Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen

Av Adrian Bengtson, tisdag 5 februari 2008

Bootloader, baseband, firmware, jailbreak, aktivering, upplåsning… det är många begrepp inom iPhone-världen som används flitigt, men kan ibland vara svåra att hålla isär. Läs vidare för en kortfattad genomgång av vad de olika begreppen egentligen betyder. Förhoppningsvis blir du lite klokare!

Uppdatering 5 mars: Uppdaterade artikeln för nyare info, framförallt kring stycket om bootloadern som numera går att nedgradera.

Uppdatering 7 april: Uppdaterade artikeln för Pwnage-projektet har ändrat på en del förutsättningar.

Firmware

Firmware är mjukvaran i telefonen. Operativsystemet, alla program osv.

Firmware uppdateras regelbundet av Apple. Har kommit ut i version 1.0.2, 1.1.1, 1.1.2, 1.1.3 och 1.1.4 sedan iPhone släpptes fram till idag. Kan uppgraderas och nedgraderas med iTunes. Innehåller buggfixar och nya funktioner.

Firmware förknippas med två begrepp: aktivering och jailbreak.

Aktivering krävs för att komma förbi kravet att ansluta till AT&T (eller annan Apple-godkänd operatör) och genomföra aktivering av abonnemang.

Jailbreak krävs för att lägga in egna program och ansluta till telefonen via t.ex. SSH.

Efter ett jailbreak är det vanligt att programmet Installer automatiskt läggs in i telefonen. Via Installer kan man sedan enkelt installera andra program och verktyg för telefonen, t.ex. SwePhone.

Baseband

Baseband är mjukvaran för modemchipet som styr radiodelen av telefon, dvs GSM/EDGE, wifi och bluetooth.

Baseband uppdateras vanligtvis i samband med firmware-uppdateringar. Har versionsnummer som ”04.03.13”. Ska egentligen inte gå att nedgradera eller hacka, men en bugg i bootloader 3.9 gjorde det möjligt ändå.

När man använder iTunes för att nedgradera firmware så försöker iTunes också installera medföljande baseband, men eftersom baseband normalt sett inte ska gå att nedgradera får man ett felmeddelande, något alla som nedgraderat firmware antagligen råkat ut för.

Baseband förknippas med ett begrepp: upplåsning.

Upplåsning syftar på tekniken att låsa upp iPhone så att den kan användas med t.ex. svenska GSM-operatörer. Upplåsning sker vanligtvis i baseband, t.ex. när man kör AnySIM för att låsa upp en telefon.

Bootloader

Bootloadern är den allra mest grundläggande programvaran i telefonen. Uppdateras inte.

Bootloadern var 3.9 i alla telefoner som såldes från 1.0.0 till 1.1.1. När 1.1.2-telefonerna kom ut så hade dom en ny bootloader, version 4.6. Denna bootloader finns även i telfonerna som säljs med 1.1.3 och 1.1.4 hittills. En gammal telefon med bootloader 3.9 uppdateras alltså inte till ny bootloader när man uppdaterar baseband och firmware med iTunes.

Den nya bootloadern förhindrade under en lång tid alla mjukvarulösningar för upplåsning. I februari 2008 hittade hackaren ”geohot” en lösning för mjukvaruupplåsning som alla väntade på. Hackaren ”Zibri” tog denna lösning och använde den i stt populära upplåsningsprogram ZiPhone.

Geohot hittade även en lösning för att nedgradera bootloader 4.6 till bootloader 3.9, något som ZiPhone 2.4 började använda. Detta gjorde det möjligt att i sin tur låsa upp alla baseband släppta hittills.

Nackdelen var att det sen inte gick att uppgradera bootloadern igen, om man skulle vilja det. Därför utvecklades en hackad bootloader (3.9FakeBlank) som gick att uppgradera.

