Chatta med JiveTalk for iPhone

Av Adrian Bengtson, söndag 7 oktober 2007

iphone-beejive-chat.pngFör den som vill vara online och kunna chatta på sin iPhone via till exempel MSN, ICQ, AIM, GoogleTalk mm har Beejive en användbar lösning som heter JiveTalk for iPhone. Det är ett mycket avancerat webbprogram vilket betyder att det körs i Safari i iPhone och inte kräver något hack för att fungera (det fungerar även på iPod touch).

Jag har testat JiveTalk for iPhone och tycker den fungerar oväntat bra, läs vidare för en utförlig rapport med tokmånga skärmbilder.

Det första man gör är att gå till iphone.beejive.com i Safari i iPhone. Då möts man av detta:

iphone-beejive-start.png

Klickar man på Get Started kommer man till första steget, att lägga till ett konto:

iphone-beejive-addaccount.png

Det första valet är vilken nätverk kontot tillhör. Beejive stödjer MSN, ICQ, AIM/iChat, GoogleTalk, MySpace IM, Jabber och Yahoo:

iphone-beejive-network.png

När man valt nätverk och fyllt i användarnamn och lösenord klickar man på Add och loggas in:

iphone-beejive-loggingin.png

När man är inloggad möts man av listan över kontakter. Överst visas vilket konto man är inloggad och därefter ens grupper av kontakter:

iphone-beejive-buddylistoneaccount.png

Om man klickar på en kontakt kommer man till ett tomt chattfönster (notera att det syns en liten annonslänk ovanför chatten):

iphone-beejive-emptychat.png

För att skriva ett meddelande klickar man på textfältet och får upp tangentbordet:

iphone-beejive-skriver.png

Sedan är det bara att skicka meddelandet och vänta på svar. Det ser ut ungefär som i Apples iChatprogram (eller för den delen som SMS-chatt i iPhone):

iphone-beejive-chat.png

Klickar man på kugghjulet uppe i listen får man upp inställningarna för chatten:

iphone-beejive-chatoptions.png

Det går bra att lägga till flera konton. Här har jag lagt till fyra konton totalt och är online med samtliga:

iphone-beejive-buddylistaccounts.png

Klickar man på Log Out får man upp en fråga om man vill logga ut från alla konton:

iphone-beejive-logout.png

När man loggat ut är man offline på alla konton. Det är såhär det ser ut när man kommer tillbaka iphone.beejive.com vid ett senare tillfälle:

iphone-beejive-offline.png

Kugghjulet uppe i listen tar en till inställningarna:

iphone-beejive-settingspart1.png

En av inställningarna är om man vill visa kontakter som är offline:

iphone-beejive-settings-hideoffline.png

Några fler inställningar:

iphone-beejive-settingspart2.png

Jag har testat Beejive och jag var imponerad över hur bra det fungerade för att vara ett webbprogram som alltså körs i Safari. Det blir förstås inte lika bra som ett riktigt program i iPhone, men det är nära. Exempel på nackdel med webbprogram: En gång råkade jag klicka på ladda om-symbolen vid adressraden och då laddades hela sidan om och jag var tvungen att logga in igen.

Om man tillåter Beejive att spara lösenorden går det mycket snabbt att logga in igen. Enligt hemsidan stödjer Beejive automatisk återkoppling ifall nätverkskontakten störs eller om man t.ex. får ett telefonsamtal. Man kan också redigera sina kontaktlistor och lägga till eller ta bort kontakter. All trafik genom luften är dessutom krypterad över en säker SSL-anslutning.

JiveTalk for iPhone är när detta skrivs i betaversion 0.9.0. Om en skarp version kommer att kosta pengar eller bara vara annonsfinansierad har jag inte lyckats hitta svar på. Men i dagsläget är det helt fritt att använda i alla fall.

Jag har även testat det på iPod touch och det fungerar lika bra där.

/Adrian Bengtson

12 kommentarer till “Chatta med JiveTalk for iPhone”

 1. Casper skrev:

  Jag kan bara hålla med om att appen fungerar mycket bra. Ett bra exempel på en applikation som faktiskt går att köra via nätet.

 2. mr mr skrev:

  Men visst finns det andra bra apps för just MSN till iPhonen? Apollo IM hörde jag något om, och det verkar endå vara det bästa, eller?

 3. Adrian skrev:

  SKulle inte IFun ha några Iphone mobiler som ni skulle sälja eller?

 4. Simon skrev:

  Upptäckte denna klienten i förrgår och nu skriver ni den här.

  Den är väldigt bra ja.. 🙂

  Ett annat alternativ är http://www.meebo.com/ som fungerar på samma sätt.. dock lite anorlunda/sämre kanske och ingen ”ad” längst upp.

  Adrian: Hade din fråga mycket med denna artikel att göra eller?

 5. Adrian Bengtson skrev:

  mr mr: Ja, Apollo har jag också hört andra nämna, det ska vara populärt. Det är ju ett riktigt program med de fördelar det innebär (men med nackdelen att det kräver en hackad 1.0.2-telefon).

  Adrian: Kolla länken ”Intresseamälan” uppe till höger under Kontaktinfo på förstasidan.

 6. mr mr aka Timeless skrev:

  Adrian Bengtson: jag får en på tisdag, kommer att testa olika apps, men just Apollo verkar värt. 🙂

  Även detta som visas här, men ett program känns mer stabilt.

 7. eddez skrev:

  Att man behöver en hackad 1.0.2-telefon är ingen nackdel eftersom det krävs i dagsläget för att kunna ha telefonen i sverige.

 8. Adrian Bengtson skrev:

  eddez: Sant, men det är ändå intressant med fungerande webbprogram också. Om inte annat så för de som vill vänta tills det kommer en svensk iPhone och köra den ohackad eller för de som redan idag köpt en iPod touch.

 9. eddez skrev:

  jodå, men själv tycker jag det känns bättre att ha ett native msn app ist för att köra en i mobile safari, tycker det är skumt att apple inte lagt in ett native im app redan från första början.

 10. Adrian Bengtson skrev:

  Jo, har man en hackad telefon är riktiga program i princip *alltid* en bättre lösning. Men JiveTalk var ovanligt bra för att inte vara riktigt program.

  Jag kan tänka mig att iChat (dvs AIM) kommer för iPhone från Apple någon gång i framtiden, men jag tror inte Apple lägger in en MSN-klient någonsin.

 11. vvvvvK skrev:

  min installer eller appstore fungerar inte jag kan inte ladda ner något program förrns när dem börjaratt installera så stänger sig installlern ner sig själv, jag kan varken uppdatera eller liknande, och när jag försöker att ”reinstall” installer under menyn ”uninstall” så står det att jag inte ahr tillräckligt mkt med minne fast än jag har ca 4 gb kvar, ngn som har något förslag/samma problem, skulle vara tacksam om ngn hörde av sig,

  mvh vk

 12. Gustav skrev:

  När man ska skicka sms inom sverige med jivetalk hur gör man då angånde riktnummer och sånt? plsss exempel.

  /Tack på förhand