iFart drog in över 200.000 kr – enbart på juldagen!
Av Adrian Bengtson, måndag 29 december 2008Försäljningen av program i App Store är en succé, det går inte att säga annat och det var precis vad vi hade väntat oss. Men att det skulle gå att tjäna så stora pengar som det faktiskt går att göra hade vi nog inte vågat gissa på.
De flesta utvecklare berättar inte exakt hur försäljningen går, men Joel Comm, utvecklaren av det fåniga men populära skämtprogrammet iFart (App Store-länk), har varit öppen med försäljningssiffrorna. Dessa siffror har varit extra intressanta eftersom iFart klättrat till förstaplatsen topplistan över program på App Store. Utifrån dessa siffror har MacRumors tidigare räknat på vad förstaplatsen på topplistan i App Store är värd i pengar.
Den 22 december nådde iFart förstaplatsen och sålde då 13.274 exemplar av programmet som kostar 0,99 dollar (7 kr i svenska App Store). När man räknar bort Apples 30 procent innebär det att iFart drog in över 70.000 kr netto enbart den 22 december (räknat på en dollarkurs på 7,80 kr).
Men om inte det låter fantastiskt som det är så var försäljningen på juldagen extremt bra. Med 38.927 sålda exemplar drog utvecklaren in över 200.000 kr netto enbart på juldagen!
Det är sjukt bra faktiskt och visar på vilken enorm potential denna nyskapade marknad har. Jag var inne på det redan i somras, App Store är den verkligt stora iPhone-nyheten 2008.
App Stores utformning gynnar billiga program
Det pågår en intensiv debatt på nätet om hur viktig topplistan i App Store är för att sälja bra och att det bara är billiga program som hamnar där, vilket gör att kvalitétsprogram som kostar lite mer har svårt att nå ut till användarna. Avsaknaden av möjligheten att testa ett program gratis en begränsad tid gör också att det är de billigaste programmen som säljer bäst.
Det ska bli intressant att se om Apple tar till sig av kritiken och t.ex. inför demoversioner av program. En sådan demoversion skulle underlätta för program som kostar lite mer eftersom användarna inte gärna vill köpa grisen i säcken.
måndag 29 december, 2008 kl. 12:32
Synd att man inte var med på tåget från början, 200tkr på en dag för ett fisprogram, puh.
tisdag 30 december, 2008 kl. 02:21
Skatteverket ska bara veta summorna som Swirlyspace tjänat på sin mms. 🙂
tisdag 30 december, 2008 kl. 17:46
Jo det var det jag skrev här i somras, iPhone i all ära men AppStore är ju det som verkligen skiljer iPhone från andra mobiler och än mer kommer att göra så allt eftersom nya feta program kommer att utvecklas.
Nu jagar konkurrenterna iPhone/iTunes men matchen avgör inte där….
onsdag 31 december, 2008 kl. 13:01
Nu är det där med avsaknaden av demoversioner inte helt sant. Många företag släpper s.k. ”Lite” versioner av sina applikationer. Dessa är demonstrationer av det fullständiga programmet och är begränsade på flera olika sätt.
Det går däremot inte att uppgradera programmet till fullversion genom att knappa in en kod, utan du måste ta ner det fullständiga programmet separat.
onsdag 31 december, 2008 kl. 14:14
zpikey: Precis, det är enda sättet idag och det är ett rätt yxigt sätt, även om det fungerar bättre än inget förstås. Jag köpte själv Solebon Solitare efter att ha testat gratisvarianten.
Men det vore betydligt enklare för både utvecklaren och användaren om programmet fungerade helt och hållet med alla finesser men under en begränsad tid och sen krävde ett köp för att fortsätta fungera.
Faktum är att det borde gälla ALLA program egentligen, det vore otroligt bra för användarna. Typ 5-10 dagars fri användning, sedan spärras det. Eftersom allting är kopplat till ens iTunes-konto kan Apple enkelt hålla reda på om man testat programmet en gång redan. Kanske någon utvecklare av skitprogram skulle protestera för de skulle bli färre som lurades köpa deras program, men det är knappast någon nackdel att sådana program rensas ut.