans med den nya modellen en omfattande världslansering där Apple enligt uppgifter satsar riktigt stort. Inte minst eftersom firmware 2.0 lanseras samtidigt där App Store är den riktigt stora nyheten. För många utvecklare är det ett helt nytt landskap med möjligheter som öppnar sig, om App Store blir den succé många väntar sig.

Lite längre fram, kanske så mycket som ett år från nu, ska det bli spännande att se vad Apple åstadkommer när de på allvar gör en ny modell av iPhone. iPhone 3G blev lite av en besvikelse för de som hoppades på lite större förändringar, även om 3G och GPS är bra funktioner.

Framtiden för iPhone ser ljus ut, det enda riktigt mörka molnet är att många idag är besvikna på den låsning Apple valt att göra istället för att sälja telefonen helt fritt. Här i Sverige möttes Telias abonnemang med en hel del negativa kommentarer och även om vi inte fullt ut håller med i all kritik tycker vi att en helt fri iPhone vore den bästa lösningen för ökad valfrihet och större konkurrens.

För alla oss i Sverige som använder upplåsta iPhones är den intressantaste frågan om firmware 2.0 kommer att vara lika enkelt att låsa upp som dagens firmware är. Svaret på den frågan vet vi först när 2.0 är ute, men hittills har hackarna verkat självsäkra när det gäller upplåsningen, vilket ger oss hopp. Snart vet vi svaret…

19 kommentarer till “iPhone 1 år”

 1. Andreas skrev:

  Nackdelen med hackad 2.0 är väl att du inte kan köpa ptrogrammen via App Store utan behöver ta dem som tidigare via Installern

  I alla fall hoppas jag det blir så, för nu finns en laglig svensk iphone så då behövs inte importerade iPhone.

  Att priset är högt, nja inte med tanke på att man får samtal, sms osv i abb 1795 kr för en 16GB med ca 380 kr / mån då ingår över 4 tim samtal, 250 sms, 250 MB Data, fri surf inom Telias WLan, 9kr max / dygn för överskridande data.. ger en maxkostnad på 225kr i mån om man utågr från att man tankar de första 250 mb första dagen som ingår!

  Man använder ju Wlan gratis på så sätt kommer man inte göra åt Edge/3G så mkt som 250mb tunga filer tankas ju ändå med Wlan.

  Om man förstår abb så är det inga konstigheter!

  Varför folk gnäller är för att man tidigare kunnat köpa en iPhone från staterna för 3.000 kr men detta är en telefon som egentligen har ett 24 mån T&T ABB bakom sig som man slirker undan, inte konstigt att man tycker det är billigt men är det rätt ?? NEJ!

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Andreas:

  Nackdelen med hackad 2.0 är väl att du inte kan köpa ptrogrammen via App Store utan behöver ta dem som tidigare via Installern

  Det finns väl en god chans att man kommer kunna köpa program på App Store även med en upplåst telefon, precis som man kan köpa musik på en upplåst telefon idag, eller har du läst någon som påstår att det inte ska gå?

  I alla fall hoppas jag det blir så, för nu finns en laglig svensk iphone så då behövs inte importerade iPhone.

  Men det finns ju redan tusentals svenskar som idag har upplåsta telefoner, hur menar du att dom telefonerna inte ”behövs”? Dom finns ju redan och dom används idag och bara för att det kommer ut en riktig svensk iPhone så betyder det inte att alla tänker slänga bort sina gamla iPhones och köpa en ny.

 3. Andreas skrev:

  Som sagt en importerad iPhone är ju inte tänkt att finnas i Sverige, har haft 5 iPhone sedan den första landa innanför Sverige men jag visste också att detta är ingen telefon som kommer leva kvar då den nya introduceras, mer tänkt att man kan ha den som en iPod eller annat kul, men vem orkade vänta 1 år innan en svensk version inte jag och inte många andra heller, dock tror jag den kommer dö ut mer o mer.

