Guide till jailbreak/upplåsning av 3.0

Av Adrian Bengtson, tisdag 23 juni 2009

Sedan iPhone OS 3.0 släpptes har det hänt mycket när det gäller jailbreak och upplåsning. Här är en liten dagsaktuell guide som hjälper dig att hitta rätt i djungeln av verktyg.

Verktygen

De verktyg som iPhone Dev Team släppt för iPhone OS 3.0 är följande:

 • PwnageTool
  PwnageTool fungerar endast på Mac. Man skapar en egen, hackad, firmware-fil och via iTunes återställer man telefonen till denna firmware-fil för att utföra aktivering, jailbreak och upplåsning. Upplåsningen fungerar endast på iPhone 2G. Läs mer här.
 • Redsn0w
  Redsn0w i sin nya form ersätter QuickPwn och fungerar ungefär på samma sätt. Man uppdaterar till 3.0 först och sen kör man Redsn0w för att utföra aktivering, jailbreak och upplåsning. Upplåsningen fungerar endast på iPhone 2G. Redsn0w finns för både Mac och Windows. Läs mer här.
 • Ultrasn0w
  Ultrasn0w är det helt nya verktyget för att låsa upp iPhone 3G. Ultrasn0w är ett program som installeras på telefonen genom Cydia (eller icy) efter att man utfört aktivering och jailbreak med PwnageTool eller Redsn0w. Läs mer här.

Glöm alla gamla verktyg som QuickPwn, Yellowsn0w och ZiPhone (ZiPhone hoppas jag ni glömt sedan länge). Dessa är de enda verktygen för iPhone OS 3.0 i dagsläget och det finns ingen större anledning att inte uppdatera till 3.0.

Modellerna

Om man vänder på det och utgår ifrån vilken modell av iPhone eller iPod touch man har ser det ut som följer:

 • iPhone 2G
  iPhone 2G är den modell som måste låsas upp för att fungera i Sverige eftersom den aldrig är lanserad här. Men å andra sidan är det den säkraste modellen att lyckas med eftersom Dev Team använder sig av sådana hål att de känner sig rätt säkra på att alltid kunna låsa upp den. För att aktivera, jailbreaka och låsa upp iPhone 2G använder man PwnageTool (endast Mac) eller Redsn0w. Aktivering och upplåsning brukar till och med överleva uppdateringar av iPhone OS.
 • iPhone 3G
  iPhone 3G går i dagsläget att låsa upp med iPhone OS 3.0, men hur det blir i framtiden är osäkert, så undvik uppdateringar innan du vet att det är ok, om du förlitar dig på att kunna låsa upp iPhone 3G. För att utföra aktivering och jailbreak av iPhone 3G använder man PwnageTool (endast Mac) eller Redsn0w och för upplåsningen använder man Ultrasn0w.
 • iPhone 3G S
  I dagsläget finns det inget jailbreak och därmed ingen upplåsning av iPhone 3G S. Hur det ser ut i framtiden återstårt att se. Uppdatering: Dev Team har upptäckt att det troligen kommer att gå att utföra både jailbreak och upplåsning på iPhone 3GS, läs mer här.
 • iPod touch 1G
  iPod touch 1G kan jailbreakas med PwnageTool (endast Mac) eller Redsn0w. Någon aktivering och upplåsning av iPod touch finns inte eftersom det inte behövs.
 • iPod touch 2G
  iPod touch 2G kan jailbreakas med Redsn0w.

Hoppas detta ger en klarhet i den djungel som det är där ute.

Observera att detta är vad som gäller idag när detta skrivs, dvs tisdag 23 juni. Det händer otroligt mycket på kort tid just nu och kanske ser det annorlunda ut imorgon.

27 kommentarer till “Guide till jailbreak/upplåsning av 3.0”

 1. Mats B skrev:

  Grymt bra skrivet!

 2. zeb skrev:

  Tack för en bra sammanställning. Dit kan man länka med gott samvete =)

 3. Daniel skrev:

  Hej, har ett litet problem när jag laddar ner ”restore” filen så sparas den hela tiden som en WinRar fil så iTunes kan inte hitta den när jag trycker på ”shift+Återställ”… Tips någon?

 4. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Ladda ner den på Firefox istället, brukar bli mindre problem då. Sen ska man ta bort .zip ur filnamnet (men inte packa upp den).

 5. Oso skrev:

  Enligt iClarified verkar det inte räcka med iTunes 8.2 för pwnageTool, man verkar även behöva köra Leopard. Någon som testat med Tiger?

 6. ajfånig skrev:

  iPhone 3GS kommer att kunna låsas upp! http://blog.iphone-dev.org/

 7. Adrian Bengtson skrev:

  ajfånig: Tack, har uppdaterat guiden.

 8. Jonas skrev:

  Någon som lyckas köra push på en jailbreakad 2g? :/

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Jonas: Nej. Det är ett känt problem med hacktiverade 2G, Dev Team vet om det och jobbar på det.

 10. Pontus skrev:

  Hej. Har en 2g iPhone som jag nu uppdaterat till 3.0 från 2.2. Har dock stora problem, jag kan inte ta emot samtal eller sms, går dock bra att ringa ut från den. Någon som har haft liknande problem eller vet hur jag skall lösa detta? Har tele2 som operatör.

