Bootloader 3.9 uppgraderingsbar

Av Adrian Bengtson, måndag 7 april 2008

De som läst på om det nya verktyget PwnageTool har redan sett detta: Det går numera utmärkt att uppgradera bootloader 3.9.

Detta är en stor grej för det sas länge att bootloader 3.9 var omöjlig att uppgradera och det var kört för de som använde ZiPhone och fick nedgraderad bootloader. Vi på iFun var hela tiden mån om att skriva ”i dagsläget” när vi skrev om detta, för det kunde ju ändra sig senare. Och nu har detta inträffat.

Bakgrund

Bakgrunden är att alla iPhones som var 1.1.2 eller senare ur kartongen (”OOB”) hade bootloader 4.6 medan alla iPhones före dess hade bootloader 3.9. Bootloader 4.6 hade täppt till en del säkerhetshål i 3.9 som gjorde att dessa telefon inte gick att låsa upp med mjukvara under en lång tid. Det var först när geohot till slut hittade ett sätt som det blev möjligt, något Zibri drog nytta av när hans skapade ZiPhone.

För att kunna låsa upp vilket baseband som helst krävdes dock att man nedgraderade bootloader 4.6 till 3.9. Annars fick man ett gammalt baseband till 1.1.3 och 1.1.4. ZiPhone 2.4 och senare nedgraderade automatiskt bootloadern när man låste upp telefonen, något som upprörde många eftersom det då blev omöjligt att gå tillbaka till 4.6 (på grund av att det krävdes en speciell bugg i 4.6 för att skriva om en bootloader).

För att slippa en permanent negradering utvecklades en hackad version av bootloadern, 3.9FakeBlank eller 3.9FB kort och gott, som gick att uppgradera igen. Verktyg som iPlus och iLiberty nedgraderade till 3.9FB istället för vanliga 3.9.

BootNeuter gör allt annat historia

sgold_bootrom-mainscreen.png

Nu är allt detta historia eftersom Pwnage-projektet har skapat ett verktyg som heter BootNeuter som kan uppgradera och nedgradera bootloadern. BootNeuter ingår i PownageTool.

Med BootNeuter går det alltså att ta en 1.1.2-telefon som fått 3.9 av ZiPhone och uppgradera till 4.6 igen, det som förut ansågs ”omöjligt”. Vi har testat detta och kan bekräfta att det verkligen fungerar, liksom många andra på nätet också gjort.

Kom ihåg att det fortfarande är en känslig process, när bootloadern skrivs om. Går något snett då kan det vara svårt eller rent av omöjligt att lösa. Nu verkar metoderna vara stabila och vi känner inte till något som fått en ”brickad” telefon, men undvik att ändra bootloader i onödan, om det inte behövs.

Läs mer om BootNeuter här: BootNeuter Guide

Lär dig mer om begreppen här: Bootloader, baseband och firmware – vi reder ut begreppen

76 kommentarer till “Bootloader 3.9 uppgraderingsbar”

 1. Foffe skrev:

  Och guiden ska vara på svenska! Förlåt för dubbelpost…

 2. Gram skrev:

  Har precis uppgraderat min 1.1.4 (1.1.3 OOB) 16 gb iphone från BL 3.9 till 4.6. Allt fungerar som det ska, tycker bara att ikonen är så fruktansvärt ful. Så, kommer telefonen fortfarande vara BL 4.6 om jag av installerar BootNeuter?

 3. didrik skrev:

  ja det kmr den

 4. gbgfille skrev:

  Vet inte om det har så mycket med det här att göra men min gprs har inte fungerat sen jag uppdaterade till 1.1.4. Har försökt med återställningar, vilket funkade till slut, men fortfarande utan gprs kontakt.

  Någon som vet något? Verkar som att jag är ensam med detta problem också..

 5. david carlsson skrev:

  hej.

  Var längesen jag var på denna sidan nu. Har en 1.1.2 med den ” nya bootloader” använder ju nåt stelhsim nu. Har förstått att man kan slippa stelthsim nu. Gör man på detta sättet då eller?

 6. Palle skrev:

  Ingen ger något egentligt svar på skillnaderna mellan BL 3.9 och 4.6. Visst, ni påstår att det enda den gör är att täta till buggar för att motverka hackning. Men i så fall undrar jag varför det ens är värt att nämna att man kan uppgradera.

 7. Reban skrev:

  Tja;

  Jag upplevde nåt fruktansvärt nice idag! Jag hade återställt min av ziphone nergraderade BL till 4.6 igen mha Bootneuter (app via installer) för en vecka sen. Idag återställde jag iphonen via iTunes och det som var skönt var att Iphonen var fortfarande upplåst (behövde dock jailbreak och aktivering). Jag återställde iphonen flera gånger för att se vad som skulle hända men den förblev upplåst!