  Att hålla på att hacka telefonen inför varje release av ny mjukvara är inte min grej, garantier och andra fördelar en sv såld iPhone ger med sig väger tungt mot att köra en icke svensk iPhone.

  Självklart tror jag många kör sina iPhone framöver men den dör som sagt ut förr el senare!

 4. Andreas skrev:

  Ang tusentals upplåsta, hackade inte upplåsta! Ny mjukvara = låst!

  Varför en katt och råtta lek ? när den nu finns laglig.. gnälla på att man betalat för en icke kompatibel iPhone lägg ner 🙂

 5. Adrian Bengtson skrev:

  Andreas: Visst vill man slippa hålla på att hacka och låsa upp, men det är ju en helt annan sak, du skrev ju att du hoppades att ingen ska kunna köpa program på en hackad iPhone för att du tycker att importerade iPhones inte behövs. Som om det gällde alla och inte bara dig själv.

  Många personer har betalat 5.000 kr eller mer för sina iPhones och det är mycket pengar, då kanske man inte har råd att bara lägga den åt sidan och köpa en ny, även om det är bekvämt att slippa hacka. Därför finns det många som även i fortsättningen kommer att vilja kunna låsa upp sina gamla iPhones och det är därför vi skriver om det.

  För de som utvecklar programmen för App Store så tror jag dom hellre säljer till de hundratusentals (globalt sett) som har upplåsta telefoner än inte alls, och för Apples del innebär det ökade inkomster, så jag tror att man kommer att kunna köpa program även till upplåsta telefoner. Men säkert vet vi förstås inte förrän 2.0 kommer ut och kan låsas upp.

 6. Ianf skrev:

  I tidigare tråd skrev jag: ”… kanske så mycket com 25-30%? [av alla sålda förblev] olåsta enheter som gödde endast oalierade operatörer, och knappt det.”

  Adrian frågar: ”Har du någon källa till att det skulle vara fallet i USA med AT&T?”

  Varsågod, Google är din vän, och se min motfråga nedan:

  ”[…] In early 2008, it was discovered that out of 4 Million iPhones sold only 2.3 Million handsets were registered. The other 1.7 Million handsets were hacked and a large percentage of the hacked phones were in China. Here is a tragic joke. Apple still counted the hacked phones as legitimate sales […]” [4th paragraph of Analysis].

  ”[Apple iPhones] sold 6 million total since June 2007, but only about 700,000 since March, a trickle that would put it well short of its goal of 10 million sold worldwide by the end of 2008″ [FOX News].

  Motfråga till Adrians ”det finns ju redan tusentals svenskar som idag har upplåsta telefoner.”

  Tusentals??? Jag fick det till hundratals på sin höjd, kanske något tusen svenska iPhones. Har du någon källa till det påståendet; alternativt varav denna succé-propaganda?

  Adrian: Det är förvånande hur få andra företag ens kan komma i närheten av att producera det Apple gör. Rent teknisk skulle det säkert kunna gå att göra, men jag gissar att det fastnar i byråkratin med marknadsavdelningar och mellanchefer som alltid vill lägga till en finess eller två.

  Byråkrati, marknadsfolk som tror sig kunna designa prylar i all oära, men framför allt saknar de vision utöver att tjäna pengar. Snacka vad man vill om Steve Jobs, men ingen som han kan utöva sådan reality distortion på sin omgivning, samt m å l g r u p p. Sälja virtuell konserverad gröt 😉

 7. daWaith skrev:

  Om ni missat att Halebop möjligen börjar sälja iPhones ”snart” kan ni läsa vad jag skrivit om det på iphoneinfo.se/forum: (se adressen nedan)

  http://www.iphoneinfo.se/forum/allt-om-iphone-3g-2-0/827-halebop-kommer-mojligen-saelja-iphone-innom-en-snar-framtid.html

  /daWaith

 8. Adrian Bengtson skrev:

  Ianf: Du borde skaffa dig ett konto på 99.se eller något annat lämpligt forum, kommentarerna här är inte till för att bedriva diskussioner på det här sättet, speciellt när det inte är relevant för den aktuella artikeln. Ibland svarar jag på kommentarer, men det gör det inte till ett forum för den skull.

