Imorgon smäller det

Av Adrian Bengtson, söndag 7 juni 2009

wwdcbanner

Imorgon ikväll, 19.00 svenskt tid, går Phil Schiller upp på scenen i Moscone West i San Francisco för att hålla Apples keynote på deras World Wide Developer Conference. Vi kan räkna med att det till stor del handlar om iPhone OS 3.0 och nästa iPhone-modell.

Varje år vid den här tiden håller Apple en stor konferens för utvecklare och de två senaste åren har iPhone varit i fokus. Det råder ingen tvekan om att detsamma gäller i år. Bannern på bilden ovan syftar på App Store förstås, som varit en fantastisk succé med över en miljard nedladdningar och tiotusentals program att välja på (Foto: Adam Jackson). Keynoten startar 10.00 lokal tid i San Francisco, vilket blir 19.00 svensk tid.

Det senaste i ryktesväg

Sedan vi sammanfattade de aktuella ryktena förra veckan har iPhone-världen fortsatt bubbla med mer eller mindre trovärdiga rykten och bilder. Två rykten har varit speciellt omtalade.

Det ena ryktet är att Apple redan nu skulle ha en bantad, billigare iPhone-modell redo. Bland annat har Engadget hävdat att det kommer modeller med så lite lagringsutrymme som 4 GB och Financial Times tror på en billigare iPhone. Vi är fortfarande inte helt övertygade om detta, men det verkar onekligen vara ett rätt starkt rykte ändå.

Uppdatering: Är den billigare iPhone-modellen bara dagens iPhone 3G med sänkt pris? Se kommentar nedan.

Det andra omtalade ryktet är att den nya iPhone-modellen skulle få en videokamera även på framsidan för videosamtal. Detta rykte är inte lika trovärdigt i dagsläget, även om många har skrivit om det är det inga av de mera trovärdiga källorna som tagit upp detta.

Sist men inte minst har vi fått ett tänkbart namn på den nya iPhone-modell: iPhone Video. Det låter inte helt otänkbart eftersom det ryktats om att Apple kommer att lägga stor fokus på videofunktionerna i nya iPhone.

Uppdatering: Ett annat namn som kommit fram är iPhone 3GS, se kommentar nedan.

Följa nyhetsrapporteringen eller vänta på videoströmmen?

Det går tyvärr inte att se keynoten live på nätet, först några timmar efter den är över brukar Apple lägga ut en videoström på sin hemsida. För den som vill avskärma sig från alla nyheter innan videoströmmen kommer ut finns en spoilerfri sida hos Mac Rumors.

För den som vill följa rapporteringen minut för minut rekommenderar vi Mac Rumors Live som kommer att rapportera löpande. Även sajter som Engadget, Gizmodo med flera brukar ha bra rapportering.

Själv ska jag göra något riktigt macnördigt, vi ska träffas ett gäng här i Umeå och avskärma oss från omvärlden med lite grillning och sedan vaka inför att videoströmmen kommer ut på nätet för att se den tillsammans på stor filmduk. Det har blivit lite av en tradition här uppe och brukar vara en trevlig social aktivitet.

6 kommentarer till “Imorgon smäller det”

 1. Simon skrev:

  Vilken tid är det egentligen? ”Imorgon kväll svensk tid” är ett ganska brett begrepp…

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Simon: Jo, jag håller med, jag hade tänkt uppdatera artikeln med det, ville bara hinna ta reda på exakt när det är så det blir rätt med tidzoner och sommartid och annat. Fixar en uppdatering strax.

 3. Adrian Bengtson skrev:

  Sådär ja. Det är alltså 19.00 svensk tid, för vi ligger 9 timmar före San Francisco just nu och det är 10.00 på förmiddagen lokal tid som keynoten startar.

 4. Adrian Bengtson skrev:

  Här är lite intressanta rykten i sista minuten från Daring Fireball: WWDC 2009 Predictions

  Gruber tror att namnet blir iPhone 3GS (inte iPhone Video alltså) och han tror att den billigare iPhone-modellen helt enkelt är nuvarande iPhone 3G till ett lägre pris.

  Snart får vi se om det stämmer…

 5. Jörgen Isaksson skrev:

  Hej alla,

  Vill bara rapportera att stämningen är på topp här i San Francisco. Många hämtade sina brickor, sin ryggsäck och t-shirt tidigt i morse. Det tisslas och tasslas och förväntningarna är stora. Man ser folk överallt på stan som har nåt med WWDC att göra.

  Ikväll ska jag besöka sfMacIndie-partyt tillsammans med alla andra independent-utvecklare. Ska bli rå-kul. Surra, dricka öl och skvallra. Imorrn blir det upp i ottan för att köa till keynotet. Siktar på att vara där före sju…

  Bor själv i Umeå, men visste inte att det fanns sådana entusiaster som Adrian och hans gäng i stan. Kul.

  Hälsa alla!

 6. Adrian Bengtson skrev:

  Jörgen: Låter som en dröm att få vara där, hoppas du njuter av det till fullo och att du får på plats på keynoten!