 11. Adrian Bengtson skrev:

  Pontus: Jag har inte varit med om ditt problem, men om jag hade samma fel skulle jag göra en vanlig återställning iTunes (och sen köra redsn0w eller PwnageTool för att aktivering, jailbreak och upplåsning). Kom ihåg att synka med iTunes innan och se till att du har en aktuell säkerhetskopia (under Inställlningar -> Enheter).

  I värsta fall skulle jag dessutom testa att välja ”Ställ in som ny” när iTunes frågar om man vill lägga tillbaka en tidigare backup. Då förlorar man inställningar, SMS mm, men ibland kan det hjälpa vid problem har jag läst.

  Men som sagt, jag har ingen aning om det hjälper dig i ditt problem.

 12. Pontus skrev:

  Tack för hjälpen men har redan testat dessa sakerna(skulle ha skrivit det i första meddelandet)

  Efter ytterliggare felsökning kan jag nu ta emot samtal OM jag precis har ringt ett samtal, men låter jag det gå för lång tid emellan så kommer man bara till telesvaret. Sjuktstörande!

  Går det att nedgradera telefonen till 2.2?

 13. Adrian Bengtson skrev:

  Pontus: Ja, det ska gå bra att nedgradera, för det är inget nytt baseband i 3.0 för iPhone 2G.

 14. Pontus skrev:

  http://www.99.se/iphone-mobiltelefon/266643-samtal-direkt-till-telesvar-3-0-iphone-2g.html hittade detta i menyn till höger. Verkar som det är fler som har exakt samma problem.

 15. JB skrev:

  Har till nu kört min iPhone från hösten 07 med 1.1.4 och den har fungerat perfekt. Jag har stått emot alla uppgraderingar hittills, men när 3.0 kom och det verkade mindre krångligt och stabilare än tidigare att uppgradera gjorde jag det, och jag har fått ytterligare en iPod.
  Min uppgraderade iPhone vägrar nämligen att utföra det den främst är gjord för- att ringa. Har ingen kontakt med mitt Telianät.

  Använde redsn0w för att uppgradera. Någon som har tips vad jag skall göra. Kanske har jag glömt någon viktig detalj vid installationen eller något vid efterföljande inställningar.

  mvh
  JB

 16. Adrian Bengtson skrev:

  JB: Har du testat att göra en vanlig återställning i iTunes och sen redsn0w igen?

  Fungerar inte det heller kan du testat PwnageTool-metoden istället (det kräver dock en Mac).

 17. JB skrev:

  AB tack för svar, tre gånger har jag kört om uppgraderingen, samma resultat. Får väl göra ett PwnageTool-försök, även om det känns som en skakigare installation.

  mvh

  JB

 18. JB skrev:

  Till AB igen: Med ”vanlig återställning”, menar du då en utan altknappen?

  jb

 19. Adrian Bengtson skrev:

  JB: Ja, precis, en helt vanlig återställning i iTunes, en sån som raderar hela telefonen och gör den låst igen. Det är inte säkert att det hjälper dig, men det är bra att ha provat det om inget annat verkar hjälpa.

 20. JB skrev:

  AB You´re the man. Gjorde en vanlig återställning utan alt och fick en låst telefon. ”Låste upp” – med PwnageTool och fick där inte tag i bootloaderarna, gjorde ett nytt försök utan att fånga in bootloaderarna. Gick tilbaka till redsnOw och tfro det eller ej nu gick det hela vägen. Den här gången använde jag mig av de bootloardarna som jag hämtat själv på nätet. Inte de som finns i guiden.
  Till slut blev det alltså något av en mix mellan Toolen och SnOwen.
  Skön känsla när Telia dök upp uppe till vänster i iPhonen.
  Tack.

  JB

 21. Adrian Bengtson skrev:

  JB: Nice! 🙂

 22. JB skrev:

  När jag nu lugnat ner mig lite efter den lyckade upplåsningen… jag får ingen wi-fi – kontakt. Har du något förslag på det problemet?

  JB

 23. JB skrev:

  AB, glöm det. Jag startade om iPhonen och kontakt var upprättad. Ska inte tjôta mer. Tack igen för enkla men bra tips.

  JB

 24. JB skrev:

  Lovade inget mer tjôt, men är tvungen att fråga, och nu är det bara kosmetiskt, hur får jag fart på anteckningar-funktionen, kan varken skiva dit nya eller radera gamla från ”1.1.4-tiden” som kom med säkertskopieringen.

  JB

 25. Hamp skrev:

  Tja! jag har en iPhone 3G som behöver låsas upp, då till problemet: Min poweknapp har lagt av helt, någon som vet hur jag ska kunna låsa upp den ändå?

  Mvh Hamp

 26. Pirni.se » Blog Archive » Jailbreak av iPhone os 3.0 skrev:

  […] Guide till jailbreak/upplåsning av 3.0 […]

 27. Björn skrev:

  Hej! jag låste upp min iphone 3g med snowbreeze och allt verkade går bra..men kan inte ta emot samtal eller sms nu efteråt. att ringa och surfa på nätet går, inga problem.. har någon haft eller sett samma problem?