Guide: Enkel upplåsning på Mac med iJailbreak

Av Adrian Bengtson, onsdag 13 februari 2008

Egentligen är det hopplöst att försöka skriva en guiden just nu, när det händer så mycket samtidigt, risken är stor att den är inaktuell efter några dagar. Men jag ville ändå tipsa alla Macanvändare om iJailbreak som gör processen att låsa upp nya (”OOB”) 1.1.2- och 1.1.3-telefoner väldigt enkel. iJailbreak är egentligen bara ett grafiskt skal till ZiPhone (som i sin tur använder sig av Geohots ”gunlock”), men som sådant fungerar det mycket bra.

Denna guide gäller för aktivering, jailbreak och upplåsning av telefoner med bootloader 4.6 – dvs de som kallas OOB 1.1.2 och OOB 1.1.3 – med progammet iJailBreak i Mac OS X.

iJailbreak fungerar också för enbart aktivering och jailbreak av telefoner med bootloader 3.9, men det handlar inte denna guide om.

Som vanligt gör du allting på egen risk, vi garanterar inte att du får lyckat resultat. Tänk också på att du förlorar garantin när du låser upp telefonen.

Förutsättningar: En ny eller återställd iPhone 1.1.2 eller 1.1.3 med den nya bootloadern, dvs OOB 1.1.2 eller OOB 1.1.3.

Målet: En iPhone 1.1.3, upplåst och färdig att användas i svenska nät.

Verktyg: Mac OS X 10.4 (går antagligen lika bra med 10.5), iTunes 7.6, iJailBreak (testat med version 0.5.2).

Innan du börjar

Innan du kör denna typ av upplåsning ska du veta att detta är ganska nytt och otestat fortfarande. Det verkar fungera, men det finns inga garantier för att de fungerar bra på längre sikt. Denna upplåsning kommer även att nedgradera baseband från den version som tillhör 1.1.3 till den version som tillhör 1.1.2 (det krävs för att lyckas med upplåsningen).

När vi testat detta (på flera telefoner) har vi genomgående haft original-SIM-kortet i telefonen, det från AT&T. Det går säkert utmärkt med svenska SIM-kort också, men vi har inte testat det.

Förberedelse: Uppdatera till 1.1.3 (om du kör 1.1.2).

Om du har en OOB 1.1.3 kan du hoppa över förberedelsen. Om du har en OOB 1.1.2 ska du uppgradera den till 1.1.3 först enligt rekommendationerna. Har du aldrig aktiverat den kan du dock inte uppdatera den med iTunes på normalt sätt. Därför behöver du göra följande i så fall.

 1. Ladda ner firmware 1.1.3 härifrån. Packa inte upp det, ta bort .zip i slutet om det står det, så filen bara heter ”.ipsw” i slutet. (Om Safari packar upp filen automatiskt, ladda ner med Firefox istället eller slå av Öppna ”säkra” filer efter hämtning i inställningarna.)
 2. Anslut din telefon till din dator.
 3. Starta iTunes. iTunes säger att den behöver aktiveras, strunta i det.
 4. Håll inne Home och Sleep på din iPhone tills den startar om och du ser Apple-loggan, då ska du släppa Sleep men fortsätta hålla inne Home.
 5. Nu ska telefonen vara i återställningsläge, vilket iTunes kommer att säga till dig. Nu kan du hålla nere alt (eller shift om du kör Windows – men då är denna guide inget för dig) och klicka på Återställ i iTunes, så att du får välja firmware-filen du laddade ner i punkt 1.
 6. iTunes kommer nu att återställa telefonen till 1.1.3 och efter det är du reda för att fortsätta.

Aktivering, jailbreak och upplåsning med iJailbreak

 1. Anslut din telefon till iTunes. Eftersom den inte är aktiverad kommer iTunes att säga att den behöver aktiveras, men det ska du förstås inte göra. Vi behöver bara para ihop telefonen med iTunes innan vi går vidare.
 2. Avsluta iTunes.
 3. Ladda ner iJailBreak via hemsidan och packa upp det.
 4. Starta iJailBreak.
 5. Klicka på den gröna Jailbreak-knappen.
 6. iJailbreak kommer att detektera att du har en 1.1.3-telefon och fråga om du vill bara göra jailbreak eller både jailbreak och unlock. Välj Unlock.
 7. Processen tar ungefär 2 minuter, på telefonens skärm syns massa text.
 8. När processen är klar startas telefonen om och den är aktiverad, jailbreakad och upplåst!

Efterarbete

Det kan vara lämpligt att gå in i Installer och kolla att den är uppdaterat. Därefter är SwePhone ett naturligt steg, följ steg 6 i den här guiden för att lägga till SwePhone (men välj förstås SwePhone för 1.1.3).

