Guide: 1.1.1 till 1.1.2 – uppdatering och upplåsning

Av Adrian Bengtson, måndag 14 januari 2008

Detta är en guide för att uppdatera en 1.1.1-telefon till 1.1.2 och låsa upp den. Guiden gäller bara för gamla 1.1.1-telefoner (och äldre), har man en ny 1.1.2-telefon (med nya bootloadern) finns det forfarande inget sätt att låsa upp den med mjukvara.

Uppdatering 12 februari: Det går numera att låsa upp de nya telefonerna med mjukvara. Se mer här. Den upplåsning som finns i denna guide är dock bara för gamla telefoner.

Har man idag en upplåst 1.1.1-telefon som fungerar bra finns det inga tunga skäl att uppdatera till 1.1.2. Den här sidan har en lista över nyheterna i 1.1.2, det intressantaste är att telefonen upplevs lite snabbare, batteriet sparas bättre och att man kan ta emot SMS från avsändare med bokstäver istället för nummer (något som kräver en SMS-fix för att fungera under 1.1.1).

Som vanligt gör du allting på egen risk, vi garanterar inte att du får lyckat resultat. Tänk också på att du förlorar garantin när du låser upp telefonen.

Förutsättningar: En iPhone 1.1.1, med den gamla bootloadern (dvs telefonen köptes före 1.1.2-telefonerna kom ut).

Målet: En iPhone 1.1.2, upplåst och färdig att användas i svenska nät.

Verktyg: Ett fungerande trådlöst nätverk, iTunes 7.5, jailbreak för 1.1.2 (se nedladdningslänk under steg 3:2).

Innan du börjar

Generellt sett ska allt icke-hack i telefonen överleva en uppdatering, dvs bilder, musik, senaste samtal, kontakter, SMS osv. Men det kan ändå vara bra att kolla att iTunes har tagit en aktuell backup. Normalt sett tas backup när man synkroniserar telfonen med iTunes. Under Inställningar -> Synkronisering i iTunes 7.5 kan man se precis när senaste backupen togs. Om något går snett och du behöver återställa telefonen kan iTunes lägga tillbaka denna backup.

Det kan också vara en god idé att avinstallera program i Installer före uppdateringen, speciellt om du har installerat många program. Alla program kommer ändå att försvinna i samband med uppdateringen, vilket kan förvirra Installer.

Steg 1: Förberedelse med OktoPrep

Före vi uppdaterar till 1.1.2 måste vi installera OktoPrep, ett verktyg som gör det möjligt att aktivera och jailbreaka telefonen efter uppdateringen.

 1. Starta Installer och installera OktoPrep, finns under Install -> Tweaks (1.1.1) -> OktoPrep.
 2. Avsluta Installer genom att tryck på Home-knappen.

Steg 2: Uppdatering till 1.1.2

Nästa steg är att låta iTunes uppdatera telefonen till 1.1.2. Se till att göra rätt under punkt 4 så du inte uppdaterar till 1.1.3!

 1. Ladda ner firmware 1.1.2 här. Packa inte upp filen (ladda ner med Firefox ifall Safari packar upp filen automatiskt).
 2. Om filen har .zip i slutet ska du ta bort, så du har en fil som heter iPhone1,1_1.1.2_3B48b_Restore.ipsw
 3. Anslut telefonen till iTunes.
 4. Markera telefonen och håll inne alt (Mac) eller shift (Windows) och klicka på Uppdatera-knappen. Du får nu upp en dialogruta där du ska leta reda på filen du just laddade ner och välja den. Varning! Om du inte håller inne rätt knapp kommer telefonen att uppdateras till 1.1.3 och då blir den låst och då går den inte att låsa upp igen (än så länge).
 5. iTunes genomför nu uppdateringen, det tar 5-10 minuter ungefär.
 6. När processen är klar kommer aktiveringsrutan upp i iTunes och på telefonen visas bara en bild av att den måste anslutas till iTunes. Det är precis som det ska.

Steg 3: Aktivering och jailbreak av 1.1.2

I detta steg laddar vi ner och kör programmet som genomför aktiveringen och jailbreak av 1.1.2. Detta program förutsätter att vi installerade OktoPrep (se steg 1) före uppdateringen till 1.1.2. Programmet vi laddar ner kommer att genomföra aktivering, jailbreak och även lägga in Installer så man kan fortsätta installera andra program.