  Din källa är värdelös för min fråga var hur många procent av användarna i USA som AT&T gått miste om. Inte om de hundratusentals som sålts i länder där ingen allierad operatör fanns.

  Jag har goda skäl att tro att det är tusentals telefoner i Sverige. Bara på 99.se finns det över 700 medlemmar som skaffat iPhone och dessutom gått in i en tråd och röstat om det. Alla har knappast röstat i tråden och ändå representerar 99.se bara en liten del av Sveriges iPhone-användare, så det är fullt rimligt att anta att det finns mellan 3000 och 5000 iPhones i Sverige idag. Buster som skapat SwePhone har också gissat på liknande siffror och han har rätt god koll, väldigt många som använder iPhone i Sverige idag har installerat SwePhone.

  Det är en vanföreställning att Steve Jobs RDF på något sätt skulle nå ut till massorna. De allra allra flesta Apple-kunder har aldrig sett Steve Jobs presentera en produkt, det är jag övertygad om. Det är en liten klick entusiastiska Apple-användare som ser sådant, om man sätter det i förhållande till hur många kunder det finns. Apples gigantiska framgångar med iPod handlar inte om något RDF eller att kunderna är hjärntvättade och bara faller för design utan innehåll – det handlar om bra produkter som är enkla att använda *och* har en enastående design.

 9. Norpan skrev:

  Jag pratade med Apples kundtjänst, och de påstod att du skulle kunna använda iPhone 1.0 med 2.0 firmware med telia abonnemang, så de som är nöjda men vill sluta hacka, så finns det en lösning!

 10. Adrian Bengtson skrev:

  Norpan: Om det stämmer så är det högst intressant! Det skulle vara bra om man kunde få det i skrift på något sätt, så det inte bara är någon i kundtjänsten som tagit fel.

 11. Arne skrev:

  Andreas: varför skulle inte iPhone leva kvar när 3G-modellen introducerats?

  Jag tex. tycker inte den nya modellen är så pass bra att jag måste byta upp mig.

  Du skriver: mer tänkt att man kan ha den som en iPod eller annat kul?

  -Varför?

  Det går utmärkt att ringa och sms:a och nu även att skicka mms och mycket mer.

  Du låter precis som en skadad anhängare till Henrik Pontén. Jobbar du på Telia och tror det är ditt företag som föraktar alla med hackade iPhone?

 12. Andreas skrev:

  Arne:

  Jag tror inte intresset för att göra hack till iPhone kommer leva vidare därav!

  Du tycker att din iPhone är bra trots du måste hacka den innan den fungerar och varje gång för att kunna ta del av nya funktioner men du tycker inte en 3G iphone är bra som klarar allt + mer och har garanti och fungerar som det är tänkt utan hack ? konstigt.

  Jag jobbar varken på Telia eller är skadad, bara ärlig person och mina åsikter!

  De iPhone som finns i Sverige kommer ju inte gå upp i rök men de lär ju inte komma in några fler heller, de kommer leva vidare på Tradera och Blocket…

  Att köpa en hackad och tänka jag har ju betalat 5000 kr för den.. ja visste man inte om det innan man köpte ? köper man en telefon för 5000 som måste hackas för fungera så gör man ett medvetet val och vet förhoppningsvis att den inte alltid kommer fungera kanske!

  Min första gav jag 7000 kr för, fungerar hur bra som helst som sagt men jag tror ändå iPhone V1 försvinner så småningom.

  Sen visst tycker jag att de skall låsa App Store till iPhone V2 men det är mitt tyckande, hade jag varit en snål fattig finnig student och haft en V1 iPhone kanske jag haft andra åsikter men nu är ju läget helt annat i min livssituation 😀

  Har man haft en iPhone i ett år som jag så är det i alla fall kul att äntligen få ta del av det man ville få för ett år sedan en SVENSK SÅLD iPHONE som jag bara kan uppdatera hur som utan behöva tänka på Baseband och all skit.

