HDR-fotografering i iOS 4.1

Av Adrian Bengtson, onsdag 8 september 2010

En av de intressantaste nyheter i iOS 4.1 är HDR-fotograferingen (om man har en iPhone 4). HDR betyder High Dynamic Range och handlar om att utnyttja flera exponeringar för att få bättre dynamik i bilden, dvs så att inte vissa partier blir för ljusa eller för mörka.

Exempel

Jag har fotat med och utan HDR för att visa hur stor skillnad det kan bli.

Den första bilden är en vanlig bild tagen med iPhone 4 och är typiskt ett sådant svårt ljusförhållande där de ljusa delarna av bilden blir utfrätta:

Den andra bilden är tagen med HDR-funktionen och det är en tydlig skillnad, den del som var utfrätt utan HDR är nu mycket bättre. Hela bilden är dock aningen gråare, men det går att leva med då förbättringen är så markant:

2 kommentarer till “HDR-fotografering i iOS 4.1”

  1. Desiré skrev:

    Grymt!

  2. Per Ejeklint skrev:

    HDR-funktionen är verkligen ett trevligt tillägg. Strax före 4.1-uppgraderingen kom så köpte jag en app till min telefon som förvisso ger ok resultat men har ett klumpigt modus operandi. Apple gör det mycket bättre. Nu tar jag alla bilder med HDR på och väljer i efterhand om det är originalet eller HDR-versionen som är bäst. HDR funkar inte i alla situationer ju. Men, man kan även plocka det bästa ur bägge versionerna för att skapa en tredje. 🙂