När PwnageTool släpptes kom möjligheten att att fritt uppgradera och nedgradera bootloadern som man ville med programmet BootNeuter. PwnageTool arbetar på ett helt annat sätt än tidigare verktyg. Istället för att hacka telefonen direkt så hackas istället en nedladdad firmwarefil som sedan installeras på telefonen med iTunes. Jailbreak, aktivering och upplåsning är redan genomfört och telefonen är klar att användas med vilket SIM-kort som helst.

Simkortslösningar

StealthSIM, TurboSIM osv då? Detta är inget vi går in närmare på här. Generellt sett går alla simkortslösningar ut på att lura telefonen att tro att man har ett giltigt simkort (t.ex. AT&T). Det krävs fortfarande att man genomför aktivering och vanligtvis även jailbreak för att få det att fungera. En ändring i baseband för 1.1.3 (dvs baseband 04.03.13) har gjort att vissa (alla?) simkortslösningar inte fungerar längre.

I och med att mjukvaruupplåsningarna kom tillbaka dog allt intresse ut för simkortslösningarna. Men under flera månader – från att Apple släppte 1.1.2-telefonerna fram till geohot fixade mjukvaruupplåsning – var det enda sättet att ringa med valfritt simkort.

Skrivet av Adrian Bengtson

(Vill du visa uppskattning? Donation är ett bra sätt 😉

40 kommentarer till “Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen”

 1. Eva skrev:

  Tusen tack för den genomgången Adrian. Superbra, jag har aldrig lyckats förstå mig på dessa begrepp förut.

 2. Björnström skrev:

  Grymt bra – så vansinnigt många begrepp och det känns som att allting förändras hela tiden 🙂

 3. Mats skrev:

  Bra jobbat, riktigt knepigt att hålla reda på alla termer.

 4. Flaccid skrev:

  Väldigt bra…

  hoppas bara det kommer en mjukvaru-upplåsningsmetod till 1.1.2 snart…

 5. TomTom skrev:

  jag önskar dom kan låsa upp sim lock snart till 1.1.2. 04.02.13_G 😀

 6. Robin skrev:

  Gött adrian, du slängde in den här också. toppen! 🙂

  //R

 7. Orre skrev:

  Tusen tack, Adran!

 8. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Kolla bootloader-version enkelt skrev:

  […] « Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen […]

 9. Mikael Jansson skrev:

  Tom Tom: vad underlig fråga om m-firmware 04.02.13_G Jag kan ringa med min funkar helt ok. Även Youtube iTunes sms m.m. Jag kör med comviq kontant surfar på Wi-Fi hemma och ute.

  Vad har du för model som inte går att ringa med? när köptes den.

 10. mannen skrev:

  grym guide.

  skulle vilja veta var OTB å OOB osv verkligen betyder.

 11. Adrian Bengtson skrev:

  mannen: Det betyder båda samma sak, det är bara en smaksak vilka bokstäver man väljer att ta med. Både ”of” och ”the” brukar räknas bort ibland, därav att folk har räknat borta olika olika gånger.

  OTB = Out of The Box

  OOB = Out Of the Box

  Eller ”direkt ur kartongen” på svenska 🙂

 12. Philip skrev:

  Hej Adrian!

  Det två saker som förvirrar mig som jag inte lyckats hitta ett tillfredsställande svar på trots idogt letande. Vet inte om jag får lov att fråga här, men gör det ändå eftersom detta ändå verkar vara den mest passande tråden.

  1) Det snackas hela tiden om upplåsning av nya telefoner dvs med den nya 4.6 bootloadern och därmed möjlighet till begränsningslös användning av 1.1.3 firmwaren. Men för mig som har en gammal god 1.1.1 inköpttelefon, kan jag redan nu göra en ”safe” och ”enkel” uppdatering till 1.1.3 med möjlighet att använda mitt svenska sim kort osv?

  2) Har läst på flera ställen under de senaste månaderna att det kan vara negativt att uppdatera sitt iTunes. Har därför undvikit detta. Men nu ligger jag ganska många versioner efter och börjar bli sugen på att uppdatera. Vågar jag? Finns det några konsekvenser?

  Tack på förhand!

