Firmware 2.2 släppt – vänta om du hackat din iPhone

Av Adrian Bengtson, fredag 21 november 2008

Ryktena om att 2.2 skulle komma idag stämde, Apple har nu släppt firmware 2.2 för iPhone. Först och främst en varning till alla som har hackat/låst upp sin iPhone: Uppdatera INTE för innan ni läst mer om konsekvenserna! Mer om detta lite längre ner.

Nyheterna i 2.2

Detta är nyheterna i 2.2 enligt Apple:

 • Förbättringar av Kartor
 • Googles gatuvy
 • Färdvägar för lokaltrafik samt promenadbeskrivningar
 • Visning av adresser vid nålmarkeringar
 • Delning av positionsinformation via e-post
 • Bättre samtalskoppling och anslutning
 • Förbättringar av Mail
 • Förbättringar av schemalagd hämtning av e-post
 • Förbättrad formatering av HTML-e-post i breda format
 • Podcaster finns tillgängliga för hämtning med iTunes-programmet (via Wi-Fi och mobilnät)
 • Förbättrad stabilitet och hastighet i Safari
 • Bättre ljudkvalitet på visuella röstmeddelanden
 • Med hemknappen nås den första hemskärmen från alla hemskärmar
 • Inställningar för att aktivera och stänga av autokorrigering i tangentbordsinställningarna

Utöver detta har MacRumors noterat några fler förändringar.

Varning till alla med upplåsta/hackade telefoner

Enligt iPhone Dev Team är ska man INTE uppdatera till 2.2 i dagsläget om man förlitar sig på deras metoder för att aktivera och utföra jailbreak på telefonen.

Dev Team skriver på sin hemsida att upplåsningar gjorda med pwnage-metoden (PwnageTool, WinPwn, QuickPwn) överlever uppdateringen, men att aktiveringen försvinner. Och utan aktivering går det inte att använda iPhone 2G i Sverige. (Har man iPhone 3G med Telia sker aktiveringen på normalt sätt.)

Uppdatering: Ovanstående stämmer inte helt. Om man har en iPhone 2G som är upplåst som 2.0 eller 2.1 så går det enligt uppgift att uppdatera till 2.2 i iTunes utan att aktiveringen försvinner, men om man återställer till 2.2 försvinner den.

Dev Team har en lista på sin hemsida över vad firmware 2.2 innebär, här är några av de viktigaste punkterna:

 • Varken PwnageTool eller QuickPwn stödjer 2.2 i dagsläget. De jobbar på detta, men har inget klart ännu och innan de uppdaterat verktygen är det viktigt att inte uppdatera.
 • Om man återställer till 2.2 försvinner aktiveringen. Däremot ska den enligt uppgift överleva en uppdatering. Alla som använder iPhone 2G i Sverige behöver denna aktivering utöver upplåsningen.
 • Alla program installerade tack vare jailbreak (dvs inte genom App Store) slutar fungera om man uppdaterar till 2.2 eftersom jailbreak försvinner vid uppdateringen.
 • De som använder SIM-kortslösningar för att låsa upp iPhone 3G likt den vi skrivit om tidigare ska INTE uppdatera eftersom det finns uppgifter om att det slutar fungera när man uppdater till 2.2.

Så slutsatsen är: Vänta med 2.2 tills Dev Team uppdaterat sina verktyg om du använt dessa för att aktivera/låsa upp din iPhone. Om du har iPhone 2G kan du uppdatera och bara förlora jailbreak, men du kan därefter inte återställa telefonen, så det kan vara lika bra att vänta lite.

Om du däremot använder iPhone 3G med Telia och tänker fortsätta med det behöver du inte bry dig om dessa varningar.

iTunes har även uppdaterats till 8.0.2 i samband med detta, men det ska inte ställa till med några större problem enligt kommentarer på nätet.

Som vanligt tar vi gärna emot era erfarenheter och kommentarer.

22 kommentarer till “Firmware 2.2 släppt – vänta om du hackat din iPhone”

 1. Norpan skrev:

  Ska bli kul & se när 3g soft unlock kommer snart;)
  PS Någon som har koll på om Telia kommer att intrudusera visual voicemail snart? annars skall jag låsa upp och anbvända tele2….

 2. Fabian skrev:

  För oss podcaster beroende: någon som vet om uppdateringen möjliggör automatisk hämtning av podcaster utan synkning med itunes? Av dem information jag sett befarar jag att det måste göras manuellt i itunes-appen…

 3. Jonas skrev:

  Jag blir så trött på att det ska ta en halv evighet att jobba med iTunes i Windows. Att det dessutom ska ta runt 45 minuter att göra en säkerhetskopiering + uppdatering av iPhonen kan få mig att vilja slänga allt i sjön. Har detta att göra med Windows, eller är det bara allmänt skitslött att säkerhetskopiera/uppdatera iPhone?