 13. Arne skrev:

  Ditt resonemang tycker jag är konstigt. Nästan lite hatisk mot hackade iPhones.

  Precis så var jag oxå innan jag ägde en själv och inte visste bättre. Nästan så att jag tvivlar på att du har en iPhone för de orosmoment du beskriver försvinner då man äger en.

  Jag har uppdaterat min 2 ggr på ca 9 månader och det är inte alls jobbigt. Jag kör iof med 1.1.3 och tycker inte 1.1.4 är nödvändig. Den fungerar bra som den är och mitt liv kretsar inte kring telefonen som den gjorde första veckan men visst skulle det vara bra att kunna uppdatera den enkelt och dessutom att ha garanti men är det värt priset?

  Nej, inte enligt mig och det beror inte på att jag inte har råd liksom många andra. Hade jag inte en hackad skulle jag nog fundera starkt på den nya modellen.

  Det fanns dessutom en stor fördel med alla hackade iPhone och det är installer med alla applikationer och detta gör den fortfarande väldigt stark i jämförelse med 3G-modellen. Klarar man sig utan 3G finns ingen anledning till att byta upp sig till en dyr snarlik telefon.

  Jag skulle nog hålla med dig om jag själv hade betalat 5000-7000 för en hackad men nu hade jag möjligheten att köpa en i butik för en billig peng. Har man betalat 7000:- tidigare kan man betala 8000:- med garanti så där håller jag med dig.

  iPhone 1 kommer ju så klart så småningom att dö ut men den håller så pass länge tills det är dags för en helt ny lur och inte pga att 3G-modellen slår ut den. Det finns fortfarande lika många iphone 1 som behöver installer och hackade firmware som tidigare. Förresten finns det bara nackdelar för Apple att låsa App store till version 2 och ditt resonemang där tyder bara på dålig personlighet. Hade haft ett sunt sinne och så mycket pengar du ger sken av att du har hade du bara köpt en 3G-modell och varit glad och inte brytt dig om de andra. Ditt resonemang grundar sig i att om du lägger ut så mycket pengar på en svensksåld iphone skall ingen annan komma undan billigare och få ta del av dess tjänster.

  Nu har jag lagt ner för mycket tid på att kommentera 🙂 men det slutar här för min del.

  Hoppas du blir nöjd med 3G-modellen.

 14. Ianf skrev:

  Adrian, var inte det besked nog…? Jag översätter och förtydligar för enkelhetens skull:

  ”[…] I början av 2008 upptäckte man att, av 4 miljoner sålda iLurar, endast 2.3 miljoner blev registrerade.”[4:e paragrafen under Analysis].

  Låt oss för stunden glömma det försumliga antalet iPhones som sålts i Europa — jag har aldrig sett några siffror om det (i engelska medier), så antagligen var de inte mycket att ståta med. Kommentaren skrevs av en Yank, och gällde konstellationen Apple+AT&T (och jag kommer ihåg originalrapporten med de siffrorna från i vintras).

  Alltså, av ~4.0M enheter sålda över disk i USA fram till årsskiftet, säg, har så många som 1.7M inte registrerats hos AT&T. C:a 42 ”försvunna” procent. Säg att fler sålda så småningom=fler registrerade, därmed min lägre siffra om 25-30% av c:a 6.0M totalt. Var inte det svar nog på din fråga ”hur många procent av användarna i USA som AT&T gått miste om” ? (annars ge mig ett mall på hur ett tillförlitligt sådant, från icke-värdelös källa, borde sett ut).

  Adrian: ”…. hundratusentals som sålts i länder där ingen allierad operatör fanns.”

  Alla såldes i USA, alltså ingår de i de 4.000.000.

