Hörlurar: V-MODA Vibe Duo

Av Adrian Bengtson, tisdag 20 november 2007

Sugen på bättre hörlurar till din iPhone, som passar i hörlursuttaget utan adapter och som har samma smarta fjärrkontroll/mikrofon som originallurarna? Då kan Vibe Duo från V-MODA vara något för dig.

_dsc5210-1.jpg

På Apple Store i USA kostar Vibe Duo 99,95 dollar (vilket kanske ger ett pris i Sverige på 800-1000 kr inkl moms), det är alltså inga lågprislurar direkt. Men som det brukar sägas, man får vad man betalar för.

Förpackningen är av den där typen som måste klippas upp med rejäl sax, något som i vanliga fall är störande men denna gång känns det rätt bra då man gärna ser att hörlurarna inte är testade av någon annan.

_dsc5214.jpg

I förpackningen hittar man, förutom hörlurarna, även ett litet smidigt fodral i läder samt extra öronpluggar i olika storlekar och färger (small, medium och large i genomskinligt och svart). Storleken som sitter på hörlurarna från början och på våra bilder är small.

_dsc5216.jpg

Själva öronsnäckorna är rätt små med grepp i metall. På hörlurssladden, som är av vävd textil snarare än bara vanlig plast, sitter också en fjärrkontroll/mikrofon samt en liten klämma för att fästa i kläderna.

En inte oväsentlig detalj för oss iPhone-ägare är att hörlurskontakten passar direkt i iPhone utan någon adapter.

_dsc5217.jpg

Öronsnäckorna är avlånga eftersom de ska föras in i örongången till skillnad från t.ex. originallurarna från Apple som bara sitter i den yttre delen av örat.

_dsc5222.jpg

Vibe Duo har anpassats för att smälta bra in mot en iPhone med svart och glänsande metall.

Detta är hörlurar av typen ”in-ear”, om man gillar sådana lurar bättre än utanpåliggande hörlurar är en smaksak. In-ear-lurar brukar vanligtvis ha ett klenare ljud, men med hörlurar av denna kaliber är ljudet inte ett problem.

_dsc5224.jpg

Ljudet

Det ska sägas direkt att dessa lurar har ett helt annat ljud än originallurarna. Jag är ingen hifi-nörd, men skillnad är uppenbar. Eftersom lurarna förs in i örongången täpper dom effektiv till och skärmar av omvärlden. På låg volym var jag inte så imponerad av ljudet, men så fort man drog på lite var det riktigt bra. Det första man märker är basen som inte går att jämför med originallurarnas klena bas. Här är det tryck faktiskt. Kanske rent av lite för mycket av det goda. Det beror mycket på personlig smak och vilken typ av musik man lyssnar på, men jag kan tänka mig att en del vill ha lite mer neutralt ljud och mindre basigt ljud.

Min jämförelse är i första hand med originallurarna, jag har inte jämfört med andra hörlurar på samma nivå som Vibe Duo, så detta är inget fullödigt test av ljudkvalitén. För mer kommentarer om ljudet, kolla in iLounge recension länkad i slutet av denna artikel.

På förpackningen står det ”high-definition noise-isolation technology” och det är en effektiv avskärmning som sagt. Så pass effektiv att jag nog inte skulle cykla ner på stan med dessa lurar i öronen, risken är stor att man helt missar vad som händer i trafiken. Mycket riktigt följer det också med en liten varningslapp som säger att man inte ska använda dom vid körning av bil, motorcykel eller cykel (och att det rent av är förbjudet i vissa länder).

Passform

I mina öron passade hörlurarna bra med storlek small på öronpluggarna. Medium gick också att använda och satt tajtare men kändes lite för stora. En tjej med mindre hörselgångar testade också lurarna, men även med small var dom för stora för att gå in ordentligt. Det kan vara värt att tänka på om man har väldigt små hörselgångar (och man undrar vem som ska använda large-varianten). Väl på plats satt dom bra för mig och risken att de skulle lossna av sig själva upplevdes obefintlig.

Det vävda tyget på sladden ska göra den mera hållbar än vanliga sladdar av gummi. Men den har en nackdel som vissa upplever som störande och det är att om sladden rör sig mot t.ex. en tröja eller jacka så hörs det alldeles för väl i lurarna.

Fjärrkontrollen

Alla som använt fjärrkontrollen som sitter på originalhörlurarna känner direkt igen sig. En enda knapp styr play/pause om man lyssnar på musik (och för att gå vidare till nästa låt kan man ”dubbelklicka”) och svara/lägg på om det ringer. Precis som med originallurarna tonar också musiken ner snyggt när det ringer, pausas och återupptas när samtalet är över, om man väljer att svara.