 4. cptslow skrev:

  Jag har en iPhone 3G med telia som är jailbreakad, vågar jag uppdatera om jag inte bryr mig om jailbreaken eller kan något gå sönder med telefonen? D.v.s. det spelar ingen roll att min jailbreak, jag använder ändå inga program från cydia eller installer.

 5. johanna skrev:

  jag är lite ny med det här med iphone, men surfar man gratis med Wi-Fi??? och kan man ringa med också????

 6. Norpan skrev:

  @Jonas: För mig tar det aldrig längre än några minuter att synka min iPhone (mellan 1-5min) inklusive backup. Jag har en MacBook Air, och iPhone 3g. Tror att iTunes körs sämre på Windows än mac.

  @cptslow: Om du inte använder något jailbreakat program, så kan du bara uppdatera lugnt i iTunes. Om du inom den närmaste framtiden vill låsa upp din 3G så bör du vänta tills iPhone-dev team säger att det går. (blog.iphone-dev.org)

 7. Adrian Bengtson skrev:

  Håller med Norpan i båda svaren.

  När det gäller backuptider så kunde det ta en himla tid under 2.0 (timmar i vissa extremfall) men i 2.1 blev tiden för säkerhetskopieringen mycket kortare så vitt jag vet.

 8. Patrik Lidberg skrev:

  jag uppdatera tjejs 2g (har 3g själv) och det gick utan problem

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Patrik Lindberg: Det lät intressant, så påståendet om att aktiveringen skulle försvinna stämmer inte, menar du?

 10. Daniel skrev:

  Uppdatera verkar fungera, det är restore som inte fungerar, enligt dev team…

  ”2G (1st gen) iPhone users who cannot wait for the new PwnageTool or QuickPwn can safely “Update” to 2.2 using iTunes, this will preserve the existing activation. However “restoring” to 2.2 using iTunes will return the iPhone to the unactivated state. If you are in any doubt just wait. NB: This works for 2G ONLY.”

 11. Jonas skrev:

  Fungerar fint med Comviq + 1st gen Iphone. Activation finns kvar

 12. Adrian Bengtson skrev:

  Daniel: Ah, tack, det förklarar saken, ska uppdatera artikeln.

 13. Bozman skrev:

  Är det någon som vet hur fungerar kartorna med lokaltrafik? i min telefon går det inte att aktivera den knappen

 14. Jeppe skrev:

  Kan jag återställa mmin 3g till 2.1 igen?? Hur isåfall??

 15. Jeppe skrev:

  Jag klantade till det , igen. Har en telialåst Iphone med ett sim unlock och kör tele2. Alltså inte jailbreakad. Uppdaterade av bara farten och nu funkar det ju inte. Går det att få tillbaka 2.1 igen??

 16. BoFLodin skrev:

  Jonas,

  45 min för en säkerhetskopiering är ovanligt lång tid. För mig tar det nån minut under Windows Vista så itunes är så pass bra att det funkar felfritt under Windows trots att det är ett begränsat överskattat skitprogram.

 17. hampus skrev:

  JEPPE, jag gjorde precis samma sak…..har telialåst och kör ismartsim med tele2 som operatör…..råkade jävligt idiotiskt uppdatera från 2.1 till 2.2 och måste på något sätt komma tillbaks till 2.1 hur kan man göra…ladda ner 2.1, återställa och köra 2.1 igen? snälla svara eller spekulera ni som vet

 18. Peter skrev:

  Det går tyvärr inte att ångra installationen av 2.2. Bara och vänta och hoppas på att dom löser det snart. Själv fick jag gå o skaffa ett kontantkort på telia..

 19. Anton Löf skrev:

  Även jag kan bekräfta att man absolut inte ska uppdatera sin iPhone 3g till den nya 2.2 firmware, då smartphone SIM lösningen helt slutar att fungera. Även om man downgradear sin iphone igen till 2.1 så kommer inte lösningen att fungera då Basebandet i luren fortfarande är 2.2, För er som likt mig gjort detta misstag finns ändå hopp… Dvdirect och Mrgizmo.se får förmodligen in nya kort om en vecka eller så som klarar av 2.2 och även switch från flightmode av/på… http://www.i-smartphone.biz/

  Mvh Anton

 20. Jimmy skrev:

  Har ni problem med att köra quickpwn med de nya aluminium macarna testa att koppla till en annan usb kontakt, jag körde med en usb förgrenare då funkade det, annars hängde sig bara quickpwn och itunes kraschade med error (2001).

  Kanske jag som är efter, men det hjälper väl någon.

 21. Jimmy skrev:

  EDIT: kör iphone 2G

 22. Marlene skrev:

  hejsan
  Har kollat runt lite på olika kort som kan låsa upp min iphone och kollade lite extra på rebelsim no cut tänkte ge det en chans men såg på en sida att den finns i två versioner
  Önskad mjukvara:
  v51i- alla mobiler utom iphone 2.2
  v55i Beta- iphone 2.2/ 2.2.1

  Vilken ska man välja om man nu inte har använt sin iphone tidigare och vill ha ett kort som låser upp