  Förresten, jag känner igen det resonnemanget från tidigare debatten, där jag hävdade (i korthet) att de ”vilda” iPhones fått Apple att skrota sin inkomstmodell, medan Merlin242, du och Lovelime tyckte att det stora antalet sålda litet varstans i världen var bara odelat positivt för dem. Så varför har de frångått den modellen retorisk fråga.

  Adrian: ”Du borde skaffa dig ett konto på 99.se eller något annat lämpligt forum, kommentarerna här är inte till för att bedriva diskussioner på det här sättet…”

  Vilket sätt är det, exakt (inte)? Men tack för rådet – när jag känner för att skaffa konto på något forum, ska jag definitivt tillfråga dig först.

 15. Ianf skrev:

  Det stämmer att det ska gå bra att teckna Telia-ab. med iPhone 1.0 med 2.0 firmware.

  Dock är sådan uppgradering till 2.0 via iTunes 7.7 inget att rekommendera OM MAN SAMTIDIGT vill köra jailbreakade apps. Tills vidare i.a.f., kanske för alltid. Jag har tidigare nämnt att det är inte uteslutet att varje ny uppgradering kommer nu att kräva en ”jungfrulig, orörd” iLur. Apple har fått sig en läxa avs. olönsamma enheter, och nu, när det finns ett AppStore, kan komma att tvinga oss välja mellan 1.0+jailbreak, ELLER 2.x och inget annat på sin helkontrollerade, låsta platform. Så tänk er noga för….

 16. andreas skrev:

  halloj, jag läste lite på sidan, men jag hittar ingenting om Video Recorder, jag har instalerrat Video Recorder på min iphone och det funkade men, jag har ett problem det står att jag bara kan använda det i 30 gånger sen kommer det gå ut och jag måste betala om jag inte har en kod, vet någon hur jag får tag i koden eller måste betala för det?

 17. Andreas skrev:

  Till Arne:

  Ja jag håller med dig till stor del visst är det dumt om Apple inte stödjer även V1 då Apple vet att flera miljoner använder den utanför USA.

  Installer däremot klarar man sig utan i.o.m AppStore då vet man att det man laddar hem fungerar och inte gör telefonen helt wiered som det kan hända med inkompatibla program om man inte orkar forska runt allt man tankar.

  Tror de topp 20 programmen man vant sig vid kommer ligga i AppStore direkt, Summerboard, Labyrinth osv.

  I vilket fall är det kul att äntligen få en iPhone för svenska nätet även om jag kan hålla om att Telias priser är lite befänga, hade gärna köpt en utan ABB.

 18. ToJa92 skrev:

  andreas: Testa gå in (och registrera dig) på xsellize.com, har ingen iPhone så har inte testat men är rätt säker på att programmen där fungerar bra 😉 Är inte säker på om de har Video Recorder, men du kan ju alltid kolla runt lite 🙂

 19. Ianf skrev:

  Ursäkta tjatet, men det går inte att poängtera det ofta nog för er med iPh1.0, som längtar såååååå efter AppStore, och andra 2.0-godsaker: jag har tidigare skrivit, men inte blivit trodd, att det finns rejäl risk för brickning, t,o.m. permanent sådan, av jailbreakade enheter vid upgradering till nya firmvaran. Men jag är inte ensam om att varna för möjliga destruktiva biverkningar av detta – se sista punkten i den listan av optioner för 1.0-upgrades från iPhonehacs.com som återges nedan:

  ” • If you have unlocked your iPhone to use the SIM of some other carrier then you should ideally wait for the iPhone hacking community to figure out a way to jailbreak and unlock iPhone firmware 2.0 as updating your unlocked iPhone with iPhone firmware 2.0 will most probably result in bricking it and making it unusable.”

  Var därför inte så heta på gröten; låt andra ta första smällen, om det nu ska bli en smäll. VÄNTA –antagligen några veckor– tills det finns vetskap om påföljder, och verktyg för återuppväckning av eventuellt brickade enheter.

  Eller, som Seinfelds Soup Nazi skulle ha sagt det den 11:e: ”NO APP-SOUP FOR YOU!!!” 😉