En kul detalj är att jag blev lite förvånad över hur pass hög kvalité originalringsignalen har när jag hörde den i dessa lurar första gången.

Slutsats

Vibe Duo är lurar som låter riktigt bra jämfört med originallurna till iPhone, utan att man behöver ge upp fjärrkontrollen/mikrofonen eller skaffa en speciell adapter för kontakten.

Ljudet tenderar att vara lite basbetonat, på gott och ont. Det höga priset för lurarna är lätt att motivera om man gillar in-ear-lurar, är mån om bättre ljud, bättre tryck, mer dämpning av omgivningen och samtidigt vill ha samma funktionalitet som originallurarna.

Men cykla inte ut i trafiken med dessa lurar på hög volym, då inträffar nog en olycka till slut. Och om du har väldigt små hörselgångar finns det en risk att de inte passar dig.

Björnström tycker…

Jag köpte ett par v-moda Vide Duo hörlurar när jag var i New York senast. Precis som Adrian var jag positivt överraskad över hur bra hörlurarna låter jämfört med dom vita originallurarna. Kvalitetsmässigt känns dom välgjorda men en kollega fick problem när hylsan till 3.5″ kontakten lossnade så lödningen och kabeln blottgjordes. Lite lim fixade det men sånt ska ju inte hända efter en veckas användning?

Min slutsats skiljer sig lite från Adrians. Jag har riktigt, riktigt svårt att använda in-ear headset har jag upptäckt. Det blir ”rundgång” i huvudet när öronen är så effektivt täckta av lurarna och man ska prata telefon. Det är svårt att bedöma hur högt man ska tala och jag hör mig själv alldeles för mycket.

Jag vill poängtera att detta troligen är gemensamt för alla in-ear headsets men väl värt att fundera över innan du köper en liknande produkt. Testa och bedöm om du störs av effekten. Jag packade ner mina efter 1 dag och har inte använt dom sedan dess…

Mer läsning

iLounge recension: v-moda Vibe Duo Earphones with Microphone

Text och bearbetning: Adrian Bengtson
Foto: Samuel Bengtson, essbild.se

Gillar du mina guider och tester? Donera gärna.

24 kommentarer till “Hörlurar: V-MODA Vibe Duo”

 1. Rickard skrev:

  Jag gillar kvaliteten på sladden, den är av filt istället för gummi och fastnar inte lika lätt i saker. Däremot kan jag inte vänja mig vid att så fort sladden rör vid jackan eller vad som helst för den delen, så låter det som om någon skrapar en grammofonnål i öronen.

 2. Adrian Bengtson skrev:

  Rickard: Det var precis samma klagomål som iLounge hade i sin artikel, jag hade tänkt skriva något om det också. Kan ju vara rätt störande i längden. Ska se om jag uppdaterar testet men en kommentar om det.

 3. Andreas skrev:

  Har haft mina i ett 1,5 månad snart och tycker de funkar kalas.

  Vad är alternativen.. Apple

 4. filip skrev:

  en annorlunda fråga. Skulle iphone passa i det fodral som man får med till hörlurarna?

 5. Adrian Bengtson skrev:

  filip: Nej, iPhone är för stor, finns inte en möjlighet att få in den i fodralet.

 6. Henrik skrev:

  Jag som bor i Norrland kanske kan använda fodralet som mössa till iPhone? Så den inte fryser 😉 😉 😉

 7. Johan skrev:

  Björnström: Jag köper gärna dina lurar om du inte vill behålla dem.

 8. Johan skrev:

  Tillägg: Hör av dig till johja246@student.liu.se om du är intresserad av att sälja

 9. Johan skrev:

  En fråga: Hur lång är den totala längden på hörlurarna från snäcka till plugg? Samma som orginal-lurarna kanske?

 10. Jacob Mattsson skrev:

  Tack Adrian!

  Det här har jag väntat länge på någon som skriver om de här lurarna.

  Vet någon vart man kan få tag på de? Eller måste man åka till USA för att få tag på de i rimmligt pris?

 11. jojje skrev:

  Jag beställde ett par såna lurar direkt från V-modas sajt i USA. Betalade med kort och fick lurarna nån dryg vecka därefter. Jag har kört med in-ear-lurar länge nu, och provat ett par olika. Dessa höll en bra klass. Detta med att sladden överför ljud direkt till örat vid beröring är ett problem som är gemensamt för alla in-ear-lurar, iom att de sluter så tätt i örat. Det som dock bör poängteras är att ”tygsladden” förbättrar situationen märkbart! Sladdar av gummi transporterar mycket mer ljud till örat. Så just på den punkten är Vibe Duo faktiskt bättre än andra lurar.