  //Philip

 13. Adrian Bengtson skrev:

  Philip:

  1) Du kan uppdatera på två olika sätt. Det enda är att göra en ”soft upgrade” där du bara uppdaterar till firmware 1.1.3 genom Installer. Det verkar fungera men har inte varit utan sina problem och generellt sett skulle jag undvika att köpa ett firmware med fel version av baseband (eftersom baseband är kvar i 1.1.2-versionen). Det andra sättet är att köpa nya anySIM som kan låsa upp baseband för 1.1.3. Det är lite krångligt för man går först upp till 1.1.3, sen ner till 1.1.1, upp till 1.1.2 och sen ”soft uppgrade” till 1.1.3. Sen kör man anySIM för 1.1.3 och låser upp den. Det ska också fungera, men folk har avrått från att använda detta utan istället vänta på en bättre version av anySIM för den som finns ute är ett fulhack typ. Men det verkar fungera också. Jag skulle dock vänta lite, jag har själv väntat med det.

  2) Jag har också sett sådana rapporter, men jag har inga större problem själv. Jag kör iTunes 7.6 och det har fungerat bra. Kör man Mac måste man ha senaste iNdependence (1.3.2b), men har man det fungerar det bra. Vågar inte säga att det alltid fungera för alla, men jag har som sagt inga problem i alla fall.

 14. Philip skrev:

  Hej igen!

  Tack för ditt svar Adrian! Nu förstår jag mer!

  Det var dock en sak som jag blev lite fundersam över när jag läste ditt svar angående iTunes biten. Vad behöver jag egentligen iNdependence till? Jag har aldrig använt det förut! Överföringar till telefonen har jag skött via sftp klient osv. Måste jag ha det installerat för att iTunes 7.6 ska funka överhuvudtaget med min iPhone 1.1.1?

  /Phil

 15. Adrian Bengtson skrev:

  Philip: Om du t.ex. ska nedgradera telefonen från 1.1.2 till 1.1.1 någon gång kommer den att hamna i återställningsläge och då behöver man bara köra igång iNdependence så kommer den ur det läget. Det kan vara ett bra verktyg att ha till hands om man håller på och hackar telefonen helt enkelt.

 16. Magnus skrev:

  Jag kanske framstår somlite okunnig….men jag har precis köpt en iPhone firmware 1.1.3 och vill nu uppgradera denna till 1.14. Telefonen är jailbreakad, aktiverad och upplåst! Hur ska jag göra? måste jag efter det jag uppdaterat den i iTunes, göra om alla procedurer, dvs jailbreaka, aktivera och låsa upp den igen? eller är det bara o köra? Tacksam för svar!

 17. mongun skrev:

  Hur vet jag hvilken bootloader jag har? Jag fick den klar før bruk…

 18. Adrian Bengtson skrev:

  mongun: https://www.ifun.se/kolla-bootloader-version-enkelt/

 19. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » “Pwnage Tool” släpps idag skrev:

  […] Hemsida: iPhone Dev Team Mer om vad firmware är: Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen […]

 20. Staffan skrev:

  Hejsan. Tack för en fantastisk sida!

  Jag har några enkla frågor inför min USA-resa imorgon, och huruvida det är värt att köpa mig en iPhone, då jag ändå behöver skaffa ny.

  1) Fungerar den att synka med PC?

  2) Hur många av dessa program som du pratar om som behövs för upplåsning osv. är gratis?

  3) Behöver/ska jag göra någonting när jag fortfarande är i USA. Exempelvis aktivera den eller dylikt där? Eller skall jag rättare sagt undvika allt sådant tills jag kommer hem?

  Vore enormt tacksam om du kunde reda ut detta för mig så snabbt som möjligt. Tack på förhand.