Om du inte installerar SwePhone måste du fixa en bugg som annars kommer att krascha telefonprogrammet och SMS-programmet, antingen genom iWorld (sägs vara sämre) eller PhoneNumber Dynamic Library, se steg 4 i samma guide. Eftersom SwePhone innehåller PNDL behövs det inte om du lägger in hela SwePhone.

Lokaliseringsfunktionen i Google Maps kommer inte att fungera pga av att det är ”fel” baseband efter uppdateringen, tror det finns förslag på lösning på nätet, men när detta skrivs har jag inte hunnit sätta mig in i det.

/Adrian

Gillar du guiderna? Visa din uppskattning.

61 kommentarer till “Guide: Enkel upplåsning på Mac med iJailbreak”

 1. Rebwar skrev:

  Hej;

  Jag har uppgraderat min iphone till 1.1.3 och allting funkar perfekt. Jag behöver vissa program som tyvärr inte funkar med 1.1.3. Min fråga är om jag kan nedgradera till 1.1.2 ytan risk och utan att gå tillbaka till 1.1.1 och köra hela pruceduren igen.

  Tack på förhand!

 2. Mannen skrev:

  Finns det någon risk med att uppdatera en 1.1.2 till en 1.1.3?

 3. Mannen skrev:

  Svar snälla.

 4. Jurist student skrev:

  Lagligt.

  Som slutavnändare av telefonen kan man göra precis vad man vill med den. Hacka den så mycket man vill etc. Däremot är det inte tillåtet för näringsidkare att ändra i telefonen för att sälja den vidare, det är inte ens tillåtet att sälja vidare telefoner som är importerade utanför EU, eftersom det är varumärkesintrång på Apple. Alla ni som säljer importerade telefoner utanför EU eller hackade telefoner på blocket etc. får räkna med risken att apples advokater sitter och samlar bevis för att lägga fram en fet skadeståndstalan. Då skall ni genmäla till EU kommissionen eftersom apple i sin tur ligger mycket illa till vad det gäller brott mot EU:s regler om konkurrenshinder som i slutändan drabbar konsumenterna dvs. priset på telefonen blir oskäligt högt eftersom Apples affärsmodell går ut på att ha ensamåterförsäljare.

 5. adja skrev:

  hej,

  jag köpte en (iphone 1.1.2 oob 4.6 samt stealthsim) och har fått att vara perfekt att fungera med hjälp av (http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=461) sen uppdaterat till 1.1.3 via itunes, då min mobil dög som liggar med en stealthsim hemma o villar..

  efter några dagar köpte en till med samma kort o funkade bra sen ville uppdatera till (1.1.3) med hjälp av (http://iclarified.com/entry/index.php?enid=604) som fungerade helt utmärk tills sista steg, som säger att det kan ta några minuter. men för mig det tåg evighet o funkade inte ett fel har uppstött o ska återställa till fabriksnya inställningarna… jag var tvungen o göra de….

  nu båda telefoner ligger hemma o de går inte längre att ner eller upp gradera…. snälla om nån kan hjälpa till blir jag tacksam…jag har HP dator o kör windows xp. om ni skriver till min mail blir mkt bättre…adja1976@msn.com….hälsningar/adam

 6. Henrik skrev:

  hej. jag åker till usa i veckan och tänker köpa en iphone! Jsg har ingen aning om versioner i de nya, så jag bara undrar om jag kommer att kunna låsa upp och få att funka med telenor..

  vad säger ni?

 7. kristoffer skrev:

  hej.

  jag gjorde uppdateringen enligt ovan för några dagar sedan. har sedan dess haft problem med att ljudet slutar fungera, dels att det ej går att spela musik. har innan löst det med att ”återställa inställningar” och så har det funkat igen, men idag när samma problem uppstod så funkade inte att ”återställa” heller.. nån som har lösningen på buggen?

 8. adja skrev:

  jag fick hjälp av en vän…mina tel fungerar igen…

 9. Linda skrev:

  Hjälp, jag blir alldeles snurrig av all info…

  Kan ngn vänlig själ hjälpa mig ”låsa upp” min 112 oob?????

  Jag betalar gärna!!!!

  Mvh Linda

 10. Adrian Bengtson skrev:

  Linda: Kolla in vår iPhone-assistans, det kanske kan vara något för dig.

 11. Oliwer skrev:

  Hej,

  Jag skulle behöva iJailbreak. Det går visst inte att ladda ner från http://www.ijailbreak.com.

  Någon som har ett annat förslag?

  Tack på förhand!