  Har inte förstått varför de inte kör med bakom-nacken-varianten på sladden (olika längder på höger o vänster). Det vore mkt mer praktiskt.

  Jag är nöjd med mina, trots att jag inte hade gråtit över liiite bekvämare passform.

 12. Andreas skrev:

  fick även min 3,5 mm Stereo till stereo kabel idag från Belkin för att koppla telefonen till Bil mm via AUX.

  http://www.belkin.com/pressroom/releases/uploads/assets/media/hi-res/hiRes_MiniStereoLink.jpg

 13. eng skrev:

  Om ni köper de i USA se till att ta varianten with microphone and CONTROL BUTTON. Finns nämnligen ett par, ochså vibe duo, i IDENTISK förpackning och samma pris med mindre mikrofon men ingen control button. Intressant är att även versionen utan mikrofon också kostar samma pris – 99.95. Kolla alltså på baksidan så att det står control button, jag såg direkt den lilla microfonen när jag köpte fel (i storlek med apples original) men trodde det var en nyare version. Upptäckte misstaget först när jag öppnat de. Fick dock byta som tur var.

 14. Fabian skrev:

  Lite gnäll….

  Jag blev mycket besviken när mina originallurar började glappa redan efter en vecka. Sedan dess har det bara blivit värre. Glappet verkar sitta precis vid mikrofonen vilket gör det extra ”riskabelt” att byta låt eftersom man får pilla lite för att få tillbaka ljudet.

  Någon som varit med om samma sak?

  Nu är jag i och för sig musiker och lite av en ljudnerd, men hur kan man släppa en spelare med så dålig kvalitet? De flesta hävdar att apples originallurar ändå är bland det bättre som följer med mp3-spelare…. Med tanke på det riktigt dåliga ljudet skulle man tro att det går att kompensera med den inbyggda EQn (ljudinställningar). Men icke. Samtliga inställnignar DISTAR, vilket är eksakt samma problem som jag hade på min ipod för 5 år sedan. Jag förstår inte att apple inte fått ordning på en sådan grundläggande sak på 5 år…

 15. Flameboy skrev:

  ”Har inte förstått varför de inte kör med bakom-nacken-varianten på sladden (olika längder på höger o vänster). Det vore mkt mer praktiskt.”

  Kanske inte blir bra med mikrofonen då?

 16. Kemppe skrev:

  Jag använder själv Koss porta pro samt AKG K24P som hörlurar då jag lyssnar på musik, rikitgt bra lurar bägge två. Så jag önskar att det släpps liknande lurar av den typen, d.v.s. öppna lurar, som är anpassade för iPhone men mic mm och en kontakt som funkar utan adapter.

  Jag är inte heller någon hifi-nörd men blev nästan gråtfärdig när jag använde orginallurarna för första gången idag till min iPhone (lyssnade på iPod då jag gick till jobbet). Nu har jag länge varit bortskämd med AKG K24P som iPod lurar en längre tid, så det gjorde väl inte saken bättre. Men en sak är säker iaf, jag kommer ALDRIG att plugga in orginallurarna i min iPhone igen.

 17. Kemppe skrev:

  blev så upprörd igen då jag började skriva om orginallurarna att jag glömde det jag först hade tänkt skriva, sorry 🙂

  Det jag ville framföra var att om ni skulle råka springa på ett par öppna lurar som är anpassade för iPhone, som jag beskriver i tidigare kommentar, så hoppas jag att ni testar dessa också.

 18. Johan skrev:

  Är sladden till V-MODA Vibe Duo-lurarna lika långa som den till orginallurarna?

 19. Ernst25 skrev:

  Nu blir jag nästan lite småsur… Hur lyckades ni beställa dessa lurar utan att få betala tull och moms?!

 20. Adrian Bengtson skrev:

  Ernst25: Vem ställer du frågan till?

 21. Viktor Andersson skrev:

  Hej allihopa,

  Jag har ett par Ultimate Ears Super Fi 4 vi lurar till salu om någon är intresserad.

  Passar perfekt till iPhone.

  Kan också gärna byta dom emot ett par V-MODA Vibe Duo då jag lyssnar på trance och kräver mer bas.

  Hör av Er:

  viktor1313@hotmail.com

  Tack på förhand,

  Viktor

 22. Fredrik skrev:

  Kommer denna modell av hörlurar passa iPhone 3g!?

 23. Mats Ekberg skrev:

  Jag har dessa lurar, när jag uppgraderade iPhone till 2.0.1 så slutade knappen på sladden att fungera !!!!!

  Någon annan med samma oflyt?

 24. iSixx skrev:

  Jag använder dessa lurar just nu till min iPhone 3G. Funkar utan problem till senaste firmware och kan nog vara dom bästa hör”lurar” som jag har testat.