 1. Avsluta iTunes.
 2. Ladda ner 1.1.2-jailbreak.zip från denna sida.
 3. Packa upp 1.1.2-jailbreak.zip
 4. Om du kör Mac OS X: Dubbelklicka på jailbreak.jar för att starta programmet. Om du kör Windows, dubbelklicka på windows.bat (om inget händer i Windows så saknas Java Runtime Environment, se mer under steg 4 i denna guide i så fall).
 5. Detta program ger möjligheten att installera SSH i samma process (det går dock utmärkt att installera i efterhand i Installer). Om man installerar SSH är det rekommenderat att man också byter root-lösenordet.
 6. Klicka på Jailbreak!-knappen för att påbörja processen. Denna process tar några minuter och när den är över får du ett meddelande om att det gick bra och att telefonen kommer att starta om sig själv några gånger.
 7. När telefonen slutat starta om sig är den aktiverad och jailbreakad.

  Uppdatering 5 februari: Om den inte startar om sig och blir automatiskt aktiverad, testa att avsluta iTunes och köra senaste iNdependence (om du kör Mac), då tas telefonen ur aktiveringsläget. Du behöver alltså bara ha igång iNdependence en stund, utan att göra något. Kanske får du ett meddelande av något slag och kanske startar telefonen om efter det. Sen är den aktiverat automagiskt. Har inte testat, men det kan fungera likadant med iBrickr för Windows.

 8. Det är inte nödvändigt, men det kan vara bra att ansluta telefonen till iTunes igen och kolla så att iTunes hittar telefonen och att versionsnumret (1.1.2) är rätt.

Steg 4 – alt 0: Hoppa över steg 4 med SwePhone

Uppdatering 5 februari: Sedan guiden skrevs första gången har vi lagt in PhoneNumber Dynamic Library i SwePhone! Det betyder att man helt kan hoppa över steg 4 om man ändå tänker installera SwePhone. Gå vidare till steg 5 och därefter steg 6.

Steg 4 – alt 1: Fix för svenska SIM-kort med iWorld

Det finns en bugg i 1.1.2 som gör att telefonen inte kommer att kunna fungera som telefon i Sverige med svenska SIM-kort. Denna bugg är enkel att fixa med iWorld, dock påstås det vara en sämre lösning, därför finns det ett alternativ som är krångligare, men sägs vara bättre. Därför kan man genomföra steg 4 på två olika sätt.

iWorld verkar fungera i Sverige med svensk operatör, men vad som händer när man tar telefonen utomlands är okänt. Här är i alla fall stegen som behövs för att genomföra iWorld-lösningen:

 1. Starta Installer (och uppdatera det om det behövs).
 2. Under Install -> Tweaks (1.1.2) finns ett paket som heter iWorld. Installera det.
 3. Avsluta Installer genom att trycka på Home-knappen.
 4. Nu finns ett program som heter iWorld på telefonens startsida. Starta iWorld.
 5. Välj Sweden som land. Det tar några sekunder, sedan kommer det upp en ruta som säger att det gick bra och att telefonen nu kommer att startas om.
 6. När telefonen startats om är allting klart. Om du inte tänker byta land kan du avinstallera iWorld i Installer.

Steg 4 – alt 2: Fix för svenska SIM-kort med PhoneNumber Dynamic Library

Detta guide skrev från början bara med iWorld-lösningen och utifrån mina tester fungerar iWorlds lösning. Det hävdas dock i forum att iWorlds lösning är ett fult hack som inte är bra (t.ex. här och här) och att andra lösningar är bättre.

En sådan lösning är PhoneNumber Dynamic Library som finns att ladda ner här. I readme-filen finns instruktioner för installation, men detta kräver att man har SSH installerat och vet hur man ansluter till telefonen med ett SFTP-program och lägger in filer manuellt. Om du kan detta är det nog en bättre lösning.

iClarified har en utförlig guide för Mac för hur man installerar PhoneNumber Dynamic Library som kan vara värt att kolla in.

Steg 5: Upplåsning med anySIM

Nu är telefonen klar att låsas upp med den speciella version av anySIM som låser upp 1.1.2-telefoner. Om du inte hittar anySIM 1.2.1u i Installer kan det vara bra om du installerar om Community Sources genom att först avinstallera och sen installera det igen.