  Detta betyder att Bootneuter har låst upp min iphone permanent.

  Är detta helt nytt eller nytt för mig?

 8. Adrian Bengtson skrev:

  Palle: Poängen med att ta upp det är ju att det gång efter annan påstods att ZiPhone permanent nedgraderade till 3.9 och detta var något många var upprörda över, gå tillbaka till gamla nyheter och kolla själv så ser du. Det är också värt att nämna eftersom de som vill ha tillbaka 4.6 efter att ha använt ZiPhone nu kan göra det, och det är det många som vill. (Allt detta står i artikeln redan, men du har nog bara läst rubriken.)

  Men du menar att bara för att jag inte kan de exakta tekniska skillnaderna mellan bootloader 3.9 och 4.6 så menar du att det inte är värt att nämna det? Om du är så intresserad av skillnaderna, rekommenderar jag den här sajten, den kan verkligen hjälpa dig att hitta mer info.

 9. Adrian Bengtson skrev:

  Reban: Om du följer länken i artikeln så står det: ”Your neuter selection survives iTunes restores and updates”. Det betyder alltså att upplåsningen överlever en återställning.

 10. Norpan skrev:

  Adrian och Buster:

  I pwnage 1.1 så kan man enkelt lägga in egna packet i ipsw filerna, så det innebär att man skulle kunna återställa sin telefon till en redan jailbreakad upplåst aktiverad och svensk, OM ni skulle orka jobba på det. Alt maila mig så kan jag göra det åt er. Tror det skulle vara uppskattat.

  Norpan

 11. Norpan skrev:

  Jag har gjort en bundle fil nu, återställt på 2 telefoner, fungerar klockrent. Man hamnar i en upplåst iPhone, med installer och allt. Och allt är på svenska. På engång. Underbart. Rätt från iTunes. Har lagt upp bundle filen på min hemsida, är det OK om jag postar en länk, eller vill ni hosta den?

  Norpan

 12. AndyHoy skrev:

  Har också använt nya Pwnage 1.1, men fick inte med de tre .app som låg under custom package trots att dessa var aktiverade, endast installer gick med? någon som vet varför?

 13. jimmy skrev:

  Norpan : den funkar inte med windows xp va?

 14. AndyHoy skrev:

  Jimmy: Nej endast OSX…

 15. Niklas skrev:

  jag har en iphone 1.1.1 tror jag men vill updatera den till den nyaste versionen som går men jag vill vara säker påatt den inte låder sig är det någon som vet hur man skall göra?

 16. Oscar Simonsson skrev:

  Hej, Har låst upp min Iphone och det stod att allt var lyckat. Men när jag se stoppar i sim kortet kommer bara “slide for emergency” upp.. men den hittar sim kort och allt för det går att ta emot samtal. men jag kommer inte in i menyn (HEM) Något förslag?

 17. Tobster skrev:

  Jag föreslår ett forum för era frågor… 99.se kanske?

 18. P-MaN skrev:

  Tobster: Tänkte säga detsamma, frågor som har med topicen är ju en sak, men det känns som det svammlats iväg lite väl mycket åt support-hållet, iaf på det här blogg-inlägget

 19. Joche skrev:

  test

 20. Lukas skrev:

  Nu finns det en beta på http://www.winpwn.com/index.php/Main_Page till windows.

  //lukas

 21. iFun.se | Allt om iPhone i Sverige » Guide: PwnageTool med SwePhone - för Mac skrev:

  […] « Bootloader 3.9 uppgraderingsbar […]

 22. disel skrev:

  Eftersom jag av naturen är lat och inte orkar läsa igenom alla kommentarer mm mm.

  Varför ska man uppgradera till 4.6 ?

 23. C skrev:

  Jag har en iPhone 1.1.3 som jag har jailbreakat och har turbosim i och jag tänkte nu uppdatera den till 1.1.4.

  Om jag uppdaterar den via iTunes måste jag då jailbreaka den igen?

  Eller hur ska jag göra?

 24. C skrev:

  jag har en 1.1.2 inte 1.1.3

 25. C skrev:

  När jag har uppdaterat till 1.1.4 och jailbreakat min iPhone, vilka program måste jag installera för att jag ska kunna börja ringa med den igen?

 26. jacob skrev:

  när jag ska låsa upp min iphone med quickpwn så ber dom om om mina boatloaders. var hittar jag dom?