 21. Jonas skrev:

  Förlåt för att en oinvigt lägger sig i men jag är så ivirg på en iPhone och har ev. en kontakt som kan köpa en i USA men jag är inte så kunnig som många andra här på siten. Finns det någon exakt steg för steg instruktion för dummies? Jag vill låsa upp den, ha svenska menyer, å,ä och ö när jag skriver SMS samt kunna föra över min musik från iTunes. I övrigt så behöver jag inte absolut ha det senaste och hänga med varje gång men vill fortsatt kunna föra över musik via iTunes trots kommande uppgraderingar – vad måste jag tänka på isf.

  Hoppas någon vänlig själ har tålamod att förklara. Många tack på förhand!

 22. P-MaN skrev:

  Jonas:

  Du kan i lugn och ro ta hem en Iphone från USA.

  Det är inte särskilt svårt att sätta sig med programvaran och hacka upp den.

  Om du kollar på förstasidan på ifun.se ser du att det är ett användarvänligt program som är på G att släppas i dagarna! 🙂

 23. Jonas skrev:

  P-MaN, tack och bock! 🙂 Den kommer vecka 17 med en kollega 😉

 24. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Bootloader 3.9 uppgraderingsbar skrev:

  […] Läs mer om BootNeuter här: BootNeuter Guide Lär dig mer om begreppen här: Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen […]

 25. Peter skrev:

  Hur kan man se vilken bootloader man har

 26. Peter skrev:

  Jag har hittat hur man gör

 27. Patrik skrev:

  Vart hitta du vart man ser bootloader?

 28. Adrian Bengtson skrev:

  Patrik: Såg du inte min kommentar ovan?

 29. jens edgren skrev:

  hej, jag får inte blåtand att funka, har jailbreakat med liberty x 3,9fakeblank och har en 1.1.4 modell

  vad är problement – vad kan jag göra åt det?

  mvh

  jens

 30. iFun.se » QuickPwn för Mac skrev:

  […] Med PwnageTool skapar man en egen firmware fil, kallad “ipsw” för att sedan låta iTunes använda denna vid en återställning. Detta ger möjlighet att bestämma vad som skall vara förinstallerat på telefonen, men även lämna ute saker som uppgradering av baseband. […]

 31. iPhoneFeeds » QuickPwn för Mac skrev:

  […] Med PwnageTool skapar man en egen firmware fil, kallad “ipsw” för att sedan låta iTunes använda denna vid en återställning. Detta ger möjlighet att bestämma vad som skall vara förinstallerat på telefonen, men även lämna ute saker som uppgradering av baseband. […]

 32. Josef skrev:

  Hej! Jag har köpt en iphone 2g. Men den la av när jag koppla in den med itunes. Vad är problemet?
  Mvh Josef

 33. Tony skrev:

  Hejsan=)!
  behöver hjälp med min iphone =( de står ”slide to unlock” och när jag gör de så händer de inget, FATTAR NOLL help help help

 34. Sm skrev:

  […] detta fortfarande? Bra l

 35. Sm skrev:

  […] detta fortfarande? Bra l

 36. Guider - Jailbreak - iPhoneinfo.se - iPhoneforum i Sverige skrev:

  […] […]

 37. Jailbreak för nyttoanvändaren – Del 1 skrev:

  […] ett bra inlägg som förklarar vad de olika begreppen innebär, börja med att läsa detta inlägg: https://www.ifun.se/bootloader-baseband-och-firmware-vi-reder-ut-begreppen/ Allt som står är inte helt “up to date” men det rätar utan tvekan ut en del […]

 38. John Jansson skrev:

  Hej. Jag har en USA köpt iphone 4. Med version 4.1 och baseband 02.10.04 hur kan jag göra för att låsa upp den så att jag kan använda mitt svenska telia kort?
  Mvh John (extremt tacksam för ett svar)

 39. Marie Eriksson skrev:

  Hej! Jag kan inte upprätta ett konto på appstore? Står bara att mitt kontokort inte accepteras?
  Vad göra?

  Hälsningar Marie Eriksson

 40. Magnus skrev:

  Mare:
  Köp en haxormodul för 5kr på närmaste ombud, sedan för du in kontokortet långsamt i den samtidigt som du spamklickar på iphonens volymknapp.