 1. Sätt Auto-Lock till Never (Settings -> General -> Auto-Lock).
 2. Starta Installer och installera BSD Subsystem (Install -> System -> BSD Subsystem).
 3. Installera anySIM 1.2.1u (Install -> Utilities -> anySIM 1.2.1u).
 4. Avsluta Installer genom att trycka på Home-knappen.
 5. Nu finns anySIM som program på telefonens startsida.
 6. Öppna Settings och slå på Airplane Mode. Detta är ett viktigt steg, glöm inte det, annars kommer telefonen att låsa sig!
 7. Gå tillbaka till startsidan (med Home-knappen) och starta anySIM.
 8. anySIM påminner om att man ska ha sitt nya SIM-kort i, men jag har testat med AT&T-kortet och det gick också bra.
 9. Dra i slajdern slide to unlock.
 10. Scrolla ner till knappen Ok, Unlock My Phone och klicka på den för att starta upplåsningsprocessen. Denna process kommer att ta ungefär fem minuter. Håll tummarna 🙂
 11. Går allt som det ska får du Unlock Sucelssful!
 12. Slå av Airplane Mode i Settings.
 13. Starta om telefonen (stäng av den genom att hålla inne sleep tills du får upp slide to power off och starta den igen).
 14. Stoppa i ditt nya SIM-kort (om du inte redan hade det i telefonen) och testa. Förhoppningsvis fungerar det utmärkt och du har en upplåst 1.1.2-telefon i din hand. Grattis!
 15. Nu behöver du inte längre anySIM, avinstallera det i Installer under Uninstall.

Steg 6: Installation av SwePhone för 1.1.2

Om du vill kan du installera SwePhone nu. Annars är du klar.

 1. Se till att telefonen har kontakt med ditt trådlösa nät.
 2. Starta Installer.
 3. Klicka på Sources längst nere till höger.
 4. Klicka på Edit uppe till höger.
 5. Klicka på Add uppe till vänster.
 6. Fyll i https://www.ifun.se/swe och klicka på OK.
 7. När det är installerat, klicka på Done uppe till höger.
 8. Klicka på Install nere till vänster.
 9. Välj SwePhone (1.1.2).
 10. Här kan du nu välja tre stycken delar av SwePhone: Svenska menyer, Svenska nummer och Svenska ordlistor.
 11. Installera alla eller delar av SwePhone utifrån dina önskemål och starta om telefonen.
 12. Efter installationen, gå till startläget (med Home-knappen) och välj Settings -> General -> International. I dagsläget dyker detta menyval bara upp om du installerat Svenska menyer.

 13. Välj Sweden under Region Format -> Swedish och gå tillbaka till International.
 14. Välj Svenska som språk under Language och klicka på Done.
 15. Nu har du en SwePhone!
 16. Glöm inte att du gärna får donera till SwePhone om du gillar det.

Hoppas detta fungerade. Jag har personligen testat detta och det har fungerat bra för mig. Jag garanterar inte att det fungerar för dig och vi på iFun kan inte ge support på frågor som ställs i kommentarerna utan rekommenderar forumet 99.se/iphone för den som behöver hjälp. Hittar du däremot fel i guiden tar jag gärna emot dom i kommentarerna så jag kan korrigera felen.

Om ni vill visa uppskattning på ett mer konkret sett får ni gärna donera.

Denna guide uppdaterades senast 12 februari 2008.

/Adrian

165 kommentarer till “Guide: 1.1.1 till 1.1.2 – uppdatering och upplåsning”

 1. Anders skrev:

  Har ett stort problem. Jag köpte en upplåst 1.0.2 där allt funkade bra med mitt Comviq-kort. Sen följde jag 3 guider här för att komma upp till 1.1.2. Allt funkade bra fram till sista steget då det inte funkade att låsa upp den med Anysim. Jag tänkte att jag skulle nedgradera den för att göra ett nytt försök och efter att ha letat info om hur man gör laddade jag ner Ibrickr v0.91 för att nedgradera med. Resultatet blev katastrofalt. Ibrickr sa att jag skulle vänta 3 – 4 minuter, varpå massa kod började rulla snabbt i iphone-displayen. Sen startade den om och samma kod (såg ut att vara samma, svårt att se när det rullar så snabbt) kom tillbaka. Det här upprepade sig i 15 minuter, varpå jag avbröt. När jag nu försöker göra en restore i ITunes så kommer jag fram till steget ”Återställer fast Iphone-programvara”, sen får jag felmeddelandet ”Iphone-enheten Iphone kunde inte återställas. Ett okänt fel uppstod (1015)”

  Långt inlägg, hoppas någon förstod och har något tips.

