iFun rekommenderar

Ska jag uppdatera till senaste versionen? Vilket verktyg är bäst för att låsa upp just nu?

iPhone-världen är intensiv och det händer nya saker hela tiden. Vi får ofta frågan om vilken version man bör köra och vilket verktyg som är bäst för tillfället. Denna sida innehåller våra rekommendationer utifrån de erfarenheter vi haft och/eller utifrån vad vi läst på nätet.

Våra rekommendationer är medvetet konservativa, vi rekommenderar hellre en äldre version som vi vet är stabil och fungerar bra än en nysläppt version med fler finesser.

Wikipedia har en utmärkt lista på alla nyheter i varje firmware-version för den som vill läsa på vad som är nytt.

Rekommenderat stabilt firmware: 2.2

2.2 är när detta skrivs den senaste firmware-versionen för iPhone och det är också den bästa hittills. Alla fördelar med 2.0 finns där (som App Store och mycket annat, se nämnda Wikipedia-sidan för alla nyheter) samtidigt som problemen med stabiltet och prestanda från 2.0.x är borta eller åtminstone mycket mindre.

Vi rekommenderar varmt att alla uppdaterar till 2.2 eftersom det fungerar bra, har bättre finesser än tidigare firmware och det inte finns några direkta nackdelar med att uppgradera. (Men som vanligt gör du det på egen risk.)

De enda som bör undvika 2.2 är de som har iPhone 3G upplåst med en SIM-lösning likt den vi skrivit om, enligt flera rapporter slutar dessa specialkort att fungera efter uppdatering till 2.2.

Med verktyg som PwnageTool och WinPwn fungerar det hyfsat bra att låsa upp 2.2 om man har en iPhone 2G (dvs den ursprunliga iPhone-modellen). Använder man iPhone 3G kan man i dagsläget bara utföra jailbreak.

2.0 och senare firmware innehåller stöd för svenska och Sverige och därför behövs inte SwePhone längre.

Vid en uppdatering försvinner vanligtvis alla program man installerat vid sidan av App Store (dvs program som kräver jailbreak för att installeras). Det finns alltid en risk att ett program som fungerade i en äldre firmware-version inte finns för nyare firmware. T.ex. slutade nästan alla progam för 1.1.4 att fungera när 2.0 kom. Program som installerats via App Store finns däremot kvar efter en uppdatering.

Rekommenderat verktyg Mac: PwnageTool och QuickPwn

PwnageTool är ett verktyg som går ut på att man skapar en egen firmware-fil som man sedan återställer till, läs mer här om det. PwnageTool innehåller en upplåsning som överlever återställningar och kräver ingen nedgradering av bootloadern för att använda rätt baseband.

Upplåsning med PwnageTool fungerar inte alltid smärtfritt och då kan man först köra QuickPwn och sen återställa till den egna firmware-filen som PwnageTool skapade, det brukar fungera.

QuickPwn är ett nyare verktyg från iPhone Dev Team som gör processen att utföra jailbreak enklare eftersom man inte behöver göra en hel återställning av telefonen. Vi har haft blandade erfarenheter av QuickPwn, framförallt har upplåsningen av iPhone 2G fungerat dåligt. Men kombinerat med PwnageTool har man två verktyg som tillsammans kan lösa det mesta.

iPhone Dev Team ligger bakom PwnageTool och QuickPwn, läs mer här för info om de senaste versionerna av verktygen.

Guider: iClarified har bra guider, börja här för att välja rätt guide för dig:
How to Select an iPhone Unlock/Jailbreak Tutorial

Rekommenderat verktyg Windows: QuickPwn

QuickPwn för Windows är troligen det bästa verktygen för Windows just nu. Vi säger troligen eftersom ingen av oss på iFun testat det själva.

iPhone Dev Team ligger bakom QuickPwn för Windows, läs mer här för info om de senaste version av verktyget.

Guider: iClarified har bra guider, börja här för att välja rätt guide för dig:
How to Select an iPhone Unlock/Jailbreak Tutorial

WinPwn är Windows-versionen av PwnageTool, den görs inte av samma gäng, men den baserar sig på samma typ av lösning. WinPwn fungerade bra från början fram till firmware 2.0.2, men sedan dess har det varit tyst med utvecklingen. Vissa menar att programmet inte längre utvecklas alls.