 2. Andreas skrev:

  ingen fara bara ignorera Felmeddelandet. Ladda sen ner den senaste versionen av Itunes om du inte redan har det och återställ till 1.1.1 och sen följ guiden inne på Ifun. slå sedan *3001#12345#* för att kolla vilken version du har på basebandet ! antagligen kommer det stå Baseband 04.02.13_G

  vilket är samma som ett baseband från 1.1.2an efter som du uppdaterade till den. När du kört klart guiden på ifun och fått iphonen jailbreakad måste du gå in i installern och installera basband downgrader och köra den för annars kommer inte anysin att fungera. Efter du nedgraderat basbande tror ja att du måste återställa till 1.1.1 igen och då kommer du inte få något felmeddelande 1015 och nsen e d bara att låsa upp telefonen en gång.

 3. Anders skrev:

  Andreas:

  Tack!

  Nu har jag dock problemet att det inte händer något när jag försöker installera Baseband Downgrader i Installer. Det verkar vara något skumt med Installer, jag kan inte ladda ner något annat heller och jag har full Wifi-täckning.

 4. Anders skrev:

  Kan tillägga att jag kan surfa i Safari utan problem.

 5. Andreas skrev:

  Ander:

  Testa om du kan installera BSD Subsystem! om det går testa att köra basebanddowngrader igen.

 6. Anders skrev:

  Andreas:

  Nä, jag kan inte installera någonting alls. Status-baren börjar aldrig röra sig och efter ett tag står det ”Error. Package download failed: timed out!” Däremot kan jag refresha sources.

  En annan skum sak är att när jag startar om telefonen så hamnar den i återställningsläge och jag måste köra iPhuc för att ta den ur det läget.

  Har prövat att återställa 1.1.1 igen men det blev ingen skillnad.

 7. Anders skrev:

  Ok, efter att ha suttit och testat en massa i installer så verkar det som att vissa saker faktiskt går att installera. Dock inte Baseband Downgrader…. Antar att det måste vara ett fel med den servern då. Jag får väl helt enkelt vänta ett tag.

 8. Xell83 skrev:

  Hej har jailbreakat samt aktiverat min 1.1.2oob 4.6 samt stelhtsim, men nu har den ballat ur,jag har inget nät på den samt att ja inte kan refresh sources eller installera några packeges för att den hittar inte Host. hur ska ja gå till väga? snälla hjälp

 9. adja1976 skrev:

  hej, jag köpte en (1.1.2) och har fått att vara perfekt att fungera med hjälp av (http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=461) sen uppdaterat till 1.1.3 via itunes, då min mobil dög som liggar med en stealthsim hemma o villar..efter några dagar köpte en tillmed samma kort o funkade bra sen ville uppdatera till (1.1.3) med hjälp av (http://iclarified.com/entry/index.php?enid=604)som fungerade helt utmärk tills sista steg, som säger att det kan ta några minuter. men för mig det tåg evighet o funkade inte ett fel har uppstött o ska återställa till fabriksnya inställningarna… jag var tvungen o göra de….nu båda telefoner ligger hemma o de går inte längre att ner eller upp gradera…. snälla om nån kan hjälpa till blir jag tacksam….om ni skriver tillmin mail blir mkt bättre…adja1976@msn.com….hälsningar/adam

 10. adja1976 skrev:

  mina iphone e 1.1.2oob 4.6 samt stealthsim

 11. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Guide: Enkel upplåsning på Mac med iJailbreak skrev:

  […] in i Installer och kolla att den är uppdaterat. Därefter är SwePhone ett naturligt steg, följ steg 6 i den här guiden för att lägga till SwePhone (men välj förstås SwePhone för […]

 12. adja1976 skrev:

  ingen som kan hjälpa?????!!!!!!

 13. annie skrev:

  Hej. ja kan absolut inget om datorer o mobiler. Men nu har ja en iphone iallafall.

  Mitt första problem är att jag inte fattar var ”instaler” är? på datan? i telefonen?

 14. mongun skrev:

  Hej, forsøker hitta isms, vart ligger den? Hittar inte den i installer.. Er den bra? Tenker, om man vil skicka vidare sms?

 15. mongun skrev:

  och funkar det med 1.1.4??